1

Kurangkan Kolestrol dengan Alfalfa?

image

Salam uallz. Entry last sebelum pindah ke rumah sendiri mamasyafi.com. rumah under construction lagi tak sempat nak make up bagai. Hahahah.

Dalam mengong mengong, mama & anak anak sempat wat keja giloss la jugak, konon konon nak bagi ualls tengok d saponin dalam alfalfa. Ngeh…ngeh. Sajer sebab dok baca baca “ooo dalam alfalfa ada saponin yang bole mengurangkan kolestrol selepas pengambilan selama 8 minggu ualls”. So mama ni kekonon nye jumpa la mano nye saponin dalam alfalfa tu kononnye la kan. Hampess betul.

Apa ke bondonye saponin tuh? Mengikut cik Wikipedia saponin ni adalah

image

sumber

Dalam erti kata lain, saponin ni jadik macam sabun nye hydrophobic ends yang react dengan minyak/ kotoran. Chemically ala ala gini la ye. Sila tengok pict di atas

Hmph macam mana nak kata alfalfa nye saponin ni. Ha eksperimen simple jer. Siap ada control eksperimen gitu. Tak caya tengok bawah.

image

Control eksperimen – basically minyak masak + air suam, untuk tunjukkan mama tak tipu uallz.hahaha sempat ayat mak noks

Eksperimen – air masak + minyak + alfalfa 5 -6 biji

Ada video mama hamek when alfalfa in action cumanya sbb blog mama ni tak link ngan videopress, makanya tunggu i upload video dari henpon ke youtube then dari youtube mama link kan dalam next entry yer. Level amatur gilos mama noks. Sila abaikan background tudung saji itu yer :-p

Apa jadi yer, kalau kita godak godakkan alfalfa dalam eksperimen ni jadik macam mana ye??? Hmph..nak tengok video???? Tunggu mama upload dalam youtube ek. Sapa nak tau update, sila follow blog mamasyafi.com kalau tak jangan nyesal dek non terlepas hot video gitu. Tahap viral la. Hahahah perasan plak mak noks!

image

Cer teropong, nampak tak? Don’t worry kalau tak nampak, ualls ada alfalfa tak? Cer replicate eksperimen simple ni..sure nampak nye. Anak anak mama si Syafi & Iyad gembira tengok eksperimen ni.

So apa inferens dari eksperimen ni? Simple jer noks, Alfafa ada saponin, saponin attracts cholestrol….aligned tak dengan kajian kajian proven pasal alfalfa dengan cholestrol selepas pengambilan selama 8 minggu?
In a recently completed clinical study of 45 patients, Dr. Lawrence Rink, a clinical professor at the Indiana University School of Medicine found that 1120 mg. of alfalfa sprouts daily substantially reduced cholesterol. The six-week study, concluded in February, showed levels of LDL (bad) cholesterol declined an average 16.6% and HDL (good) cholesterol increased an average of 11.2%.

This research is the first known human trial using alfalfa sprouts, although several studies using alfalfa were run in Europe in the 1990’s.

The subjects of the Indiana study were randomly assigned to one of three groups: a placebo pill; 1120 mg. per day; or 2240 mg. per day. The patients entered the study with over 50% taking statin drugs (Mevacor, Lipitor, Zocor) and over 60% suffering from coronary artery disease. More importantly in the soon to be published report, C-reactive protein, a blood marker of inflammation, which in high levels increases heart disease risk, was significantly reduced.

Sumber: alfalfa

Best kan? So jom pakat makan alfalfa semua yer darlings ya.

Posted from WordPress for Android

0

Kurangkan kolestrol dengan alfalfa

Mama teringin nak buat entry ni. Dah lama, dari 2 minggu lepas. Tapi tula tak terbuat lagi. Macam macam ujian. Hahahaha what to do kan. 2 weekends berturut turut travelling balik kampung. Weekend lepas ke Johor, minggu ni ke Kedah. Memang 1 Malaysia gitu kekdahnya, kata cinta seantero Malaya, si suami Jawa Johor, bini nye plak orang Kedah. Haa amek ko, memang merentas Lebuhraya Utara Selatan la kiranya kan. Hehhehe.

Untuk readers setia mama, ada trivia sket. Betul ke alfalfa boleh merendahkan kolestrol???

Jawapannye, Yes.

Keyword dia: saponin. Dalam alfalfa ada saponin. Saponin pulak bertindak  “menarik” kokestrol dalam darah. So selepas konsisten ambil alfalfa selama 8 minggu insyaAllah paras kolestrol menurun ye.

Nak lagi details on how to?? Tunggu….hihihi

Love
MamaSyafi
0134895962
naza akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Bagaimana Alfalfa Membantu Whole Body Detox?

Ok…ni memang glamer….untuk set slimming Shaklee set budget kan ada lecithin & alfalfa. Dah la murah memang berbaloi baloi….

Kalau tak nak kurus pon bagus alfalfa ni untuk detox? Sebelum start ambil alfalfa ker apa benda pon..meh you all try jawab kuiz ni dulu….kita self check betul ke badan kita banyak toxin???? Dah sedia? Senang jer..jawab betul atau tak jer tak..untuk yes 1 markah, tidak 0 markah..jawab jer la atas kertas…dlm kepala jer pon bole, sonang jer takder mencabar minda pon

Dah sedia?

Detox Self Test
1. You all poo poo @ buang air besar bukan pada setiap hari? Aka jadual pegi purging tak consistent?
2. Ada ambil ubat prescription atau non prescription (panadol, ubat batuk selsema, angin etc)?
3. Makan daging dua kali seminggu atau lebih?
4. Makan makanan segera ataupun berproses? Termasukla sardine atau tuna dalam tin.
5. Pernah merokok atau terdedah kepada second hand smoke? Second hand smoke ni..you all tak hisap rokok tapi bila lalu lalang ada orang dok hembus asap rokok ke you all..gitu la yer.
6. Ada masalah kulit seperti acne/ jerawat/ kulit kusam atau masalah perut kembung, angin, sebu, sakit perut?
7. Minum alcohol?
8. Minum tab water, kopi, teh atau air berkarbonat?
9. Tinggal di bandar besar?
10. Kerap letih, lesu?

Kalau you all jawab 4 atau lebih YA memang clearly shows keperluan untuk detox ye. Ya lah bila badan sihat takder toksin segar jer..nak beribadah pon mudah…

Bila nak detoxs paling penting kena start detox dari usus dulu kendian baru hati..pasai apa pulak…ok sonang citer gini la yer….kat usus kan berlaku penyerapan nutrien besar besaran..bila proses detox kat hati..toxin tu nak tak nak krna keluar melalui usus…so Kalau usus you all tak clear….mudahla toxin tu terlekat & re- absorb dalam usus kita…tak nak la I…penat tau detox tapi takder hasil..ngabihkan beras jer tak…

Detox ni bukan setakat buang toxin dalam badan jer…it is a continuous cycle. What goes in have to go out. If you consume toksin…then penuh ler toxin dalam badan you all..

Bagaimana Alfalfa Membantu Detox?
Alfalfa ni herbal remedies…memang dah digunakan ileh masyarakat dulu kala…orang Arab panggil Alfalfa ni father of all food…ancient superfood gitu…orang Cina plak dah guna Alfalfa sebagai tonik dari abd ke enam lagi..lama tak lama alfalfa dah jadi herbal remedies.

Alfalfa bersifat alkaline which is a good liver & bloodstream detox agent. So segala toxin yang terkumpul dalam hati & darah dibersihkan. Apa simptom hati penuh toxin..macam macam tau..termasukla berat badan berlebihan…silap aribulan kena fatty liver segala. Toxin dalam darah plak masalah lain..jangan tak tau masalah kulit kena kulat air la…jerawat bagai salah satu punca dia dari toxin dalam darah tau…oh no *facepalm

Kelebihan alfalfa Shaklee…dia berserat penuh..tak caya cer endam dalam air..jadik kembang semngkuk gitu..pastu memang berseray serat …memang bagus nak scrape segala daki daki kat usus..bila usus sihat badan pon sihat..sebab serat dalam alfalfa la ramai yang ngaku..lawas jer jadik.

Satu lagi lebih alfalfa ni..bole regulate sugar darah….cuba telan alfalfa pagi2 pastu minum air suam..insyaAllah masalah selera dinosour kurang gitu…

So apa lagi sementelah promo alfalfa ni jom grab se set.untung weh…tahan dekat setahun.tu…jimat sesangat.

Apa lagi..jom PM mama laju laju yer…

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Pengedar Shaklee Kuala Lumpur Promosi Januari 2014

Assalamualaikum semua…firat entry 2014…selamat tahun baru yer..moga tahnu ni bertambah kejayaan kita dunia & akhirat. Semalam first day anak sekolah kan? So ramai mummies yang sebok jadik GBS geng bas sekolah gitu 🙂 Yang sekolah nye anak..tapi mommies pon nak tak buzy jugak siapkan kelengkapan sekolah depa semua kan. Tak sempat bersiaran semalam…haaaa jangan tak tahu Shaklee Malaysia dah announce promo super hebat Jan 2014 memang super awesome awesome la untuk semua mommies gorgeous gitu.

InsyaAllah lepas ni mama akan buat entri ekslusif untuk promo of the month!!! Bagaimana alfalfa membantu mommies untuk jadik lagi hot vogue d vass gitu.

image

Posted from WordPress for Android

0

Cara Diet Dengan Shaklee Omegaguard/ Lecithin & Alfalfa

Hai darling gorgeous…minggu lepas entry lasal set slimming budget..arini mama nak share pasal..contoh aktiviti sehari dengan set budget omegaguard/ lecithin & alfalfa…

Mama lemau skit ni..almaklumla…keboyotan makin menyerlah…cepat jer mengah…Alhamdulillah sihat jer semua…supplement Shaklee takleh tinggal ler..top up pemakanan. Sebab soklan ni kerap customer mama tanya..so mama share mat sini.

Nota: penggunaan secara specific tailored for individual…tu kena consult yr..ni mama nak share secara generic jer yer..hik..hik…jangan tak tau mama pon pengguna tegar set kurus dulu tau..lepas abis boyot nanti mama sambung makan lagi jer…sekarang paused jap..*wink.

bangun pagi: minum segelas air suam (250 ml) sebelum basuh muka ke gosok gigi. Tujuannya supaya toksin dalam badan dapat dikumuhkan yer…and segar sket

Lepas solat subuh: jangan tidor balik yer…rezeki susah masuk nanti..heheh

Sebelum breakfast: telan alfalfa. Dosagr varies yer..dari 2 biji ke 10 biji..ikut badan…sebab alfalfa ni panas…tambah yang breastfeed kalah jamu you all. Minum air suam 1-2 gelas..kenapa kena telan alfalfa sebelum breakfast? Alfalfa ni sangat bagus untuk regulate appetite..insyaAllah kurang rasa teringin nak makan yang manis.

Breakfast: make sure ambil fiber & protein..bukannya roti canai/ nasi lemak/ tosei/ mee kari..bla bla..sebab karbohidrat compleks dari kanji bole buat mengantuk…ni la guna ESP (energizing soy protein Shaklee) atau cinch shake..utk start the day…sbb protein tumbuhan mudah hadam gitu. ESP ni ringan la sebagai breakfast…kena tambah tambah sket shake nye..baru rasa kenyang sket. Bole jer minum ESP + milo & telur separuh masak sebiji. Cukup sebagai alas perut breakfast. Yang best tak mandom gitu. Untuk yang ambil cinch shake…mmg sedap..cinch shake memang tailored sebagai meal replacement. .so shake2 gitu dalam shaker trus minum..yang best..badan rasa berpeluh gitu lepas minum..even setakat berjalan kaki gi LRT je kot..

Lunch: bole ambil karbohidrat..dalam kuantiti sederhana…diet tanpa karb langsung pun tak bagus in the long run tau…Habis macam mana nak sukat? Senang jer….tengok pict kat bawah ni. Untuk mudah..1/4 serving karb, 1/4 serving protein, 1/2 serving fruits & vegetables…untuk air minum jangan minum yg manis..tapi kalau honey lemon drink tu sgt bagus…lagi bagus kalau korang telan air kosong yang berperisa lemon…Nanti mama share next entry pasal air lemon untuk weight loss yer…pastu telan 3 biji lecithin atau 2 biji omegaguars yer.

Minum petang: kalau yang keja opis tu..mula jam masuk kol 3 mula la terasa nak menguyah bagai kan? Instead of makan segala kuih muih roti jala bagai yang korang kebas dari meeting rooms…. cuba sepeket cinch tea..minum sejuk..sonang jer…potong sachet, tuang dalam air…5kcal je..nak ada rasa wallaaa lagi letak lemon ke sehiris or madu sket.Hasilnya, percaya la mata you all segar bugar jer tau…memang meletops. Nak nak petang you all kena menapak ke stesen LRT ke tempat parking kereta..memang berpeluh…sebab apa, cinch tea untuk boost metabolism 10x ganda gitu. 🙂

Untuk pengguna set budget apa option jugak untuk avoid makan pelik2 petang ni..you all bole buat alfalfa tea dgn madu…minum panas…or teh hijau or memadai dengan lemonade tanpa sugar..nak rasa manis..tambah original flavour gitu…madu asli la…banyak khasiat madu you all dalam weight loss sbb dalam dok diet…sure akan sampai masa you all rasa teringin sangat nak makan sweets ke jajan bagai…so madu secalit la option anda.

Dinner: bole jer ambil dinner..tapi make sure makan awal..at least 4 jam sebelum tidor..kalau you all tidor kol 8 malam ala ala baby gitu..your last meal should be latest by 4pm ya..jangan nak mengada makan pastu tidor..memang la naik badan macam di pam pam…1 lg rahsia…makan malam bukan nasi berlauk segala…memadai dengan sup ataupun salad. Dah kata sup tu..jangan bantai sup tulang/ gearbox atau anything sewaktu dengannya…itu memang padat kalori gitu….
Pastu sila telan lecithin lg 3 biji atau omegaguard sebijik yer….

Hokey..itu dia perjalanan pemakanan diet sehari…hihihi

Next post, mama share pasal air lemon plak untuk weight loss yer…

Ta..ta…
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com

0

Set Slimming Budget Shaklee Lecithin & Alfalfa- Real Life Stories

Hi salam you all. Entry ni mama dedikasikan khas untuk customer aka kenalan alam maya mama..adik S..Personally mama kagum dengan semangat dia…seorang lelaki, student kolej & mempunyai masalah berat badan berlebihan. Percaya tak BMI nya memcecah lebih 40. Mama nak kongsi perjalanan weight lossnya… & macam mana yang dia ceritakan pada mama…dia berikhtiar untuk jadi lebih sihat. Even dia dah diet pantang nasi lebih 7 minggu sebelum kenal Shaklee!! Kagum mama dengan semangat juangnya.

Adik ni jumpa mama thru blog ni..& terdetik hati nak cuba lecithin & alfalfa..haah…apa lagi mama cuba bantu setakat yang terdaya..Ini istimewa bila dah jatuh cinta dengan Shaklee…berkongsi kebaikan untuk semua..Allah yang pegang hati readers mama..kalau memang dah tersurat. .Allah nak mama help them. I will do my part InsyaAllah.

image

MasyaAllah….rezeki yang Allah berikan.adik ni hilang 4 kg dalam tempoh 2 minggu!!! Miracle kan? Obviously tak cukup la setakat makan lecithin & alfalfa jer nak kurus…meh mama nak buat pop kuiz…..apa tips penting yang memang kena hafal & khatam utk successful weight loss…pegang pen & kertas yer murid murid…..tuleeeesssss tau…garang tak mama hari ni?
♥♡ control calories intake
♥♡ exercise
♥♡ supplement

♥♡Shaklee Alfalfa & Lecithin

Ingat tak eksperimen dagung tetel dengan lecithin???? & eksperimen lecithin & alfalfa dengan minyak? Special gitu…

Kenapa kena ambil lecithin/ omegaguard & alfalfa…boleh tak dapatkan khasiat sama dari food. BOLEH macam mana plak tu? Cop, abis tu korang ingat alfalfa, lecithin & omegaguard tu alien ker???? Tak ke cik alfalfa tu 100% dari pokok alfalfa matang, lecithin plak 100% dari ekstrak soya Non GMO, omegaguard plak kan ke dari ultra pure fish oil..bukan lemak ikan or cod liver oil tau..Tak gitu Senah? You all kena paham..certain food function untuk boost metabolisme/ bakar lemak/ emulsifi lemak/ dispose lemak bagai….itula istimewa Shaklee omegaguard, lecithin & alfalfa. “abis..penat I telan lecithin & alfalfa tak kurang pon berat….tak berkesanlah Shaklee!!!”
ehem ehem meh mama nak habaq…kalau lemak dah bakar dah buang pon tapi kalau u all makan tahap dinosour gaban..memang ler tak kurus Senah oi…cuba you tengok 4 main steps dalam weight loss journey yg mama blink blink kan kat atas…siap ber ♥♡ bagai u all…

♥♡Controlled Calories Intake
Ni kesilapan yang selalu terjadi..people hope for miracle happens without effort..sebab tu la segala spray kurus, krim kurus laris jer kat market…tau ke you all..apa isi perut yang ada dalam krim tu??? Jangan main main you all..silap silap ada racun terlarang gitu..seraaaaammmmm k!

Dah jenuh mama meraban..apa jadik kalau our body requires 1600kcal sehari …tapi kita makan 2500 kcal sehari dengan nasi lemak…mee goreng..pizza..fast food segala? Haaaa apalagi jadi lemak la & end up jadik gemuksss..kalau tetiba u all nak crash diet ambil 800kcal jer sehari..apa plak jadi..jangan ingat dah kurang makan..semua lemak memdap tu terbakar..silao silap your body akan shut in metabolisme to drastically low…n instead of jadok kurus..tak kurus kurus you all.

Dalam weight loss penting untuk kita identify
■ Berapa kalori yang badan perlukan untuk turunkan x kg setiap bulan
■ apa yang u all makan untuk cukupkan kalori intake ni???

Macam mana nak tau berapa banyak kalori yang badan anda perlukan? Banyak jer online apps ado kalau you all perlukan….ni ha calories counter .

image

Mudahkan? Jadinya takder la alasan untuk tak tau kira kalori yang badan you all perlukan

Untuk check kalori dalam nasi lemak, roti canai segala….haaa amek kat sini plak kalori makanan….so apa lagi mau… 🙂

Satu lagi tips..mulakan hari dengan protein & fiber bukannya nasi lemak, roti canai segala…kenapa? High carbo loading boke sebabkan mengantuk??? Hik hik..penah ngantuk lepas sarapan? Cuba check apa you all telan….saranan mama..ambil oats &; protein shake macam esp atau cinch shake. Janji you all check calories..dok sebok2 shake2 bagai..tambah segala menda trus shoot up kalories sampai 600kcal sudah!!! Tu sama mcm makan nasi sudah… 😦

Lunch ambil…tapi controlled portion.Jangan amek carb mcm nasi or pasta smp penuh pinggan…just 1/4 dari pinggan jer..protein plak 1/4 portion..balanced fruit & vegetables..

Dinner make sure ambik sebelum maghrib ye..& should be benda benda light mcm sup sup jer…tengok gak yer soup apa..jangan telan sup tulang ke gear box plak…itu super rich kalories tau….

♥♡ Exercise
Ha..topic ni mama dah story panjang dalam entri sebelum ni dalam topic slimming haaaa gi korek korek.

Nak details sila contact mama yer..konsultasi percuma tau..hikhik 😉

Luv
MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962