2

Big Fat Lie – Ibu Menyusu Tidak Memerlukan Suplemen Part 2

Hish suka benor entry tergantung. Ok time to menyambung. Apa sebenarnya yang breastfeeding mommies perlukan. Since mama ni pon skrang breastfeeding mom after pencen sekian lama, maka bermula la episod pembelajaran baru yer dok.
image

Mau tak, baby uallz sedut nearly 1000kcal sehari! Padanla mommies gorgeous lepas beranak, instead of badan di pam pam jadik selim melim gitu. Sungguh berperasan hohoho.

Air

Fakta best, pengambilan cecair sangat penting. In a nutshell keep yourself hydrated. Make sure mommies minum 2.5 ke 3 liter air sehari. Tapi kan jangan overdo, terlebih air kesian kat buah pinggang & bole menyebabkan susu merudum!

Kalori cukup @ 2500kcal
Yang penting jugak, make sure kalori cukup 2500 kcal/ sehari tapi bukan empty calories @ sugary foods, sweets, donut what eva, yang superb protein based diet. Hmph..macam mana nak sukat jumlah protein yang mommies kens ambil? Kalau ikut website about.com cara mudah,

untuk setiap sekilo berat badan i.e 2 Ibs u allz perlukan 2 g of protein.

Banyak ke? Kalau berat uallz 50kg, ha jangan tak tau lebih kurang 100g protein/ sehari
Usih banyak tu! Kalau pi bantai semua protein tu dr sejenis makanan i.e daging ke seafood hmph mau kena gout gotu. Horror kan. So campurkan protein dari sayuran jugak yer macam tofu, tempe, susu soya, susu lembu, susu kambing etc. Bukan setakat protein calcium pon dapat uallz. Bonus kan. Kalau rasa rasa tak mampu top up la dengan suplemen mcm Shaklee ESP ke. Heheheh

Ada plak yang ternganga kat sini

ooooo padanla depa kata minum ESP susu meriah, rupanya kasi cukup protein dalam badan

Kesilapan berpantang melampau jugak bila mommies tak dapat protein yang cukup, macam mana nak bertenaga ngan cukup susu? Asik makan bilis jer, lama lama mommies keding mcm bilis. Hover kan?

Elakkan rokok, alcohol, ubat terlarang
Mommies especially yang muslim, insyaAllah takder la merokok & minum alcohol, cumanya jangan lupa kalau cik abe merokok & asap rokok kena kat mommies bahaya tau dapay nicotine free. Nicotine ni bole keluar dalam susu tau…so very d dangerous gitu.

asid lemak perlu
Mommies ingat tak waktu pregnant uallz amek neurogain @ omegaguard kenapa ek? Asid lemak penting untuk build baby nyer nervous sysyem
Ooooo macam tu, ambil jugak sumber omega 6 dari tumbuhan macam kuaci, jagung, minyak zaitun, virgin coconut oil. Bagus tu. InsyaAllah cukup omega 3 & Omega 6 boleh membantu sel sel otak bergabung. Mommies mana tak nak anak bijak kan?

Folic Acid @ Vit B9
Ni paling penting untuk mommies yang on birth control pills, tau tak ia bole menyebabkan mommies mengalami defisit folic acid? Tambah pulak kalau uallz ni pesen tak makan sumber asli folic acid i.e asparagus, kobis, kacang pea, & bayam.

eh mana boleh I makan dayur sayur tu semua, sejuk!!!!!!nanti kembang urat mak noks

Haaa sebab tu la nurse @ doktor selalu pesan mommies untuk makan prenatal supplement i.e obimin ke Shaklee Vitalea or Shaklee B complex

Zinc
Ibu menyusukan perlukan 15 – 20 mg zinc sehari. Jangan tak tau, kurang zinc bole menyebabkan masalah rambut gugur
Banyak sumber zinc kat luar, makanla telur, daging merah, oat & whole wheat flour.
Kalau tak cukup, cer check label suplement korang, cukup tak zinc dalam tu. Kalau nak try vitalea pon sesuai

Kalsium
Mommies perlukan 1200 – 1500 mg Kalsium sehari untuk memastikan kesihatan tulang mommies & baby. InsyaAllah cukup kalau mommies ambil 4 gelas susu segar / full cream setiap hari.

Tak lalu minum susu Shaklee Osteomatrix kan ada

Konklusi
Mommies tak perlukan milk booster andai cukup zat dalam badan.

0

Big Fat Lie- Ibu Menyusu Tak Perlukan Suplemen!!

Wah sentap uallz tajuk entry ni. Apa ke hal nye plak mama anak 3 meraban. Kata SID Shaklee perhal plak status provoke melampau gitu, mana hilang “kesetianmu” pada produk suplemen.

Mau tak dek non, mama perasan la banyak benor soklan dekat group group; tak kesah la FB group ibu ibu segala macam or forum forum, kerap sangat ada soklan berbunyi ala ala gini

Tolong sis, susu saya sikit 2 oz/ 3 oz bla bla jer setiap kali pump, macam mana nak naikkan pengeluaran ek

Pastu sure la ramai la ahkak ahkak terror aka tukang jual jamu/ vitamin/ jus magic segala bagai menjawab ala ala gini.

Sis, PM saya yer, saya ada jual jamu xxxxx sekian gerenti bole tambah susu punya

Or macam ni

Dapatkan produk Shaklee, set penyusuan budget untuk melimpah ruahkan susu anda

Wah so sarcastic gitu noks. Tak pun ada la FB ads yang bunyi ala ala

Susu melimpah ruah sampai penuh peti ais, selepas saya makan produk ♤●♢♢●♢■

Tak cukup dengan caption konon kononnya ayat vogue d vass nah amek ko ada plak gambor susu penuh peti or baby mungil senyum kenyang or gambor hasil

Alamak ada yang terasa ke? Ok so harini mama nak share ilmu basic penyusuan. Betul ke breastfeeding perlukan magic diet/ fad product untuk ensure sustainability of breastmilk production?

Sebagai hamba Allah, kita harus mengakui betapa hebatnya ciptaan Allah yang Esa. Pi mana sekali pun sekali kat Utopia, Uganda ka Afganistan ka mana ka, memang fitrah ibu kurus ka gemok ka tinggi ka rendah semua Allah bagi susu sebagai makanan terbaik anak kita. Percaya tak kalau mama kata

how deprived our diet are, our body still will generates breast milk for your little buds!

Sebab tu mama nak share quote ni

The quality of breast milk is only affected in extreme cases of deprivation, or by excessive intake of a particular food. 

Sumber: womenshealth

Sebab tu mama kata ahkak ahkak hat dok jual product lebat susu or yang sewaktu dengannya tu PENIPU BESAQQ . Hish, awat mama; sampai macam tu ka depa nak tipu pengguna??BIG FAT LIE sungguh noh depa ni.

Jeng Jeng Jeng

Haish, tak aih!janganla dok bersangka buruk kat orang macam kami semua noks; tak dak niat kami nak tipu adik kakak maneees semua. Jangan tak tahu yang

Food absorbed by a nursing mother not only fulfills her own nutritional needs, which are greater during the postnatal period, but also enables her to produce milk. A woman who does not feed herself properly may still have a healthy baby, but it will be to the detriment of her own health. If you lack sufficient nourishment, your body will make milk production its first priority, and your needs will go unmet.

image

Regardless of your diet, insyaAllah anak anak kita semua sihat jer..tapi yang sengsaranya badan mak nye la.

Sebab tu jugak Allah suruh kita sayang ibu kita sebab apa, untuk anak tersayang; untuk mencukupkan nutrien anak, deposit nutrient dalam badan si ibu yang digunakan. Betoi ka?

Nak buat macam mana, kena pi suplemen ke uallz? Ehem ehem jangan silap yer

Simple analogy macam ni la katala uallz ada kereta mazda 6 kaler merah lip lap (owh my dreamz car gitu). Dilenjan ke sana sini, terjun lopak, naik gunung, racing atas highway bagai tapi tak pernah servis, tak penah kot teringin nak cuci ka nak antaq pi wax/ polish ka. Agak agak lepas 2 -3 tahun, enjin mazda 6 I tu tip top lagi ka? Body hat merah lip lap tu gamak la dah jadi macam belacan. Sikit merah pon tak nampak. Hambek mai.

Sayang ker nak keluaq duit sikit nak antaq kereta pi servis pi basuh kasi kilat. Tuan kereta lagi bertambah chenta gitu.

Nantikan sambungan entri ni

Bye..

Posted from WordPress for Android

2

Milk Booster Herbs Busted!! Antara Realiti & Gimik

Salam mommies semua. Short entry for today, pasal milk boosters. Sebabnya ramai salah anggap ambik Alfalfa Shaklee sebagai milk booster pastu susu melimpah ruah.

Percaya tak korang yang bila susu kurang/ sikit jangan terus tibai milk boosting herbs?? Kena pahamkan dulu pasai apa susu merudum. Antara sebab musabab nya
♡ ada lapse dalam sesion penyusuan
♡ tidak mengosongkan breast dengan kerap
♡ suction pump merosot vacuum
♡ Diet melampau untuk kuruskan badan
♡ masalah kesihatan – demam etc
♡ stress di rumah atau pejabat

Pasai apa? Memetik kenyataan daripada The Academy of Breastfeeding Medicine protocol on galactogue use

Prior to the use of a galactogogue, thorough evaluation should be performed of the entire feeding process by a lactation expert. Reassurance may be offered, if appropriate. When intervention is indicated for the dyad, modifiable factors should be addressed: comfort and relaxation for the mother, frequency and thoroughness of milk removal, and underlying medical conditions. Medication should never replace evaluation and counseling on modifiable factors.

Sumber: boobgeek

Penyusuan susu ibu, adalah satu fitrah yang Allah SWT ciptakan. As what the fitrah is, manusia hanya merancang Allah jua yang menentukan. Tugas kita sebagai ibu sentiasa tanam dalam diri kita Allah takkan uji kita dengan susu yang sikit kalau kita tak mampu atasinya. We never know, mungkin susu merudum sebab kita stress melampau, mungkin Allah nak gantikan rasa stress di tempat kerja dengan some thing else, perhaps working from home. Or even Allah nak kita improvekan pemakanan.kita sebagai ikhtiar. And again emphasis in our mind

Pengambilan milk booster macam alfalfa, supplemen dsb adalah sebagai asbab shj.Yang menyembuhkan hanya Dia, Allah SWT

Tuntutla ilmu penyusuan, sebagai ikhtiar dan istiqamah dalam penyusuan. InsyaAllah setiap teguk susu yang diminum, lautan pahala untuk si ibu. Continue doa for ur kids, sebab doa seorang ibu adalah sangat mustajab.

Love you all

Muahs

Posted from WordPress for Android

1

My Breastfeeding Journey

Entri ni inspired bila mama met with my ob-gyn Dr Marsita Mansor di Klinik Medina last friday for contraceptive care. Kekeke. Pernyataan di situ
🙂 Since mama was the only patient there…owh heaven sungguh, super rare moment bila jumpa dia. So sempat la we all chit chat about breastfeeding journey. Being a mother of four herself whilst working as ob-gyn must be challenging and guess what she breastfed her four kids fully back then! Until the extend that she immediately run to her kids for feeding after surgery since her lil ones nakkan susu fresh je. No chilled EBM at all. I really salute you Doc 🙂

Mama nye breatfeeding journey starts in 2007, right before Syafi Humaira birth. Masa tu mama nekad nak breastfeeding Syafi & i bought the very bulky spectra 3 to help my journey. Berat nokss, sampai end up mama letak S3 tu kat bawah meja opis. Visitors datang ofis siap tanya, tu power pack apa bawah meja u..hahaha.
Yang sengsara time travel…haiyo very d berat! Senget bahu mak noks.

image

Spectra 3

Nak tak ndak kena usung sebab waktu since demand seciput, maka susu nye pon seciput. Kalau dapat 4 Oz Sekali pump tu kira dah cukup meriahla. Tapi sikit sikit pon alhamdulillah mama fully breastfeed Syafi until I pregnantkan Iyad when she was 14 months old. Pastu Syafi on campur FM. Bila ada Iyad I tandem nursed both on them. Literally sorang sebelah kanan, sorang kiri. Susu waktu ni memang meriah noks, skali pump bole dapat 10 – 14 oz! Rezeki anakku. Waktu ni I upgrade to Medela FS. So.maknanya FS mama dah umur 5 thn noks & masih berbakti

image

Medela freestyle

So skrang dengan Nuha, FS ni la masih berbakti. Alhamdulillah. The best part pumping on the do. Regardless.at offoce.or even flight journey. Hahaha i did it. Driving sambil pumping handsfree.adalah adegan biasa. Hehehehe

Ok uallz. Love ya

0

Cara Amalkan Produk Shaklee Ketika Puasa

Salam Ramadhan Kareem kepada semua readers mama sekalian. Kejap jer kan dah masuk hari ke tengah puasa. Cepat jer Ramadhan datang & pergi kali ni. Macam mana pengisian Ramadhan kita.semua. Ada yang komplen bulan posa ni letih, lesu manjang. Yer la tak makan minum kononnya letih lemau la badan ye dok? InsyaAllah Ramadhan tu medan ujian kesabaran. Bila perut lapooooor senang sangat darah naik nak mengamuk je keja kan…haish ilang pahala posa mak. Ndak ndak pulak stok mak mak yang keja full time & balik rumah anak anak merengek…kot ada yang menyusu ke boyot ke? Memang agak lemau di situ…

Ok apa tips mama nak share hari ni? Ok hari ni mama nak share macam mana nak maintain pengambilan produk Shaklee sementelah berposa.

Bukan maknanya korang kena telan semua jenis suplemen skaligus..namanya suplemen bukannya  lauk suplemen.

K untuk sahur, kita focus dengan pengambilan protein(ESP/ cinch shake/ mealshake). Ni memang superb untuk breastfeeding/ pregnant mom, daddy sekalian, orang yang ada gastrik ke, or golongan yang nak diet. Kenapa ek? Protein penting untuk beri tenaga, untuk mama la personally since mama kan tengah breast feed si Nuha Maisara kesayangan mama tu, mama paling suka minum ESP dengan kurma. Memang yummies sangat. Kurma tu mama blend siap siap untuk stok seminggu dalam 21 biji..blend dengan air jer. Simpan kat peti ais. Bila nak minum, ambik kurma blended tadi campur dengan air + Esp + susu sket. Cinch shake pon sedap..

Performance drink plak bagus untuk maintain paras elektrolit dalam badan, sementelah posa dengan cuaca panas memang sedap minum performance drink, rasa macam minum 100plus yang tangerine orange gitu..tapi tak gassy! Memang yummies. Alamak performance drink I dah abis, kena g branch beli cepat ni

Bole jugak ambil b complex, vit C, lecithin & alfalfa..cuma not vitalea jer ye if korang ambil susu atau ESP atau Cinch Shake ye

Satu lagi tips waktu sahur avoid minuman berkafein macam teh/ kopi/ carbonated drinks sebabnya kandungan kafein akan sebabkan you all kencing lebih tends for dehydration ye. Personally mama suka minum air madu + lemon suam, sedap rasa tekak & it is a very superb Vit C dos gitu.

image

Untuk berbuka puasa pulak, mama tekankan hydration. Especially yang isotonic. Not the gassy or kafein type uallz. Yang superbs isotonic drink air zam zam, air kelapa, performance drink….alamak teringat plak coconut shake Klebang..muahaha

Time ni bole la telan vitalea, lecithin & alfalfa.

Oh don’t forget, puasa bukan alasan untuk minum air less than 2 litres. Suggestion mama, isi air dalam tumbler kecik dalam 500 ml gitu. Waktu berbuka minum sebotol. Nak gi terawih minum lagi sikit. Balik terawih minum sebotol lagi. Sebelum tido minum segelas. Sahur lagi 500 ml (termasuk shake shake segala ye) takder.nye kembung perut uallz.

image

Okla dek non, i nak gi facial jap.muahahaha

Bye

Love uallz ya

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Bila head lice @ kutu menyerang

Salam uallz. Huhu rumah baru tak abis lagi decorate. Still under maintenance gitu.

Baru ni anak mama kena kutu, masalah besar jenuh selongkar, datang balik. Yer la dah hari hari pi sekolah, macam macam ubat kutu mama cari.

Last sekali mama cuba basic H alhamdulillah menjadi. Nakkan basic H? Jom contact mama

Posted from WordPress for Android

1

Kurangkan Kolestrol dengan Alfalfa?

image

Salam uallz. Entry last sebelum pindah ke rumah sendiri mamasyafi.com. rumah under construction lagi tak sempat nak make up bagai. Hahahah.

Dalam mengong mengong, mama & anak anak sempat wat keja giloss la jugak, konon konon nak bagi ualls tengok d saponin dalam alfalfa. Ngeh…ngeh. Sajer sebab dok baca baca “ooo dalam alfalfa ada saponin yang bole mengurangkan kolestrol selepas pengambilan selama 8 minggu ualls”. So mama ni kekonon nye jumpa la mano nye saponin dalam alfalfa tu kononnye la kan. Hampess betul.

Apa ke bondonye saponin tuh? Mengikut cik Wikipedia saponin ni adalah

image

sumber

Dalam erti kata lain, saponin ni jadik macam sabun nye hydrophobic ends yang react dengan minyak/ kotoran. Chemically ala ala gini la ye. Sila tengok pict di atas

Hmph macam mana nak kata alfalfa nye saponin ni. Ha eksperimen simple jer. Siap ada control eksperimen gitu. Tak caya tengok bawah.

image

Control eksperimen – basically minyak masak + air suam, untuk tunjukkan mama tak tipu uallz.hahaha sempat ayat mak noks

Eksperimen – air masak + minyak + alfalfa 5 -6 biji

Ada video mama hamek when alfalfa in action cumanya sbb blog mama ni tak link ngan videopress, makanya tunggu i upload video dari henpon ke youtube then dari youtube mama link kan dalam next entry yer. Level amatur gilos mama noks. Sila abaikan background tudung saji itu yer :-p

Apa jadi yer, kalau kita godak godakkan alfalfa dalam eksperimen ni jadik macam mana ye??? Hmph..nak tengok video???? Tunggu mama upload dalam youtube ek. Sapa nak tau update, sila follow blog mamasyafi.com kalau tak jangan nyesal dek non terlepas hot video gitu. Tahap viral la. Hahahah perasan plak mak noks!

image

Cer teropong, nampak tak? Don’t worry kalau tak nampak, ualls ada alfalfa tak? Cer replicate eksperimen simple ni..sure nampak nye. Anak anak mama si Syafi & Iyad gembira tengok eksperimen ni.

So apa inferens dari eksperimen ni? Simple jer noks, Alfafa ada saponin, saponin attracts cholestrol….aligned tak dengan kajian kajian proven pasal alfalfa dengan cholestrol selepas pengambilan selama 8 minggu?
In a recently completed clinical study of 45 patients, Dr. Lawrence Rink, a clinical professor at the Indiana University School of Medicine found that 1120 mg. of alfalfa sprouts daily substantially reduced cholesterol. The six-week study, concluded in February, showed levels of LDL (bad) cholesterol declined an average 16.6% and HDL (good) cholesterol increased an average of 11.2%.

This research is the first known human trial using alfalfa sprouts, although several studies using alfalfa were run in Europe in the 1990’s.

The subjects of the Indiana study were randomly assigned to one of three groups: a placebo pill; 1120 mg. per day; or 2240 mg. per day. The patients entered the study with over 50% taking statin drugs (Mevacor, Lipitor, Zocor) and over 60% suffering from coronary artery disease. More importantly in the soon to be published report, C-reactive protein, a blood marker of inflammation, which in high levels increases heart disease risk, was significantly reduced.

Sumber: alfalfa

Best kan? So jom pakat makan alfalfa semua yer darlings ya.

Posted from WordPress for Android