0

Rambut gugur selepas bersalin

Mommies gorgeous ada masalah ni? Bila sikat rambut lepas mandi ke pagi pagi secekak rambut gugur? Dengan rambut melekat kat sikatnya lagi dengan yang bertabur kat lantai lagi..haiyoyo stress mak noks. Itu I la kan.Uallz acaner. Cer citer sket?

Very d horror gitu kan? Kalau dengar old wives tales versi Malays, katanya

Anak hang dok menyembur nyembur air liur, satgi tengokla rambut hang gugur teruk

Betul ke? For me kebetulan jer kot. Tapi terpikir le jugak apa sebab rambut gugur lepas bersalin sampai jadik la jugak statement mak mak yang gini

Yang, I nak pegi Yun Nam la nak wat hair treatment, bole?
Bole yang, u bayor sendiri ek, bukan rambut I yang gugur, rambut u. U dah tak lawa body dah out of proportion dengan membotaknye, tak sior I. Bole le I tambah cawangan satu lg ek.

Sentap noks.

Ok BTW scene ini adalah rekaan semata mata, tak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati ;-p

So technically acaner rambut gugur ni jadik? Musykil mak. Kalau mak ikut sharing dari Pregnant Singapore masa 9 bulan pregnant kan, hormon dalam badan kita kan mencanak canak gitu, yer la nak support perkembangan baby kesayangan mama, bila baby nye dah keluar, our body clock akan regulate & kembalikan hormon kita ke paras normal. Since hormonal swing ni takes place masa pregnant, rambut yang patut gugur takla gugur sangat. Nak senangkan hati, basically rambut gugur lepas bersalin tu 2 in gitu. Nak qada balik rambut yang patut gugur sepanjang 9 bln ngandung. Normal la kan..lagikan baby fat pon nak kena shed off jugak..ni kan pulak rambut terlebih. Tak gitu dek non?

Abis tu, takder cara lain ke nak membantu mak, dasat sangat ni rambut luruh. Haish ada la uallz. Untuk maintain rambut kasi gorgeous bole buat flip flip bagai hatta beranak kecik pon…plz make sure elements kat bawah ni uallz kasi comply
♡ vitamins
♡ Biotin
♡ omega 3,6,9

Vitamin
Apa ke halnya plak? Haa jangan tak tau, nak cantik gorgeous rambut flip.flip, kulit gebu gebas please la make sure diet u all complete dengan vitamin B complex,  C, zinc & selenium make sure makan suplemen dari unsur unsur ni. Kasi cukup dosage. Jangan tak thu lagi, tambah tambah ibu menyusu selalu sangat tak cukup zinc. Uallz perlukan 15mg @ microgram  zinc tau sehari! Mama ada cek aritu kat label vita-lea Shaklee.kalau uallz amek sebijik cuma half d dosage required jer. Kalau nak kasi cukup amek 2 bijik jer vitalea. Superb uall.

Biotin
Apo ko bondo plak biotin ni? Actuall6 biotin ni dalam kategori vitamin B complex,tapi sayang kebanyakan vit B complex di pasaran takde biotin,  haiyo apa kesan tak cukup biotin kepada rambut anda? Bahaya uallz rambut rapuh/ brittle, mudah putus dan kuku rapuh. Homaigod, very d scary gitu. Solutionnya 5 mg biotin sehari insyaAllah membantu.

Asid lemak perlu, omega 3,6 &9
Minyak ikan kaya dengan omega 3, manakala sumber dari tumbuhan pulak kaya dengan omega 6 & 9. Apa sumber tumbuhan yer- borage oil, sunflower seed, primrose oil, virgin coconut oil, olive oil etc bukan setakat mengurangkan masalah kolestrol, rambut uallz jadik shiny glowy gitu.

Wah awesome kan?

Love ya
MamaSyafi
0134895962

Posted from WordPress for Android

2

Big Fat Lie – Ibu Menyusu Tidak Memerlukan Suplemen Part 2

Hish suka benor entry tergantung. Ok time to menyambung. Apa sebenarnya yang breastfeeding mommies perlukan. Since mama ni pon skrang breastfeeding mom after pencen sekian lama, maka bermula la episod pembelajaran baru yer dok.
image

Mau tak, baby uallz sedut nearly 1000kcal sehari! Padanla mommies gorgeous lepas beranak, instead of badan di pam pam jadik selim melim gitu. Sungguh berperasan hohoho.

Air

Fakta best, pengambilan cecair sangat penting. In a nutshell keep yourself hydrated. Make sure mommies minum 2.5 ke 3 liter air sehari. Tapi kan jangan overdo, terlebih air kesian kat buah pinggang & bole menyebabkan susu merudum!

Kalori cukup @ 2500kcal
Yang penting jugak, make sure kalori cukup 2500 kcal/ sehari tapi bukan empty calories @ sugary foods, sweets, donut what eva, yang superb protein based diet. Hmph..macam mana nak sukat jumlah protein yang mommies kens ambil? Kalau ikut website about.com cara mudah,

untuk setiap sekilo berat badan i.e 2 Ibs u allz perlukan 2 g of protein.

Banyak ke? Kalau berat uallz 50kg, ha jangan tak tau lebih kurang 100g protein/ sehari
Usih banyak tu! Kalau pi bantai semua protein tu dr sejenis makanan i.e daging ke seafood hmph mau kena gout gotu. Horror kan. So campurkan protein dari sayuran jugak yer macam tofu, tempe, susu soya, susu lembu, susu kambing etc. Bukan setakat protein calcium pon dapat uallz. Bonus kan. Kalau rasa rasa tak mampu top up la dengan suplemen mcm Shaklee ESP ke. Heheheh

Ada plak yang ternganga kat sini

ooooo padanla depa kata minum ESP susu meriah, rupanya kasi cukup protein dalam badan

Kesilapan berpantang melampau jugak bila mommies tak dapat protein yang cukup, macam mana nak bertenaga ngan cukup susu? Asik makan bilis jer, lama lama mommies keding mcm bilis. Hover kan?

Elakkan rokok, alcohol, ubat terlarang
Mommies especially yang muslim, insyaAllah takder la merokok & minum alcohol, cumanya jangan lupa kalau cik abe merokok & asap rokok kena kat mommies bahaya tau dapay nicotine free. Nicotine ni bole keluar dalam susu tau…so very d dangerous gitu.

asid lemak perlu
Mommies ingat tak waktu pregnant uallz amek neurogain @ omegaguard kenapa ek? Asid lemak penting untuk build baby nyer nervous sysyem
Ooooo macam tu, ambil jugak sumber omega 6 dari tumbuhan macam kuaci, jagung, minyak zaitun, virgin coconut oil. Bagus tu. InsyaAllah cukup omega 3 & Omega 6 boleh membantu sel sel otak bergabung. Mommies mana tak nak anak bijak kan?

Folic Acid @ Vit B9
Ni paling penting untuk mommies yang on birth control pills, tau tak ia bole menyebabkan mommies mengalami defisit folic acid? Tambah pulak kalau uallz ni pesen tak makan sumber asli folic acid i.e asparagus, kobis, kacang pea, & bayam.

eh mana boleh I makan dayur sayur tu semua, sejuk!!!!!!nanti kembang urat mak noks

Haaa sebab tu la nurse @ doktor selalu pesan mommies untuk makan prenatal supplement i.e obimin ke Shaklee Vitalea or Shaklee B complex

Zinc
Ibu menyusukan perlukan 15 – 20 mg zinc sehari. Jangan tak tau, kurang zinc bole menyebabkan masalah rambut gugur
Banyak sumber zinc kat luar, makanla telur, daging merah, oat & whole wheat flour.
Kalau tak cukup, cer check label suplement korang, cukup tak zinc dalam tu. Kalau nak try vitalea pon sesuai

Kalsium
Mommies perlukan 1200 – 1500 mg Kalsium sehari untuk memastikan kesihatan tulang mommies & baby. InsyaAllah cukup kalau mommies ambil 4 gelas susu segar / full cream setiap hari.

Tak lalu minum susu Shaklee Osteomatrix kan ada

Konklusi
Mommies tak perlukan milk booster andai cukup zat dalam badan.

0

Big Fat Lie- Ibu Menyusu Tak Perlukan Suplemen!!

Wah sentap uallz tajuk entry ni. Apa ke hal nye plak mama anak 3 meraban. Kata SID Shaklee perhal plak status provoke melampau gitu, mana hilang “kesetianmu” pada produk suplemen.

Mau tak dek non, mama perasan la banyak benor soklan dekat group group; tak kesah la FB group ibu ibu segala macam or forum forum, kerap sangat ada soklan berbunyi ala ala gini

Tolong sis, susu saya sikit 2 oz/ 3 oz bla bla jer setiap kali pump, macam mana nak naikkan pengeluaran ek

Pastu sure la ramai la ahkak ahkak terror aka tukang jual jamu/ vitamin/ jus magic segala bagai menjawab ala ala gini.

Sis, PM saya yer, saya ada jual jamu xxxxx sekian gerenti bole tambah susu punya

Or macam ni

Dapatkan produk Shaklee, set penyusuan budget untuk melimpah ruahkan susu anda

Wah so sarcastic gitu noks. Tak pun ada la FB ads yang bunyi ala ala

Susu melimpah ruah sampai penuh peti ais, selepas saya makan produk ♤●♢♢●♢■

Tak cukup dengan caption konon kononnya ayat vogue d vass nah amek ko ada plak gambor susu penuh peti or baby mungil senyum kenyang or gambor hasil

Alamak ada yang terasa ke? Ok so harini mama nak share ilmu basic penyusuan. Betul ke breastfeeding perlukan magic diet/ fad product untuk ensure sustainability of breastmilk production?

Sebagai hamba Allah, kita harus mengakui betapa hebatnya ciptaan Allah yang Esa. Pi mana sekali pun sekali kat Utopia, Uganda ka Afganistan ka mana ka, memang fitrah ibu kurus ka gemok ka tinggi ka rendah semua Allah bagi susu sebagai makanan terbaik anak kita. Percaya tak kalau mama kata

how deprived our diet are, our body still will generates breast milk for your little buds!

Sebab tu mama nak share quote ni

The quality of breast milk is only affected in extreme cases of deprivation, or by excessive intake of a particular food. 

Sumber: womenshealth

Sebab tu mama kata ahkak ahkak hat dok jual product lebat susu or yang sewaktu dengannya tu PENIPU BESAQQ . Hish, awat mama; sampai macam tu ka depa nak tipu pengguna??BIG FAT LIE sungguh noh depa ni.

Jeng Jeng Jeng

Haish, tak aih!janganla dok bersangka buruk kat orang macam kami semua noks; tak dak niat kami nak tipu adik kakak maneees semua. Jangan tak tahu yang

Food absorbed by a nursing mother not only fulfills her own nutritional needs, which are greater during the postnatal period, but also enables her to produce milk. A woman who does not feed herself properly may still have a healthy baby, but it will be to the detriment of her own health. If you lack sufficient nourishment, your body will make milk production its first priority, and your needs will go unmet.

image

Regardless of your diet, insyaAllah anak anak kita semua sihat jer..tapi yang sengsaranya badan mak nye la.

Sebab tu jugak Allah suruh kita sayang ibu kita sebab apa, untuk anak tersayang; untuk mencukupkan nutrien anak, deposit nutrient dalam badan si ibu yang digunakan. Betoi ka?

Nak buat macam mana, kena pi suplemen ke uallz? Ehem ehem jangan silap yer

Simple analogy macam ni la katala uallz ada kereta mazda 6 kaler merah lip lap (owh my dreamz car gitu). Dilenjan ke sana sini, terjun lopak, naik gunung, racing atas highway bagai tapi tak pernah servis, tak penah kot teringin nak cuci ka nak antaq pi wax/ polish ka. Agak agak lepas 2 -3 tahun, enjin mazda 6 I tu tip top lagi ka? Body hat merah lip lap tu gamak la dah jadi macam belacan. Sikit merah pon tak nampak. Hambek mai.

Sayang ker nak keluaq duit sikit nak antaq kereta pi servis pi basuh kasi kilat. Tuan kereta lagi bertambah chenta gitu.

Nantikan sambungan entri ni

Bye..

Posted from WordPress for Android

0

Berapakah Dosage Omega 3 DHA Untuk Anak Kita?

Salam you all…ber entri lagi mama hsri ni..InsyaAllah moga allah berikan mama kekuatan untuk berkongsi dengan semua hot mommies out there mengenai Omega 3 (DHA & EPA) untuk anak kita..nak tak???

♥♡ Pregnancy & Breastfeeding
Ibu mengandung & menyusukan perlukan 400mg  omega 3 sehari…cara terbaik dapatkan menerusi supplement omega 3 yang sesuai. Lainla kalau korang sanggup telan ikan merah ke tuna fresh sehari hari..huhuhu.

♥♡ Infants 0-6 Months
Untuk bayi baru lahir sehingga 6 bulan & menyusu dengan susu ibu…tak perlukan sebarang suplement omega 3..sebab apa..cukup omega 3 dari susu ibu tu you all…tapi mommies kena make sure la..you all makan 400 mg Omega 3 sehari yer.Sian mommies semya..dah elok dah niat nak berikan susu ibu…stok DHA dalam badan semua pass ke anak..ingat tak mama pernah share dalam entry sebelum ni…kesan kurang DHA pada ibu???? OMG ibu senang menjadi pelupa & kena postpartum depression. .nak nak lepas bersalin badan letih kan…owh meroyan gitu.

Untuk bayi yang minum susu formula..mommies please make sure & check label ya..make sure ada DHA yer dalamnye sekurang kurangnya 19mg untuk setiap serving 5 oz susu ye..

♥♡6 months to 2 years

100mg dari food enriched DHA mencukupi..apa plak tuh??? Macam cereal, yogurt, wild alaskan salmon, eggs & milk. Jika masih menyusu dengan susu ibu…lagi bagus!! DHA from d breast gitu… wink wink 😉

Owh what a mummy kan…..kesilapan yang sering jadi…mommies ambil fish oil waktu pregnant…tp lepas bersalin lopa minyak ikan…jangan lupa yer dearies..banyak bonus untuk hot momnjes tau..kasi cair bad fat @ visceral & subcatenous yer!! Kan mama pernah share pengambilan fish oil bole membantu weight loss???? Lopa la tu
🙂

image

Propa sungguh mak jemah u all….:-)

♥♡ 2 to 5 Years Old
Untuk pre-schooler..depa ni perlukan 200 mg DHA untuk mengurangkan risiko masalah pembelajaran..segala ADHD bagai…ada customer merangkap anak bisnes yang ada anak dengan masalah ADHD, dia bagi anaknya omegaguard sebahai source omega 3 & GLA complexs sebagai source omega 6 untuk bantu si manja…obviously therapy tak tinggal la kan..Alhamdulillah…anaknya makin bijak sekarang ni

Pilihan mama tentunya Omegaguard…kenapa setiap serving omegaguard membeeikan 1000 mg Omega 3 sehari….so ibu mengandung/ menyusu cuma perlukan 1 tablet jer sehari..anak anak antara sethn ke 2 thn..cukup dgn omegaguard sebijik setiap 3 hari..whilst anak anak antara 2 -5 thn bole ambil sekurang kurangnya sebijik selang sehari.

Berbaloi tak? ….memang berbaloi you all..

Love ya
MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

0

Perlukah Anak Kita Ambil Fish Oil?

Bersiaran lagi di Mamasyafi….minggu lepas kita go through macam mana Omega 3 yang awesome membantu weight loss..arini mama nak sambung pentingnya omega 3 untuk anak anak kita..dari bayi sampailah masuk unibersiti….gedebuk gedebak sampaila ke tua gitu. Oh sungguh omega mama you all ni kan..hahahha

Untuk ibu mengandung..dan menyusukan..mama dah explain banyak sangat dah pasal Omega 3 & DHA pada ibu & janin kan….cuba kita tengok life cycle anak kita…termasuk la anak anak mama sendiri…waktu dalam perut mama nye amek neurogain sbb nak boost DHA gitu…bila kenal awesome Omegaguard mama tukar ke Omegaguard plak…breastfeeding pon mamanye telan omegaguard…kesannya..Alhamdulillah anak sihat..bijak…tapi cukup ke setakat tu??? Waktu breastfeeding mommies semua tatang..jaga si manja tu….semua au naturale gitu…bila weaned off & dah mula attend playschool mula la terdedah dengan jajan segala…junk food la tu…makan pon aci sempat jer..yerla mommies sebok keja kat opis kan….Bila balik rumah dah penat….senang makan kat kedai..dah kat kedai agak2 menu apa yang anak anak kita makan? Balik balik nasi goreng..mee goreng..mee sup..hailam dsb…agak2 korang la..ada tak sumber DHA or even Omega 3 dari sumber ikan laut dalam???? Ikan tu adalah…ikan bilis hehehe dalam nasi goreng kampung ye dok????? Soalannya cukup ke omega 3 dalam diet anak kita kalau makan ikan pon jarang jarang? Jeng jeng jeng…jawapannya tak cukup !!! Abis tu nak buat macam mana & apa kesan pada anak anak kita ni?

Meh mama nak intro apa kesan kurangnya sumber Omega 3 dalam diet anak…3 jer!!!!

# Low DHA level may impact kids ability to reading, memory & behavior
Kajian di Oxford University ke atas 500 anak berumur 7-9 tahun..shows it all! Takkan kebetulan lagi kot anak yang dietnya kaya DHA dengan hat jenis karnivor (aummm…makan daging jer kan) depa lagi lagi tinggi DHA dalam darah & kurang bermasalah dalam pembelajaran….
image

Betul kita sekadar ikhtiar…tapi kita ingat apa yang Allah bagi tu rezeki pada kita atas ikhtiar dan doa…nak ikhtiar macam mana? Sebab tu pengambilan Omega 3 penting untuk anak anak kita.
We never knew…ADHD, dyslexia, dysratia, slow learner ke…kerap mengantuk ke anak kita….so sebagai ikhtiar..bagi la depa makan ultra pure fish oil gitu…sebab apa? Sebab tengok kemampuan kita..mampu tak kita sebagai ibu bagi 2-3 serving ikan laut dalam yang kaya Omega 3 & tak tercemar. Bahaya jugak makan ikan besar besar ni kerap..especially kalau kita tak tau asal usul ikan tu…contoh agak keji la…kot ikan mackerel tu tangkap kat Mexico Bay yang ala ala “bersih” gitu..dengan oil spill bagai kan…tak sanggup mama.silap silap nak dapat benefit fish oil terkena mercury plak…Alamak *facepalm 😦

#2 Children Who Is Taking Omega 3 As Infant Scores Higher Intellegence; Learning and Vocabulary At Age 3-5

Eh…macam tu ke???? Sure lepaih ni mommies kat luar sengih meleret jer…mana taknye berbaloi you all pengorbanan semasa pregnant & breastfeeding..dok telan omegaguard gitu…hahaha. Best tak? Ibu mana tanak anak keciknya bijak, petah kan? Apa lagi kalau kita nak anak anak bijak kita membesar sebagai hafiz atau hafizah….Didikan kan bermula dari alam rahim….
Memang dari awal lagi mommies bagi Omega 3…tapi kesannya at peak bila anak umir 3 -5 tahun tau..which is masa anak2 kat playschool and kindy. InsyaAllah life long journey starts here…kena plak dengan teaching method yang sesuai untuk develop kognitif skills si anak bukannya yang exam oriented…it is a really good headstart in their life kan….

#3 Omega 3 Found to Alter or Boost Brain Function

Kajian ke atas 33 kanak kanak lelaki umur 8-10 tahun yang keja dia dok main video game jer manjang selama 2 bulan really a shocking discovery gitu. Mommies aware kan kesan video game pada anak anak? Perasan tak anak lelaki sangat mudah addicted to games mcm ni…haaaa guess what I was battling dengan Iyad since umur 2 tahun smp la lately sebab Ipad/ Ipod/ lappy games!!!! Very addictive you all! Hish yang tak best tu exposure too this kind of environment may affect child development…1 info yang mama penah baca from a child expert gadget games are not healthy..it may cause ADHD & cognitive disorder…si kembar adik mama penah jadik cikgu tadika kat Tadika Little Caliph Kulim @ Tadika Bijak Makmur story kat mama..anak anak yang sepanjang hidupnya exposed to gadgets susah nak belajar…bak kata child expert ni la…”bila ada hands eye coordination then the kids motor skills will evolved..elese the brain comnection weaken and you loose the ability Super d scary gitu kan…

Apa plak kaitan dengan Omega 3? Berbalik pada research tadi pengambilan omega 3 membantu meningkatkan brain cortisol activity shown by MRI gitu….padahal placebo group yang tak ambil omega 3 menunujukkan brain activity reduction….OMG ngeri mama k

Bayangkan anak anak yang minds kurang stimulate shows better response ..anak anak yang kita belai n tatang insyaAllah lagi responsive…tambah pulak dengan doa ibu yang super tajam….Amin.

Sebab tu la scientists kata Omega 3 bagus untuk reverse masalah ADHD, dyslexia dan sebagainya…Anak anak sihat sure lagi pintar. Tak gitu?

Mama nak kongsikan pasal Iyad waktu young toddler..since dia overly indulged dengan gadgets kesannya..dia lambat cakap..owh so sad…I learnt from mistakes too…so kitorang antar dia montessori playschool untuk enhance communication dia..& alhamdulillah dia bercakap bila umur close too 3 year..supplement pon kami tak tinggal…mealshake dulu…bila dah jatuh cinta…mama start pulak omegaguard..owh memang sekarang mulut bising lar…Alhamdulillah…memang nampak bijak dia… yang lagi terkejut…dari jadi pasif dalam kelas..sekarang diala juara….terkejut dengar komen teacher….

So belum terlambat untuk ikhtiar ya….nak omega 3 superb..jom telan omegaguard…

Love ya
MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

0

5 Sebab Fish Oil Untuk Kurus- Part 2

Ok….mama nak bebel sambungan part 1 semalam..lagi 3 sebab kenapa fish oil penting untuk kurus….

#3 Fish Oil Decreases Inflammation And Improve Body Composition
Apo ke bondo la mama bebel ni…bukan ke inflammation tu macam airways inflammation yang asthma tu ke????? Tak pun alamak sakit otot lepas exercise..Aik tu jer inflammation??? Semua tu betul tapi 1 fakta penting yang jarang kita ambik peduli..lemak dalam badan menyebabkan inflammation sekaligus men’slow’kan weight loss progress!!!!! Uish sentap tak?????

Ingat tak sebelum ni mama pernah story pasal cortisol dalam entri part 1 semalam? Decreased in cortisol from taking Fish oil aids weight loss??? Apa plak kaitan inflammation dengan cortisol..haaaa ni mama nak bagitau..jangan tak tau bila cortisol naik..inflammation mencanak you all!!!!!

Huish memang tak leh jadi ni…kajian ke atas athletes menunjukkan mereka yang ambil fish oil lagi cepat recover muscle soreness lepas exercise berbanding dgn placebo group…apa pulak kaitan cortisol dengan muscle inflammation kat ahli sukan??? Mama ni suka benor mengkonpiuskan orang..peningkatan cortisol menyebabkan protein degradation & lean muscle loss….so nak maintain muscle sihat wal afiat..amekler fish oil yer..tak rugi!!!

image

#4 To Improve Insulin Sensitivity and Metabolism Level
Ingat tak dalam entri sebelum ni mama share macam mana Omega 3 fat melindungi organ dalaman badan sebagai visceral fat!! And omega 3 oil membantu meningkatkan insulin sensitivity? Insulin tu apa pulak? Insulin ni adalah hormon yang menukarkan karbohidrat kepada gula ringkas sebelum diserap oleh badan… macam enjin kereta la…apa jadi bila enjin kereta berkerak dengan tar bagai…effective ke lagi enjin tu??? Mulaa semput enjin tu…haaa bila badan kita tak sensitif lagi dgn insulin…hai welcome diabetes aka kencing manis!!!!! Waduh…ngeri you all.

Kali ni ada kajian ke atas wanita pulak…pengambilan 1.5g atau 2.5g fish pil sebulan fkr 30 days significantly improves insulin sensistivity!!!! Hasilnya..reduced body fat & increased muscle growth….excited tak????
Sapa tak nak sihat & gorgeous kan???

Ish dah naik lenguh tangan mama..tak sampai lagi the fifth reasons..tp sbb you all semua nak baca & dapatkan sikit perkongsian..mama gagahkan jua..hikhik

#5 Get Correct Ratio of Fish Oil to the Other Fats

Ni dah nak tutup kitab ni…dah sampai conclusion dah…nak weight loss & sihat..ni tips dia
♥ dapatkan sebanyak mungkin sumber omega 3 you all dari EPA & DHA..senang kata fish oil la..maximum 1/3 jee intake  omega 3 dari flaxseed

♥ dapatkan Omega 6 dari sumber tumbuhan semulajadi seperti zaitun, avocado….jangan plak ambil isolated vegetable oil mcm canola yer

Dah la..penat mama bebel, see you later ya..

Luv
MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android