0

Rambut gugur selepas bersalin

Mommies gorgeous ada masalah ni? Bila sikat rambut lepas mandi ke pagi pagi secekak rambut gugur? Dengan rambut melekat kat sikatnya lagi dengan yang bertabur kat lantai lagi..haiyoyo stress mak noks. Itu I la kan.Uallz acaner. Cer citer sket?

Very d horror gitu kan? Kalau dengar old wives tales versi Malays, katanya

Anak hang dok menyembur nyembur air liur, satgi tengokla rambut hang gugur teruk

Betul ke? For me kebetulan jer kot. Tapi terpikir le jugak apa sebab rambut gugur lepas bersalin sampai jadik la jugak statement mak mak yang gini

Yang, I nak pegi Yun Nam la nak wat hair treatment, bole?
Bole yang, u bayor sendiri ek, bukan rambut I yang gugur, rambut u. U dah tak lawa body dah out of proportion dengan membotaknye, tak sior I. Bole le I tambah cawangan satu lg ek.

Sentap noks.

Ok BTW scene ini adalah rekaan semata mata, tak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati ;-p

So technically acaner rambut gugur ni jadik? Musykil mak. Kalau mak ikut sharing dari Pregnant Singapore masa 9 bulan pregnant kan, hormon dalam badan kita kan mencanak canak gitu, yer la nak support perkembangan baby kesayangan mama, bila baby nye dah keluar, our body clock akan regulate & kembalikan hormon kita ke paras normal. Since hormonal swing ni takes place masa pregnant, rambut yang patut gugur takla gugur sangat. Nak senangkan hati, basically rambut gugur lepas bersalin tu 2 in gitu. Nak qada balik rambut yang patut gugur sepanjang 9 bln ngandung. Normal la kan..lagikan baby fat pon nak kena shed off jugak..ni kan pulak rambut terlebih. Tak gitu dek non?

Abis tu, takder cara lain ke nak membantu mak, dasat sangat ni rambut luruh. Haish ada la uallz. Untuk maintain rambut kasi gorgeous bole buat flip flip bagai hatta beranak kecik pon…plz make sure elements kat bawah ni uallz kasi comply
♡ vitamins
♡ Biotin
♡ omega 3,6,9

Vitamin
Apa ke halnya plak? Haa jangan tak tau, nak cantik gorgeous rambut flip.flip, kulit gebu gebas please la make sure diet u all complete dengan vitamin B complex,  C, zinc & selenium make sure makan suplemen dari unsur unsur ni. Kasi cukup dosage. Jangan tak thu lagi, tambah tambah ibu menyusu selalu sangat tak cukup zinc. Uallz perlukan 15mg @ microgram  zinc tau sehari! Mama ada cek aritu kat label vita-lea Shaklee.kalau uallz amek sebijik cuma half d dosage required jer. Kalau nak kasi cukup amek 2 bijik jer vitalea. Superb uall.

Biotin
Apo ko bondo plak biotin ni? Actuall6 biotin ni dalam kategori vitamin B complex,tapi sayang kebanyakan vit B complex di pasaran takde biotin,  haiyo apa kesan tak cukup biotin kepada rambut anda? Bahaya uallz rambut rapuh/ brittle, mudah putus dan kuku rapuh. Homaigod, very d scary gitu. Solutionnya 5 mg biotin sehari insyaAllah membantu.

Asid lemak perlu, omega 3,6 &9
Minyak ikan kaya dengan omega 3, manakala sumber dari tumbuhan pulak kaya dengan omega 6 & 9. Apa sumber tumbuhan yer- borage oil, sunflower seed, primrose oil, virgin coconut oil, olive oil etc bukan setakat mengurangkan masalah kolestrol, rambut uallz jadik shiny glowy gitu.

Wah awesome kan?

Love ya
MamaSyafi
0134895962

Posted from WordPress for Android

Advertisements
1

Apa kesan bila anak susah makan

Harini mama share #Shakleeeffect mama. Berkaitan dengan promo bulan ni, apa lagi si darling mealshakes la. Mama nak share pengalaman mama sendiri. Bila anak dah menginjak toddlerhood sampai preschool, battle with food is so typical. Macam macam kehendak macam macam ragam. Sampai satu tahap i don’t care apa depa makan as long as depa makan. Betui tak? Pastu muka anak anak masing masing setoot ja mcm pict ihsan google kat bawah ni.

image

Muka orang susah makan

Uallz berhadapan dengan masalah yang sama. Uallz ada terpikir tak kesan jangka panjang if anak anak kita tak betui cara makan depa. Apa jadi kalau dari seawal umoq tu depa terdedah dengan fast food? Junk food? Segala mak nenek macam tu? Kalau anak anak tu cont makan junk food bagai bole tak bagi #Mealshakes untuk supplement depa. Cukup ka khasiat depa kalau still on fast food, junk food + mealshakes saja?????

Hmph, uallz rasa macam mana. Anak anak pewaris kita, kita belai kita pupuk depa semoga anak kita bukan jadik fitnah yang membahayakan kita, anak saham akhirat. Setiap suap makanan yang depa makan bakal jadik darah daging yang mencaturkan arah hidup depa. Ibu bapa mana tak nak anak sihat, berjaya dunia akhirat.

Perasan tak, bila anak kita makan merapu, kerap depa sakit. Kejap demam, kejap selsema, yang lagi parah lagi mudah kena asma. Masalah obesity dan macam macam lagi. Dah tu mula la kerap ponteng sekolah. Bila anak anak ni mula mengaji, susah nak ingat/ hafaz. Ooooo padanlah guru guru huffaz mintak mak ayah jaga pemakanan anak anak; kurangkan makanan fast food, junk food bagai sebab bole merosakkan hafazan depa.

Ok meh mama nak share sesatu k

Physical Growth @ Tumbesaran Fizikal
Satu kajian yang published @ “New England Journal of Medicine”; Dr Peter Chase & Dr Harold P Martin menunjukkan

Anak kecil yang pernah mengalami kurang zat makanan lebih kecil dari kawan depa walaupun selepas 3 – 4 tahun selepas fully nourished

sumber

Doktor ni jugak share

Kalau kurang zat aka  makan banyak tapi makanan kurang berkhasiat bolrh menyebabkan masalah berat badan bila anak membesar

Scary kan, kurang makan susah terlebih makan pon susah. Kalau tak salah mama, ulama selalu nasihatkan bagi perut kita pada 3 bahagian, sepertiga utk makanan, sepertiga lagi utk minuman. Makan terlebih pon jadik punca sakit

Hmph. Bahaya ek makan tak berjaga. Nauzubillah. Moga Allah pelihara anak anak kita semua ye.

Perkembangan Minda @ Intelectual Development
Baca ni. Extracted dari Journal of Nutrition 2010. sumber

Kanak kanak berumur 2 tahun yang kekurangan zat makanan adalah 16% lebih cenderung untuk gagal dalam sekurang kurangnya 1 subjek bila bersekolah jika dibandingkan dengan anak anak yang cukup zat makanannya

Kenapa ek? Scientist dari United Nation Stabding Committee in Nutrition dalam kajian tu kata even kalau anak kita kurang sikit zat makanan boleh affect education depa!

Waaaaa super d scary, tanak la mama set thw wrong foot path untuk my loved one long life education. Hhmph..harus ku beri makanan berkhasiat ni. Caiyok! Meh mama nak pulung bagi mealshake & omegaguard kat anak mama, bagi super bijak. InsyaAllah.

Perkembangan Emosi & Psikologi
Dr Lawrence Wilson dari Center for Development ada buat kajian pasal kandungan mineral dalam rambut si manja; uish jangan tak tau Kak Ton dari rambut bole kesan masalah psikologi. Bukan mama yang cakap dari Dr Lawrence yang tulis, mineral e.g Calcium  ada kesan langsung kepada perkembangan psikologi anak!!!!!

Wah menakjubkan sungguh! Salah satu penyebab masalah autism, depression, bipolar disorder etc disebabkan oleh ketidak seimbangan mineral dalam badan anak!!!!! Horror noks.

Oh no!!!

image

sumber

Ni hasil tulisan Dr Lawrence pasal hair mineral analysis, huish takut mak nokss

image

Tulisan Dr Lawrence

Dr Lawrence Hair Mineral Analysis

Ooh bahaya sungguh bila terkurang or terlebih zat ek, macam macam penyakit plak mai

Behavioural Development
Dr David Barret dari Harvard Medical School dan Dr Marian Radke Yarrow dari National Institute of Health buat kajian pasal nutrisi pada anak berumur 6 -8 tahun. Yang menariknya

Masalah sosial pada anak 6 -8 tahun menunjukkan kesan poor nutrition memberikan kesan lebih teruk berbanding dengan pendedahan ilmu pada mereka!

Huish, maknanya jangan tak tau diet tak seimbang bole sebabkan anak kita lemau, & kurang kemahiran sosial

Waaaaaah ngerikan kesan nutrisi tidak seimbang pada anak kita.

Penting sebagai ibu kita berikan yang terbaik untuk anak kita ye

Bye

Love ya

Posted from WordPress for Android

2

Big Fat Lie – Ibu Menyusu Tidak Memerlukan Suplemen Part 2

Hish suka benor entry tergantung. Ok time to menyambung. Apa sebenarnya yang breastfeeding mommies perlukan. Since mama ni pon skrang breastfeeding mom after pencen sekian lama, maka bermula la episod pembelajaran baru yer dok.
image

Mau tak, baby uallz sedut nearly 1000kcal sehari! Padanla mommies gorgeous lepas beranak, instead of badan di pam pam jadik selim melim gitu. Sungguh berperasan hohoho.

Air

Fakta best, pengambilan cecair sangat penting. In a nutshell keep yourself hydrated. Make sure mommies minum 2.5 ke 3 liter air sehari. Tapi kan jangan overdo, terlebih air kesian kat buah pinggang & bole menyebabkan susu merudum!

Kalori cukup @ 2500kcal
Yang penting jugak, make sure kalori cukup 2500 kcal/ sehari tapi bukan empty calories @ sugary foods, sweets, donut what eva, yang superb protein based diet. Hmph..macam mana nak sukat jumlah protein yang mommies kens ambil? Kalau ikut website about.com cara mudah,

untuk setiap sekilo berat badan i.e 2 Ibs u allz perlukan 2 g of protein.

Banyak ke? Kalau berat uallz 50kg, ha jangan tak tau lebih kurang 100g protein/ sehari
Usih banyak tu! Kalau pi bantai semua protein tu dr sejenis makanan i.e daging ke seafood hmph mau kena gout gotu. Horror kan. So campurkan protein dari sayuran jugak yer macam tofu, tempe, susu soya, susu lembu, susu kambing etc. Bukan setakat protein calcium pon dapat uallz. Bonus kan. Kalau rasa rasa tak mampu top up la dengan suplemen mcm Shaklee ESP ke. Heheheh

Ada plak yang ternganga kat sini

ooooo padanla depa kata minum ESP susu meriah, rupanya kasi cukup protein dalam badan

Kesilapan berpantang melampau jugak bila mommies tak dapat protein yang cukup, macam mana nak bertenaga ngan cukup susu? Asik makan bilis jer, lama lama mommies keding mcm bilis. Hover kan?

Elakkan rokok, alcohol, ubat terlarang
Mommies especially yang muslim, insyaAllah takder la merokok & minum alcohol, cumanya jangan lupa kalau cik abe merokok & asap rokok kena kat mommies bahaya tau dapay nicotine free. Nicotine ni bole keluar dalam susu tau…so very d dangerous gitu.

asid lemak perlu
Mommies ingat tak waktu pregnant uallz amek neurogain @ omegaguard kenapa ek? Asid lemak penting untuk build baby nyer nervous sysyem
Ooooo macam tu, ambil jugak sumber omega 6 dari tumbuhan macam kuaci, jagung, minyak zaitun, virgin coconut oil. Bagus tu. InsyaAllah cukup omega 3 & Omega 6 boleh membantu sel sel otak bergabung. Mommies mana tak nak anak bijak kan?

Folic Acid @ Vit B9
Ni paling penting untuk mommies yang on birth control pills, tau tak ia bole menyebabkan mommies mengalami defisit folic acid? Tambah pulak kalau uallz ni pesen tak makan sumber asli folic acid i.e asparagus, kobis, kacang pea, & bayam.

eh mana boleh I makan dayur sayur tu semua, sejuk!!!!!!nanti kembang urat mak noks

Haaa sebab tu la nurse @ doktor selalu pesan mommies untuk makan prenatal supplement i.e obimin ke Shaklee Vitalea or Shaklee B complex

Zinc
Ibu menyusukan perlukan 15 – 20 mg zinc sehari. Jangan tak tau, kurang zinc bole menyebabkan masalah rambut gugur
Banyak sumber zinc kat luar, makanla telur, daging merah, oat & whole wheat flour.
Kalau tak cukup, cer check label suplement korang, cukup tak zinc dalam tu. Kalau nak try vitalea pon sesuai

Kalsium
Mommies perlukan 1200 – 1500 mg Kalsium sehari untuk memastikan kesihatan tulang mommies & baby. InsyaAllah cukup kalau mommies ambil 4 gelas susu segar / full cream setiap hari.

Tak lalu minum susu Shaklee Osteomatrix kan ada

Konklusi
Mommies tak perlukan milk booster andai cukup zat dalam badan.

0

Big Fat Lie- Ibu Menyusu Tak Perlukan Suplemen!!

Wah sentap uallz tajuk entry ni. Apa ke hal nye plak mama anak 3 meraban. Kata SID Shaklee perhal plak status provoke melampau gitu, mana hilang “kesetianmu” pada produk suplemen.

Mau tak dek non, mama perasan la banyak benor soklan dekat group group; tak kesah la FB group ibu ibu segala macam or forum forum, kerap sangat ada soklan berbunyi ala ala gini

Tolong sis, susu saya sikit 2 oz/ 3 oz bla bla jer setiap kali pump, macam mana nak naikkan pengeluaran ek

Pastu sure la ramai la ahkak ahkak terror aka tukang jual jamu/ vitamin/ jus magic segala bagai menjawab ala ala gini.

Sis, PM saya yer, saya ada jual jamu xxxxx sekian gerenti bole tambah susu punya

Or macam ni

Dapatkan produk Shaklee, set penyusuan budget untuk melimpah ruahkan susu anda

Wah so sarcastic gitu noks. Tak pun ada la FB ads yang bunyi ala ala

Susu melimpah ruah sampai penuh peti ais, selepas saya makan produk ♤●♢♢●♢■

Tak cukup dengan caption konon kononnya ayat vogue d vass nah amek ko ada plak gambor susu penuh peti or baby mungil senyum kenyang or gambor hasil

Alamak ada yang terasa ke? Ok so harini mama nak share ilmu basic penyusuan. Betul ke breastfeeding perlukan magic diet/ fad product untuk ensure sustainability of breastmilk production?

Sebagai hamba Allah, kita harus mengakui betapa hebatnya ciptaan Allah yang Esa. Pi mana sekali pun sekali kat Utopia, Uganda ka Afganistan ka mana ka, memang fitrah ibu kurus ka gemok ka tinggi ka rendah semua Allah bagi susu sebagai makanan terbaik anak kita. Percaya tak kalau mama kata

how deprived our diet are, our body still will generates breast milk for your little buds!

Sebab tu mama nak share quote ni

The quality of breast milk is only affected in extreme cases of deprivation, or by excessive intake of a particular food. 

Sumber: womenshealth

Sebab tu mama kata ahkak ahkak hat dok jual product lebat susu or yang sewaktu dengannya tu PENIPU BESAQQ . Hish, awat mama; sampai macam tu ka depa nak tipu pengguna??BIG FAT LIE sungguh noh depa ni.

Jeng Jeng Jeng

Haish, tak aih!janganla dok bersangka buruk kat orang macam kami semua noks; tak dak niat kami nak tipu adik kakak maneees semua. Jangan tak tahu yang

Food absorbed by a nursing mother not only fulfills her own nutritional needs, which are greater during the postnatal period, but also enables her to produce milk. A woman who does not feed herself properly may still have a healthy baby, but it will be to the detriment of her own health. If you lack sufficient nourishment, your body will make milk production its first priority, and your needs will go unmet.

image

Regardless of your diet, insyaAllah anak anak kita semua sihat jer..tapi yang sengsaranya badan mak nye la.

Sebab tu jugak Allah suruh kita sayang ibu kita sebab apa, untuk anak tersayang; untuk mencukupkan nutrien anak, deposit nutrient dalam badan si ibu yang digunakan. Betoi ka?

Nak buat macam mana, kena pi suplemen ke uallz? Ehem ehem jangan silap yer

Simple analogy macam ni la katala uallz ada kereta mazda 6 kaler merah lip lap (owh my dreamz car gitu). Dilenjan ke sana sini, terjun lopak, naik gunung, racing atas highway bagai tapi tak pernah servis, tak penah kot teringin nak cuci ka nak antaq pi wax/ polish ka. Agak agak lepas 2 -3 tahun, enjin mazda 6 I tu tip top lagi ka? Body hat merah lip lap tu gamak la dah jadi macam belacan. Sikit merah pon tak nampak. Hambek mai.

Sayang ker nak keluaq duit sikit nak antaq kereta pi servis pi basuh kasi kilat. Tuan kereta lagi bertambah chenta gitu.

Nantikan sambungan entri ni

Bye..

Posted from WordPress for Android

0

Cara Amalkan Produk Shaklee Ketika Puasa

Salam Ramadhan Kareem kepada semua readers mama sekalian. Kejap jer kan dah masuk hari ke tengah puasa. Cepat jer Ramadhan datang & pergi kali ni. Macam mana pengisian Ramadhan kita.semua. Ada yang komplen bulan posa ni letih, lesu manjang. Yer la tak makan minum kononnya letih lemau la badan ye dok? InsyaAllah Ramadhan tu medan ujian kesabaran. Bila perut lapooooor senang sangat darah naik nak mengamuk je keja kan…haish ilang pahala posa mak. Ndak ndak pulak stok mak mak yang keja full time & balik rumah anak anak merengek…kot ada yang menyusu ke boyot ke? Memang agak lemau di situ…

Ok apa tips mama nak share hari ni? Ok hari ni mama nak share macam mana nak maintain pengambilan produk Shaklee sementelah berposa.

Bukan maknanya korang kena telan semua jenis suplemen skaligus..namanya suplemen bukannya  lauk suplemen.

K untuk sahur, kita focus dengan pengambilan protein(ESP/ cinch shake/ mealshake). Ni memang superb untuk breastfeeding/ pregnant mom, daddy sekalian, orang yang ada gastrik ke, or golongan yang nak diet. Kenapa ek? Protein penting untuk beri tenaga, untuk mama la personally since mama kan tengah breast feed si Nuha Maisara kesayangan mama tu, mama paling suka minum ESP dengan kurma. Memang yummies sangat. Kurma tu mama blend siap siap untuk stok seminggu dalam 21 biji..blend dengan air jer. Simpan kat peti ais. Bila nak minum, ambik kurma blended tadi campur dengan air + Esp + susu sket. Cinch shake pon sedap..

Performance drink plak bagus untuk maintain paras elektrolit dalam badan, sementelah posa dengan cuaca panas memang sedap minum performance drink, rasa macam minum 100plus yang tangerine orange gitu..tapi tak gassy! Memang yummies. Alamak performance drink I dah abis, kena g branch beli cepat ni

Bole jugak ambil b complex, vit C, lecithin & alfalfa..cuma not vitalea jer ye if korang ambil susu atau ESP atau Cinch Shake ye

Satu lagi tips waktu sahur avoid minuman berkafein macam teh/ kopi/ carbonated drinks sebabnya kandungan kafein akan sebabkan you all kencing lebih tends for dehydration ye. Personally mama suka minum air madu + lemon suam, sedap rasa tekak & it is a very superb Vit C dos gitu.

image

Untuk berbuka puasa pulak, mama tekankan hydration. Especially yang isotonic. Not the gassy or kafein type uallz. Yang superbs isotonic drink air zam zam, air kelapa, performance drink….alamak teringat plak coconut shake Klebang..muahaha

Time ni bole la telan vitalea, lecithin & alfalfa.

Oh don’t forget, puasa bukan alasan untuk minum air less than 2 litres. Suggestion mama, isi air dalam tumbler kecik dalam 500 ml gitu. Waktu berbuka minum sebotol. Nak gi terawih minum lagi sikit. Balik terawih minum sebotol lagi. Sebelum tido minum segelas. Sahur lagi 500 ml (termasuk shake shake segala ye) takder.nye kembung perut uallz.

image

Okla dek non, i nak gi facial jap.muahahaha

Bye

Love uallz ya

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Bagus Sangat ke Vitalea Sebagai Prenatal Supplement?

Salam you all…banyak post tergendala…memang lately penat sangat…gamaknya, penangan perut yang super sarat.. ok got 5 more weeks to day for D Day…Amin 🙂

As mak boyot, meh mama nak share sedikit sharing kenapa personally mama suka amek vitalea to replace my pregnancy multivitamin yang doctor bagi. Bukan mama nak kata Cik P****** & Ob***** tak bagus, tapi kalau ada option lain yang yang lebih natural & scientifically proven why not kan 🙂
Sedekah senyum di pagi jumaat gitu..hihihi.

You all ada baca post mama sebelum ni macam mana nak kenal supplements u alls to natural ke synthetic??? Tak baca lagi…hisssssh ni I nak libass ni, …..paham tak? Nah niblink nyer natural vs. synthetic vit

Lepas puas mama carik info sambil lalok malam tadi…huhuhu finally I made it, yeiiiii…opinions by Shaklee physicians supported by through analysis gitu…

Sumber: life is a choice

Dr Christiane ni O & G specialist (note: bukan oil & gas yer ni.. refer to obstetrics & gynaecology yer)
Cuba u all baca opinions dia…meh mama mengquotekan diri gitu

image

Shaklee Vitalea is the best prenatal multivitamin ever, none of her patients becomes anemic while taking 2 tabs of Vitalea

Gitu…tak puas hati lagi??? Tapi make sure makan dengan cara yang betul yer
1 biji lepas makan tengahhari & malam…sufficient fuel gitu untuk body rejuvanate masa tidor..kan kan. Awesome tak?

Since ada yang dok compare Vitalea dengan prenatal supplement lain…nah you all baca ni…unfortunately kat Malaysia takder lagi la keluar academic paper comparing vitalea against other leading brands of pregnancy supplement I.e cik P****** & Obi***.link sini

image

image

But mama strongly believed that Vitalea is better la…kalau kat luar sana..ada academicians yang willingly nak study..u r most welcomed. Gitu kek dah kan..

Ni bukan setakat eksperimen kedai kopi…ni mmg ditulis academically gitu..nak tengok eksperimen dapur mama pasal vitalea…cer cari.hihihi

Kalau tak puas hati jugak lagi cer google Shaklee Landmark Study…cuba tengok sendiri perbandingan ambik Shaklee Vitalea vs. Multi vit lain yer…hehehhe

So puas hati tak???? Ohsem sangat kan? So apa lagi jom angkat vitalea sebotol dua dgn I..memang confirm puas hati la

Tatatitu….
MamaSyafi
01348955962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Macam Mana Nak Kenal Vitamin Semulajadi atau Sintetik

Hi you all….mama lama owes this entry utk my readers dearies..masalah utama kita sebagai ibu, isteri & wanita..memang kita la yang selalu stok up segala  vitamin ke first aid kit kat rumah yer dok????

Dalam banyak sangat produk kat market…camne kita nak pilih produk yang berkesan & semulajadi yer dok? Dah la mommies pon tak der la ramai yang background pharmacy ke food science…macam mana nak pahamkan apa ingredients yang ada dalam segala vitamin yg kita makan…jangan tak tau Landmark Study Shaklee really shows apa beza makan setengah jenis vitamin berbanding jenis lain yer…so ingat yer..not all vitamins are created equals, the best still comes from mother nature.
Lepas jenuh mama googling sebab nak cari the easiest way to explain to all mommies..ni mama ada jumpa 1 entry yang senang nak paham dari blog sunwarrior.com.

Camne nak kenal dalam vitamin yang kita makan tu dari sumber synthetic ke natural…cer korang tengok supplement label fact yang ada kat botol vitamin korang macam ni la contoh factsheet dari Shaklee Vitalea yang mama dah cropkan gitu…

Pastu korang check ada tak ingredients yang mama tepekkan kat pict bawah ni….owh apehal I rasa harini entry serius gitu???? Hmph….

Cer korang check untuk vitamin A apa nama yang dipakai. Yang natural gitu kena ada nama beta carotene. Beta carotene ni lah yang akan badan kita gunakan untuk sinthesis vitamin A dalam badan…so tak yah risau masalah keracunan vitamin A kalau sumber vit A tu dari beta carotene. Cuma nya jangan terlebih lebih kesian plak kidneys korang….Kalau yang synthetic tu lagi bahaya…depa slalu guna retinyl acetate. Sebab tu kalau korang nak tau kebanyakan prenatal suplement yang mama taknak sebut nama takdak vitamin A…sebab takut jadi toxin pada ibu & membahayakan baby gitu.

Thiamine plak vitamin B1.kalau sumbernya dari plant origins..kt label tu akan clearly indicated as Thiamine…tapi kalau stok stok synthetic korang bole cek sure ada nama Thiamine Mononitrate atau Thiamine Hydrochloride. Bahaya you all….yang stok synthetic ni asalnye dari product petroleum gitu..bayangkan coal tar, ammonia, & acetone. Memangla badan akan absorb…tapi kureng la…bayangkan kalau depan mata u all…ada kerepek yang u all telan tu kena goremg ngan plastik….seram tak

Untuk vitamin B2 plak..yang natural nama kat label mesti riboflavin..yang synthetic huhuhu.
Ampun tak jumpa nama.lagi..kalau ada nanti I update ek…tapi source dia acetic acid & nitrogen.

Haish panjangnye nak karang…meh I summarized kat table jer la…hahaha korang jangan tak tau..I update  pakai android apps je k..hehehehhe memang dasar……. gitu

Nah korang baca table yer

Pastu..cer check multivit cap apa pun korang telan….cer baca kat product info nyer k

Nak senang..kalau yang synthetic ada perkataan acetate; hydrochloric atau dl

Mudah tak…selamat membaca…

Love
MamaSyafi
0134895962

Posted from WordPress for Android