1

Apa kesan bila anak susah makan

Harini mama share #Shakleeeffect mama. Berkaitan dengan promo bulan ni, apa lagi si darling mealshakes la. Mama nak share pengalaman mama sendiri. Bila anak dah menginjak toddlerhood sampai preschool, battle with food is so typical. Macam macam kehendak macam macam ragam. Sampai satu tahap i don’t care apa depa makan as long as depa makan. Betui tak? Pastu muka anak anak masing masing setoot ja mcm pict ihsan google kat bawah ni.

image

Muka orang susah makan

Uallz berhadapan dengan masalah yang sama. Uallz ada terpikir tak kesan jangka panjang if anak anak kita tak betui cara makan depa. Apa jadi kalau dari seawal umoq tu depa terdedah dengan fast food? Junk food? Segala mak nenek macam tu? Kalau anak anak tu cont makan junk food bagai bole tak bagi #Mealshakes untuk supplement depa. Cukup ka khasiat depa kalau still on fast food, junk food + mealshakes saja?????

Hmph, uallz rasa macam mana. Anak anak pewaris kita, kita belai kita pupuk depa semoga anak kita bukan jadik fitnah yang membahayakan kita, anak saham akhirat. Setiap suap makanan yang depa makan bakal jadik darah daging yang mencaturkan arah hidup depa. Ibu bapa mana tak nak anak sihat, berjaya dunia akhirat.

Perasan tak, bila anak kita makan merapu, kerap depa sakit. Kejap demam, kejap selsema, yang lagi parah lagi mudah kena asma. Masalah obesity dan macam macam lagi. Dah tu mula la kerap ponteng sekolah. Bila anak anak ni mula mengaji, susah nak ingat/ hafaz. Ooooo padanlah guru guru huffaz mintak mak ayah jaga pemakanan anak anak; kurangkan makanan fast food, junk food bagai sebab bole merosakkan hafazan depa.

Ok meh mama nak share sesatu k

Physical Growth @ Tumbesaran Fizikal
Satu kajian yang published @ “New England Journal of Medicine”; Dr Peter Chase & Dr Harold P Martin menunjukkan

Anak kecil yang pernah mengalami kurang zat makanan lebih kecil dari kawan depa walaupun selepas 3 – 4 tahun selepas fully nourished

sumber

Doktor ni jugak share

Kalau kurang zat aka  makan banyak tapi makanan kurang berkhasiat bolrh menyebabkan masalah berat badan bila anak membesar

Scary kan, kurang makan susah terlebih makan pon susah. Kalau tak salah mama, ulama selalu nasihatkan bagi perut kita pada 3 bahagian, sepertiga utk makanan, sepertiga lagi utk minuman. Makan terlebih pon jadik punca sakit

Hmph. Bahaya ek makan tak berjaga. Nauzubillah. Moga Allah pelihara anak anak kita semua ye.

Perkembangan Minda @ Intelectual Development
Baca ni. Extracted dari Journal of Nutrition 2010. sumber

Kanak kanak berumur 2 tahun yang kekurangan zat makanan adalah 16% lebih cenderung untuk gagal dalam sekurang kurangnya 1 subjek bila bersekolah jika dibandingkan dengan anak anak yang cukup zat makanannya

Kenapa ek? Scientist dari United Nation Stabding Committee in Nutrition dalam kajian tu kata even kalau anak kita kurang sikit zat makanan boleh affect education depa!

Waaaaa super d scary, tanak la mama set thw wrong foot path untuk my loved one long life education. Hhmph..harus ku beri makanan berkhasiat ni. Caiyok! Meh mama nak pulung bagi mealshake & omegaguard kat anak mama, bagi super bijak. InsyaAllah.

Perkembangan Emosi & Psikologi
Dr Lawrence Wilson dari Center for Development ada buat kajian pasal kandungan mineral dalam rambut si manja; uish jangan tak tau Kak Ton dari rambut bole kesan masalah psikologi. Bukan mama yang cakap dari Dr Lawrence yang tulis, mineral e.g Calcium  ada kesan langsung kepada perkembangan psikologi anak!!!!!

Wah menakjubkan sungguh! Salah satu penyebab masalah autism, depression, bipolar disorder etc disebabkan oleh ketidak seimbangan mineral dalam badan anak!!!!! Horror noks.

Oh no!!!

image

sumber

Ni hasil tulisan Dr Lawrence pasal hair mineral analysis, huish takut mak nokss

image

Tulisan Dr Lawrence

Dr Lawrence Hair Mineral Analysis

Ooh bahaya sungguh bila terkurang or terlebih zat ek, macam macam penyakit plak mai

Behavioural Development
Dr David Barret dari Harvard Medical School dan Dr Marian Radke Yarrow dari National Institute of Health buat kajian pasal nutrisi pada anak berumur 6 -8 tahun. Yang menariknya

Masalah sosial pada anak 6 -8 tahun menunjukkan kesan poor nutrition memberikan kesan lebih teruk berbanding dengan pendedahan ilmu pada mereka!

Huish, maknanya jangan tak tau diet tak seimbang bole sebabkan anak kita lemau, & kurang kemahiran sosial

Waaaaaah ngerikan kesan nutrisi tidak seimbang pada anak kita.

Penting sebagai ibu kita berikan yang terbaik untuk anak kita ye

Bye

Love ya

Posted from WordPress for Android