1

DIY facial dengan Shaklee

image

Topic istimewa untuk wanita. Heheheh, sapo tanak jadik akak cantik gebuss gorgeous jer kan. Since bulan Oct kembali promo ESP & mealshake…huish seronok banget! Tambah plak ada stok alfalfa di tangan sebagai jamu penegang apa yang tak tegang, kasi padat apa yang kendur, kasi grip apa yang kurang (p/s: paham paham sendiri la yer…heheheje)

Tetiba mak terpikir apo laie ler mama nak buat dengan alfalfa & ESP ni yer????

Cer kasi idea sket….

Homemade DIY ala ala spa gitu. Ha amek ko. Tapi mak anak tiga tak sempat uallz nak tilik tilik muka bagai, moisturizer ke toner bagai pon asek terbabas…haaaaa merana kulit mak noks. Skali hamek ko, bintik bintik itam, blemish, open pores haish bermaharaja lela. Macam gambor kat bawah ni. Horror mak hokey!

image

Geram k, nak gi facial bagai tak sompat mak curi masa. Tetiba tengok kat newsfeed FB, Masters Herny Hafiz ada share pasal alfalfa scrub. Makanya mama pon cuba ler..

Nak tau cara caranya? Haaaa

Bahan Bahan
2 biji tablet alfalfa crushed
Sikit air
Sikit madu

Cara cara
Simple uallz. Alfalfa tu mam crushed pakai anak lesung tu @pastel ke mortar ek namanya.godak sket dgn air ngan madu

Waalla..tepek tepek ke muka, biar jap. Pastu scrub dgn circular motion. Meletup wa cakap lu!!!!!!

Ilang bintik itam bagai with 1 application. Yang kelakor lagi, si Iyad budak yang patah tangan bole wat statement…”muka mama hijau macam alien!” ♡♡♡♡♡♡♡

Lawak lawak.

Pas scrub bagai mama cuci dengan air suam pastu mama tepek masker ESP Shaklee. Hihihi macam macam. Tapi sebab mama takder yogurt bagai, mama bancuh je sesudu teh ESP dgn wild honey setoet. Superb uallz. Marvellous. And surely budget friendly.

Sila cuba ye
Mama Syafi
0134894962

Posted from WordPress for Android

2

Big Fat Lie – Ibu Menyusu Tidak Memerlukan Suplemen Part 2

Hish suka benor entry tergantung. Ok time to menyambung. Apa sebenarnya yang breastfeeding mommies perlukan. Since mama ni pon skrang breastfeeding mom after pencen sekian lama, maka bermula la episod pembelajaran baru yer dok.
image

Mau tak, baby uallz sedut nearly 1000kcal sehari! Padanla mommies gorgeous lepas beranak, instead of badan di pam pam jadik selim melim gitu. Sungguh berperasan hohoho.

Air

Fakta best, pengambilan cecair sangat penting. In a nutshell keep yourself hydrated. Make sure mommies minum 2.5 ke 3 liter air sehari. Tapi kan jangan overdo, terlebih air kesian kat buah pinggang & bole menyebabkan susu merudum!

Kalori cukup @ 2500kcal
Yang penting jugak, make sure kalori cukup 2500 kcal/ sehari tapi bukan empty calories @ sugary foods, sweets, donut what eva, yang superb protein based diet. Hmph..macam mana nak sukat jumlah protein yang mommies kens ambil? Kalau ikut website about.com cara mudah,

untuk setiap sekilo berat badan i.e 2 Ibs u allz perlukan 2 g of protein.

Banyak ke? Kalau berat uallz 50kg, ha jangan tak tau lebih kurang 100g protein/ sehari
Usih banyak tu! Kalau pi bantai semua protein tu dr sejenis makanan i.e daging ke seafood hmph mau kena gout gotu. Horror kan. So campurkan protein dari sayuran jugak yer macam tofu, tempe, susu soya, susu lembu, susu kambing etc. Bukan setakat protein calcium pon dapat uallz. Bonus kan. Kalau rasa rasa tak mampu top up la dengan suplemen mcm Shaklee ESP ke. Heheheh

Ada plak yang ternganga kat sini

ooooo padanla depa kata minum ESP susu meriah, rupanya kasi cukup protein dalam badan

Kesilapan berpantang melampau jugak bila mommies tak dapat protein yang cukup, macam mana nak bertenaga ngan cukup susu? Asik makan bilis jer, lama lama mommies keding mcm bilis. Hover kan?

Elakkan rokok, alcohol, ubat terlarang
Mommies especially yang muslim, insyaAllah takder la merokok & minum alcohol, cumanya jangan lupa kalau cik abe merokok & asap rokok kena kat mommies bahaya tau dapay nicotine free. Nicotine ni bole keluar dalam susu tau…so very d dangerous gitu.

asid lemak perlu
Mommies ingat tak waktu pregnant uallz amek neurogain @ omegaguard kenapa ek? Asid lemak penting untuk build baby nyer nervous sysyem
Ooooo macam tu, ambil jugak sumber omega 6 dari tumbuhan macam kuaci, jagung, minyak zaitun, virgin coconut oil. Bagus tu. InsyaAllah cukup omega 3 & Omega 6 boleh membantu sel sel otak bergabung. Mommies mana tak nak anak bijak kan?

Folic Acid @ Vit B9
Ni paling penting untuk mommies yang on birth control pills, tau tak ia bole menyebabkan mommies mengalami defisit folic acid? Tambah pulak kalau uallz ni pesen tak makan sumber asli folic acid i.e asparagus, kobis, kacang pea, & bayam.

eh mana boleh I makan dayur sayur tu semua, sejuk!!!!!!nanti kembang urat mak noks

Haaa sebab tu la nurse @ doktor selalu pesan mommies untuk makan prenatal supplement i.e obimin ke Shaklee Vitalea or Shaklee B complex

Zinc
Ibu menyusukan perlukan 15 – 20 mg zinc sehari. Jangan tak tau, kurang zinc bole menyebabkan masalah rambut gugur
Banyak sumber zinc kat luar, makanla telur, daging merah, oat & whole wheat flour.
Kalau tak cukup, cer check label suplement korang, cukup tak zinc dalam tu. Kalau nak try vitalea pon sesuai

Kalsium
Mommies perlukan 1200 – 1500 mg Kalsium sehari untuk memastikan kesihatan tulang mommies & baby. InsyaAllah cukup kalau mommies ambil 4 gelas susu segar / full cream setiap hari.

Tak lalu minum susu Shaklee Osteomatrix kan ada

Konklusi
Mommies tak perlukan milk booster andai cukup zat dalam badan.

0

Big Fat Lie- Ibu Menyusu Tak Perlukan Suplemen!!

Wah sentap uallz tajuk entry ni. Apa ke hal nye plak mama anak 3 meraban. Kata SID Shaklee perhal plak status provoke melampau gitu, mana hilang “kesetianmu” pada produk suplemen.

Mau tak dek non, mama perasan la banyak benor soklan dekat group group; tak kesah la FB group ibu ibu segala macam or forum forum, kerap sangat ada soklan berbunyi ala ala gini

Tolong sis, susu saya sikit 2 oz/ 3 oz bla bla jer setiap kali pump, macam mana nak naikkan pengeluaran ek

Pastu sure la ramai la ahkak ahkak terror aka tukang jual jamu/ vitamin/ jus magic segala bagai menjawab ala ala gini.

Sis, PM saya yer, saya ada jual jamu xxxxx sekian gerenti bole tambah susu punya

Or macam ni

Dapatkan produk Shaklee, set penyusuan budget untuk melimpah ruahkan susu anda

Wah so sarcastic gitu noks. Tak pun ada la FB ads yang bunyi ala ala

Susu melimpah ruah sampai penuh peti ais, selepas saya makan produk ♤●♢♢●♢■

Tak cukup dengan caption konon kononnya ayat vogue d vass nah amek ko ada plak gambor susu penuh peti or baby mungil senyum kenyang or gambor hasil

Alamak ada yang terasa ke? Ok so harini mama nak share ilmu basic penyusuan. Betul ke breastfeeding perlukan magic diet/ fad product untuk ensure sustainability of breastmilk production?

Sebagai hamba Allah, kita harus mengakui betapa hebatnya ciptaan Allah yang Esa. Pi mana sekali pun sekali kat Utopia, Uganda ka Afganistan ka mana ka, memang fitrah ibu kurus ka gemok ka tinggi ka rendah semua Allah bagi susu sebagai makanan terbaik anak kita. Percaya tak kalau mama kata

how deprived our diet are, our body still will generates breast milk for your little buds!

Sebab tu mama nak share quote ni

The quality of breast milk is only affected in extreme cases of deprivation, or by excessive intake of a particular food. 

Sumber: womenshealth

Sebab tu mama kata ahkak ahkak hat dok jual product lebat susu or yang sewaktu dengannya tu PENIPU BESAQQ . Hish, awat mama; sampai macam tu ka depa nak tipu pengguna??BIG FAT LIE sungguh noh depa ni.

Jeng Jeng Jeng

Haish, tak aih!janganla dok bersangka buruk kat orang macam kami semua noks; tak dak niat kami nak tipu adik kakak maneees semua. Jangan tak tahu yang

Food absorbed by a nursing mother not only fulfills her own nutritional needs, which are greater during the postnatal period, but also enables her to produce milk. A woman who does not feed herself properly may still have a healthy baby, but it will be to the detriment of her own health. If you lack sufficient nourishment, your body will make milk production its first priority, and your needs will go unmet.

image

Regardless of your diet, insyaAllah anak anak kita semua sihat jer..tapi yang sengsaranya badan mak nye la.

Sebab tu jugak Allah suruh kita sayang ibu kita sebab apa, untuk anak tersayang; untuk mencukupkan nutrien anak, deposit nutrient dalam badan si ibu yang digunakan. Betoi ka?

Nak buat macam mana, kena pi suplemen ke uallz? Ehem ehem jangan silap yer

Simple analogy macam ni la katala uallz ada kereta mazda 6 kaler merah lip lap (owh my dreamz car gitu). Dilenjan ke sana sini, terjun lopak, naik gunung, racing atas highway bagai tapi tak pernah servis, tak penah kot teringin nak cuci ka nak antaq pi wax/ polish ka. Agak agak lepas 2 -3 tahun, enjin mazda 6 I tu tip top lagi ka? Body hat merah lip lap tu gamak la dah jadi macam belacan. Sikit merah pon tak nampak. Hambek mai.

Sayang ker nak keluaq duit sikit nak antaq kereta pi servis pi basuh kasi kilat. Tuan kereta lagi bertambah chenta gitu.

Nantikan sambungan entri ni

Bye..

Posted from WordPress for Android

0

Cara Amalkan Produk Shaklee Ketika Puasa

Salam Ramadhan Kareem kepada semua readers mama sekalian. Kejap jer kan dah masuk hari ke tengah puasa. Cepat jer Ramadhan datang & pergi kali ni. Macam mana pengisian Ramadhan kita.semua. Ada yang komplen bulan posa ni letih, lesu manjang. Yer la tak makan minum kononnya letih lemau la badan ye dok? InsyaAllah Ramadhan tu medan ujian kesabaran. Bila perut lapooooor senang sangat darah naik nak mengamuk je keja kan…haish ilang pahala posa mak. Ndak ndak pulak stok mak mak yang keja full time & balik rumah anak anak merengek…kot ada yang menyusu ke boyot ke? Memang agak lemau di situ…

Ok apa tips mama nak share hari ni? Ok hari ni mama nak share macam mana nak maintain pengambilan produk Shaklee sementelah berposa.

Bukan maknanya korang kena telan semua jenis suplemen skaligus..namanya suplemen bukannya  lauk suplemen.

K untuk sahur, kita focus dengan pengambilan protein(ESP/ cinch shake/ mealshake). Ni memang superb untuk breastfeeding/ pregnant mom, daddy sekalian, orang yang ada gastrik ke, or golongan yang nak diet. Kenapa ek? Protein penting untuk beri tenaga, untuk mama la personally since mama kan tengah breast feed si Nuha Maisara kesayangan mama tu, mama paling suka minum ESP dengan kurma. Memang yummies sangat. Kurma tu mama blend siap siap untuk stok seminggu dalam 21 biji..blend dengan air jer. Simpan kat peti ais. Bila nak minum, ambik kurma blended tadi campur dengan air + Esp + susu sket. Cinch shake pon sedap..

Performance drink plak bagus untuk maintain paras elektrolit dalam badan, sementelah posa dengan cuaca panas memang sedap minum performance drink, rasa macam minum 100plus yang tangerine orange gitu..tapi tak gassy! Memang yummies. Alamak performance drink I dah abis, kena g branch beli cepat ni

Bole jugak ambil b complex, vit C, lecithin & alfalfa..cuma not vitalea jer ye if korang ambil susu atau ESP atau Cinch Shake ye

Satu lagi tips waktu sahur avoid minuman berkafein macam teh/ kopi/ carbonated drinks sebabnya kandungan kafein akan sebabkan you all kencing lebih tends for dehydration ye. Personally mama suka minum air madu + lemon suam, sedap rasa tekak & it is a very superb Vit C dos gitu.

image

Untuk berbuka puasa pulak, mama tekankan hydration. Especially yang isotonic. Not the gassy or kafein type uallz. Yang superbs isotonic drink air zam zam, air kelapa, performance drink….alamak teringat plak coconut shake Klebang..muahaha

Time ni bole la telan vitalea, lecithin & alfalfa.

Oh don’t forget, puasa bukan alasan untuk minum air less than 2 litres. Suggestion mama, isi air dalam tumbler kecik dalam 500 ml gitu. Waktu berbuka minum sebotol. Nak gi terawih minum lagi sikit. Balik terawih minum sebotol lagi. Sebelum tido minum segelas. Sahur lagi 500 ml (termasuk shake shake segala ye) takder.nye kembung perut uallz.

image

Okla dek non, i nak gi facial jap.muahahaha

Bye

Love uallz ya

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Macam Mana Nak Sedap Minum ESP

Entry ni mama dedicatekan kat readers yang pernah bertanya mama, ESP ada bau soya..kuat benor, tak lalu tekak teman nak nelan. So straight to the point la yer..hahahah mode ngantuk d very much ha..meh kita chit chat yer.

Acaner nak wat ESP jadik sedap so that I bole jadi akacan @ akak cantik lepas minum ESP. Nak la gorgeous kan minum ESP..tapi kalau tak lalu nak telan, hi hi bye bye la yer.

Sediakan pen dan kertas yer murid murid. Ni opsyen yang ada, kena try and error baru tau yang mana paling serasi dengan tekak kita ye.

ESP + Air suam experience mama, rasa mcm minum homemade soya without sugar. Very d plain gitu
ESP + fresh/ strawberi/ coklat milk (susu kotak/ tepung) – personaly mama suka susu strawbeu lemak berkrim gitu
ESP + fresh milk + kurma – kurma tu rendam dgn susu few hours. Sebelum blend dengan ESP. Sesuai untuk sahur on d go kekdah nya. Memang milk booster.
ESP + susu anmun
ESP + performance drink + mealshake personally breakfast on the go. Sedap
ESP + nestiva 3 in
ESP + Jus tropicana twisters / sunquick oren/ mango – ni memang sedap dengan air air citrus. Rasa masam masam & lemak berkrim.
ESP + any fruit juice
ESP + Milo/ horlicks/ chocolate/ oat drink / cinch shake– mama suka dengan chocolate drink lagi, rasa smooth jer texture

Actually macam macam resepi bole try janji bancuh dengan air sejuk / temperature less than 40C. Sebab kita nak retainkan khasiat soya protein isolate tu.

Satu tips, nak bagi texture smooth pakai shaker atau yang sewaktu dengannya. Macam ni.

image

Haish dok type entry ala resepi ni terus perut berkeriuk. Nyum nyum. I nak dating ngan mommy Shaklee ku  sis Yatie Mellon. Hehehhe

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

3

Benarkah Soya Penyebab Breast & Prostate Cancer?

Salam weekend you all semua. Entry ni special request tau dari mommy Shaklee Sis Yatie Mellon. Ala ala myths debunked gitu untuk urban legends kekdahnya. Iyerla macam macam sangat statement pasal bahaya soya ni sebabkan kanser lah, cik abang jadik ahkak pondan la & macam macam lagi la dik non oi. Nak tak nak kena study la yer dok? Kalau uall rajin cer khatamkan link youtube Dr Steve Chaney pasal soya ni. Ni entry soya in general & takder kena mengena dengan produk sesapa yang hidup atau mati tau. Heh, apola mamasyafi meraban ni. Hehehhehe.
Nak original link? Ha klik sini (youtube)

Siapa Dr Steve Chaney ni? Meh mama letak quote kat sini. Maleh I nak karang panjang panjang. Apakah motif mamasyafi harini uallz 🙂

Dr. Chaney has published over 100 papers and 12 reviews in peer-reviewed scientific journals as well as two chapters on nutrition for one of the leading biochemistry textbooks for medical students. He is also highly sought after as a speaker on the topic of holistic approaches to health.

Sumber: http://healthtipsfromtheprofessor.com/experts/

Refer balik ke youtube Dr Steve Chaney ni, apa detailsnya yer?hmph

Soya dan Breast Cancer

Cer tengok snapshot printscreen dari youtube Dr Chaney yang mama letakkan kat bawah ni. Hahahha. Mudah sket kerja I nak ngarang & share yer dok? Kwang kwang. Uallz yang maleh nak klik link youtube pon senang kan.

Kalau uall nak tau, semua statement bukan setakat digodak godak & diadun sesuk hati ye. Ni apa yang published dalam journal scientific gitu. Tak main ler eksperimen dapur mamasyafi. Kelas ko jemah.

Bukan MamaSyafi overclaim yek. Tak caya baca sendiri. Yang super penting kat sini ada ke statement dari kajian kajian tu yang kata soya menyebabkan breast cancer? takder kan? So kepada semua Kak Tipah, Kak Jemah jangan risau nak ambil soya ye

image

Soya Penyebab Prostate Cancer ?
Ni 1 lagi urban legend yang famous habis pakat takut cik abang sekalian nak minum susu soya. Bukan setakat susu, segala tempe ke tauhu semua cik abang tak yah makan. Dah kata soya penyebab prostate cancer, ye dok?

Tak tau la mama kan, ni statement alal ala Kak Jemah jer la

jarang I dengar para jejaka kacak Jawa yang penggemar tempe bagai ada masalah di prostate mereka

Hahaha kelas statement gitu. Habis yang dok meraban takut kena cancer prostate tu ape kes?

Soya dan Fungsi Thyroid
Macam macam kan orang kata pasal soya, ada plak statement pasai soya menyebabkan hypothyroidism (underactive thyroid). Apa plak hypothyroidism ni? Haish susah mama nak cerita, subject Biology dulu nyawa nyawa ikan 🙂 sebab tu I tak amek medic, tu yang jadi Dr Machine ja la mama hangpa ni.hahaha.
Ni info yang mama jumpa dari Mr Google, hangpa baca nah.heehhehe.

kalau perasan la cer check newborn baby nyer health record, mesti ada 1 test yang nama dia TSH haaa yang tu untuk check thyroid function baby la tu! Pi pakat bukak buku rekod kesihatan anak lekaih. Jangan satgi kita memang dah sedia ada hypothyroidism dari azali tak treated pi salahkan pasai makan soya terlebih pulak, kesian anak kita noh.

image
Dr Chaney kata (p/s bukan saja saja nah, ada evidenced dari clinical studies nah) tak dak kena mengena aih amek soya dengan hypothyroidism. Uall semua rasa lega tak? Another myth debunked? 🙂
Kalau tanya mama la, i suka uallz.

Soya Penyebab Inflamai
Ni 1 lagi urban legend, dek non oi..bukan soya jer orang allergy, kalau yang allergic kacang la, susu la, ayam la, ikan la. Kalau memang dari azali nye dah allergy ke..jadik la inflammation. Takder kena mengena dek non makan soya trus allergic. Contohla kan, katala cik A ada G6PD issue, yang allergic dengan kacang parang tapi tak penah tau..yer la sbb si A ni sejak dah besar tak penah buat blood test, takut jumpa Doctor. Tapi dalam infant health record cik A memang dah sah sah ada G6PD. So jadikla inflamation.

image

Okehla ualls dah penat I meraban, baca baca dulu yer.
Adios.

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

3

Kesan Buruk Soya Pada Ibu Hamil

Assalamualaikum….first entry minggu ni..dah jumaat rupanya you all. Hari ni anak dara mama Syafi ponteng sekolah..mau tak..demam la plak…nak kata apa lgi..musim musim cuaca panas dengan jerebu teruk siap bau asap lagi kan..scene sepanjang hari macam misty morning dalam citer Korea gitu…tapi maap ler…panas berbahang gitu!!! Nak kata apa lagi..ujian…so kena pasrah..kalau pikir pikirkan balik macam mana agaknya hidup kita bila kabut/ asap macam yang tersebut dalam Surah ad-Dhukkan datang menyerang….MasyaAllah..mampukah kita menghadapi ujian macam tu???? Tepuk dada tanya Iman kita…Mama plak insyaAllah counting d final weeks of being pregnant gitu..dah penat boyot k mak buyong ni…InsyaAllah time will fly fast…ni melayan si kakak demam jer la..kwang3x

image

Source:google

Sama tak dengan rupa mak buyong kat pict atas tu..hehehehe?

Ok ualls sebab hari ni mama nak meraban pasal betul ke soya tu MERBAHAYA untuk ibu hamil????? Sentap kan tajuk….waaaa abislah tak laku ESP lepas.ni kalau betul merbahaya…seram I k…..memang Diva gitu statement..mampus la mama kena belasah dengan team distributor Shaklee lain pas ni….ampun you all.:-(

Ok trivia mama….jawab betul betul yer

Berapa banyak extra kalories yang ibu mengandung perlukan????

Sapa jawab betul..sila claim dengan mama k…ada hadiah istimewa tau…sila jawab kat comments & reference u alls k

Selalu kita dengar statement…haaaa time pregnant la nak melantak besar besaran..kata makan berdua or bertiga untuk yg anak kembar gitu…SILAP k statement ni. Yang penting semasa hamil bukan d calories # yang penting the incremental nutriens requirements gitu…cer tengok & khatamkan kat sini yer…cer tengok clearkan ibu mengandung needs more nutrients. So kalau tak boleh amalkan eating for two..macam mana nak make sure cukup segala nutrien yang preggies perlukan? Sebab tu la kena make sure mommies dapatkan makanan dengan high nutrien & sihat..daripada dok sebok sebok nak cukupkan kalori dengan junk food, sugary food etc lagi lah…speaking of food tetib mama rasa craving of super cool awesome cendol….owh tekak mak buyung memang melampau k
.hihihihi.

Bila bercakap pasal sumber nutrisi sihat mcm soya & adik beradik lain.haaaaa mula la datang cakap cakap eh..soya bukan makanan sunnah..soya ni bahaya tau…bole sebabkan kanser

P/S: hamek ko Jemah…lemak kat perut tu lagi bahaya tau…bukan setakat kanser…macam macam penyakit lain punca nya kat situ tau.

Berbalik pada topic soya yang super hot & vogue d vass gitu…apa yer yang lebih & kurang nye yer..musykil tak?

Soya ni adalah protein dari sumber vegetarian..u all bole baca details pasal asid amino & protein dalam entri mama sebelum ni kat sini. Apa kebaikan soya pada preggies yer???? Hmph meh kita check it out kat bawah ni.

♥ soya @ bebas kolestrol, protein baik untuk ibu.
♥ ibu mengandung memerlukan kalsium tambahan, soya protein kebanyakannya adalah calcium fortified untuk neutralized high acidity dalam soya itu sendiri
♥ protein bagus untuk atasi stretch mark macam mama share dalam entri sebelum ni kat sini
♥ tanpa pengawet & perasa tiruan, bagus untuk ibu yang nutrient conscious gitu

haaaaa awesome kan..tapi 1 la peringatan mama jangan ambil soya sebarangan tau..details mama ada share kat sini

In general make sure 8 kriteria pemilihan soya yang bagus complied k…

♥ non GMO soy
♥ certified organic products
♥ diproses pada suhu rendah
♥ dibasuh dengan air bukannya alcohol untuk mengekalkan 9 jenis asid amino perlu
♥ calcium fortified
♥ bahan anti thyroid seperti genestein removed

Sebenarnya kan..percaya tak if mama kata there is no conclusive studies to proof soy consumption while pregnant is dangerous

Kenapa plak??? Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh American Journal of Obstetric & Gynaecology pada tahun 1999 tidak dapat membuktikan pengambilan soya pada ibu mengandung mempunyai kesan negative phytoestrogen kepada bayi tau..pasai apa kalau you all nak tau..sampel size study tu cuma 7 orang jer dik non oi…mana la statistically correct gitu….:-)

Lagi 1, kalau nak kata la soya tu bahaya…cer tengok anak anak yang minum susu formula…ada yang allergic dengan cow milk kan? Ramai gek tu..pastu next in line memangla susu soya kan..even la mahal.habis tu cer kita tengok apa outcome pada anak anak kita yang minum susu soya…ada kesan phytoestrogen ke dalam badan depa????

Jangan tak tau ada proven evidence tau…cer type kat Google 2002 American Journal of Nutrition-Ill Effect on Infant Consuming Soy agak agak apa korang jumpa???? Yiellek pocik @ 0 @ zero takder kesan buruk yer…kalau nak kata ada kesan buruk..anak anak ni la patut shows the impact. .sebab depa bergantung sepenuhnya pada susu soya….

Haaas puas hati tak???? So selamat gitu soya… apa lagi Shaklee ESP

Jom sambung gwiyomi dengan ESP Shaklee

Awesome kan

image

Jom order laju laju

Luv
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android