0

Alfalfa vs. Jamu Susuk xxxx

Gong Xi Fa Cai semua…makan besooor hari ni…ada plak yang makan besar atas highway hihihihi iyola..time tgh driving balik kampung ke jejalan gitu…

Arini..emamdangkan 2nd last day promo alfalfa kan..meh mama nak share perkongsian sahabat mama pasai dilema segala jenis jamu yang dimasukkan ke dalam miss va jay jay konon.

Mama musykil pasal produk produk macam ni..selamat ke tak…huhu no scientific explanation gitu…macam ulan ulam tu clear la kiranya…ni komen kawan mama pengguna setia produk itu sebelum jatuh conta ngan alfalfa
image

image

image

Owh ngeri I kan..u all pengguna bijak lilihla sendiri yer..hihi

Love
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Lagi Masker Collagen Shaklee

Happy Diwali you all..ari ni lepas dah mop rumah segala dengan basic H…ni entry terperam mama sejak 2 minggu lepas….nak buat mcm mana..cabaran yang Allah bagi…Buah hati mama, Iyad kejap demam kejap ok sepanjang minggu lepas…dari hari isnin lagi…pagi rabu mama & ayah Iyad bawak la budak kecik jumpa pead Dr Margaret kat Columbia Asia Setapak yang memang dekat giler la dengan rumah kami..literally keluar pintu gate condo trus ke spital..kalau ikut dalam check in FB dalam 200m jer….boleh jalan kaki…heheh..Dapat ubat..makan…hari Khamis malam jumaat demam makin panas..siap naik rashes..mama dah cuak takut denggi..pegi lagi spital..kena admit samlai ahad lepas..buat blood test bagai..alhamdulillah viral fever..takder denggi ke apo..cuma white blood cell Iyad turun…memang penat ibu boyot ni k.

Dah muka mama ni kusam segala..so mama buat jer la masker kollagen..yogurt semua takda. Yang ada cuma limau nipis jer..haaa datanglah ilham gila…masker collagen + limau nipis!!!! I loved it so much……sebab tak bau sgt fishy yer…mama cuma pakai jus dari setengah biji limau nipis jer..kollagen pon skit jer…kira bagi pekatkan bancuhan tu…extra bonusnya jus limau nipis kan kaya vitamin C gitu.

image

Ni plak gambor balance collagen lebih masker tadi..kasi ikat ketat ketat dengan getah sayur..sebut getah sayur ni kalau kat kampung mama panggil getah rokok sebab selalu jumpa kat ikat rokok daun nipah.

Kalau agak2 la dlm sepeket kollagen ni bole pakai 6 kali gamaknya.

image

Mama sapu ke seluruh muka termasuk kelopak mata…best sangat you all..kulit rasa tegang..yang best bawah kelopak mata rasa lembut…mama konfiden kalau tepek kerap…kedut kedut bawah mata bole hilang you all.

Biar dalam 15 minit pastu mama basuh dengan air suam….hoh memang kulit moist….sampai ke pagi you all..mama plak memang sejak 2 menjak ni takleh pakai apa apa kat muka..termasukla moisturiser. .memang superb la….

Cuba amalkan 2 ke 3 kali seminggu..marvellous sangat.

Love
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Cara menjimatkan guna Collagen Shaklee

Haaa ni soklan hot…ramai yg tny  mama..“mama boleh tak saya guna collagen tu sebagai masker jer?”

Eh boleh sgt..sebab ibu ibu boyot kan tak bole amek collagen kan…so nak maintain ayu & gebus..apa lagi tepekla masker SCP Kita ni…ni memang budget sesangat..bayangkan sepeket collagen powder bole pakai 5-6 kali masker!!! Mau sekotak SCP tahan setahun!!! JIMAT BANGET!

Ada pelbagai variasi resepi masker yang bole dicuba…sebab apa..kita kan. L au naturale gitu..tepekla la apa saja. Ni resepi pertama yg mama nak share mama jumpa dari web babykawai.com
Campuran best kalau ikut resepi ni…dicampurkan setoet collagen powder dgn Nutriwhite soothing radiance. Awesome you all…cubala.

image

Ni mama tepek 1 picture nutriwhite soothing cream plak untuk u all tengok..mana la tau kot interested.

image

Best tak?

Takder Nutriwhite….boleh jer campurkan setoet collagen dgn yogurt.Kenapa yogurt??? Yogurt by itself dah banyak khasiatnya kan??? Apa khasiat yogurt mask?..
♡ melembapkan kulit dan menghidratkan kulit
♡ melegakan kulit terbakar

Effect super marvellous you all..combining cik SCP yang sementelah banyak khasiat tu lagi…memang superb lah.

Resepi last mama nak share ni memang resepi paling basic…ambik setoet collagen Shaklee dengan sedikit air pastu tepekkan ke muka…..

Pon bole..kalau mama, mama csmpurkan sikit perahan limau…sebab apa??? Mama nak cover bau sedikit fishy collagen yang tekak mama selalu benor loya skrang ni…

Hasilnya nak tengok???? Tunggu

Luv
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Glutathione ke Collagen Lagi Bagus???

Hi you all…dah seminggu demam collagen…ada yang tanya mama; “which one better…ambil collagen ke glutathione? Hmlh..soalan ni sebenarnya susah mama nak menjawab…sebabnya..ye la mama pun baru belajar apa itu glutatione.  Collagen tu mama tau la skit skit zaman belajar Biologi sekolah menengah. Glutathione ni mama baru dengar nama sejak hebohnya Glutathione sebagai tonic awet muda …

Apa itu Glutatione
Rujuk sini. Ia adalah molekul super kecil dan ada dalam setiap sel badan dan semua sel generates glutathione. Ia antioksidan paling penting dalam badan kita!!!! Simple termnye, glutathione ada dalam semua sel tubuh..ia dihasilkan sendiri dan tanpa glutathione kita macam kereta tanpa enjin.

Macam mana glutathione bertindak??? Mudahnya…kalau kita ibaratkan glutathione as cleanup crew ala2 super powerful cleaner untuk buang toxin dalam badan kita sebab ia adalah antioksidan paling penting dalam badan kita…even vitamin C dan E pon bertindak bila kandungan glutathione cukup dalam badan kita…..

Wooish penting nya cik glutathione..abis tu mama tanya diri sendiri “eh..I kena cari la magic pill glutatione ni sbb mau sihat..tapi sebelum tu moh kita google dulu”….Wah, magic pill seketul glutathione tak berkesan la pulak….haish pelik bin ajaib….kenapa plak ni? Haaaa rujuk sini. Meh mama jadik translator

However most people including health professionals are not aware that glutathione pills are not particularly  helpful to the body”

“Why? Because glutathione are absorbed in the intestinal tracts rather than being absorbed in blood stream..as glutathione is very small protein molecule”

image

Pulak dah….mampuih la..macam mana badan I nak cukup glutathione ni?????? Kata orang Penang..Punggah sungguh..kot mana aku nak cari????? Lega mama bila tau ada cara lain untuk sihat dengan naikkan glutathione ni. Sumber sini kata macam ni.

vitamin C
Proven yer…..ambil 500mg vitamin C selama 2 minggu membantu meningkatkan glutathione level dalam darah sebanyak 50%. Sebab apa???? Vitamin membantu sel badan create glutathione sendiri. Tetiba mode senyum…..padanla Shaklee offer Vitamin C Sustained Released 500mg….hihihi

vitamin B complex
Haaa yang ni complex sikit nak cerita sebab vitamin b complex ni berangkai rangkai.
B1& B2- maintain glutathione & enzim supaya sihat
B6- combine amino acid. Janhgan lupa kan ke cik glutathione kota ni jenis protein
B9(folate) – glutathione booster

★ selenium
Ni yang mama sayang ni….selenium kena datang dengan vitamin E….lagi power antioksidan gitu

Magnesium
Diperlukan pada kadar 490 -700mg sehari untuk sintesis glutatione

Zinc
Rendah zinc dalam darah menyebabkan kandungan glutatione yang rendah..so amek la zinc yer..tapi ada dosagenya…terlebih bahaya….

Haaaaaa nampak tak semua ni ada dalam produk Shaklee…senyum
Untuk individu sihat dewasa umumnya dengan:
♥ sebijik vitalea
♥ sebijik vitamin E with selenium
♥ sebijik vitamin C SR/ 5 biji chewable
♥ 2 bijik osteomatrix

image

Okla sayang you all. All about collagen ada dalam entri mama sebelum ni yer… ;-p

Love
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Boleh ker BF moms ambil Shaklee Collagen???

Hi you all…ni soklan peberet..ramai yang bertanya…takkan bf mom taknak gorgeous kan? Tambah plak lepas bersalin macam macam macam masalah kulit datang…..haaaa kesan strecthmarks, kulit kusam, dan yang paling tak best cik boobs tak padat gitu…yang penting…make sure self esteem maintain gitu…Logic la sket..kot muka berjeragat penuh…kena pulak jumpa customers. ..jenuh la tepek concealer bagai….tapi in long run..kulit makin teruk..guano tu???

Haaa sebab tu la lepas dah abis pantang cepat cepatla ambil suplemen & pakai produk kecantikan yang selamat…..contohnya Cik SCP kita ni.

Bo problem ye…so jangan risau….

Love
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com 

Posted from WordPress for Android

0

Istimewa Shaklee Collagen Powder

image

Owh….sekilas pandang…ada yang kata…huhu “ngerinya I tengok harga Shaklee Collagen Powder aka cik SCP ni..mahalnya weh…..” . Pecaya tak korang yang sebelum ni mama pon masuk kategori sama….cuaknya bila tgk rega cik SCP comey ni…nak dibuatnya cerita ujung thn lepas waktu promo cik SCP…pada buy 6 free 1…maka I grab la sekotak untuk mama tersayang….yer la dek non oi ..time promo la I bole bagi kat parents kan..takkan anak nye jer nak gorgeous…mama pon kena la gorgeous sama yer dok.. yang menariknya kesannya seawal 7 hari…yang pigmentasi degil tu slow la sikit..tapi yang kulit tangan my mama yang sensitive tu jadik lemvut you all..samapai naik terkujat I…hahaha

Apa istimewanya Cik SCP kita ni? Berbeza dengan marine collagen..cik SCP kita ni diperbuat dari campuran propietary kolagen dari sisik ikan merah, ekstrak biji Camellia japonica, ekstrak pfaffia, elastin dari kolagen ikan, vitsmin C dan B, ekstrak kekerang dan Lactobacillus acidophilus.

Ada plak yang tanya mama…habis yang orang dok jual marine kolagen tu tak berkesan ke? Mama tak kata tak berkesan..siapa la mama untuk kaji produk orang lain kan..tp sebagai pengguna..mestilah kita nak yang terbaik untuk kecantikan dan kesihatan diri kan? Kenapa pulak Shaklee bertungkus lumus gabungkan semua bahan bahan eksotik untuk hasilkan Cik SCP ni…jadinya kita kena pahamkan apa peranan setiap komponen dalam Cik SCP ni…ha tu dia!!!!

Kolagen dari sisik ikan merah
Kenapa Shaklee gunakan sisik ikan merah? Bukannya sisik ikan tilapia macam sesetengah produk lain..sebab paling utama cuma tengok ikan merah tinggal kat mana? Sungai sungai atau kolam yang tahu tercemar ke idok atau laut dalam yang kurang pencemaran? Soklan ada Sains Alam Sekitar darjah 3 plak ye dok? Hehehe. .kolagen dari sisik.ikan merah adalah dari jenis premium dengan pencemaran minimum…sebab itu la penyerapan yang di offer pun sangat tinggi… Tahu tak sumber kolagen dari laut dalam lebih mudah diserap badan daripada kolagen haiwan…spesel tak?

Ekstrak biji Camellia Japonica
Biji  Camellia Japonica terdiri daripada asid oliek…apa kebenda pulak ni? Oliec acid ni adalah sejenis emolien dan pelembap kulit. Contoh lain sumber asid oleik ni dari minyak sawit & virgin coconut oil. Tapi istimewa biji Camellia Japonica ni.ia kaya dengan isoflavone,  sejenis anti oksidan semulajadi yang mampu mengurangkan radikal bebas.

ekstrak Pfaffia
Pfaffia bi pulak adalah sejenis ginssng jauh orrr…dari Brazil u all..Apesal la Shaklee ni susah payah benor nak gabungkan Brazillian ginseng ni dalam Cik SCP ni???? Ha….sebab untuk memaksimumkan kesan  cik SCP ni la..bila ginseng korang bergabung dengan ekstrak Camellia Japonica..ia membantu formasi kolagen dan asid hyaluronic. Sebab tula gabungan Cik SCP menghidratkan tisu tubuh untuk memjadikan kulit lembut, lembap dan licin….Marvellous sungguh kan?

Elastin dari kolagen ikan
Ini la yang paling spesel….premium high grade collagen bukan dari sisik ikan shj tau…..kalau setakat pakai sisik ikan…..”selamat jalan romeo la ye”   itu low yaa punya gred….premium collagen mesti ada elastin dari ikan….pasai apa? Kalau setakat kolagen saja….kulit nampak lembut tapi tak anjal mcm tilam dreamland la kan…sebab elastin ni la yang memberikan bouncy effect bila kulit ditarik atau dicubit…sebab tu mereka yang ambil premium kolagen ni kulif tegang, anjal gitu…..

Vitamin C dan B
Vitamin C menggalakkan penghasilan kolagen dan menentang radikal bebas yang merosakkan kulit. Vitamin B plak membantu metabolism….sapa la kulit pinkinsh cantik…..kena telan Vit B tau…setakat amek vitamin C saja tak cukup….haaaaa best kan

◆ Ekstrak kekerang
Haaaaa ni lagi istinewa Cik SCP  kita..sebab ada ekstrak kerang….pasai pa pi tambah kerang pulak…..haaaajangan tak tau kolagen bukan setakat nak bagi kulit lawa…kat sendi2 pun perlukan collagen gak…tapi stakat collagen saja tak cukup  untuk kesihatan sendi…kwna ada glucosamine..barulah sendi kita cukup liquid antara sendi.

Lactobacillus acidophilus
Penah dengar susu vitagen ada Lactobacillus kan??? Sebab apa….Lactobacillus ni membina semula sistem usus yang sihat…untuk meningkatkan penyerapan kolagen…

Istimewa sungguh la Cik SCP kita ni…bila dah baca so Kesimpulan nya..apa kebaikan cik SCP kita ni?
♥ Meningkatkan kelembapan kulit
♥ mengurangakn kulit kasar dan kekeringan
♥ meningkatkan dalam penampilan keseluruhan
♥ meningkatkan kelembutan dan kelicinan
♥ memastikan mekap kekal
♥ mencantikkan tekstur rambut
♥ meningkatkan keanjalan, ketegangan dan elastisiti
♥ meningkatkan keserian, tona & warna kulit
♥ mdngurangkan garis garis halus kedutan dan kesan pigmentasi.

Best tak……cepat laju2 sementelah October promo ni

Love
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android