0

Bila head lice @ kutu menyerang

Salam uallz. Huhu rumah baru tak abis lagi decorate. Still under maintenance gitu.

Baru ni anak mama kena kutu, masalah besar jenuh selongkar, datang balik. Yer la dah hari hari pi sekolah, macam macam ubat kutu mama cari.

Last sekali mama cuba basic H alhamdulillah menjadi. Nakkan basic H? Jom contact mama

Posted from WordPress for Android

Advertisements
0

Basic H tu Cl***x ke?

Hallo you all, mama nak story ni pasal drama Basic H, almaklumlah ada yang buat statement maut. Basic H ni sama macam Cl***x, apahal la mama bagi Syafi & Iyad main-main dengan Basic-H, sambil tolong mama cuci meja, cermin, lantai bagai. Kan bahaya tu.Eh.. Mana ada bahaya nya, kan Basic H ni natural tau, diperbuat dari ekstrak jagung & kelapa jer. So safe gitu. That is why anak anak mama boleh praktis Montessori@ home sambil tolong mama buat kerja rumah. Melentur buluh biarlah dari rebungnya…. Hahah bijak tak alasan i?

Korang tau basic H ni adalah sejenis SURFACTANT klik . Hai mende lah SURFACTANT ni dik non oi…surfactant memang ada dalam semua jenis pencuci, yang bezanya sama ada surfactant tu ‘bio surfactant’ atau ‘synthetic surfactant’. Sonangnya, bila tangan kita berdaki, berminyak bagai, dapat bersih ke kot tak pakai sabun? Jenuh cuci dengan air sampai tangan lecut pun tak jalan k. Pakai sabun, gerenti tangan you ‘blink-blink’, bersih berseri tak gitu?
Macam mana nak bezakan 2 jenis surfactant ni? Cuba tengok table di bawah

20130419-232857.jpg

Zaman dahulu kala, orang tua kita pakai akar sintok buat sabun, haa tu la bio-surfactant. Sekarang ni ko tanya mama, pokok sintok pon tak kenal, apa lagi akarnya. Tak gitu?

Next question, “mama, selalunya kan, segala benda natural, organik ni mahal sangat lah, i tak mampu beli la mama, al maklumlah i ni beli barang-barang household sekodi-pencuci lantai, kayu, cermin, basuh keretanya, kitchen cleanernyer, toilet cleanernya lagi. Pastu i nak beli basic H?” Eh, mama tak suruh you all beli semua tu tau, sebab basic H ni pencuci serbaguna, cuci cermin, lantai, kayu, sofa, oven, kereta pon boleh. Senang citer you all, Basic-H bole ganti sekodi barang yang you all beli kat mall, jimat sangat. Cuba you all zoom kat bawah, ada terbuntang biji mata? Tu mama baru bandingkan 3 kategori je, semput mama nak list out semua you. Duit jimat kita bole enjoy
beli buku ke Shaklee ker? Hehehhee

20130419-233852.jpg

20130419-233906.jpg

Best tak? Mama paling suka la pakai Basic H untuk cuci kesan playdoh kat bilik mainan anak. Mama pakai dilution all purpose tu. mama dah pre-mix dalam recycle spray bottle utk setiap kategori. Senang sangat, spray dan lap dengan kain.

Yang mama lagi suka, tangan mama takla mengerutu lepas buat operasi menyental, al-maklumlah tangan i ni stok putri lilin gitu. Oh ya, untuk cuci bilik air mama pakai ratio for stubborn dirt ya. Mudah dan murahkan?

Harga pasaran sebotol 16 oz basic H adalah RM46 (WM)/ RM 49 (EM)

Jadi yang mana satu idaman kalbu? Dah decide & nak order cari mama ok

Luv you all
XOXOXO