0

Resepi baby bites super simple

image

Super simple food

Lamanya blog mama bersawang. Ada jugak visitor yang melawat rumah mama yang terbiar ni. Rasanya the time have come untuk mama update story mory best untuk readers mama yang gorgeous ni.

Princess tenit mama dah hampir 10 bulan. Super bijak, dah pandai babble panggil mama and mogok bila tak dapat apa yang dia nak. Hokey nama pin Nuha @ Bijak…memang akal bergeliga sungguh.

Mama dok mencari reseli super simple finger food untuk si Nuha, & mama jumpa resepi best yang murah, senang & berkhasiat.

Jeng jeng

What uallz need just a slice of wholemeal bread & microwave.

Cara caranya
♢ buang bahagian tepi roti
♢ penyek penyekkan roti sampai nipis
♢ bole roll atau bior macam tu jer
♢ nak kasi ada rasa sedap, letak a dap of butter or applesauce
♢ bakar dalam microwave for 1 min

Done.

Best kan

Love uallz

Mamasyafi

Posted from WordPress for Android

Advertisements
0

Resepi baby bites super simple

image

Super simple food

Lamanya blog mama bersawang. Ada jugak visitor yang melawat rumah mama yang terbiar ni. Rasanya the time have come untuk mama update story mory best untuk readers mama yang gorgeous ni.

Princess tenit mama dah hampir 10 bulan. Super bijak, dah pandai babble panggil mama and mogok bila tak dapat apa yang dia nak. Hokey nama pin Nuha @ Bijak…memang akal bergeliga sungguh.

Mama dok mencari reseli super simple finger food untuk si Nuha, & mama jumpa resepi best yang murah, senang & berkhasiat.

Jeng jeng

What uallz need just a slice of wholemeal bread & microwave.

Cara caranya
♢ buang bahagian tepi roti
♢ penyek penyekkan roti sampai nipis
♢ bole roll atau bior macam tu jer
♢ nak kasi ada rasa sedap, letak a dap of butter or applesauce
♢ bakar dalam microwave for 1 min

Done.

Best kan

Love uallz

Mamasyafi

Posted from WordPress for Android

0

Oh ligatnya anakku

Dah 7 minggu dah so jejaka kecik kesayangan mama tu jatuh dari monkey bar kat our condo playground. Hi la Iyad kesayangan mama. Ligat sungguh. As he was named, a literal translation of its meaning i guess. Iyad ~ sokongan, kekuatanhahhaha. Anak oh la anak. 6 minggu gakla berbalut/ cast

Kesiannya anak mama hencemm nie..asik gatal kat dalam cast katanya. Yer la esp time panas…haish kot kita pon tangan terperap ja..mau gatai tak hengat kan. So selepas gi google apa la bantuan as ibu, tadaaaaa pakai hair dryer.

Letak hair dryer kat start & end point cast tu utk remove trapped moisture. Alhamdulillah its work. Lega ya rabbi. Mama standby gakla Chloramine syrup as advised by his orthopedic Dr Aminudin @ Columbia Asia Setapak untuk hilangkan kegatalan tu.

Ni plak pict masa bukak cast, yang pasti robot kuning Ben 10 tu memang tak tinggal. Huhuhu. Oh BTW tu mainan febret Nuha amek dr abg nya. Memang minat sangat si Nuha kenit tu dengan robot. Doll bagai kureng sket.

image

Alhamdulillah all is well. What i learnt from here, cure is expensive…waaaa walaupun reimbursable.

Love ya
Mama Syafi

Posted from WordPress for Android

2

Big Fat Lie – Ibu Menyusu Tidak Memerlukan Suplemen Part 2

Hish suka benor entry tergantung. Ok time to menyambung. Apa sebenarnya yang breastfeeding mommies perlukan. Since mama ni pon skrang breastfeeding mom after pencen sekian lama, maka bermula la episod pembelajaran baru yer dok.
image

Mau tak, baby uallz sedut nearly 1000kcal sehari! Padanla mommies gorgeous lepas beranak, instead of badan di pam pam jadik selim melim gitu. Sungguh berperasan hohoho.

Air

Fakta best, pengambilan cecair sangat penting. In a nutshell keep yourself hydrated. Make sure mommies minum 2.5 ke 3 liter air sehari. Tapi kan jangan overdo, terlebih air kesian kat buah pinggang & bole menyebabkan susu merudum!

Kalori cukup @ 2500kcal
Yang penting jugak, make sure kalori cukup 2500 kcal/ sehari tapi bukan empty calories @ sugary foods, sweets, donut what eva, yang superb protein based diet. Hmph..macam mana nak sukat jumlah protein yang mommies kens ambil? Kalau ikut website about.com cara mudah,

untuk setiap sekilo berat badan i.e 2 Ibs u allz perlukan 2 g of protein.

Banyak ke? Kalau berat uallz 50kg, ha jangan tak tau lebih kurang 100g protein/ sehari
Usih banyak tu! Kalau pi bantai semua protein tu dr sejenis makanan i.e daging ke seafood hmph mau kena gout gotu. Horror kan. So campurkan protein dari sayuran jugak yer macam tofu, tempe, susu soya, susu lembu, susu kambing etc. Bukan setakat protein calcium pon dapat uallz. Bonus kan. Kalau rasa rasa tak mampu top up la dengan suplemen mcm Shaklee ESP ke. Heheheh

Ada plak yang ternganga kat sini

ooooo padanla depa kata minum ESP susu meriah, rupanya kasi cukup protein dalam badan

Kesilapan berpantang melampau jugak bila mommies tak dapat protein yang cukup, macam mana nak bertenaga ngan cukup susu? Asik makan bilis jer, lama lama mommies keding mcm bilis. Hover kan?

Elakkan rokok, alcohol, ubat terlarang
Mommies especially yang muslim, insyaAllah takder la merokok & minum alcohol, cumanya jangan lupa kalau cik abe merokok & asap rokok kena kat mommies bahaya tau dapay nicotine free. Nicotine ni bole keluar dalam susu tau…so very d dangerous gitu.

asid lemak perlu
Mommies ingat tak waktu pregnant uallz amek neurogain @ omegaguard kenapa ek? Asid lemak penting untuk build baby nyer nervous sysyem
Ooooo macam tu, ambil jugak sumber omega 6 dari tumbuhan macam kuaci, jagung, minyak zaitun, virgin coconut oil. Bagus tu. InsyaAllah cukup omega 3 & Omega 6 boleh membantu sel sel otak bergabung. Mommies mana tak nak anak bijak kan?

Folic Acid @ Vit B9
Ni paling penting untuk mommies yang on birth control pills, tau tak ia bole menyebabkan mommies mengalami defisit folic acid? Tambah pulak kalau uallz ni pesen tak makan sumber asli folic acid i.e asparagus, kobis, kacang pea, & bayam.

eh mana boleh I makan dayur sayur tu semua, sejuk!!!!!!nanti kembang urat mak noks

Haaa sebab tu la nurse @ doktor selalu pesan mommies untuk makan prenatal supplement i.e obimin ke Shaklee Vitalea or Shaklee B complex

Zinc
Ibu menyusukan perlukan 15 – 20 mg zinc sehari. Jangan tak tau, kurang zinc bole menyebabkan masalah rambut gugur
Banyak sumber zinc kat luar, makanla telur, daging merah, oat & whole wheat flour.
Kalau tak cukup, cer check label suplement korang, cukup tak zinc dalam tu. Kalau nak try vitalea pon sesuai

Kalsium
Mommies perlukan 1200 – 1500 mg Kalsium sehari untuk memastikan kesihatan tulang mommies & baby. InsyaAllah cukup kalau mommies ambil 4 gelas susu segar / full cream setiap hari.

Tak lalu minum susu Shaklee Osteomatrix kan ada

Konklusi
Mommies tak perlukan milk booster andai cukup zat dalam badan.

2

Milk Booster Herbs Busted!! Antara Realiti & Gimik

Salam mommies semua. Short entry for today, pasal milk boosters. Sebabnya ramai salah anggap ambik Alfalfa Shaklee sebagai milk booster pastu susu melimpah ruah.

Percaya tak korang yang bila susu kurang/ sikit jangan terus tibai milk boosting herbs?? Kena pahamkan dulu pasai apa susu merudum. Antara sebab musabab nya
♡ ada lapse dalam sesion penyusuan
♡ tidak mengosongkan breast dengan kerap
♡ suction pump merosot vacuum
♡ Diet melampau untuk kuruskan badan
♡ masalah kesihatan – demam etc
♡ stress di rumah atau pejabat

Pasai apa? Memetik kenyataan daripada The Academy of Breastfeeding Medicine protocol on galactogue use

Prior to the use of a galactogogue, thorough evaluation should be performed of the entire feeding process by a lactation expert. Reassurance may be offered, if appropriate. When intervention is indicated for the dyad, modifiable factors should be addressed: comfort and relaxation for the mother, frequency and thoroughness of milk removal, and underlying medical conditions. Medication should never replace evaluation and counseling on modifiable factors.

Sumber: boobgeek

Penyusuan susu ibu, adalah satu fitrah yang Allah SWT ciptakan. As what the fitrah is, manusia hanya merancang Allah jua yang menentukan. Tugas kita sebagai ibu sentiasa tanam dalam diri kita Allah takkan uji kita dengan susu yang sikit kalau kita tak mampu atasinya. We never know, mungkin susu merudum sebab kita stress melampau, mungkin Allah nak gantikan rasa stress di tempat kerja dengan some thing else, perhaps working from home. Or even Allah nak kita improvekan pemakanan.kita sebagai ikhtiar. And again emphasis in our mind

Pengambilan milk booster macam alfalfa, supplemen dsb adalah sebagai asbab shj.Yang menyembuhkan hanya Dia, Allah SWT

Tuntutla ilmu penyusuan, sebagai ikhtiar dan istiqamah dalam penyusuan. InsyaAllah setiap teguk susu yang diminum, lautan pahala untuk si ibu. Continue doa for ur kids, sebab doa seorang ibu adalah sangat mustajab.

Love you all

Muahs

Posted from WordPress for Android

1

My Breastfeeding Journey

Entri ni inspired bila mama met with my ob-gyn Dr Marsita Mansor di Klinik Medina last friday for contraceptive care. Kekeke. Pernyataan di situ
🙂 Since mama was the only patient there…owh heaven sungguh, super rare moment bila jumpa dia. So sempat la we all chit chat about breastfeeding journey. Being a mother of four herself whilst working as ob-gyn must be challenging and guess what she breastfed her four kids fully back then! Until the extend that she immediately run to her kids for feeding after surgery since her lil ones nakkan susu fresh je. No chilled EBM at all. I really salute you Doc 🙂

Mama nye breatfeeding journey starts in 2007, right before Syafi Humaira birth. Masa tu mama nekad nak breastfeeding Syafi & i bought the very bulky spectra 3 to help my journey. Berat nokss, sampai end up mama letak S3 tu kat bawah meja opis. Visitors datang ofis siap tanya, tu power pack apa bawah meja u..hahaha.
Yang sengsara time travel…haiyo very d berat! Senget bahu mak noks.

image

Spectra 3

Nak tak ndak kena usung sebab waktu since demand seciput, maka susu nye pon seciput. Kalau dapat 4 Oz Sekali pump tu kira dah cukup meriahla. Tapi sikit sikit pon alhamdulillah mama fully breastfeed Syafi until I pregnantkan Iyad when she was 14 months old. Pastu Syafi on campur FM. Bila ada Iyad I tandem nursed both on them. Literally sorang sebelah kanan, sorang kiri. Susu waktu ni memang meriah noks, skali pump bole dapat 10 – 14 oz! Rezeki anakku. Waktu ni I upgrade to Medela FS. So.maknanya FS mama dah umur 5 thn noks & masih berbakti

image

Medela freestyle

So skrang dengan Nuha, FS ni la masih berbakti. Alhamdulillah. The best part pumping on the do. Regardless.at offoce.or even flight journey. Hahaha i did it. Driving sambil pumping handsfree.adalah adegan biasa. Hehehehe

Ok uallz. Love ya

Image
0

Eksperimen main main

image

Eksperimen ntah apa apa. Home Montesori kot. Tanpa motive.
Good opportunity to  instill curiosity for d kids. When science in action. Macam macam benda unthinkable or unsangkarable (what a language)Gosh ampun!!memang perosak bahasa.

Syafi tanya “kenapa minyak dok atas air?”

How to explain d concept of density?

Iyad pulak “look there are bubbles in there”.
Sampai mama sendiri tak tau nak explain.

Hahaha what a night kan. Bottom line education starts from home & it should be fun.

Posted from WordPress for Android