0

Breastfeeding Success Story – Jenny Cheong

Breastfeeding is not easy..but insyaAllah with effort and doa anyone can succeed

Penang Mother-to-Mother Peer Support (MMPS)

I was having difficulties on breast feeding during confinement as my baby admitted into hospital due to jaundice. During admission, I was only able to express out 20ml  breast milk 2 hourly for both sides. However, my baby needs around 70ml @ 3 hourly in 1st day, 110 days @ 3 hourly in 3rd day. I would never ever managed to catch up such volume. Hence, my husband and I made a wrong decision by top up formula for our baby. When my baby came home, he was crying day and night and I was not able to satisfy him as my breast milk never able to flow out as much as bottle. I was carrying my baby almost 24 hours just to let him latch on but was the same.

The situation become even worst as I ate and drank a lot of herbs soup,  black dates…

View original post 1,084 more words

Advertisements
0

Glutathione ke Collagen Lagi Bagus???

Hi you all…dah seminggu demam collagen…ada yang tanya mama; “which one better…ambil collagen ke glutathione? Hmlh..soalan ni sebenarnya susah mama nak menjawab…sebabnya..ye la mama pun baru belajar apa itu glutatione.  Collagen tu mama tau la skit skit zaman belajar Biologi sekolah menengah. Glutathione ni mama baru dengar nama sejak hebohnya Glutathione sebagai tonic awet muda …

Apa itu Glutatione
Rujuk sini. Ia adalah molekul super kecil dan ada dalam setiap sel badan dan semua sel generates glutathione. Ia antioksidan paling penting dalam badan kita!!!! Simple termnye, glutathione ada dalam semua sel tubuh..ia dihasilkan sendiri dan tanpa glutathione kita macam kereta tanpa enjin.

Macam mana glutathione bertindak??? Mudahnya…kalau kita ibaratkan glutathione as cleanup crew ala2 super powerful cleaner untuk buang toxin dalam badan kita sebab ia adalah antioksidan paling penting dalam badan kita…even vitamin C dan E pon bertindak bila kandungan glutathione cukup dalam badan kita…..

Wooish penting nya cik glutathione..abis tu mama tanya diri sendiri “eh..I kena cari la magic pill glutatione ni sbb mau sihat..tapi sebelum tu moh kita google dulu”….Wah, magic pill seketul glutathione tak berkesan la pulak….haish pelik bin ajaib….kenapa plak ni? Haaaa rujuk sini. Meh mama jadik translator

However most people including health professionals are not aware that glutathione pills are not particularly  helpful to the body”

“Why? Because glutathione are absorbed in the intestinal tracts rather than being absorbed in blood stream..as glutathione is very small protein molecule”

image

Pulak dah….mampuih la..macam mana badan I nak cukup glutathione ni?????? Kata orang Penang..Punggah sungguh..kot mana aku nak cari????? Lega mama bila tau ada cara lain untuk sihat dengan naikkan glutathione ni. Sumber sini kata macam ni.

vitamin C
Proven yer…..ambil 500mg vitamin C selama 2 minggu membantu meningkatkan glutathione level dalam darah sebanyak 50%. Sebab apa???? Vitamin membantu sel badan create glutathione sendiri. Tetiba mode senyum…..padanla Shaklee offer Vitamin C Sustained Released 500mg….hihihi

vitamin B complex
Haaa yang ni complex sikit nak cerita sebab vitamin b complex ni berangkai rangkai.
B1& B2- maintain glutathione & enzim supaya sihat
B6- combine amino acid. Janhgan lupa kan ke cik glutathione kota ni jenis protein
B9(folate) – glutathione booster

★ selenium
Ni yang mama sayang ni….selenium kena datang dengan vitamin E….lagi power antioksidan gitu

Magnesium

Posted from WordPress for Android

0

Boleh ker BF moms ambil Shaklee Collagen???

Hi you all…ni soklan peberet..ramai yang bertanya…takkan bf mom taknak gorgeous kan? Tambah plak lepas bersalin macam macam macam masalah kulit datang…..haaaa kesan strecthmarks, kulit kusam, dan yang paling tak best cik boobs tak padat gitu…yang penting…make sure self esteem maintain gitu…Logic la sket..kot muka berjeragat penuh…kena pulak jumpa customers. ..jenuh la tepek concealer bagai….tapi in long run..kulit makin teruk..guano tu???

Haaa sebab tu la lepas dah abis pantang cepat cepatla ambil suplemen & pakai produk kecantikan yang selamat…..contohnya Cik SCP kita ni.

Bo problem ye…so jangan risau….

Love
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com 

Posted from WordPress for Android

0

Istimewa Oct 13 Promo

salam you all….
Awesome Oct sungguh…promo Oct dah keluar…memang sentap….apa lagi kalaau bukan hot stuff…….jeng jeng…..SHAKLEE COLLAGEN POWDER (SCP)

Memang meriah gitu….mau tak kalau sebelum ni harga biasa rm298 untuk sekotak 15 sachets….haaaa bulan ni jeng2….tinggal RM255. P/s ni harga official yer..u all nak lagi awesome deal tak????? Laju laju la contact mama. ..memang harga confirm terbeliak biji mata…..siap bole dpt bonus lagi…..haaaaas meletops tak…

image

Shaklee Collagen Powder

Mama nak story la kisah kawan mama sorang ni..Cik Dayah namanya….dia ambil 2 Kotak SCP jer sebulan sebelum kahwin….time wedding dia..mama melawat…pergh memang flawless…..mekap melekap cantik jer….hihihi…terkejut mak…bila bersalam…alahai lembutnya tangan….teruja I tau…

Insyaallah malam ni or esok mama update kena SCP ni hebat sangat k

Love
MamaSyafi
0134895962
FB: Mama Syafi Zone
Mail: naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Istimewa Shaklee Sustained Released Vitamin C

image

Shaklee SR Vitamin C

Hi you all…kalau dalam post sebelum ni mama share pasal differences Shaklee SR Vit C dengan brand repacked cap Dr Holland & Vit C organik, hari ni mama nak story pasal kehebatan Vit C Sustained Released (SR).

Tahu tak..yang badan kita cuma mampu menyerap 100mg Vit C pada satu satu masa? Habis…kalau kita ambil vit C lebih dari 100mg sekali..apa jadi? Haaaa kalau vit C tu bukan dari jenis sustained released…then extra dosage tu akan gone dgn air kencing la..sebab vit C ni jenis vitamin larut air.

Berbeza dengan Shaklee SR Vitamin C; kandungan vitamin C tu akan released pada selang masa tertentu..utk pastikan badan kita dapat menyerap semua khasiat dlm tablet vit C yg kita telan. Tahu tak setiap tablet Shaklee SR vit C adalah bersamaan dengan 7.5 biji oren dengan kulit kulitnya sekali….Special kan??? Mampu ker nak telan 7 biji oren dgn kulitnya sekali setiap hari?? Tak ke bole cirit jadinya…..terlebih lawas la jadinya….barulah kulit jadi glowy2 gitu. Mudah ke susah??? Kalau mama la personally rasa tak mampu kot nak telan 7.5 biji oren dengan kulitnya sekali. Betul amek buah original dpt serat…tapi terlebih serat jadi apa???? Hehehhe sendiri mau ingat la kan…paling paling mama rasa bole telan 2 biji jer kot oren sehari..tp isi jer la..kulit oren I tak sanggup kot…kosnya lagi. Sebijik oren kata la RM0.80. 8 biji dah RM4..kalau serumah ada 4 orang..tak ke jadi kos beli oren jer dah RM 16. Tu tak campur dengan kos bahan makanan lain…bangkrap mama macam tu tak????. Percaya tak anda bole dapat khasiat 7.5 biji oren dengan RM0.40??? Nak tau caranya? Sebijik Shaklee SR Vit C itulah reganya. Murah tak??? Satu family boleh ambil plak tu…Menarik kan?

Kenapa badan kita perlukan vitamin C? Ala ala soklan kelas Biology plak dak???

♥ membina kolagen- macam mana tu? Struktur kolagen yabg menjadi asas kepada otot, kulit, tisu dan tulang rawan…sebab tu lah SR vitamin C penting sebagai vitamin kecantikan. Cukup sebijik sehari insyaAllah masalah kulit kedut..bahagian yang kurang anjal jadik pejal…kena pulak tambah ESP atau Shaklee Collagen Powder memang vogue d vass la you all

♥ memperbaiki sistem darah- kekurangan vitamin C menyebabkam masalah gusi berdarah, kulit kusam, kering atau mengelupas. Jadik insyaAllah masalah kulit & gusi you all kurang lepas konsisten dengan Shaklee Vitamin C.

♥ peningkatan sistem imun- tau tak yang vitamin C penting untuk memasrikan sel darah merah dapat menyerap zat besi dalam makanan dan suplemen? Pastu, cik vitamin C comel kita ni membantu menentang bakteria dan kuman sekaligus meningkatkan imuniti..tambah lagi virus flu ; selsema.. insyaAllah akan sembuh cepat..ni buat mama teringat..zaman mama tak kenal Shaklee lagi..anak dara mama si Syafi kerap benor selsema…sampai dah tak larat bagi ubat…doktor memang bagi vitamin C..make sense tak?

♥ Memerangi Kanser- macam mana? Vitamin C adalah sejenis anti oksidan..anti oksidan ni penting untuk membina interferons semulajadi dan merangsang pengeluaran sel T untuk melawan sel kanser. Senang cerita pasal interferons ni..you all bayang sel kanser tu macam tentera musuh siap bawak peluru berpandu bagai dgn keta kebal versi terkini….huhu seram kan??? Maunya sistem badan lemah…haaaa apa jadi jatuh gedebuks la yer dok…bayangkan inyerferons ni la askar dalam badan u all nak lawan tentera musuh tu…kalau askar dalam badan tu tak cukup kuat memang horror la jawabnya…terduduk gitu….sebab tu kita kena belai interferons dengan vitamin C, Nutriferons atau Vivix…untuk budget consistent amek vitamin C memadai yer…

♥ mencantikkan kulit- kan ke vitamin C membentuk kolagen & memperbaiki blood circulation….sebab tulah ia membantu kulit untuk cerah semulajadi…mengatasi pigmentasi dan menyekat pembentukan pigmen…masalah pigmentasi memang kerap menyerang wanita..especially masa mengandung, umur meningkat lebih 30 tahun…I lah salah sorang nyer k…time preggie jer memang jenuh bintat2 pigmentasi naik…tepek ler apa pun degil benor nak ilang…..Alhamdulillah sekarang dah terkawal…

♥ memprbaiki insomnia- haaa ni ramai tak tahu kurang vitamin C menyebabkan masalah insomnia….insomnia tu apa…click sini

♥ mengekalkan kolestrol sihat- kandungan vitamin C yang cukup mampu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan celebral dan skurvi

Luv
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

0

Nak Kurus..Ambil Omegaguard ke Lecitin???

Ada yang bertanya mama…dalam pengurusan berat badan..yang mana lagi bagus…omegaguard ke lecithin??? Soklan best kan? Sementelah asik abis jer lecithin se Malaysia kan.

Jawapan mama senang jer…dua-dua sama bagus…bergantung kepada keperluan peribadi anda.

Contoh la kan…ada ibu menyusukan…nak hilangkan baby fat; mama selalunya akan suggest omegaguard sebabnya…2 in 1. Baby perlukah DHA, omega 3 & omega 6 untuk otaknya berkembang..so of si ibu dah ambil omegaguard anaknya pon untung….

Untuk ibu hamil, memangla tak mampu nak kurus..tapi penting untuk memastikan berat badan tak naik berlebihan & baby perlukan DHA. .sah2ls omegaguard cuma sebijik jer sehari….

Untuk yang lain…cukup dengan lecithin kecuali anda ada lemak degil & susah nak control makan…so sila amek oemgaguard.

Senangkan?

image

Love
Mama Syafi