1

Apa kesan bila anak susah makan

Harini mama share #Shakleeeffect mama. Berkaitan dengan promo bulan ni, apa lagi si darling mealshakes la. Mama nak share pengalaman mama sendiri. Bila anak dah menginjak toddlerhood sampai preschool, battle with food is so typical. Macam macam kehendak macam macam ragam. Sampai satu tahap i don’t care apa depa makan as long as depa makan. Betui tak? Pastu muka anak anak masing masing setoot ja mcm pict ihsan google kat bawah ni.

image

Muka orang susah makan

Uallz berhadapan dengan masalah yang sama. Uallz ada terpikir tak kesan jangka panjang if anak anak kita tak betui cara makan depa. Apa jadi kalau dari seawal umoq tu depa terdedah dengan fast food? Junk food? Segala mak nenek macam tu? Kalau anak anak tu cont makan junk food bagai bole tak bagi #Mealshakes untuk supplement depa. Cukup ka khasiat depa kalau still on fast food, junk food + mealshakes saja?????

Hmph, uallz rasa macam mana. Anak anak pewaris kita, kita belai kita pupuk depa semoga anak kita bukan jadik fitnah yang membahayakan kita, anak saham akhirat. Setiap suap makanan yang depa makan bakal jadik darah daging yang mencaturkan arah hidup depa. Ibu bapa mana tak nak anak sihat, berjaya dunia akhirat.

Perasan tak, bila anak kita makan merapu, kerap depa sakit. Kejap demam, kejap selsema, yang lagi parah lagi mudah kena asma. Masalah obesity dan macam macam lagi. Dah tu mula la kerap ponteng sekolah. Bila anak anak ni mula mengaji, susah nak ingat/ hafaz. Ooooo padanlah guru guru huffaz mintak mak ayah jaga pemakanan anak anak; kurangkan makanan fast food, junk food bagai sebab bole merosakkan hafazan depa.

Ok meh mama nak share sesatu k

Physical Growth @ Tumbesaran Fizikal
Satu kajian yang published @ “New England Journal of Medicine”; Dr Peter Chase & Dr Harold P Martin menunjukkan

Anak kecil yang pernah mengalami kurang zat makanan lebih kecil dari kawan depa walaupun selepas 3 – 4 tahun selepas fully nourished

sumber

Doktor ni jugak share

Kalau kurang zat aka  makan banyak tapi makanan kurang berkhasiat bolrh menyebabkan masalah berat badan bila anak membesar

Scary kan, kurang makan susah terlebih makan pon susah. Kalau tak salah mama, ulama selalu nasihatkan bagi perut kita pada 3 bahagian, sepertiga utk makanan, sepertiga lagi utk minuman. Makan terlebih pon jadik punca sakit

Hmph. Bahaya ek makan tak berjaga. Nauzubillah. Moga Allah pelihara anak anak kita semua ye.

Perkembangan Minda @ Intelectual Development
Baca ni. Extracted dari Journal of Nutrition 2010. sumber

Kanak kanak berumur 2 tahun yang kekurangan zat makanan adalah 16% lebih cenderung untuk gagal dalam sekurang kurangnya 1 subjek bila bersekolah jika dibandingkan dengan anak anak yang cukup zat makanannya

Kenapa ek? Scientist dari United Nation Stabding Committee in Nutrition dalam kajian tu kata even kalau anak kita kurang sikit zat makanan boleh affect education depa!

Waaaaa super d scary, tanak la mama set thw wrong foot path untuk my loved one long life education. Hhmph..harus ku beri makanan berkhasiat ni. Caiyok! Meh mama nak pulung bagi mealshake & omegaguard kat anak mama, bagi super bijak. InsyaAllah.

Perkembangan Emosi & Psikologi
Dr Lawrence Wilson dari Center for Development ada buat kajian pasal kandungan mineral dalam rambut si manja; uish jangan tak tau Kak Ton dari rambut bole kesan masalah psikologi. Bukan mama yang cakap dari Dr Lawrence yang tulis, mineral e.g Calcium  ada kesan langsung kepada perkembangan psikologi anak!!!!!

Wah menakjubkan sungguh! Salah satu penyebab masalah autism, depression, bipolar disorder etc disebabkan oleh ketidak seimbangan mineral dalam badan anak!!!!! Horror noks.

Oh no!!!

image

sumber

Ni hasil tulisan Dr Lawrence pasal hair mineral analysis, huish takut mak nokss

image

Tulisan Dr Lawrence

Dr Lawrence Hair Mineral Analysis

Ooh bahaya sungguh bila terkurang or terlebih zat ek, macam macam penyakit plak mai

Behavioural Development
Dr David Barret dari Harvard Medical School dan Dr Marian Radke Yarrow dari National Institute of Health buat kajian pasal nutrisi pada anak berumur 6 -8 tahun. Yang menariknya

Masalah sosial pada anak 6 -8 tahun menunjukkan kesan poor nutrition memberikan kesan lebih teruk berbanding dengan pendedahan ilmu pada mereka!

Huish, maknanya jangan tak tau diet tak seimbang bole sebabkan anak kita lemau, & kurang kemahiran sosial

Waaaaaah ngerikan kesan nutrisi tidak seimbang pada anak kita.

Penting sebagai ibu kita berikan yang terbaik untuk anak kita ye

Bye

Love ya

Posted from WordPress for Android

Advertisements
0

Kesan Buruk Shaklee Mealshake Yang Patut Anda Tahu

Assalamualaikum uallz. Memang mama sejak ada Nuha ni ngelat benor updates blog. Jadual waktu mama hellwire lagi ni.hahaha tak abis abis adjusting schedule #supermak gitu. Abaikan d babbles ualls.

Since May 2014 ni kembali promo super d awesome Shaklee Mealshake French Vanilla yang super d awesome gitu; meh mama nak babbles & share kat semua mommies kat luar, pahamkan dulu kesan kesan Shaklee Mealshake ni sebelum korang sogokkan kat anak anak ualls. Kara3ng jadi apa apa meroyanz plak kan.

First of all, u alls kena pahamkan kesesuaian produk ni untuk siapa dulu tau
♤ ia tidak sesuai bagi bayi berumur 1 tahun ke bawah
patuhi jumlah dosage yang disarankan oleh distributor anda, tapi la kan kalau distributor ualls soh bagi secawan mealshake sehari meh inform I, ada ler tu orang dah kena ajaran sesat. Meh kita cari distributor uallz & kita kapakkan mereka. Zassss
♤ sesuai untuk mereka yang tak reti nak telan supplement dalam bentuk tablets
♤ sesuai untuk seisi keluarga
♤ lagi satu mealshake bukan dedak ayam yer.

Apa kesan buruk mealshake nye ni? I tak sabar nak tau. Meh mama nak story macam mana kesan dia kat anak anak kita. Banyak sangat sampai tak mampu I nak tulis dek non

♧budget makanan bulanan parent semua meningkat..mau tak kalau kena caranya semua benda anak u all mintak nak makan tolak batu & kayu jer. Para mommy tu get ready dengan extra budget for food

♧ mommies kerap basuh poo poo anak. Penat dek non…Sebab anak u all rajin benor ke toilet lepas hilang sembelit.

♧ kurangkan lawatan sambil belajar ke GP/ pead…so jarangler maknye dapat jumpa Doctor hensem…rugi you all

♧ para bakers susah nak cari perisa au naturale French Vanilla (tapi ni kat USA la, sebab mealshake manufactured kat sana. Asyik abis jer on shelf french vanilla sebab kena kidnap untuk Shaklee mealshake production. Ekekekekke

♧ mak mak jenuh sembunyi tong/ canister mealshakes; takut cepat habis. Ye la anaknye asik tunjuk nak je. Ni tak susah, nak murah meh join jadi member Shaklee setel problem 🙂

Banyak kan kesan buruk Shaklee mealshake ni????? Nak beli ke tak nak beli?? Rugi karang. Jadik member terus untung. Nak ke taknak?

image

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Berapakah Dosage Omega 3 DHA Untuk Anak Kita?

Salam you all…ber entri lagi mama hsri ni..InsyaAllah moga allah berikan mama kekuatan untuk berkongsi dengan semua hot mommies out there mengenai Omega 3 (DHA & EPA) untuk anak kita..nak tak???

♥♡ Pregnancy & Breastfeeding
Ibu mengandung & menyusukan perlukan 400mg  omega 3 sehari…cara terbaik dapatkan menerusi supplement omega 3 yang sesuai. Lainla kalau korang sanggup telan ikan merah ke tuna fresh sehari hari..huhuhu.

♥♡ Infants 0-6 Months
Untuk bayi baru lahir sehingga 6 bulan & menyusu dengan susu ibu…tak perlukan sebarang suplement omega 3..sebab apa..cukup omega 3 dari susu ibu tu you all…tapi mommies kena make sure la..you all makan 400 mg Omega 3 sehari yer.Sian mommies semya..dah elok dah niat nak berikan susu ibu…stok DHA dalam badan semua pass ke anak..ingat tak mama pernah share dalam entry sebelum ni…kesan kurang DHA pada ibu???? OMG ibu senang menjadi pelupa & kena postpartum depression. .nak nak lepas bersalin badan letih kan…owh meroyan gitu.

Untuk bayi yang minum susu formula..mommies please make sure & check label ya..make sure ada DHA yer dalamnye sekurang kurangnya 19mg untuk setiap serving 5 oz susu ye..

♥♡6 months to 2 years

100mg dari food enriched DHA mencukupi..apa plak tuh??? Macam cereal, yogurt, wild alaskan salmon, eggs & milk. Jika masih menyusu dengan susu ibu…lagi bagus!! DHA from d breast gitu… wink wink 😉

Owh what a mummy kan…..kesilapan yang sering jadi…mommies ambil fish oil waktu pregnant…tp lepas bersalin lopa minyak ikan…jangan lupa yer dearies..banyak bonus untuk hot momnjes tau..kasi cair bad fat @ visceral & subcatenous yer!! Kan mama pernah share pengambilan fish oil bole membantu weight loss???? Lopa la tu
🙂

image

Propa sungguh mak jemah u all….:-)

♥♡ 2 to 5 Years Old
Untuk pre-schooler..depa ni perlukan 200 mg DHA untuk mengurangkan risiko masalah pembelajaran..segala ADHD bagai…ada customer merangkap anak bisnes yang ada anak dengan masalah ADHD, dia bagi anaknya omegaguard sebahai source omega 3 & GLA complexs sebagai source omega 6 untuk bantu si manja…obviously therapy tak tinggal la kan..Alhamdulillah…anaknya makin bijak sekarang ni

Pilihan mama tentunya Omegaguard…kenapa setiap serving omegaguard membeeikan 1000 mg Omega 3 sehari….so ibu mengandung/ menyusu cuma perlukan 1 tablet jer sehari..anak anak antara sethn ke 2 thn..cukup dgn omegaguard sebijik setiap 3 hari..whilst anak anak antara 2 -5 thn bole ambil sekurang kurangnya sebijik selang sehari.

Berbaloi tak? ….memang berbaloi you all..

Love ya
MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

0

Perlukah Anak Kita Ambil Fish Oil?

Bersiaran lagi di Mamasyafi….minggu lepas kita go through macam mana Omega 3 yang awesome membantu weight loss..arini mama nak sambung pentingnya omega 3 untuk anak anak kita..dari bayi sampailah masuk unibersiti….gedebuk gedebak sampaila ke tua gitu. Oh sungguh omega mama you all ni kan..hahahha

Untuk ibu mengandung..dan menyusukan..mama dah explain banyak sangat dah pasal Omega 3 & DHA pada ibu & janin kan….cuba kita tengok life cycle anak kita…termasuk la anak anak mama sendiri…waktu dalam perut mama nye amek neurogain sbb nak boost DHA gitu…bila kenal awesome Omegaguard mama tukar ke Omegaguard plak…breastfeeding pon mamanye telan omegaguard…kesannya..Alhamdulillah anak sihat..bijak…tapi cukup ke setakat tu??? Waktu breastfeeding mommies semua tatang..jaga si manja tu….semua au naturale gitu…bila weaned off & dah mula attend playschool mula la terdedah dengan jajan segala…junk food la tu…makan pon aci sempat jer..yerla mommies sebok keja kat opis kan….Bila balik rumah dah penat….senang makan kat kedai..dah kat kedai agak2 menu apa yang anak anak kita makan? Balik balik nasi goreng..mee goreng..mee sup..hailam dsb…agak2 korang la..ada tak sumber DHA or even Omega 3 dari sumber ikan laut dalam???? Ikan tu adalah…ikan bilis hehehe dalam nasi goreng kampung ye dok????? Soalannya cukup ke omega 3 dalam diet anak kita kalau makan ikan pon jarang jarang? Jeng jeng jeng…jawapannya tak cukup !!! Abis tu nak buat macam mana & apa kesan pada anak anak kita ni?

Meh mama nak intro apa kesan kurangnya sumber Omega 3 dalam diet anak…3 jer!!!!

# Low DHA level may impact kids ability to reading, memory & behavior
Kajian di Oxford University ke atas 500 anak berumur 7-9 tahun..shows it all! Takkan kebetulan lagi kot anak yang dietnya kaya DHA dengan hat jenis karnivor (aummm…makan daging jer kan) depa lagi lagi tinggi DHA dalam darah & kurang bermasalah dalam pembelajaran….
image

Betul kita sekadar ikhtiar…tapi kita ingat apa yang Allah bagi tu rezeki pada kita atas ikhtiar dan doa…nak ikhtiar macam mana? Sebab tu pengambilan Omega 3 penting untuk anak anak kita.
We never knew…ADHD, dyslexia, dysratia, slow learner ke…kerap mengantuk ke anak kita….so sebagai ikhtiar..bagi la depa makan ultra pure fish oil gitu…sebab apa? Sebab tengok kemampuan kita..mampu tak kita sebagai ibu bagi 2-3 serving ikan laut dalam yang kaya Omega 3 & tak tercemar. Bahaya jugak makan ikan besar besar ni kerap..especially kalau kita tak tau asal usul ikan tu…contoh agak keji la…kot ikan mackerel tu tangkap kat Mexico Bay yang ala ala “bersih” gitu..dengan oil spill bagai kan…tak sanggup mama.silap silap nak dapat benefit fish oil terkena mercury plak…Alamak *facepalm 😦

#2 Children Who Is Taking Omega 3 As Infant Scores Higher Intellegence; Learning and Vocabulary At Age 3-5

Eh…macam tu ke???? Sure lepaih ni mommies kat luar sengih meleret jer…mana taknye berbaloi you all pengorbanan semasa pregnant & breastfeeding..dok telan omegaguard gitu…hahaha. Best tak? Ibu mana tanak anak keciknya bijak, petah kan? Apa lagi kalau kita nak anak anak bijak kita membesar sebagai hafiz atau hafizah….Didikan kan bermula dari alam rahim….
Memang dari awal lagi mommies bagi Omega 3…tapi kesannya at peak bila anak umir 3 -5 tahun tau..which is masa anak2 kat playschool and kindy. InsyaAllah life long journey starts here…kena plak dengan teaching method yang sesuai untuk develop kognitif skills si anak bukannya yang exam oriented…it is a really good headstart in their life kan….

#3 Omega 3 Found to Alter or Boost Brain Function

Kajian ke atas 33 kanak kanak lelaki umur 8-10 tahun yang keja dia dok main video game jer manjang selama 2 bulan really a shocking discovery gitu. Mommies aware kan kesan video game pada anak anak? Perasan tak anak lelaki sangat mudah addicted to games mcm ni…haaaa guess what I was battling dengan Iyad since umur 2 tahun smp la lately sebab Ipad/ Ipod/ lappy games!!!! Very addictive you all! Hish yang tak best tu exposure too this kind of environment may affect child development…1 info yang mama penah baca from a child expert gadget games are not healthy..it may cause ADHD & cognitive disorder…si kembar adik mama penah jadik cikgu tadika kat Tadika Little Caliph Kulim @ Tadika Bijak Makmur story kat mama..anak anak yang sepanjang hidupnya exposed to gadgets susah nak belajar…bak kata child expert ni la…”bila ada hands eye coordination then the kids motor skills will evolved..elese the brain comnection weaken and you loose the ability Super d scary gitu kan…

Apa plak kaitan dengan Omega 3? Berbalik pada research tadi pengambilan omega 3 membantu meningkatkan brain cortisol activity shown by MRI gitu….padahal placebo group yang tak ambil omega 3 menunujukkan brain activity reduction….OMG ngeri mama k

Bayangkan anak anak yang minds kurang stimulate shows better response ..anak anak yang kita belai n tatang insyaAllah lagi responsive…tambah pulak dengan doa ibu yang super tajam….Amin.

Sebab tu la scientists kata Omega 3 bagus untuk reverse masalah ADHD, dyslexia dan sebagainya…Anak anak sihat sure lagi pintar. Tak gitu?

Mama nak kongsikan pasal Iyad waktu young toddler..since dia overly indulged dengan gadgets kesannya..dia lambat cakap..owh so sad…I learnt from mistakes too…so kitorang antar dia montessori playschool untuk enhance communication dia..& alhamdulillah dia bercakap bila umur close too 3 year..supplement pon kami tak tinggal…mealshake dulu…bila dah jatuh cinta…mama start pulak omegaguard..owh memang sekarang mulut bising lar…Alhamdulillah…memang nampak bijak dia… yang lagi terkejut…dari jadi pasif dalam kelas..sekarang diala juara….terkejut dengar komen teacher….

So belum terlambat untuk ikhtiar ya….nak omega 3 superb..jom telan omegaguard…

Love ya
MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

0

Omegaguard membantu kesihatan anak?

Assalamualaikum you all..semalam mama sharing pasal kepentingan Omega 3 dari minyak ikan untuk ibu mengandung dan menyusukan..arini mama nak share pulak macam mana Omega 3 membantu mommies mengatasi masalah respiratory si manja anda. Sekadar perkongsian mama sebagai seorang ibu yang pernah berhadapan dengan masalah bronchitis, broncho pneumonia dengan si manja mama..Iyad.

Sistem respitory Iyad memang fragile..sejak dia weaned off from breastfeeding dalam awal 2012. Tambah pulak dengan dia baru start attend daycare waktu tu, cerewet bab makan lagi..memang memanjang jer idung berair..batuk..waktu tu memang bole kata selang seminggu ke dua asik demam batuk selsema…Kemuncaknya, bulan 6 tahun lepas Iyad kena broncho pneumonia..waktu tu Iyad dah ambil Shaklee mealshake, Alhamdulillah waktu tu dia mula berselera makan..selepas 4 hari admitted..barula si manja mama ni discharged. Lepas tu memang dia sangat fragile..bole kata tiap tiap minggu pegi jumpa pead..batuk & selsema. Ada pulak masalah baru..dia ada rhinitis pulak..sampai kena guna mild steroid as inhaler. Hati mama mana yang tak sedih bila anak kecik2 lagi on inhaler kan??? Atas suggestion pead kat Columbia Hosp @ Bintulu…dia suggest starts fish oil untuk strengthen lung function Iyad..waktu tu mama bagi Scotts..mama tak amek peduli pasal fiah oil vs cod liver oil lg..bila mama mula study…immediately mama stop Scotts. Option mama terusla omegaguard..sebab mama rasa takder bau hanyir langsung…superb you all

So apa kaitan fish oil dengan masalah asthma & masalah pernafasan lain ni???? Berdasarkan kajian yang written by Astma Foundation Victoria link sini 5 jenis makanan membantu masalah respiratori anak kecil dan orang dewasa..basicnye simple jer:
♡♥eats plenty of fresh fruits & vegetables
♡♥ diet rich with dairy & eggs
♡♥ fish oil suplementa
♡♥ fresh apples bukan Apple gadgets
♡♥ spices

image

Ok la straight to the point, kenapa 5 superfood ni???

¤ Fruits and vegetables
Buah buahan & sayur kan kaya anti oksida yang bagus…sekaligus kaya anti inflammatory agent. So bila adalah masalah asthma atau pneumonia causing swelling and inflammed dalam airways…memang require food with anti inflammatory agent untuk reduce the swelling…pict kat bawah shows mcm mana healthy airways vs onflammed airways…so consume la byk fruits & vegetables. Personally mama rasa this is main reason why young kids & orang tua lagi fragile..sbb dietnya kurang fruits & vegetables.

image

¤ Diet rich in dairy & eggs
Penderita asthma require sufficient amount of Vit D..so since dairy & eggs is a good source of Vit D..ada paham???

¤ fish oil supplement
Haaa jangan salah sangka..ni bukan mama sesaja nak promote oemgaguard…tapi it is written dalam chest journal ye..fish oil supplement membantu to reduce airways obstruction. At the ssme time it could reduced the risk of conventional asthma medications. Fish oil supplements mana yang patut kita pilih?? Ada yang lemak ikan ada yg ultra pure fish oil..so mana you mau pilih..mama pilih ultra pure fish oil…semestinya Shaklee Omegaguard

image

¤ apple
Kenapa apple? Tau tak apple peels is rich source of antioxidants??? At the same time, apple provodes natural anti histamines yang helping curing allergies and asthma. Ni pon written yer dalam American Journal of Respiratory Critical Care Medicine yer

¤ spices
Rempah ratus kebanyakan nyer pedas!!! Apa jadi bila kita makan benda pedas..idung berhingus semua kan??? Bila berhingus bagai mucus dalam airways caused by allergies and asthma diclearkan…

Dah penat mama membebel..ok la see you all later ya

Bye

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Betul ker Nutriferon Membantu Anak Sihat

Ibu mana tak sayang anak?? Kucing pon sayang anak..apalagi kita kan?  Allah bagi manusia akal dan ilmu sebagai khalifahNya di muka bumi…manfaatkanlah sebaiknya…

Huhuh post mengimbau memori anak sakit…Ingat tak dalam entri mama zaman dahulu kala mama ada story macam mana mama jatuh cinta and terus join Shaklee?

Hujung bulan lepas, anak teruna mama si Iyad demam panas..viral fever!! Seksa you all..demam dari hari selasa…smp pg jumaat makin melarat. Mau tak gelabah..tgh malam jumaat tu badan Iyad panas sampai mama takut nak check temperature..naik plak red rashes kat badan dia..Apa lagi mama mampu buat selain bagi PCM, sponging, bagi minum cukup air & tawakal. Alhamdulillah, Iyad tak dehydrated…mula mama meng google rashes apa la ni…mama really afraid of dengue then…tapi rasa macam measles…yang peliknya kalau measles pasai apa dia jadi rashes kat belakang instead of muka..dah naik rashes pon temp tak betul betul surut..sangat worrying..BTW it was third night mama memzombiekan diri tanpa tidor nyenyak…Sian anak mama kan…tapi mama nekad tunggu sampai pagi. Dalam pada tu..mama bagi jugak nutriferon…cuma kena gapkan 2 jam sebelum atau selepas amek PCM…sebab macam yang pead Iyad penah share. Dr Margaret @ Columbia Setapak share..bila anak demam & caused by viral fever..what we do is only smpthomatic management.. I.e PCM untuk prevent temp naik tinggi & hydration..& mama bagi nutriferon untuk boost bala tentera dalam sel darah putih untuk fight infection.macam macam cara mama sponging Iyad malam tu….tapi mama comfortable setakat guna luke warm water and rapid sponging method. Iyad ni memang susah minum air masak..ikhtiar mama…mama bancuh ribena bg dia minum..& untuk make sure dia konsisten minum air mama bagi air ribena dalam syringe 10 ml..so mama bole quantify how much fluid yang Iyad ambik. Rezeki kami..selera Iyad ok…so dia makan jugakla..cuma bila temperature naik dia melepek jer la..sian kan? Ni pict rashes malam tu..mama ambik untuk confirmkan dengam pead pagi esoknya..huhuh. Waktu mama snap pict ni..dah pukul 3-4 pagi gamaknya kot.

image

Alhamdulillah..bila bangun pagi tu…lambat ler bangun huhuhu..mama & hubby bawakla Iyad & Syafi ke Columbia Setapak yang literally memang dekat giler dengan rumah..jalan kaki pon boleh…tapi since perut mama boyot & anak demam..pakai kereta jugakla you all..tak larat nak menapak..kami pi sehelai sepinggang jer..tak tau what to expect..even dalam hati mama rasa memang kena admitted.

Bila jumpa Dr Margaret-she is very friendly and kebetulan same hometown with Mr Hubby..mama tunjuk la gambar rashes tu..waktu tu si Iyad ni dah mula cranky le jugak…tapi dapat gakla Dr Margaret checked dia…She gave 2 options buat blood test utk dengue n blk monitor kat rumah, if worsen datang lagi…or terus admitted…Since 2 hari sebelum tu pon dah jumpa Dr Margaret & she even prescribed Augmentin dah…she advised better get admited buat chest xray to rule out any lung infection & full spectrum blood test utk check for viral causes…Nasib baik family mama covered by company insurans..health benefit la ni…so lega cashless gitu

Dah buat x ray, Iyad on IV fluid & blood test kami lepak jer la kat ward..mula mula kena twim sharing…sbb ward penuh..bila dapat jer bilik single sharing petang tu..trus tukar bilik. Blood test negative for dengue, leptospirosis & spa lagi ntah..tp pead x ruled out dengue sbb his white blood cell suprisingly agak rendah..waktu tu 166’000’000 jer. So on jer la IV and PCM lagi.

Pagi sabtu..repeat lg dengue test..still negative tp white cell turun lagi..tinggal 136’000’000. Pead tak rule out dengue lagi..tapi fever dah kurang..tapi maintain jer la on drip bit at reduced rate… kebetulan mama balik rumah kejap..amekla sepeket nutriferon…mama bg 1/2 sachet 2 kali sehari.Pagi ahad buat lagi dengiue still negative..white cell turun sket tapi tak mendadak la turun..banding ngan sebelum ni…130’000’000. Dr Margaret kata ok for discharge…mama ni kan sbb by the book sket…bila tny dia..dia kata normal range white blood for 4 yrs old dlm 150’000’000 – 450’000’000. Tapi Iyad nye result was lower than that..any concern ke? Since dia memang pead yang sangat friendly dia kata la..as long as white cell tak drop sampai 80’000’000 then dengue bole ruled out la…rupanya viral fever lain pon bole sebabkan white blood cell turun…

Balik rumah..mama still continue nutriferon 1/2 sachet per day smp next follow up date on 1 Nov. Which is 5 hari kendian then repear blood test. ALHAMDULILLAH his white blood shoot up to 350’000’000!!!! Masya Allah lega sangat padahal rashes kat badan dia baru jer surut 1 day before.

So apa moral of the story…ikhtiar kiya sebagai hambanya…Nutriferon ni imun booster….bertindak melawan jangkitan secara semulajadi..mcm kes Iyad Alhamdulillah nutriferon menjadi sebahagian ikhtiar

Luv
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android