0

Rambut gugur selepas bersalin

Mommies gorgeous ada masalah ni? Bila sikat rambut lepas mandi ke pagi pagi secekak rambut gugur? Dengan rambut melekat kat sikatnya lagi dengan yang bertabur kat lantai lagi..haiyoyo stress mak noks. Itu I la kan.Uallz acaner. Cer citer sket?

Very d horror gitu kan? Kalau dengar old wives tales versi Malays, katanya

Anak hang dok menyembur nyembur air liur, satgi tengokla rambut hang gugur teruk

Betul ke? For me kebetulan jer kot. Tapi terpikir le jugak apa sebab rambut gugur lepas bersalin sampai jadik la jugak statement mak mak yang gini

Yang, I nak pegi Yun Nam la nak wat hair treatment, bole?
Bole yang, u bayor sendiri ek, bukan rambut I yang gugur, rambut u. U dah tak lawa body dah out of proportion dengan membotaknye, tak sior I. Bole le I tambah cawangan satu lg ek.

Sentap noks.

Ok BTW scene ini adalah rekaan semata mata, tak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati ;-p

So technically acaner rambut gugur ni jadik? Musykil mak. Kalau mak ikut sharing dari Pregnant Singapore masa 9 bulan pregnant kan, hormon dalam badan kita kan mencanak canak gitu, yer la nak support perkembangan baby kesayangan mama, bila baby nye dah keluar, our body clock akan regulate & kembalikan hormon kita ke paras normal. Since hormonal swing ni takes place masa pregnant, rambut yang patut gugur takla gugur sangat. Nak senangkan hati, basically rambut gugur lepas bersalin tu 2 in gitu. Nak qada balik rambut yang patut gugur sepanjang 9 bln ngandung. Normal la kan..lagikan baby fat pon nak kena shed off jugak..ni kan pulak rambut terlebih. Tak gitu dek non?

Abis tu, takder cara lain ke nak membantu mak, dasat sangat ni rambut luruh. Haish ada la uallz. Untuk maintain rambut kasi gorgeous bole buat flip flip bagai hatta beranak kecik pon…plz make sure elements kat bawah ni uallz kasi comply
♡ vitamins
♡ Biotin
♡ omega 3,6,9

Vitamin
Apa ke halnya plak? Haa jangan tak tau, nak cantik gorgeous rambut flip.flip, kulit gebu gebas please la make sure diet u all complete dengan vitamin B complex,  C, zinc & selenium make sure makan suplemen dari unsur unsur ni. Kasi cukup dosage. Jangan tak thu lagi, tambah tambah ibu menyusu selalu sangat tak cukup zinc. Uallz perlukan 15mg @ microgram  zinc tau sehari! Mama ada cek aritu kat label vita-lea Shaklee.kalau uallz amek sebijik cuma half d dosage required jer. Kalau nak kasi cukup amek 2 bijik jer vitalea. Superb uall.

Biotin
Apo ko bondo plak biotin ni? Actuall6 biotin ni dalam kategori vitamin B complex,tapi sayang kebanyakan vit B complex di pasaran takde biotin,  haiyo apa kesan tak cukup biotin kepada rambut anda? Bahaya uallz rambut rapuh/ brittle, mudah putus dan kuku rapuh. Homaigod, very d scary gitu. Solutionnya 5 mg biotin sehari insyaAllah membantu.

Asid lemak perlu, omega 3,6 &9
Minyak ikan kaya dengan omega 3, manakala sumber dari tumbuhan pulak kaya dengan omega 6 & 9. Apa sumber tumbuhan yer- borage oil, sunflower seed, primrose oil, virgin coconut oil, olive oil etc bukan setakat mengurangkan masalah kolestrol, rambut uallz jadik shiny glowy gitu.

Wah awesome kan?

Love ya
MamaSyafi
0134895962

Posted from WordPress for Android

Advertisements
2

Big Fat Lie – Ibu Menyusu Tidak Memerlukan Suplemen Part 2

Hish suka benor entry tergantung. Ok time to menyambung. Apa sebenarnya yang breastfeeding mommies perlukan. Since mama ni pon skrang breastfeeding mom after pencen sekian lama, maka bermula la episod pembelajaran baru yer dok.
image

Mau tak, baby uallz sedut nearly 1000kcal sehari! Padanla mommies gorgeous lepas beranak, instead of badan di pam pam jadik selim melim gitu. Sungguh berperasan hohoho.

Air

Fakta best, pengambilan cecair sangat penting. In a nutshell keep yourself hydrated. Make sure mommies minum 2.5 ke 3 liter air sehari. Tapi kan jangan overdo, terlebih air kesian kat buah pinggang & bole menyebabkan susu merudum!

Kalori cukup @ 2500kcal
Yang penting jugak, make sure kalori cukup 2500 kcal/ sehari tapi bukan empty calories @ sugary foods, sweets, donut what eva, yang superb protein based diet. Hmph..macam mana nak sukat jumlah protein yang mommies kens ambil? Kalau ikut website about.com cara mudah,

untuk setiap sekilo berat badan i.e 2 Ibs u allz perlukan 2 g of protein.

Banyak ke? Kalau berat uallz 50kg, ha jangan tak tau lebih kurang 100g protein/ sehari
Usih banyak tu! Kalau pi bantai semua protein tu dr sejenis makanan i.e daging ke seafood hmph mau kena gout gotu. Horror kan. So campurkan protein dari sayuran jugak yer macam tofu, tempe, susu soya, susu lembu, susu kambing etc. Bukan setakat protein calcium pon dapat uallz. Bonus kan. Kalau rasa rasa tak mampu top up la dengan suplemen mcm Shaklee ESP ke. Heheheh

Ada plak yang ternganga kat sini

ooooo padanla depa kata minum ESP susu meriah, rupanya kasi cukup protein dalam badan

Kesilapan berpantang melampau jugak bila mommies tak dapat protein yang cukup, macam mana nak bertenaga ngan cukup susu? Asik makan bilis jer, lama lama mommies keding mcm bilis. Hover kan?

Elakkan rokok, alcohol, ubat terlarang
Mommies especially yang muslim, insyaAllah takder la merokok & minum alcohol, cumanya jangan lupa kalau cik abe merokok & asap rokok kena kat mommies bahaya tau dapay nicotine free. Nicotine ni bole keluar dalam susu tau…so very d dangerous gitu.

asid lemak perlu
Mommies ingat tak waktu pregnant uallz amek neurogain @ omegaguard kenapa ek? Asid lemak penting untuk build baby nyer nervous sysyem
Ooooo macam tu, ambil jugak sumber omega 6 dari tumbuhan macam kuaci, jagung, minyak zaitun, virgin coconut oil. Bagus tu. InsyaAllah cukup omega 3 & Omega 6 boleh membantu sel sel otak bergabung. Mommies mana tak nak anak bijak kan?

Folic Acid @ Vit B9
Ni paling penting untuk mommies yang on birth control pills, tau tak ia bole menyebabkan mommies mengalami defisit folic acid? Tambah pulak kalau uallz ni pesen tak makan sumber asli folic acid i.e asparagus, kobis, kacang pea, & bayam.

eh mana boleh I makan dayur sayur tu semua, sejuk!!!!!!nanti kembang urat mak noks

Haaa sebab tu la nurse @ doktor selalu pesan mommies untuk makan prenatal supplement i.e obimin ke Shaklee Vitalea or Shaklee B complex

Zinc
Ibu menyusukan perlukan 15 – 20 mg zinc sehari. Jangan tak tau, kurang zinc bole menyebabkan masalah rambut gugur
Banyak sumber zinc kat luar, makanla telur, daging merah, oat & whole wheat flour.
Kalau tak cukup, cer check label suplement korang, cukup tak zinc dalam tu. Kalau nak try vitalea pon sesuai

Kalsium
Mommies perlukan 1200 – 1500 mg Kalsium sehari untuk memastikan kesihatan tulang mommies & baby. InsyaAllah cukup kalau mommies ambil 4 gelas susu segar / full cream setiap hari.

Tak lalu minum susu Shaklee Osteomatrix kan ada

Konklusi
Mommies tak perlukan milk booster andai cukup zat dalam badan.

0

Big Fat Lie- Ibu Menyusu Tak Perlukan Suplemen!!

Wah sentap uallz tajuk entry ni. Apa ke hal nye plak mama anak 3 meraban. Kata SID Shaklee perhal plak status provoke melampau gitu, mana hilang “kesetianmu” pada produk suplemen.

Mau tak dek non, mama perasan la banyak benor soklan dekat group group; tak kesah la FB group ibu ibu segala macam or forum forum, kerap sangat ada soklan berbunyi ala ala gini

Tolong sis, susu saya sikit 2 oz/ 3 oz bla bla jer setiap kali pump, macam mana nak naikkan pengeluaran ek

Pastu sure la ramai la ahkak ahkak terror aka tukang jual jamu/ vitamin/ jus magic segala bagai menjawab ala ala gini.

Sis, PM saya yer, saya ada jual jamu xxxxx sekian gerenti bole tambah susu punya

Or macam ni

Dapatkan produk Shaklee, set penyusuan budget untuk melimpah ruahkan susu anda

Wah so sarcastic gitu noks. Tak pun ada la FB ads yang bunyi ala ala

Susu melimpah ruah sampai penuh peti ais, selepas saya makan produk ♤●♢♢●♢■

Tak cukup dengan caption konon kononnya ayat vogue d vass nah amek ko ada plak gambor susu penuh peti or baby mungil senyum kenyang or gambor hasil

Alamak ada yang terasa ke? Ok so harini mama nak share ilmu basic penyusuan. Betul ke breastfeeding perlukan magic diet/ fad product untuk ensure sustainability of breastmilk production?

Sebagai hamba Allah, kita harus mengakui betapa hebatnya ciptaan Allah yang Esa. Pi mana sekali pun sekali kat Utopia, Uganda ka Afganistan ka mana ka, memang fitrah ibu kurus ka gemok ka tinggi ka rendah semua Allah bagi susu sebagai makanan terbaik anak kita. Percaya tak kalau mama kata

how deprived our diet are, our body still will generates breast milk for your little buds!

Sebab tu mama nak share quote ni

The quality of breast milk is only affected in extreme cases of deprivation, or by excessive intake of a particular food. 

Sumber: womenshealth

Sebab tu mama kata ahkak ahkak hat dok jual product lebat susu or yang sewaktu dengannya tu PENIPU BESAQQ . Hish, awat mama; sampai macam tu ka depa nak tipu pengguna??BIG FAT LIE sungguh noh depa ni.

Jeng Jeng Jeng

Haish, tak aih!janganla dok bersangka buruk kat orang macam kami semua noks; tak dak niat kami nak tipu adik kakak maneees semua. Jangan tak tahu yang

Food absorbed by a nursing mother not only fulfills her own nutritional needs, which are greater during the postnatal period, but also enables her to produce milk. A woman who does not feed herself properly may still have a healthy baby, but it will be to the detriment of her own health. If you lack sufficient nourishment, your body will make milk production its first priority, and your needs will go unmet.

image

Regardless of your diet, insyaAllah anak anak kita semua sihat jer..tapi yang sengsaranya badan mak nye la.

Sebab tu jugak Allah suruh kita sayang ibu kita sebab apa, untuk anak tersayang; untuk mencukupkan nutrien anak, deposit nutrient dalam badan si ibu yang digunakan. Betoi ka?

Nak buat macam mana, kena pi suplemen ke uallz? Ehem ehem jangan silap yer

Simple analogy macam ni la katala uallz ada kereta mazda 6 kaler merah lip lap (owh my dreamz car gitu). Dilenjan ke sana sini, terjun lopak, naik gunung, racing atas highway bagai tapi tak pernah servis, tak penah kot teringin nak cuci ka nak antaq pi wax/ polish ka. Agak agak lepas 2 -3 tahun, enjin mazda 6 I tu tip top lagi ka? Body hat merah lip lap tu gamak la dah jadi macam belacan. Sikit merah pon tak nampak. Hambek mai.

Sayang ker nak keluaq duit sikit nak antaq kereta pi servis pi basuh kasi kilat. Tuan kereta lagi bertambah chenta gitu.

Nantikan sambungan entri ni

Bye..

Posted from WordPress for Android

0

Tributes to All Ob-Gyn MamaSyafi

Perjalanan hidup mama sebagai seorang mama & ibu menemukan mama with four awesome lady ob-gyn consultant. Serata Malaysia depa membantu mama. Allah hadirkan those wonderful doctors to help me & my kids. Sejak jumpa these doctors, mama simpan impian nakkan anak anak perempuan mama follow the footsteps to be musleh Ob-Gyn consultants.

Syafi Humaira & Iyad Riddauddin Pregnancies and Births
Anak berdua ni waktu mama pregnant checkup nye di Bintulu sebab kami dok sana waktu tu. Masa tu ob-gyn lady yang ada cuma Dr Law Khee Noi, siapa yang tak kenal dia kat Bintulu. Waktu tu Dr Law still keja kat Hospital Bintulu, so check up waktu malam kat klinik hubby dia which is Dr Lau (our GP). Klinik dia basic tapi layanan memang best. Sorry I tak jumpa google gambar Dr Law plak ek. By both pregnancies approaches 35 -36 weeks kami balik Kulim. So Ob-Gyn yang menyambut kelahiran Syafi & Iyad is Dr Fawziah Tan Sri Ishak.

image

Dr Fawziah. Pict credit to kpjpenang web

Waktu Syafi, mama jumpa Dr Fawziah kat Bagan Specialist Centre. Then waktu Iyad she moved to Kpj Penang so kat situ la kami jumpa lagi sekali.heheheh. Waktu Nuha, ada jugak jumpa dia skali kot waktu 20 weeks, preparation just in case nak pantang kat kampung.

Nuha Maisara
Waktu Nuha, mama nye checkup semua kat Columbia Asia Setapak. Ualls bole baca entry pasal pengalaman mama bersalin Nuha jer..hehehe.

A tribute to my beloved doctors; Dr Sudha Kumari & Dr Marsita Mansor.

image

Dr Sudha Kumari Cr: Columbia Asia Web

image

A salute to all my Ob-gyns. Hanya Allah mampu membalas budi & jasa ualls.

BTW entry ni mama karang waktu buhsan menunggu turn nak jumpa Dr Marsita kat Klinik Medina for post partum check. Anak anak mama yang bertiga tu tinggal dengan Ayahnya kat rumah.

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Penting ke Penjagaan Sepanjang Berpantang

Hi ualls, ni ha mummy habis pantang @ 44 days nak story pengalaman 3 kali beranak czer, 3 kali pantang, lain cara, including pengalaman bentan. FYI mama baru tau bentan tu ape..hahahahahah so loser 😦 malu weh lepas anak sulung dah 7 thn baru sedar mak penah bentan rupanya.

Rezeki kali ni mama amek confinement lady (CL) sejak 21 hari bersalin & sejak discharge hospital mama dapat mandi air daun segala segar rasa badan. Mau tak my mama dari Kulim siap bawak sekarung daun daun untuk mandi. Daun apa I tak khatam la sangat yang i kenai ada daun pisang kelat, daun jambu batu, daun lemuni, daun pandan, serai wangi jer kot, ada sejenis dua daun lagi tp obviously mama tak kenai. Yang pasti lepas mandi badan rasa so refreshed. Hoyeh i am loving it. Stok dedaun tu tahan la buat mandi 2 minggu gitu, memang superb la rasa. Makan semua pon mama masak..so i jaga baby jer la. Best ooo goyang kaki. Makan memang nasi panas panas & lauk orang pantang yang sedap..memang heaven gitu. Dok ngan mak sendiri gitu la kan..si Syafi & Iyad pon makan bersuap…memang best. Keja mama bf baby, clean up baby jer la…hehehe. Merasala dimanjakan gitu. Sampai 14 days mama jaga. Pastu sambung dengan my MIL plak.hehehheh heaven kan? Time ni dugaan mula mai. Out of sudden Iyad high fever, mama pon sama. Iyad buat FBC (full blood count) &neurophils dia elevated showing signs of bacteria infection. Mama plak gi jumpa my obgyn Dr Marsita nak confirmkan any reason associated with the ops ke yang caused fever. BTW i batuk dengan dasat waktu ni. Since czer related clear, so Dr kata respiratory infection la ni. Ok la kalau gitu on antibiotik treatment dengan Iyad. Dekat 10 hari gak la demam kami berdua.

Time ni jugak rumah kami dah start bercatu air….waaaa memang dasat. Nak gi toilet pon risau..sayang ke air dalam bekas simpanan. Horror k.Apapun pengalaman first year dok KL gitu ler kekdahnya.

Back to bentan, jangan ler memain. Silap kena memang melepek badan. Tambah plak time pantang. Nak jadi citer time musim takder air tu mama TERmandi air sejuk. Agak agak dalam 16 hari pantang. Tu la orang degil, hamek ko; terus badan sejuk mengigil gigil. Siap bersweater bagai. Badan berselimut haaa lepas setengah hari gakla baru rasa sedap badan

Barula ku sedar pentingnya jaga diri dalam pantang. Memang ada setengah benda tu nampak kolot. Tapi ikutkan la jugak mana yang penting. Personally pada mama; List DON’T i:
♧ jangan mandi air sejuk
♧ jangan buat keja lasak sangat..walaupun perasan kuat
♧ elakkan makan benda sejuk macam kobis, ais & sayur sejuk lain
♧ amalkan bertungku, tangas & urut. Untuk yang czer bole buat semua ni lepas luka baik. Selalu dalam 2 – 3 minggu.

Tu jer kot.

Love ya

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

1

Berpantang dengan Shaklee Bila Anak Jaundice?

Assalamualaikum readers mama…dah seminggu mama tak bersiaran kat blog kesayangan mama ni..ala ala dah mula bersawang gitu…syok plak I bila ada baby kecik ni..Nuha Maisara anugerah terindah…rezeki Allah bagi selepas hampir 5 tahun Abg Iyad asik jadik adik manja…

Bila sebut pasal newborn memang tak dapat lari dari masalah demam kuning @ jaundice. Banyak sebab jaundice yang mama baca &; tak larat nak story…itu kalau ada demand..nanti mama buat entry ekslusif pasal jenis jenis jaundice 🙂

Kalau takder…sila gi google sendiri ek
:-p type jer newborn jaundice..hehhehhehe

Macam mama & anak anak memang takleh lari dari Jaundice..since mama blood type O+, hubby AB+, anak anak semua A+. So memang ada issue ABO incompatibility di situ…untuk kes Syafi & Iyad..both ended upwith prolonged jaundice. Haiyak yang merana nya..badan mama la..dah la pantang..operate lagi…say no to halia & rempah ratus bagai..waktu tu tak kenal suplemen lagi..harapkan apa yg Obgyn bagi jer…dengan kena paksa makan ikan haruan la..air gamat la…segala pati gamat bagai…memang tak hengatnyer la healing crisis!!!!

Seksa ualls dgn anak jaundis..mamanya badan tergaru garu gatal k..naik rashes tebal satu badan..jenuh tepek calamine losyen..nak mkn anti histamine medication apa plak kan..so pasrah gitu..

Pengalaman mama..jamu atau apa benda sewaktu dengannya cuma resumed lepas 60 days gitu…memang la badan lemah longlai jer la..Dengan melayan gelagat anak nye lagi…

Alhamdulillah..rezeki kali ni..mama jatuh chenta dengan Shaklee dari awal…even sebelum conceiving lil Nuha mama tu..memang beza. Weight gain mama as usual memang susah nak naik..rasa in total naik dlm 7kg jer kot..itupon struggle k….macam mcam i telan tp berat tak naik..mama I sampai risau takut cucu nya kena IUGR (Intra Uterine Growth Restriction) sebab poor maternal diet gitu…alhamdulillah rezeki Allah bagi Nuha sihat selamat & boolat gitu.

As expected Nuha shows jaundice signs as early as day 3 @91 (unit mama tak tau k).yg pasti high limit is 205. Day 4 naik ke 125, trus start phototheraphy…day 5 after phototheraphy naik plak ke 128…still berakkan meconium lagi.. as prognosis was ok kami discharged…day 6 follow up lagi..alhamdulillah turun ke 96 plak..& tali pusat dah luruh…Sekarang ni pon still.ada jaundice la..tapi sket jer lagi. As precaution mama tak start la lagi makan apa apa herba macam alfalfa atau ginger.

So macam mana mama berpantang dah la operate lagi kan? Alhamdulillah Allah mudahkan. Regime pantang version Shaklee mama includes semua ni

♧ 2 biji vitalea sehari – sebijik lepas lunch & sebijik pas dinner, biasanya amek sebijik..tapi sebab mama ada low RBC (red blood count) sebelum bersalin even Hemoglobin >12.0, so mama upkan vitalea
♧ ESP
♧ 1 bijik B complex
♧ 2 biji osteomatrix sebelum tidor
♧ 1 bijik omegaguard
♧ 2 biji lecithin untuk atasi clogged milk duct…haiyo ini manyak sakiiittt or, waktu kat spital cik B engorged..dus dus
♧ 1 biji sustained released vit C untuk sembuhkan luka & improved scar appearance
♧ madu khaula sesudu makan
♧ susu kambing segar 1 botol sebelum tidor / early morning sebab kata Dr Marsita bagus untuk anak jaundice

Senang kan? Cuma alfalfa jer mama hold on until baby nye jaundice betul betul clear. Memang different la mama rasa pantang kali ni…badan rasa kuat…takder la.melepek bagai..dahla.dengan anak anak.yang tengah membesar kan…si Syafi yang sensitive nyer & si Iyad yang still.adapting to the fact that he is no longer “adik”.

Semalam masa.ada wound care review dengan Dr Marsita..as usual Nuha memang mama usungla..pi spital dengan my mama yang tak pernah jumpa Dr Marsita lagi :-p Alhamdulillah kali ni rahim pun kecut cantik dah masuk dalam pelvis, tak bengkak pun; different dari yang 2 sebelum ni, scar kat perut pon halus jer…yang best perut I dah ala ala mengecut gitu….owh i pakai bengkung yer..binder utk post ops cap bengkung moden tak ingat beli kat ner..tp ni tinggalan pantangkan Iyad la ni..hehehe

Ok mama nak lelapkan mata jap..sementara si Nuha Maisara ni tidor…awal dia bangun..buat aksi manja nak attention…dah mula senyum2 nak borak dengan mama gitu…ok bye

BTW promo ESP still on ya..lagi 4 hari jer tinggal

Love
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android