0

Macam Mana Nak Sedap Minum ESP

Entry ni mama dedicatekan kat readers yang pernah bertanya mama, ESP ada bau soya..kuat benor, tak lalu tekak teman nak nelan. So straight to the point la yer..hahahah mode ngantuk d very much ha..meh kita chit chat yer.

Acaner nak wat ESP jadik sedap so that I bole jadi akacan @ akak cantik lepas minum ESP. Nak la gorgeous kan minum ESP..tapi kalau tak lalu nak telan, hi hi bye bye la yer.

Sediakan pen dan kertas yer murid murid. Ni opsyen yang ada, kena try and error baru tau yang mana paling serasi dengan tekak kita ye.

ESP + Air suam experience mama, rasa mcm minum homemade soya without sugar. Very d plain gitu
ESP + fresh/ strawberi/ coklat milk (susu kotak/ tepung) – personaly mama suka susu strawbeu lemak berkrim gitu
ESP + fresh milk + kurma – kurma tu rendam dgn susu few hours. Sebelum blend dengan ESP. Sesuai untuk sahur on d go kekdah nya. Memang milk booster.
ESP + susu anmun
ESP + performance drink + mealshake personally breakfast on the go. Sedap
ESP + nestiva 3 in
ESP + Jus tropicana twisters / sunquick oren/ mango – ni memang sedap dengan air air citrus. Rasa masam masam & lemak berkrim.
ESP + any fruit juice
ESP + Milo/ horlicks/ chocolate/ oat drink / cinch shake– mama suka dengan chocolate drink lagi, rasa smooth jer texture

Actually macam macam resepi bole try janji bancuh dengan air sejuk / temperature less than 40C. Sebab kita nak retainkan khasiat soya protein isolate tu.

Satu tips, nak bagi texture smooth pakai shaker atau yang sewaktu dengannya. Macam ni.

image

Haish dok type entry ala resepi ni terus perut berkeriuk. Nyum nyum. I nak dating ngan mommy Shaklee ku  sis Yatie Mellon. Hehehhe

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Tulang Mereput Sebab Terlebih Protein?

Assalamualaikum…wah entry Mac lagi…insyaAllah harap Mac 2014 penuh entry hots sebagai perkongsian ilmu untuk semua yer…dahla Mac 2014 menyaksikan sejarah Oct 2012 Demam ESP seMalaysia gitu..sampai abis stok ESP berbulan bulan!!! Horror kan? Sapo yang tak stock up ESP rasa nyesal sangat…dahla harga promo memang superb gitu. …so jangan biarkan sejarah lama berulang..paling paling idok sediakan la stok ESP setin dua….kalau tak menangis tak berlagu…..

Ok back to topic bahaya terlebih amek protein ni memang kontroversi gitu sebab la orang share ilmu..kononnya sapa amek ESP kena amek 10 scoop sehari!!!!! Mana la mai ajaran sesat ni???? Oh abaikan…meh kita belajaq sama sama…apa itu amino acid, apa pulak protein, apa beza protein dari sumber haiwan & protein tumbuhan, apa kesan telebih protein ni!!! Huish macam kelas Biology gitu….oh so long ago I tak belajaq Bio. Gamaknya kalau masa tu mama blajaq tera ni..mau la ni bole jadi nutrionist ka pharmacist ka..ya dak??? Things happened, semua kejadian ada  hikmahnya..tok sah la dok meraban MamaSyafi oiii

Sedia yer semua…apa itu amino acid, apa pulak protein..kami conpius ni mama…cuba chegita sikit.

image

Protein building block

Sumber: thumbs of biology

Amino acid ni kata mudah macam lego seketul seketul hat kecik tu…macam macam bentuk dok berselerak. Dalam kata lain, amino acid ni unit asas la kiranya. Apa jadi kalau kita sambung lego tu jadik short string ka…bentuk apa 2 la macam anak kita tadika buat main tu mana dia polypeptide chain. Apa jadi kalau chain tadi kita sambung lagi panjang…ada lengkuk lengkuk ke, buat menara ka itula protein chain. Paham tak semua???? Owh so d garang mommy. Senangnya u alls tengok sketch yang mama share kat atas k..comey ja color color dia kan…girly gitu.

Ok, next; apa pulak animal protein & vegetable protein? Mudahnya animal protein ni asalnya dari haiwan- daging merah, ayam, turkey, cheese, telur ayam, etc. Vegetable protein pulak asal dari tumbuhan macam buckwheat  quinoa,soya jugak ye..penting yer untuk meng-variety kan sources of protein sources ye!!! Sebab……………
Nak tahu? Sambung baca bawah yer 🙂
Yang ni panjang lebar..kena pahamkan apa kelebihan  & kekurangan both animal & vegetable protein.

Animal protein
★ kebanyakan protein dari haiwan adalah “complete protein” jadi ia membekalkan badan dengan semua kandungan amino acid perlu
★ jumlah serving yang sedikit untuk keperluan nutrisi harian anda
★ mudah & senang didapati
★ sumber semulajadi vitamin B12
☆ tinggi  saturated fat & kolestrol
☆ kalori tinggi
☆ rendah potensi macronutrient & micronutrient

Vegetable Protein
★ sumber tumbuhan seperti soya, lebih mudah diserap khasiatnya oleh badan
★ rendah lemak, minimal kolestrol & rendah kalori
★ kaya vitamins, mineral & nutrient berbanding protein haiwan
☆ sesetengah protein tumbuhan lagi mahal dari sumber haiwan
☆ biological value protein lebih rendah berbanding sumber haiwan

Tak paham la mama…masing masing animal & vegetable protein ada khasiat dia….nak kena makan sayuq saja ka?

Tak aih…Islam itu indah…makan la apa pun makanan yang halal pada kadar sederhana….so dalam konteks pemakanan…takdak masalah nak makan ayam ka daging ka ikan ka telur ka soya..asalkan bersederhana na selagi tak melampaui batas…..

Pasai apa plak mama ni macam bagi tazkirah plak ni? Huhuhu ada sedikit info yang mama baca & nak share kat sini…info tentang risiko osteoporosis pada meat eater….scary you all…tak caya..cer baca nie

Animal protein tends to leach calcium from the bones, leading to its excretion in the urine. Animal proteins are high in sulfur-containing amino acids, especially cystine and methionine. Sulfur is converted to sulfate, which tends to acidify the blood. During the process of neutralizing this acid, bone dissolves into the bloodstream and filters through the kidneys into the urine. Meats and eggs contain two to five times more of these sulfur-containing amino acids than are found in plant foods.

image
Sumber: Physician committee

Sebab tu la bersederhana dalam pemakanan tu penting ye.Terlebih bole sebabkan penyakit plak kan….rugi ja…
So pikir pikirkan yer

XOXO
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

Video
0

Shaklee ESP Gwiyomi Version Syafi

Selamat subuh Malaysia

Entri subuh ni memang takleh heran nyer…mak buyong @ 35 wks + 2 days yang dah kena symptom insomnia & si kecik mama ngadu lapor kol 3 pagi..so end up mama kena bangun..makan roti 2 keeping & pekena ESP + mealshake se shake..baru perut rasa kejap sket…sempat la tunggu siang….

owh so selera besar gitu…..hahahah

Video ni mama ingat la..zaman mama tak kenai powtoon lagik…owh syahdu gitu!!sebelum pindah KL lagi mama rasa..mama & anak dara buat pakai powerpoint convert ke avi pastu baru share dlm FB page..dah lepas dekat setahun..nak carik mana link video tu..trus tak jumpa….

Owh so not the housekeeping gitu….dah panjang benor intro nyer

meh cer you all layan sket entri menraban subuh hari I ni yer

selamat tidor lagi yer semua…

bulan ni super awesomeness!!! buy 6 FREE 1 tau….macam macam bole dapat
jom pakat2 borong

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

0

Bagaimana Suplemen Membantu Kesuburan Suami Isteri

Salam u all..minggu agak sunyi untuk mama dari posting kat blog…ampun u alls.. bercakap pasal anak @ zuriat, persoalan yang kerap kita dengar dari pasangan baru kahwin & dah lama kahwin..betul tak? Bila baru kahwin…tak dak anak..macam macam ikhtiar nak dapatkan anak..yer la anak tu rezeki..ada orang yang Allah mudahkan dapat zuriat..ada plak yang kena ikhtiar lebih..macam exam jugakla..ada setengah orang tidoq kat kelas pon bole score gak…ada plak yang jenis kena study siang malam baru la pass exam kan? Apa pun..terima dengan sabar..sebab ni sebahagian ujian yg Allah jadikan untuk kita.

Ada hikmah di situ..yang mungkin u all belum nampak lagi kan yer dak?

Mama tanak sebut langsung pasai set kesuburan yang biasa geng geng distributor Shaklee dok sebut…kan famous sangat orang dok claim Shaklee GLA utk isteri & zinc complex untuk suami dalam mengatasi kesuburan..

Bukan nak kata apa la..ingat yer Shaklee disyributor sekalian yang mai baca kat blog bersawang mama ni….galakkan customer atau bakal customer dapatkan nasihat pakar kesihatan dulu sebelum u alls bagi recommendation yer…kenapa? Kami bukan doktor yer….

Kat sini mama nak share opinion Doktor Hamid Arshad berkenaan isu kesuburan pasangan ni..mama suka approach beliau..sebelum recommend apa apa…set the foundation correct ye!!

Kalau ikut  apa yg Dr Hamid Arshad shared dalam FB untuk pasangan yang nakkan zuriat…make sure you all follow semua step dalam pict yer…

Bye

Love
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Promo Feb 2014 Shaklee Malaysia ohsem Vitalea

Hari tu dah karang..pastu lupa save..pastu terpublish….ok ampun semua…heheheh

Ok lupakan pulau alasan….back to business..

Jeng jeng….offer ohsem bulan ni apa lagi kalau bukan cik Vitalea super gorgeous ni

image

Ohsem tak….
Sapa nak cepat cepat angkat tangan…mama ada offer super special untuk you all…tapi untuk kita kita ajer tau….syhhh

Nak tau cepat cepat yer

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android