2

Big Fat Lie – Ibu Menyusu Tidak Memerlukan Suplemen Part 2

Hish suka benor entry tergantung. Ok time to menyambung. Apa sebenarnya yang breastfeeding mommies perlukan. Since mama ni pon skrang breastfeeding mom after pencen sekian lama, maka bermula la episod pembelajaran baru yer dok.
image

Mau tak, baby uallz sedut nearly 1000kcal sehari! Padanla mommies gorgeous lepas beranak, instead of badan di pam pam jadik selim melim gitu. Sungguh berperasan hohoho.

Air

Fakta best, pengambilan cecair sangat penting. In a nutshell keep yourself hydrated. Make sure mommies minum 2.5 ke 3 liter air sehari. Tapi kan jangan overdo, terlebih air kesian kat buah pinggang & bole menyebabkan susu merudum!

Kalori cukup @ 2500kcal
Yang penting jugak, make sure kalori cukup 2500 kcal/ sehari tapi bukan empty calories @ sugary foods, sweets, donut what eva, yang superb protein based diet. Hmph..macam mana nak sukat jumlah protein yang mommies kens ambil? Kalau ikut website about.com cara mudah,

untuk setiap sekilo berat badan i.e 2 Ibs u allz perlukan 2 g of protein.

Banyak ke? Kalau berat uallz 50kg, ha jangan tak tau lebih kurang 100g protein/ sehari
Usih banyak tu! Kalau pi bantai semua protein tu dr sejenis makanan i.e daging ke seafood hmph mau kena gout gotu. Horror kan. So campurkan protein dari sayuran jugak yer macam tofu, tempe, susu soya, susu lembu, susu kambing etc. Bukan setakat protein calcium pon dapat uallz. Bonus kan. Kalau rasa rasa tak mampu top up la dengan suplemen mcm Shaklee ESP ke. Heheheh

Ada plak yang ternganga kat sini

ooooo padanla depa kata minum ESP susu meriah, rupanya kasi cukup protein dalam badan

Kesilapan berpantang melampau jugak bila mommies tak dapat protein yang cukup, macam mana nak bertenaga ngan cukup susu? Asik makan bilis jer, lama lama mommies keding mcm bilis. Hover kan?

Elakkan rokok, alcohol, ubat terlarang
Mommies especially yang muslim, insyaAllah takder la merokok & minum alcohol, cumanya jangan lupa kalau cik abe merokok & asap rokok kena kat mommies bahaya tau dapay nicotine free. Nicotine ni bole keluar dalam susu tau…so very d dangerous gitu.

asid lemak perlu
Mommies ingat tak waktu pregnant uallz amek neurogain @ omegaguard kenapa ek? Asid lemak penting untuk build baby nyer nervous sysyem
Ooooo macam tu, ambil jugak sumber omega 6 dari tumbuhan macam kuaci, jagung, minyak zaitun, virgin coconut oil. Bagus tu. InsyaAllah cukup omega 3 & Omega 6 boleh membantu sel sel otak bergabung. Mommies mana tak nak anak bijak kan?

Folic Acid @ Vit B9
Ni paling penting untuk mommies yang on birth control pills, tau tak ia bole menyebabkan mommies mengalami defisit folic acid? Tambah pulak kalau uallz ni pesen tak makan sumber asli folic acid i.e asparagus, kobis, kacang pea, & bayam.

eh mana boleh I makan dayur sayur tu semua, sejuk!!!!!!nanti kembang urat mak noks

Haaa sebab tu la nurse @ doktor selalu pesan mommies untuk makan prenatal supplement i.e obimin ke Shaklee Vitalea or Shaklee B complex

Zinc
Ibu menyusukan perlukan 15 – 20 mg zinc sehari. Jangan tak tau, kurang zinc bole menyebabkan masalah rambut gugur
Banyak sumber zinc kat luar, makanla telur, daging merah, oat & whole wheat flour.
Kalau tak cukup, cer check label suplement korang, cukup tak zinc dalam tu. Kalau nak try vitalea pon sesuai

Kalsium
Mommies perlukan 1200 – 1500 mg Kalsium sehari untuk memastikan kesihatan tulang mommies & baby. InsyaAllah cukup kalau mommies ambil 4 gelas susu segar / full cream setiap hari.

Tak lalu minum susu Shaklee Osteomatrix kan ada

Konklusi
Mommies tak perlukan milk booster andai cukup zat dalam badan.

Advertisements
0

Big Fat Lie- Ibu Menyusu Tak Perlukan Suplemen!!

Wah sentap uallz tajuk entry ni. Apa ke hal nye plak mama anak 3 meraban. Kata SID Shaklee perhal plak status provoke melampau gitu, mana hilang “kesetianmu” pada produk suplemen.

Mau tak dek non, mama perasan la banyak benor soklan dekat group group; tak kesah la FB group ibu ibu segala macam or forum forum, kerap sangat ada soklan berbunyi ala ala gini

Tolong sis, susu saya sikit 2 oz/ 3 oz bla bla jer setiap kali pump, macam mana nak naikkan pengeluaran ek

Pastu sure la ramai la ahkak ahkak terror aka tukang jual jamu/ vitamin/ jus magic segala bagai menjawab ala ala gini.

Sis, PM saya yer, saya ada jual jamu xxxxx sekian gerenti bole tambah susu punya

Or macam ni

Dapatkan produk Shaklee, set penyusuan budget untuk melimpah ruahkan susu anda

Wah so sarcastic gitu noks. Tak pun ada la FB ads yang bunyi ala ala

Susu melimpah ruah sampai penuh peti ais, selepas saya makan produk ♤●♢♢●♢■

Tak cukup dengan caption konon kononnya ayat vogue d vass nah amek ko ada plak gambor susu penuh peti or baby mungil senyum kenyang or gambor hasil

Alamak ada yang terasa ke? Ok so harini mama nak share ilmu basic penyusuan. Betul ke breastfeeding perlukan magic diet/ fad product untuk ensure sustainability of breastmilk production?

Sebagai hamba Allah, kita harus mengakui betapa hebatnya ciptaan Allah yang Esa. Pi mana sekali pun sekali kat Utopia, Uganda ka Afganistan ka mana ka, memang fitrah ibu kurus ka gemok ka tinggi ka rendah semua Allah bagi susu sebagai makanan terbaik anak kita. Percaya tak kalau mama kata

how deprived our diet are, our body still will generates breast milk for your little buds!

Sebab tu mama nak share quote ni

The quality of breast milk is only affected in extreme cases of deprivation, or by excessive intake of a particular food. 

Sumber: womenshealth

Sebab tu mama kata ahkak ahkak hat dok jual product lebat susu or yang sewaktu dengannya tu PENIPU BESAQQ . Hish, awat mama; sampai macam tu ka depa nak tipu pengguna??BIG FAT LIE sungguh noh depa ni.

Jeng Jeng Jeng

Haish, tak aih!janganla dok bersangka buruk kat orang macam kami semua noks; tak dak niat kami nak tipu adik kakak maneees semua. Jangan tak tahu yang

Food absorbed by a nursing mother not only fulfills her own nutritional needs, which are greater during the postnatal period, but also enables her to produce milk. A woman who does not feed herself properly may still have a healthy baby, but it will be to the detriment of her own health. If you lack sufficient nourishment, your body will make milk production its first priority, and your needs will go unmet.

image

Regardless of your diet, insyaAllah anak anak kita semua sihat jer..tapi yang sengsaranya badan mak nye la.

Sebab tu jugak Allah suruh kita sayang ibu kita sebab apa, untuk anak tersayang; untuk mencukupkan nutrien anak, deposit nutrient dalam badan si ibu yang digunakan. Betoi ka?

Nak buat macam mana, kena pi suplemen ke uallz? Ehem ehem jangan silap yer

Simple analogy macam ni la katala uallz ada kereta mazda 6 kaler merah lip lap (owh my dreamz car gitu). Dilenjan ke sana sini, terjun lopak, naik gunung, racing atas highway bagai tapi tak pernah servis, tak penah kot teringin nak cuci ka nak antaq pi wax/ polish ka. Agak agak lepas 2 -3 tahun, enjin mazda 6 I tu tip top lagi ka? Body hat merah lip lap tu gamak la dah jadi macam belacan. Sikit merah pon tak nampak. Hambek mai.

Sayang ker nak keluaq duit sikit nak antaq kereta pi servis pi basuh kasi kilat. Tuan kereta lagi bertambah chenta gitu.

Nantikan sambungan entri ni

Bye..

Posted from WordPress for Android

0

Glutathione ke Collagen Lagi Bagus???

Hi you all…dah seminggu demam collagen…ada yang tanya mama; “which one better…ambil collagen ke glutathione? Hmlh..soalan ni sebenarnya susah mama nak menjawab…sebabnya..ye la mama pun baru belajar apa itu glutatione.  Collagen tu mama tau la skit skit zaman belajar Biologi sekolah menengah. Glutathione ni mama baru dengar nama sejak hebohnya Glutathione sebagai tonic awet muda …

Apa itu Glutatione
Rujuk sini. Ia adalah molekul super kecil dan ada dalam setiap sel badan dan semua sel generates glutathione. Ia antioksidan paling penting dalam badan kita!!!! Simple termnye, glutathione ada dalam semua sel tubuh..ia dihasilkan sendiri dan tanpa glutathione kita macam kereta tanpa enjin.

Macam mana glutathione bertindak??? Mudahnya…kalau kita ibaratkan glutathione as cleanup crew ala2 super powerful cleaner untuk buang toxin dalam badan kita sebab ia adalah antioksidan paling penting dalam badan kita…even vitamin C dan E pon bertindak bila kandungan glutathione cukup dalam badan kita…..

Wooish penting nya cik glutathione..abis tu mama tanya diri sendiri “eh..I kena cari la magic pill glutatione ni sbb mau sihat..tapi sebelum tu moh kita google dulu”….Wah, magic pill seketul glutathione tak berkesan la pulak….haish pelik bin ajaib….kenapa plak ni? Haaaa rujuk sini. Meh mama jadik translator

However most people including health professionals are not aware that glutathione pills are not particularly  helpful to the body”

“Why? Because glutathione are absorbed in the intestinal tracts rather than being absorbed in blood stream..as glutathione is very small protein molecule”

image

Pulak dah….mampuih la..macam mana badan I nak cukup glutathione ni?????? Kata orang Penang..Punggah sungguh..kot mana aku nak cari????? Lega mama bila tau ada cara lain untuk sihat dengan naikkan glutathione ni. Sumber sini kata macam ni.

vitamin C
Proven yer…..ambil 500mg vitamin C selama 2 minggu membantu meningkatkan glutathione level dalam darah sebanyak 50%. Sebab apa???? Vitamin membantu sel badan create glutathione sendiri. Tetiba mode senyum…..padanla Shaklee offer Vitamin C Sustained Released 500mg….hihihi

vitamin B complex
Haaa yang ni complex sikit nak cerita sebab vitamin b complex ni berangkai rangkai.
B1& B2- maintain glutathione & enzim supaya sihat
B6- combine amino acid. Janhgan lupa kan ke cik glutathione kota ni jenis protein
B9(folate) – glutathione booster

★ selenium
Ni yang mama sayang ni….selenium kena datang dengan vitamin E….lagi power antioksidan gitu

Magnesium
Diperlukan pada kadar 490 -700mg sehari untuk sintesis glutatione

Zinc
Rendah zinc dalam darah menyebabkan kandungan glutatione yang rendah..so amek la zinc yer..tapi ada dosagenya…terlebih bahaya….

Haaaaaa nampak tak semua ni ada dalam produk Shaklee…senyum
Untuk individu sihat dewasa umumnya dengan:
♥ sebijik vitalea
♥ sebijik vitamin E with selenium
♥ sebijik vitamin C SR/ 5 biji chewable
♥ 2 bijik osteomatrix

image

Okla sayang you all. All about collagen ada dalam entri mama sebelum ni yer… ;-p

Love
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Shaklee Sustained Released Vitamin C vs. Dr Holland

Haaa…meriah you all…sejak Shaklee Malaysia keluar announcement yang miss peberet sustained released vit C akan kembali bulan 10….ha memang meletops la pong pang di FB vitamin C organik la, vit C dr Holland la…..kenapa ek? Apa kaitan adik beradik jenama ni???? Jangan tak tau…yg segala jenis organik, dr Holland tu semus adalah kerja mereka tak bertanggungjawab you all….REPACKED SHAKLEE SUST. RELEASE VIT C tau…sentap kan???? Tak percaya?

image

Pict credit: genkimomma

Dan ini

image

Pict credit: love equal us

Tak ke sama namanya…depa yang repacked tu guna nama Dr Holland..hehehhe.

So pilih ler sendiri k…next entries mama akan huraikan pulak bagaimana Vit C sustsined released berfungsi k.

Love
Mama Syafi
 

Posted from WordPress for Android