0

Oh ligatnya anakku

Dah 7 minggu dah so jejaka kecik kesayangan mama tu jatuh dari monkey bar kat our condo playground. Hi la Iyad kesayangan mama. Ligat sungguh. As he was named, a literal translation of its meaning i guess. Iyad ~ sokongan, kekuatanhahhaha. Anak oh la anak. 6 minggu gakla berbalut/ cast

Kesiannya anak mama hencemm nie..asik gatal kat dalam cast katanya. Yer la esp time panas…haish kot kita pon tangan terperap ja..mau gatai tak hengat kan. So selepas gi google apa la bantuan as ibu, tadaaaaa pakai hair dryer.

Letak hair dryer kat start & end point cast tu utk remove trapped moisture. Alhamdulillah its work. Lega ya rabbi. Mama standby gakla Chloramine syrup as advised by his orthopedic Dr Aminudin @ Columbia Asia Setapak untuk hilangkan kegatalan tu.

Ni plak pict masa bukak cast, yang pasti robot kuning Ben 10 tu memang tak tinggal. Huhuhu. Oh BTW tu mainan febret Nuha amek dr abg nya. Memang minat sangat si Nuha kenit tu dengan robot. Doll bagai kureng sket.

image

Alhamdulillah all is well. What i learnt from here, cure is expensive…waaaa walaupun reimbursable.

Love ya
Mama Syafi

Posted from WordPress for Android

Advertisements
1

Apa kesan bila anak susah makan

Harini mama share #Shakleeeffect mama. Berkaitan dengan promo bulan ni, apa lagi si darling mealshakes la. Mama nak share pengalaman mama sendiri. Bila anak dah menginjak toddlerhood sampai preschool, battle with food is so typical. Macam macam kehendak macam macam ragam. Sampai satu tahap i don’t care apa depa makan as long as depa makan. Betui tak? Pastu muka anak anak masing masing setoot ja mcm pict ihsan google kat bawah ni.

image

Muka orang susah makan

Uallz berhadapan dengan masalah yang sama. Uallz ada terpikir tak kesan jangka panjang if anak anak kita tak betui cara makan depa. Apa jadi kalau dari seawal umoq tu depa terdedah dengan fast food? Junk food? Segala mak nenek macam tu? Kalau anak anak tu cont makan junk food bagai bole tak bagi #Mealshakes untuk supplement depa. Cukup ka khasiat depa kalau still on fast food, junk food + mealshakes saja?????

Hmph, uallz rasa macam mana. Anak anak pewaris kita, kita belai kita pupuk depa semoga anak kita bukan jadik fitnah yang membahayakan kita, anak saham akhirat. Setiap suap makanan yang depa makan bakal jadik darah daging yang mencaturkan arah hidup depa. Ibu bapa mana tak nak anak sihat, berjaya dunia akhirat.

Perasan tak, bila anak kita makan merapu, kerap depa sakit. Kejap demam, kejap selsema, yang lagi parah lagi mudah kena asma. Masalah obesity dan macam macam lagi. Dah tu mula la kerap ponteng sekolah. Bila anak anak ni mula mengaji, susah nak ingat/ hafaz. Ooooo padanlah guru guru huffaz mintak mak ayah jaga pemakanan anak anak; kurangkan makanan fast food, junk food bagai sebab bole merosakkan hafazan depa.

Ok meh mama nak share sesatu k

Physical Growth @ Tumbesaran Fizikal
Satu kajian yang published @ “New England Journal of Medicine”; Dr Peter Chase & Dr Harold P Martin menunjukkan

Anak kecil yang pernah mengalami kurang zat makanan lebih kecil dari kawan depa walaupun selepas 3 – 4 tahun selepas fully nourished

sumber

Doktor ni jugak share

Kalau kurang zat aka  makan banyak tapi makanan kurang berkhasiat bolrh menyebabkan masalah berat badan bila anak membesar

Scary kan, kurang makan susah terlebih makan pon susah. Kalau tak salah mama, ulama selalu nasihatkan bagi perut kita pada 3 bahagian, sepertiga utk makanan, sepertiga lagi utk minuman. Makan terlebih pon jadik punca sakit

Hmph. Bahaya ek makan tak berjaga. Nauzubillah. Moga Allah pelihara anak anak kita semua ye.

Perkembangan Minda @ Intelectual Development
Baca ni. Extracted dari Journal of Nutrition 2010. sumber

Kanak kanak berumur 2 tahun yang kekurangan zat makanan adalah 16% lebih cenderung untuk gagal dalam sekurang kurangnya 1 subjek bila bersekolah jika dibandingkan dengan anak anak yang cukup zat makanannya

Kenapa ek? Scientist dari United Nation Stabding Committee in Nutrition dalam kajian tu kata even kalau anak kita kurang sikit zat makanan boleh affect education depa!

Waaaaa super d scary, tanak la mama set thw wrong foot path untuk my loved one long life education. Hhmph..harus ku beri makanan berkhasiat ni. Caiyok! Meh mama nak pulung bagi mealshake & omegaguard kat anak mama, bagi super bijak. InsyaAllah.

Perkembangan Emosi & Psikologi
Dr Lawrence Wilson dari Center for Development ada buat kajian pasal kandungan mineral dalam rambut si manja; uish jangan tak tau Kak Ton dari rambut bole kesan masalah psikologi. Bukan mama yang cakap dari Dr Lawrence yang tulis, mineral e.g Calcium  ada kesan langsung kepada perkembangan psikologi anak!!!!!

Wah menakjubkan sungguh! Salah satu penyebab masalah autism, depression, bipolar disorder etc disebabkan oleh ketidak seimbangan mineral dalam badan anak!!!!! Horror noks.

Oh no!!!

image

sumber

Ni hasil tulisan Dr Lawrence pasal hair mineral analysis, huish takut mak nokss

image

Tulisan Dr Lawrence

Dr Lawrence Hair Mineral Analysis

Ooh bahaya sungguh bila terkurang or terlebih zat ek, macam macam penyakit plak mai

Behavioural Development
Dr David Barret dari Harvard Medical School dan Dr Marian Radke Yarrow dari National Institute of Health buat kajian pasal nutrisi pada anak berumur 6 -8 tahun. Yang menariknya

Masalah sosial pada anak 6 -8 tahun menunjukkan kesan poor nutrition memberikan kesan lebih teruk berbanding dengan pendedahan ilmu pada mereka!

Huish, maknanya jangan tak tau diet tak seimbang bole sebabkan anak kita lemau, & kurang kemahiran sosial

Waaaaaah ngerikan kesan nutrisi tidak seimbang pada anak kita.

Penting sebagai ibu kita berikan yang terbaik untuk anak kita ye

Bye

Love ya

Posted from WordPress for Android

2

Big Fat Lie – Ibu Menyusu Tidak Memerlukan Suplemen Part 2

Hish suka benor entry tergantung. Ok time to menyambung. Apa sebenarnya yang breastfeeding mommies perlukan. Since mama ni pon skrang breastfeeding mom after pencen sekian lama, maka bermula la episod pembelajaran baru yer dok.
image

Mau tak, baby uallz sedut nearly 1000kcal sehari! Padanla mommies gorgeous lepas beranak, instead of badan di pam pam jadik selim melim gitu. Sungguh berperasan hohoho.

Air

Fakta best, pengambilan cecair sangat penting. In a nutshell keep yourself hydrated. Make sure mommies minum 2.5 ke 3 liter air sehari. Tapi kan jangan overdo, terlebih air kesian kat buah pinggang & bole menyebabkan susu merudum!

Kalori cukup @ 2500kcal
Yang penting jugak, make sure kalori cukup 2500 kcal/ sehari tapi bukan empty calories @ sugary foods, sweets, donut what eva, yang superb protein based diet. Hmph..macam mana nak sukat jumlah protein yang mommies kens ambil? Kalau ikut website about.com cara mudah,

untuk setiap sekilo berat badan i.e 2 Ibs u allz perlukan 2 g of protein.

Banyak ke? Kalau berat uallz 50kg, ha jangan tak tau lebih kurang 100g protein/ sehari
Usih banyak tu! Kalau pi bantai semua protein tu dr sejenis makanan i.e daging ke seafood hmph mau kena gout gotu. Horror kan. So campurkan protein dari sayuran jugak yer macam tofu, tempe, susu soya, susu lembu, susu kambing etc. Bukan setakat protein calcium pon dapat uallz. Bonus kan. Kalau rasa rasa tak mampu top up la dengan suplemen mcm Shaklee ESP ke. Heheheh

Ada plak yang ternganga kat sini

ooooo padanla depa kata minum ESP susu meriah, rupanya kasi cukup protein dalam badan

Kesilapan berpantang melampau jugak bila mommies tak dapat protein yang cukup, macam mana nak bertenaga ngan cukup susu? Asik makan bilis jer, lama lama mommies keding mcm bilis. Hover kan?

Elakkan rokok, alcohol, ubat terlarang
Mommies especially yang muslim, insyaAllah takder la merokok & minum alcohol, cumanya jangan lupa kalau cik abe merokok & asap rokok kena kat mommies bahaya tau dapay nicotine free. Nicotine ni bole keluar dalam susu tau…so very d dangerous gitu.

asid lemak perlu
Mommies ingat tak waktu pregnant uallz amek neurogain @ omegaguard kenapa ek? Asid lemak penting untuk build baby nyer nervous sysyem
Ooooo macam tu, ambil jugak sumber omega 6 dari tumbuhan macam kuaci, jagung, minyak zaitun, virgin coconut oil. Bagus tu. InsyaAllah cukup omega 3 & Omega 6 boleh membantu sel sel otak bergabung. Mommies mana tak nak anak bijak kan?

Folic Acid @ Vit B9
Ni paling penting untuk mommies yang on birth control pills, tau tak ia bole menyebabkan mommies mengalami defisit folic acid? Tambah pulak kalau uallz ni pesen tak makan sumber asli folic acid i.e asparagus, kobis, kacang pea, & bayam.

eh mana boleh I makan dayur sayur tu semua, sejuk!!!!!!nanti kembang urat mak noks

Haaa sebab tu la nurse @ doktor selalu pesan mommies untuk makan prenatal supplement i.e obimin ke Shaklee Vitalea or Shaklee B complex

Zinc
Ibu menyusukan perlukan 15 – 20 mg zinc sehari. Jangan tak tau, kurang zinc bole menyebabkan masalah rambut gugur
Banyak sumber zinc kat luar, makanla telur, daging merah, oat & whole wheat flour.
Kalau tak cukup, cer check label suplement korang, cukup tak zinc dalam tu. Kalau nak try vitalea pon sesuai

Kalsium
Mommies perlukan 1200 – 1500 mg Kalsium sehari untuk memastikan kesihatan tulang mommies & baby. InsyaAllah cukup kalau mommies ambil 4 gelas susu segar / full cream setiap hari.

Tak lalu minum susu Shaklee Osteomatrix kan ada

Konklusi
Mommies tak perlukan milk booster andai cukup zat dalam badan.

0

Cara Amalkan Produk Shaklee Ketika Puasa

Salam Ramadhan Kareem kepada semua readers mama sekalian. Kejap jer kan dah masuk hari ke tengah puasa. Cepat jer Ramadhan datang & pergi kali ni. Macam mana pengisian Ramadhan kita.semua. Ada yang komplen bulan posa ni letih, lesu manjang. Yer la tak makan minum kononnya letih lemau la badan ye dok? InsyaAllah Ramadhan tu medan ujian kesabaran. Bila perut lapooooor senang sangat darah naik nak mengamuk je keja kan…haish ilang pahala posa mak. Ndak ndak pulak stok mak mak yang keja full time & balik rumah anak anak merengek…kot ada yang menyusu ke boyot ke? Memang agak lemau di situ…

Ok apa tips mama nak share hari ni? Ok hari ni mama nak share macam mana nak maintain pengambilan produk Shaklee sementelah berposa.

Bukan maknanya korang kena telan semua jenis suplemen skaligus..namanya suplemen bukannya  lauk suplemen.

K untuk sahur, kita focus dengan pengambilan protein(ESP/ cinch shake/ mealshake). Ni memang superb untuk breastfeeding/ pregnant mom, daddy sekalian, orang yang ada gastrik ke, or golongan yang nak diet. Kenapa ek? Protein penting untuk beri tenaga, untuk mama la personally since mama kan tengah breast feed si Nuha Maisara kesayangan mama tu, mama paling suka minum ESP dengan kurma. Memang yummies sangat. Kurma tu mama blend siap siap untuk stok seminggu dalam 21 biji..blend dengan air jer. Simpan kat peti ais. Bila nak minum, ambik kurma blended tadi campur dengan air + Esp + susu sket. Cinch shake pon sedap..

Performance drink plak bagus untuk maintain paras elektrolit dalam badan, sementelah posa dengan cuaca panas memang sedap minum performance drink, rasa macam minum 100plus yang tangerine orange gitu..tapi tak gassy! Memang yummies. Alamak performance drink I dah abis, kena g branch beli cepat ni

Bole jugak ambil b complex, vit C, lecithin & alfalfa..cuma not vitalea jer ye if korang ambil susu atau ESP atau Cinch Shake ye

Satu lagi tips waktu sahur avoid minuman berkafein macam teh/ kopi/ carbonated drinks sebabnya kandungan kafein akan sebabkan you all kencing lebih tends for dehydration ye. Personally mama suka minum air madu + lemon suam, sedap rasa tekak & it is a very superb Vit C dos gitu.

image

Untuk berbuka puasa pulak, mama tekankan hydration. Especially yang isotonic. Not the gassy or kafein type uallz. Yang superbs isotonic drink air zam zam, air kelapa, performance drink….alamak teringat plak coconut shake Klebang..muahaha

Time ni bole la telan vitalea, lecithin & alfalfa.

Oh don’t forget, puasa bukan alasan untuk minum air less than 2 litres. Suggestion mama, isi air dalam tumbler kecik dalam 500 ml gitu. Waktu berbuka minum sebotol. Nak gi terawih minum lagi sikit. Balik terawih minum sebotol lagi. Sebelum tido minum segelas. Sahur lagi 500 ml (termasuk shake shake segala ye) takder.nye kembung perut uallz.

image

Okla dek non, i nak gi facial jap.muahahaha

Bye

Love uallz ya

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

Image
0

Eksperimen main main

image

Eksperimen ntah apa apa. Home Montesori kot. Tanpa motive.
Good opportunity to  instill curiosity for d kids. When science in action. Macam macam benda unthinkable or unsangkarable (what a language)Gosh ampun!!memang perosak bahasa.

Syafi tanya “kenapa minyak dok atas air?”

How to explain d concept of density?

Iyad pulak “look there are bubbles in there”.
Sampai mama sendiri tak tau nak explain.

Hahaha what a night kan. Bottom line education starts from home & it should be fun.

Posted from WordPress for Android

0

Breastfeeding Tips On The Go

Hi ualls, dalam segmen mommy babbles hari ni meh mama nak share nak kata tips tu tak la; rahsia pon tak la jugak. Cuma some tips untuk mommies yang selalu on the move untuk maintained breast milk supply gitu.

Mama share ni, sebab mama pon salah seorang dari kaum kaum mommies macam ni. Even kat ofis pon keja I merayap dari meeting ke discussion yang tak reti stop gitu.

Ni ha, mengarang entry dalam flight on d way dari Miri ke Kuala Lumpur. Hehehhe gigih tak gigih hari ni mama travel day trip uallz KL-Miri-KL 🙂 atas sebab musabab yang takleh nak elak gitu. Well redha jer la kan, dah nama amanah sebagai pekerja.

Few things yang mommies kena ingat & khatam, the foundation of brrastfeeding itself. Rules of thumb

Supply = demand

Nak make sure supply cukup, mommies kena ensure kita simulate adequate demand. Ni masalah besar especially pada geng travellers. Minimum demand 8 kali sehari @ every 3 hours. Abih tu kot kena travel dalam flight sampai  2 -3 jam, dengan naik taxi gedebuk gedebak mau makan 5 jam camner nak simulate demand gitu. Ni ada tricks yang ualls bole praktik.

♡ invest untuk  portable double pumping breast pump. Handsfree paling superb.Macam macam cap ada, for mama mine is Medela Freestyle dah 5 tahun berjasa gitu. Sihat lagi. Alhamdulillah
♡ discrete nursing cover @ shawl
♡ blouses / baju yang ada zip kat tepi
♡ utk travelling pakai flight cari seat window yang bersesuaian dgn opening zip tu. So kalau zip belah kiri cari la seat A, belah kanan cari seat F (contohnye la)
♡ jangan lupa ice pack/ cooler box/ storage bags & yang sewaktu dengannya

What u can do, which mama dah praktis..hehehehe u can pump discretely while on the plane gitu. Kalau kat office pon mama buat gitu..hahahahaha. D Good thing is that, bila pakai double pumping ni you can save a lot of time for pumping. Contoh la kan, if sebelah boob itself nak pump makan masa 10 – 15 minit, kalau both dah 20 – 30 minit. Kalau kat office nak kena pump 3 – 4 kali dah makan masa dekat 2 jam kan? Sebagai pekerja rasa bersalah la pulak nak buat gitu kan, gunakan masa yang Allah amanahkan untuk keja tapi pakai untuk personal use.

Bila pumping on the go kat workstation sendiri ni insyaAllah bole resolve both isu, antara amanah seorang ibu & amanah seorang pekerja. Ibu mana yang nak bagi rezeki susu ibu yang kurang berkatnya kan? Keberkatan penting kan? So takder alasan nak ponteng kerja or ponteng pumping lagi.

InsyaAllah dipermudahkan. Next entry insyaAllah mama nak kongsikan diet sepanjang penyusuan dan macam mana supplement bole membantu mommies semua. Kita belajar sama sama k. Amin ya Allah.

Tak sabar mama nak sampai rumah, nak jumpa hubby & anak anak. Moga Allah permudahkan selamatkan semua urusan kita.

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

3

Benarkah Soya Penyebab Breast & Prostate Cancer?

Salam weekend you all semua. Entry ni special request tau dari mommy Shaklee Sis Yatie Mellon. Ala ala myths debunked gitu untuk urban legends kekdahnya. Iyerla macam macam sangat statement pasal bahaya soya ni sebabkan kanser lah, cik abang jadik ahkak pondan la & macam macam lagi la dik non oi. Nak tak nak kena study la yer dok? Kalau uall rajin cer khatamkan link youtube Dr Steve Chaney pasal soya ni. Ni entry soya in general & takder kena mengena dengan produk sesapa yang hidup atau mati tau. Heh, apola mamasyafi meraban ni. Hehehhehe.
Nak original link? Ha klik sini (youtube)

Siapa Dr Steve Chaney ni? Meh mama letak quote kat sini. Maleh I nak karang panjang panjang. Apakah motif mamasyafi harini uallz 🙂

Dr. Chaney has published over 100 papers and 12 reviews in peer-reviewed scientific journals as well as two chapters on nutrition for one of the leading biochemistry textbooks for medical students. He is also highly sought after as a speaker on the topic of holistic approaches to health.

Sumber: http://healthtipsfromtheprofessor.com/experts/

Refer balik ke youtube Dr Steve Chaney ni, apa detailsnya yer?hmph

Soya dan Breast Cancer

Cer tengok snapshot printscreen dari youtube Dr Chaney yang mama letakkan kat bawah ni. Hahahha. Mudah sket kerja I nak ngarang & share yer dok? Kwang kwang. Uallz yang maleh nak klik link youtube pon senang kan.

Kalau uall nak tau, semua statement bukan setakat digodak godak & diadun sesuk hati ye. Ni apa yang published dalam journal scientific gitu. Tak main ler eksperimen dapur mamasyafi. Kelas ko jemah.

Bukan MamaSyafi overclaim yek. Tak caya baca sendiri. Yang super penting kat sini ada ke statement dari kajian kajian tu yang kata soya menyebabkan breast cancer? takder kan? So kepada semua Kak Tipah, Kak Jemah jangan risau nak ambil soya ye

image

Soya Penyebab Prostate Cancer ?
Ni 1 lagi urban legend yang famous habis pakat takut cik abang sekalian nak minum susu soya. Bukan setakat susu, segala tempe ke tauhu semua cik abang tak yah makan. Dah kata soya penyebab prostate cancer, ye dok?

Tak tau la mama kan, ni statement alal ala Kak Jemah jer la

jarang I dengar para jejaka kacak Jawa yang penggemar tempe bagai ada masalah di prostate mereka

Hahaha kelas statement gitu. Habis yang dok meraban takut kena cancer prostate tu ape kes?

Soya dan Fungsi Thyroid
Macam macam kan orang kata pasal soya, ada plak statement pasai soya menyebabkan hypothyroidism (underactive thyroid). Apa plak hypothyroidism ni? Haish susah mama nak cerita, subject Biology dulu nyawa nyawa ikan 🙂 sebab tu I tak amek medic, tu yang jadi Dr Machine ja la mama hangpa ni.hahaha.
Ni info yang mama jumpa dari Mr Google, hangpa baca nah.heehhehe.

kalau perasan la cer check newborn baby nyer health record, mesti ada 1 test yang nama dia TSH haaa yang tu untuk check thyroid function baby la tu! Pi pakat bukak buku rekod kesihatan anak lekaih. Jangan satgi kita memang dah sedia ada hypothyroidism dari azali tak treated pi salahkan pasai makan soya terlebih pulak, kesian anak kita noh.

image
Dr Chaney kata (p/s bukan saja saja nah, ada evidenced dari clinical studies nah) tak dak kena mengena aih amek soya dengan hypothyroidism. Uall semua rasa lega tak? Another myth debunked? 🙂
Kalau tanya mama la, i suka uallz.

Soya Penyebab Inflamai
Ni 1 lagi urban legend, dek non oi..bukan soya jer orang allergy, kalau yang allergic kacang la, susu la, ayam la, ikan la. Kalau memang dari azali nye dah allergy ke..jadik la inflammation. Takder kena mengena dek non makan soya trus allergic. Contohla kan, katala cik A ada G6PD issue, yang allergic dengan kacang parang tapi tak penah tau..yer la sbb si A ni sejak dah besar tak penah buat blood test, takut jumpa Doctor. Tapi dalam infant health record cik A memang dah sah sah ada G6PD. So jadikla inflamation.

image

Okehla ualls dah penat I meraban, baca baca dulu yer.
Adios.

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android