0

Rambut gugur selepas bersalin

Mommies gorgeous ada masalah ni? Bila sikat rambut lepas mandi ke pagi pagi secekak rambut gugur? Dengan rambut melekat kat sikatnya lagi dengan yang bertabur kat lantai lagi..haiyoyo stress mak noks. Itu I la kan.Uallz acaner. Cer citer sket?

Very d horror gitu kan? Kalau dengar old wives tales versi Malays, katanya

Anak hang dok menyembur nyembur air liur, satgi tengokla rambut hang gugur teruk

Betul ke? For me kebetulan jer kot. Tapi terpikir le jugak apa sebab rambut gugur lepas bersalin sampai jadik la jugak statement mak mak yang gini

Yang, I nak pegi Yun Nam la nak wat hair treatment, bole?
Bole yang, u bayor sendiri ek, bukan rambut I yang gugur, rambut u. U dah tak lawa body dah out of proportion dengan membotaknye, tak sior I. Bole le I tambah cawangan satu lg ek.

Sentap noks.

Ok BTW scene ini adalah rekaan semata mata, tak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati ;-p

So technically acaner rambut gugur ni jadik? Musykil mak. Kalau mak ikut sharing dari Pregnant Singapore masa 9 bulan pregnant kan, hormon dalam badan kita kan mencanak canak gitu, yer la nak support perkembangan baby kesayangan mama, bila baby nye dah keluar, our body clock akan regulate & kembalikan hormon kita ke paras normal. Since hormonal swing ni takes place masa pregnant, rambut yang patut gugur takla gugur sangat. Nak senangkan hati, basically rambut gugur lepas bersalin tu 2 in gitu. Nak qada balik rambut yang patut gugur sepanjang 9 bln ngandung. Normal la kan..lagikan baby fat pon nak kena shed off jugak..ni kan pulak rambut terlebih. Tak gitu dek non?

Abis tu, takder cara lain ke nak membantu mak, dasat sangat ni rambut luruh. Haish ada la uallz. Untuk maintain rambut kasi gorgeous bole buat flip flip bagai hatta beranak kecik pon…plz make sure elements kat bawah ni uallz kasi comply
♡ vitamins
♡ Biotin
♡ omega 3,6,9

Vitamin
Apa ke halnya plak? Haa jangan tak tau, nak cantik gorgeous rambut flip.flip, kulit gebu gebas please la make sure diet u all complete dengan vitamin B complex,  C, zinc & selenium make sure makan suplemen dari unsur unsur ni. Kasi cukup dosage. Jangan tak thu lagi, tambah tambah ibu menyusu selalu sangat tak cukup zinc. Uallz perlukan 15mg @ microgram  zinc tau sehari! Mama ada cek aritu kat label vita-lea Shaklee.kalau uallz amek sebijik cuma half d dosage required jer. Kalau nak kasi cukup amek 2 bijik jer vitalea. Superb uall.

Biotin
Apo ko bondo plak biotin ni? Actuall6 biotin ni dalam kategori vitamin B complex,tapi sayang kebanyakan vit B complex di pasaran takde biotin,  haiyo apa kesan tak cukup biotin kepada rambut anda? Bahaya uallz rambut rapuh/ brittle, mudah putus dan kuku rapuh. Homaigod, very d scary gitu. Solutionnya 5 mg biotin sehari insyaAllah membantu.

Asid lemak perlu, omega 3,6 &9
Minyak ikan kaya dengan omega 3, manakala sumber dari tumbuhan pulak kaya dengan omega 6 & 9. Apa sumber tumbuhan yer- borage oil, sunflower seed, primrose oil, virgin coconut oil, olive oil etc bukan setakat mengurangkan masalah kolestrol, rambut uallz jadik shiny glowy gitu.

Wah awesome kan?

Love ya
MamaSyafi
0134895962

Posted from WordPress for Android

Advertisements
0

Tributes to All Ob-Gyn MamaSyafi

Perjalanan hidup mama sebagai seorang mama & ibu menemukan mama with four awesome lady ob-gyn consultant. Serata Malaysia depa membantu mama. Allah hadirkan those wonderful doctors to help me & my kids. Sejak jumpa these doctors, mama simpan impian nakkan anak anak perempuan mama follow the footsteps to be musleh Ob-Gyn consultants.

Syafi Humaira & Iyad Riddauddin Pregnancies and Births
Anak berdua ni waktu mama pregnant checkup nye di Bintulu sebab kami dok sana waktu tu. Masa tu ob-gyn lady yang ada cuma Dr Law Khee Noi, siapa yang tak kenal dia kat Bintulu. Waktu tu Dr Law still keja kat Hospital Bintulu, so check up waktu malam kat klinik hubby dia which is Dr Lau (our GP). Klinik dia basic tapi layanan memang best. Sorry I tak jumpa google gambar Dr Law plak ek. By both pregnancies approaches 35 -36 weeks kami balik Kulim. So Ob-Gyn yang menyambut kelahiran Syafi & Iyad is Dr Fawziah Tan Sri Ishak.

image

Dr Fawziah. Pict credit to kpjpenang web

Waktu Syafi, mama jumpa Dr Fawziah kat Bagan Specialist Centre. Then waktu Iyad she moved to Kpj Penang so kat situ la kami jumpa lagi sekali.heheheh. Waktu Nuha, ada jugak jumpa dia skali kot waktu 20 weeks, preparation just in case nak pantang kat kampung.

Nuha Maisara
Waktu Nuha, mama nye checkup semua kat Columbia Asia Setapak. Ualls bole baca entry pasal pengalaman mama bersalin Nuha jer..hehehe.

A tribute to my beloved doctors; Dr Sudha Kumari & Dr Marsita Mansor.

image

Dr Sudha Kumari Cr: Columbia Asia Web

image

A salute to all my Ob-gyns. Hanya Allah mampu membalas budi & jasa ualls.

BTW entry ni mama karang waktu buhsan menunggu turn nak jumpa Dr Marsita kat Klinik Medina for post partum check. Anak anak mama yang bertiga tu tinggal dengan Ayahnya kat rumah.

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Penting ke Penjagaan Sepanjang Berpantang

Hi ualls, ni ha mummy habis pantang @ 44 days nak story pengalaman 3 kali beranak czer, 3 kali pantang, lain cara, including pengalaman bentan. FYI mama baru tau bentan tu ape..hahahahahah so loser 😦 malu weh lepas anak sulung dah 7 thn baru sedar mak penah bentan rupanya.

Rezeki kali ni mama amek confinement lady (CL) sejak 21 hari bersalin & sejak discharge hospital mama dapat mandi air daun segala segar rasa badan. Mau tak my mama dari Kulim siap bawak sekarung daun daun untuk mandi. Daun apa I tak khatam la sangat yang i kenai ada daun pisang kelat, daun jambu batu, daun lemuni, daun pandan, serai wangi jer kot, ada sejenis dua daun lagi tp obviously mama tak kenai. Yang pasti lepas mandi badan rasa so refreshed. Hoyeh i am loving it. Stok dedaun tu tahan la buat mandi 2 minggu gitu, memang superb la rasa. Makan semua pon mama masak..so i jaga baby jer la. Best ooo goyang kaki. Makan memang nasi panas panas & lauk orang pantang yang sedap..memang heaven gitu. Dok ngan mak sendiri gitu la kan..si Syafi & Iyad pon makan bersuap…memang best. Keja mama bf baby, clean up baby jer la…hehehe. Merasala dimanjakan gitu. Sampai 14 days mama jaga. Pastu sambung dengan my MIL plak.hehehheh heaven kan? Time ni dugaan mula mai. Out of sudden Iyad high fever, mama pon sama. Iyad buat FBC (full blood count) &neurophils dia elevated showing signs of bacteria infection. Mama plak gi jumpa my obgyn Dr Marsita nak confirmkan any reason associated with the ops ke yang caused fever. BTW i batuk dengan dasat waktu ni. Since czer related clear, so Dr kata respiratory infection la ni. Ok la kalau gitu on antibiotik treatment dengan Iyad. Dekat 10 hari gak la demam kami berdua.

Time ni jugak rumah kami dah start bercatu air….waaaa memang dasat. Nak gi toilet pon risau..sayang ke air dalam bekas simpanan. Horror k.Apapun pengalaman first year dok KL gitu ler kekdahnya.

Back to bentan, jangan ler memain. Silap kena memang melepek badan. Tambah plak time pantang. Nak jadi citer time musim takder air tu mama TERmandi air sejuk. Agak agak dalam 16 hari pantang. Tu la orang degil, hamek ko; terus badan sejuk mengigil gigil. Siap bersweater bagai. Badan berselimut haaa lepas setengah hari gakla baru rasa sedap badan

Barula ku sedar pentingnya jaga diri dalam pantang. Memang ada setengah benda tu nampak kolot. Tapi ikutkan la jugak mana yang penting. Personally pada mama; List DON’T i:
♧ jangan mandi air sejuk
♧ jangan buat keja lasak sangat..walaupun perasan kuat
♧ elakkan makan benda sejuk macam kobis, ais & sayur sejuk lain
♧ amalkan bertungku, tangas & urut. Untuk yang czer bole buat semua ni lepas luka baik. Selalu dalam 2 – 3 minggu.

Tu jer kot.

Love ya

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

1

Berpantang dengan Shaklee Bila Anak Jaundice?

Assalamualaikum readers mama…dah seminggu mama tak bersiaran kat blog kesayangan mama ni..ala ala dah mula bersawang gitu…syok plak I bila ada baby kecik ni..Nuha Maisara anugerah terindah…rezeki Allah bagi selepas hampir 5 tahun Abg Iyad asik jadik adik manja…

Bila sebut pasal newborn memang tak dapat lari dari masalah demam kuning @ jaundice. Banyak sebab jaundice yang mama baca &; tak larat nak story…itu kalau ada demand..nanti mama buat entry ekslusif pasal jenis jenis jaundice 🙂

Kalau takder…sila gi google sendiri ek
:-p type jer newborn jaundice..hehhehhehe

Macam mama & anak anak memang takleh lari dari Jaundice..since mama blood type O+, hubby AB+, anak anak semua A+. So memang ada issue ABO incompatibility di situ…untuk kes Syafi & Iyad..both ended upwith prolonged jaundice. Haiyak yang merana nya..badan mama la..dah la pantang..operate lagi…say no to halia & rempah ratus bagai..waktu tu tak kenal suplemen lagi..harapkan apa yg Obgyn bagi jer…dengan kena paksa makan ikan haruan la..air gamat la…segala pati gamat bagai…memang tak hengatnyer la healing crisis!!!!

Seksa ualls dgn anak jaundis..mamanya badan tergaru garu gatal k..naik rashes tebal satu badan..jenuh tepek calamine losyen..nak mkn anti histamine medication apa plak kan..so pasrah gitu..

Pengalaman mama..jamu atau apa benda sewaktu dengannya cuma resumed lepas 60 days gitu…memang la badan lemah longlai jer la..Dengan melayan gelagat anak nye lagi…

Alhamdulillah..rezeki kali ni..mama jatuh chenta dengan Shaklee dari awal…even sebelum conceiving lil Nuha mama tu..memang beza. Weight gain mama as usual memang susah nak naik..rasa in total naik dlm 7kg jer kot..itupon struggle k….macam mcam i telan tp berat tak naik..mama I sampai risau takut cucu nya kena IUGR (Intra Uterine Growth Restriction) sebab poor maternal diet gitu…alhamdulillah rezeki Allah bagi Nuha sihat selamat & boolat gitu.

As expected Nuha shows jaundice signs as early as day 3 @91 (unit mama tak tau k).yg pasti high limit is 205. Day 4 naik ke 125, trus start phototheraphy…day 5 after phototheraphy naik plak ke 128…still berakkan meconium lagi.. as prognosis was ok kami discharged…day 6 follow up lagi..alhamdulillah turun ke 96 plak..& tali pusat dah luruh…Sekarang ni pon still.ada jaundice la..tapi sket jer lagi. As precaution mama tak start la lagi makan apa apa herba macam alfalfa atau ginger.

So macam mana mama berpantang dah la operate lagi kan? Alhamdulillah Allah mudahkan. Regime pantang version Shaklee mama includes semua ni

♧ 2 biji vitalea sehari – sebijik lepas lunch & sebijik pas dinner, biasanya amek sebijik..tapi sebab mama ada low RBC (red blood count) sebelum bersalin even Hemoglobin >12.0, so mama upkan vitalea
♧ ESP
♧ 1 bijik B complex
♧ 2 biji osteomatrix sebelum tidor
♧ 1 bijik omegaguard
♧ 2 biji lecithin untuk atasi clogged milk duct…haiyo ini manyak sakiiittt or, waktu kat spital cik B engorged..dus dus
♧ 1 biji sustained released vit C untuk sembuhkan luka & improved scar appearance
♧ madu khaula sesudu makan
♧ susu kambing segar 1 botol sebelum tidor / early morning sebab kata Dr Marsita bagus untuk anak jaundice

Senang kan? Cuma alfalfa jer mama hold on until baby nye jaundice betul betul clear. Memang different la mama rasa pantang kali ni…badan rasa kuat…takder la.melepek bagai..dahla.dengan anak anak.yang tengah membesar kan…si Syafi yang sensitive nyer & si Iyad yang still.adapting to the fact that he is no longer “adik”.

Semalam masa.ada wound care review dengan Dr Marsita..as usual Nuha memang mama usungla..pi spital dengan my mama yang tak pernah jumpa Dr Marsita lagi :-p Alhamdulillah kali ni rahim pun kecut cantik dah masuk dalam pelvis, tak bengkak pun; different dari yang 2 sebelum ni, scar kat perut pon halus jer…yang best perut I dah ala ala mengecut gitu….owh i pakai bengkung yer..binder utk post ops cap bengkung moden tak ingat beli kat ner..tp ni tinggalan pantangkan Iyad la ni..hehehe

Ok mama nak lelapkan mata jap..sementara si Nuha Maisara ni tidor…awal dia bangun..buat aksi manja nak attention…dah mula senyum2 nak borak dengan mama gitu…ok bye

BTW promo ESP still on ya..lagi 4 hari jer tinggal

Love
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

3

Kesan Buruk Soya Pada Ibu Hamil

Assalamualaikum….first entry minggu ni..dah jumaat rupanya you all. Hari ni anak dara mama Syafi ponteng sekolah..mau tak..demam la plak…nak kata apa lgi..musim musim cuaca panas dengan jerebu teruk siap bau asap lagi kan..scene sepanjang hari macam misty morning dalam citer Korea gitu…tapi maap ler…panas berbahang gitu!!! Nak kata apa lagi..ujian…so kena pasrah..kalau pikir pikirkan balik macam mana agaknya hidup kita bila kabut/ asap macam yang tersebut dalam Surah ad-Dhukkan datang menyerang….MasyaAllah..mampukah kita menghadapi ujian macam tu???? Tepuk dada tanya Iman kita…Mama plak insyaAllah counting d final weeks of being pregnant gitu..dah penat boyot k mak buyong ni…InsyaAllah time will fly fast…ni melayan si kakak demam jer la..kwang3x

image

Source:google

Sama tak dengan rupa mak buyong kat pict atas tu..hehehehe?

Ok ualls sebab hari ni mama nak meraban pasal betul ke soya tu MERBAHAYA untuk ibu hamil????? Sentap kan tajuk….waaaa abislah tak laku ESP lepas.ni kalau betul merbahaya…seram I k…..memang Diva gitu statement..mampus la mama kena belasah dengan team distributor Shaklee lain pas ni….ampun you all.:-(

Ok trivia mama….jawab betul betul yer

Berapa banyak extra kalories yang ibu mengandung perlukan????

Sapa jawab betul..sila claim dengan mama k…ada hadiah istimewa tau…sila jawab kat comments & reference u alls k

Selalu kita dengar statement…haaaa time pregnant la nak melantak besar besaran..kata makan berdua or bertiga untuk yg anak kembar gitu…SILAP k statement ni. Yang penting semasa hamil bukan d calories # yang penting the incremental nutriens requirements gitu…cer tengok & khatamkan kat sini yer…cer tengok clearkan ibu mengandung needs more nutrients. So kalau tak boleh amalkan eating for two..macam mana nak make sure cukup segala nutrien yang preggies perlukan? Sebab tu la kena make sure mommies dapatkan makanan dengan high nutrien & sihat..daripada dok sebok sebok nak cukupkan kalori dengan junk food, sugary food etc lagi lah…speaking of food tetib mama rasa craving of super cool awesome cendol….owh tekak mak buyung memang melampau k
.hihihihi.

Bila bercakap pasal sumber nutrisi sihat mcm soya & adik beradik lain.haaaaa mula la datang cakap cakap eh..soya bukan makanan sunnah..soya ni bahaya tau…bole sebabkan kanser

P/S: hamek ko Jemah…lemak kat perut tu lagi bahaya tau…bukan setakat kanser…macam macam penyakit lain punca nya kat situ tau.

Berbalik pada topic soya yang super hot & vogue d vass gitu…apa yer yang lebih & kurang nye yer..musykil tak?

Soya ni adalah protein dari sumber vegetarian..u all bole baca details pasal asid amino & protein dalam entri mama sebelum ni kat sini. Apa kebaikan soya pada preggies yer???? Hmph meh kita check it out kat bawah ni.

♥ soya @ bebas kolestrol, protein baik untuk ibu.
♥ ibu mengandung memerlukan kalsium tambahan, soya protein kebanyakannya adalah calcium fortified untuk neutralized high acidity dalam soya itu sendiri
♥ protein bagus untuk atasi stretch mark macam mama share dalam entri sebelum ni kat sini
♥ tanpa pengawet & perasa tiruan, bagus untuk ibu yang nutrient conscious gitu

haaaaa awesome kan..tapi 1 la peringatan mama jangan ambil soya sebarangan tau..details mama ada share kat sini

In general make sure 8 kriteria pemilihan soya yang bagus complied k…

♥ non GMO soy
♥ certified organic products
♥ diproses pada suhu rendah
♥ dibasuh dengan air bukannya alcohol untuk mengekalkan 9 jenis asid amino perlu
♥ calcium fortified
♥ bahan anti thyroid seperti genestein removed

Sebenarnya kan..percaya tak if mama kata there is no conclusive studies to proof soy consumption while pregnant is dangerous

Kenapa plak??? Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh American Journal of Obstetric & Gynaecology pada tahun 1999 tidak dapat membuktikan pengambilan soya pada ibu mengandung mempunyai kesan negative phytoestrogen kepada bayi tau..pasai apa kalau you all nak tau..sampel size study tu cuma 7 orang jer dik non oi…mana la statistically correct gitu….:-)

Lagi 1, kalau nak kata la soya tu bahaya…cer tengok anak anak yang minum susu formula…ada yang allergic dengan cow milk kan? Ramai gek tu..pastu next in line memangla susu soya kan..even la mahal.habis tu cer kita tengok apa outcome pada anak anak kita yang minum susu soya…ada kesan phytoestrogen ke dalam badan depa????

Jangan tak tau ada proven evidence tau…cer type kat Google 2002 American Journal of Nutrition-Ill Effect on Infant Consuming Soy agak agak apa korang jumpa???? Yiellek pocik @ 0 @ zero takder kesan buruk yer…kalau nak kata ada kesan buruk..anak anak ni la patut shows the impact. .sebab depa bergantung sepenuhnya pada susu soya….

Haaas puas hati tak???? So selamat gitu soya… apa lagi Shaklee ESP

Jom sambung gwiyomi dengan ESP Shaklee

Awesome kan

image

Jom order laju laju

Luv
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

4

Real Life Stories Ibu Hamil Dengan ESP

Alhamdulillah..lepas lebih 24 jam kat spital on drip…akhirnya mama discharged…
Syukur ya Allah….dalam keadaan perut yang makin sarat..being at home resting is what I really need. Betul tak??? Baby manja dalam perut ni memang demanding for mama’s attention gitu..nak spend quite time dengan mama jer kat rumah…. 🙂

Hikmah paling besar…bole MC awal!!!!! Kalau tak memang terseksa la mama nak bergerak ke hulu hilir kat bangunan berkembar gah tu…nama bangunan jer la gah..I kuli batak jer..hihihi

Cer bayangkan mak buyung dengan perut sarat..oh yes definitely this little one is bigger dr abang  & kakaka….bertawaf dari L77 Tower 2..kejap kat Tower 1 kejap balik lagi ke tempat asal sepanjang hari!!!!! Memang bole terberanak tengah jalan kot…huhuhu.

Apa pun meh mama nak share pengalaman mak buyung dalam group kami sejak gunakan ESP

image

Yang mak buyung kat atas ni tak beranak lagi…haaa amek ko..midwife aka bidan sendiri siap komen gitu…bukan anak first plak tu..heheheheh
So reverse engineering kan kekdahnya.

image

Yang ni plak pengalaman ibu bersalin yang amek ESP…awesome, ni buat I terpikir..nanti bila sampai masa nak bersalin my little one yang dah tau ikut tingkap ni…baik I telan ESP dulu sebelum start fasting yer dok….

Okla…bye

Mama tgh tunggu Ayah Syafi sign bil spital ni…heheheheh

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android