0

Rambut gugur selepas bersalin

Mommies gorgeous ada masalah ni? Bila sikat rambut lepas mandi ke pagi pagi secekak rambut gugur? Dengan rambut melekat kat sikatnya lagi dengan yang bertabur kat lantai lagi..haiyoyo stress mak noks. Itu I la kan.Uallz acaner. Cer citer sket?

Very d horror gitu kan? Kalau dengar old wives tales versi Malays, katanya

Anak hang dok menyembur nyembur air liur, satgi tengokla rambut hang gugur teruk

Betul ke? For me kebetulan jer kot. Tapi terpikir le jugak apa sebab rambut gugur lepas bersalin sampai jadik la jugak statement mak mak yang gini

Yang, I nak pegi Yun Nam la nak wat hair treatment, bole?
Bole yang, u bayor sendiri ek, bukan rambut I yang gugur, rambut u. U dah tak lawa body dah out of proportion dengan membotaknye, tak sior I. Bole le I tambah cawangan satu lg ek.

Sentap noks.

Ok BTW scene ini adalah rekaan semata mata, tak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati ;-p

So technically acaner rambut gugur ni jadik? Musykil mak. Kalau mak ikut sharing dari Pregnant Singapore masa 9 bulan pregnant kan, hormon dalam badan kita kan mencanak canak gitu, yer la nak support perkembangan baby kesayangan mama, bila baby nye dah keluar, our body clock akan regulate & kembalikan hormon kita ke paras normal. Since hormonal swing ni takes place masa pregnant, rambut yang patut gugur takla gugur sangat. Nak senangkan hati, basically rambut gugur lepas bersalin tu 2 in gitu. Nak qada balik rambut yang patut gugur sepanjang 9 bln ngandung. Normal la kan..lagikan baby fat pon nak kena shed off jugak..ni kan pulak rambut terlebih. Tak gitu dek non?

Abis tu, takder cara lain ke nak membantu mak, dasat sangat ni rambut luruh. Haish ada la uallz. Untuk maintain rambut kasi gorgeous bole buat flip flip bagai hatta beranak kecik pon…plz make sure elements kat bawah ni uallz kasi comply
♡ vitamins
♡ Biotin
♡ omega 3,6,9

Vitamin
Apa ke halnya plak? Haa jangan tak tau, nak cantik gorgeous rambut flip.flip, kulit gebu gebas please la make sure diet u all complete dengan vitamin B complex,  C, zinc & selenium make sure makan suplemen dari unsur unsur ni. Kasi cukup dosage. Jangan tak thu lagi, tambah tambah ibu menyusu selalu sangat tak cukup zinc. Uallz perlukan 15mg @ microgram  zinc tau sehari! Mama ada cek aritu kat label vita-lea Shaklee.kalau uallz amek sebijik cuma half d dosage required jer. Kalau nak kasi cukup amek 2 bijik jer vitalea. Superb uall.

Biotin
Apo ko bondo plak biotin ni? Actuall6 biotin ni dalam kategori vitamin B complex,tapi sayang kebanyakan vit B complex di pasaran takde biotin,  haiyo apa kesan tak cukup biotin kepada rambut anda? Bahaya uallz rambut rapuh/ brittle, mudah putus dan kuku rapuh. Homaigod, very d scary gitu. Solutionnya 5 mg biotin sehari insyaAllah membantu.

Asid lemak perlu, omega 3,6 &9
Minyak ikan kaya dengan omega 3, manakala sumber dari tumbuhan pulak kaya dengan omega 6 & 9. Apa sumber tumbuhan yer- borage oil, sunflower seed, primrose oil, virgin coconut oil, olive oil etc bukan setakat mengurangkan masalah kolestrol, rambut uallz jadik shiny glowy gitu.

Wah awesome kan?

Love ya
MamaSyafi
0134895962

Posted from WordPress for Android

Advertisements
1

DIY facial dengan Shaklee

image

Topic istimewa untuk wanita. Heheheh, sapo tanak jadik akak cantik gebuss gorgeous jer kan. Since bulan Oct kembali promo ESP & mealshake…huish seronok banget! Tambah plak ada stok alfalfa di tangan sebagai jamu penegang apa yang tak tegang, kasi padat apa yang kendur, kasi grip apa yang kurang (p/s: paham paham sendiri la yer…heheheje)

Tetiba mak terpikir apo laie ler mama nak buat dengan alfalfa & ESP ni yer????

Cer kasi idea sket….

Homemade DIY ala ala spa gitu. Ha amek ko. Tapi mak anak tiga tak sempat uallz nak tilik tilik muka bagai, moisturizer ke toner bagai pon asek terbabas…haaaaa merana kulit mak noks. Skali hamek ko, bintik bintik itam, blemish, open pores haish bermaharaja lela. Macam gambor kat bawah ni. Horror mak hokey!

image

Geram k, nak gi facial bagai tak sompat mak curi masa. Tetiba tengok kat newsfeed FB, Masters Herny Hafiz ada share pasal alfalfa scrub. Makanya mama pon cuba ler..

Nak tau cara caranya? Haaaa

Bahan Bahan
2 biji tablet alfalfa crushed
Sikit air
Sikit madu

Cara cara
Simple uallz. Alfalfa tu mam crushed pakai anak lesung tu @pastel ke mortar ek namanya.godak sket dgn air ngan madu

Waalla..tepek tepek ke muka, biar jap. Pastu scrub dgn circular motion. Meletup wa cakap lu!!!!!!

Ilang bintik itam bagai with 1 application. Yang kelakor lagi, si Iyad budak yang patah tangan bole wat statement…”muka mama hijau macam alien!” ♡♡♡♡♡♡♡

Lawak lawak.

Pas scrub bagai mama cuci dengan air suam pastu mama tepek masker ESP Shaklee. Hihihi macam macam. Tapi sebab mama takder yogurt bagai, mama bancuh je sesudu teh ESP dgn wild honey setoet. Superb uallz. Marvellous. And surely budget friendly.

Sila cuba ye
Mama Syafi
0134894962

Posted from WordPress for Android