0

Rambut gugur selepas bersalin

Mommies gorgeous ada masalah ni? Bila sikat rambut lepas mandi ke pagi pagi secekak rambut gugur? Dengan rambut melekat kat sikatnya lagi dengan yang bertabur kat lantai lagi..haiyoyo stress mak noks. Itu I la kan.Uallz acaner. Cer citer sket?

Very d horror gitu kan? Kalau dengar old wives tales versi Malays, katanya

Anak hang dok menyembur nyembur air liur, satgi tengokla rambut hang gugur teruk

Betul ke? For me kebetulan jer kot. Tapi terpikir le jugak apa sebab rambut gugur lepas bersalin sampai jadik la jugak statement mak mak yang gini

Yang, I nak pegi Yun Nam la nak wat hair treatment, bole?
Bole yang, u bayor sendiri ek, bukan rambut I yang gugur, rambut u. U dah tak lawa body dah out of proportion dengan membotaknye, tak sior I. Bole le I tambah cawangan satu lg ek.

Sentap noks.

Ok BTW scene ini adalah rekaan semata mata, tak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati ;-p

So technically acaner rambut gugur ni jadik? Musykil mak. Kalau mak ikut sharing dari Pregnant Singapore masa 9 bulan pregnant kan, hormon dalam badan kita kan mencanak canak gitu, yer la nak support perkembangan baby kesayangan mama, bila baby nye dah keluar, our body clock akan regulate & kembalikan hormon kita ke paras normal. Since hormonal swing ni takes place masa pregnant, rambut yang patut gugur takla gugur sangat. Nak senangkan hati, basically rambut gugur lepas bersalin tu 2 in gitu. Nak qada balik rambut yang patut gugur sepanjang 9 bln ngandung. Normal la kan..lagikan baby fat pon nak kena shed off jugak..ni kan pulak rambut terlebih. Tak gitu dek non?

Abis tu, takder cara lain ke nak membantu mak, dasat sangat ni rambut luruh. Haish ada la uallz. Untuk maintain rambut kasi gorgeous bole buat flip flip bagai hatta beranak kecik pon…plz make sure elements kat bawah ni uallz kasi comply
♡ vitamins
♡ Biotin
♡ omega 3,6,9

Vitamin
Apa ke halnya plak? Haa jangan tak tau, nak cantik gorgeous rambut flip.flip, kulit gebu gebas please la make sure diet u all complete dengan vitamin B complex,  C, zinc & selenium make sure makan suplemen dari unsur unsur ni. Kasi cukup dosage. Jangan tak thu lagi, tambah tambah ibu menyusu selalu sangat tak cukup zinc. Uallz perlukan 15mg @ microgram  zinc tau sehari! Mama ada cek aritu kat label vita-lea Shaklee.kalau uallz amek sebijik cuma half d dosage required jer. Kalau nak kasi cukup amek 2 bijik jer vitalea. Superb uall.

Biotin
Apo ko bondo plak biotin ni? Actuall6 biotin ni dalam kategori vitamin B complex,tapi sayang kebanyakan vit B complex di pasaran takde biotin,  haiyo apa kesan tak cukup biotin kepada rambut anda? Bahaya uallz rambut rapuh/ brittle, mudah putus dan kuku rapuh. Homaigod, very d scary gitu. Solutionnya 5 mg biotin sehari insyaAllah membantu.

Asid lemak perlu, omega 3,6 &9
Minyak ikan kaya dengan omega 3, manakala sumber dari tumbuhan pulak kaya dengan omega 6 & 9. Apa sumber tumbuhan yer- borage oil, sunflower seed, primrose oil, virgin coconut oil, olive oil etc bukan setakat mengurangkan masalah kolestrol, rambut uallz jadik shiny glowy gitu.

Wah awesome kan?

Love ya
MamaSyafi
0134895962

Posted from WordPress for Android

2

Big Fat Lie – Ibu Menyusu Tidak Memerlukan Suplemen Part 2

Hish suka benor entry tergantung. Ok time to menyambung. Apa sebenarnya yang breastfeeding mommies perlukan. Since mama ni pon skrang breastfeeding mom after pencen sekian lama, maka bermula la episod pembelajaran baru yer dok.
image

Mau tak, baby uallz sedut nearly 1000kcal sehari! Padanla mommies gorgeous lepas beranak, instead of badan di pam pam jadik selim melim gitu. Sungguh berperasan hohoho.

Air

Fakta best, pengambilan cecair sangat penting. In a nutshell keep yourself hydrated. Make sure mommies minum 2.5 ke 3 liter air sehari. Tapi kan jangan overdo, terlebih air kesian kat buah pinggang & bole menyebabkan susu merudum!

Kalori cukup @ 2500kcal
Yang penting jugak, make sure kalori cukup 2500 kcal/ sehari tapi bukan empty calories @ sugary foods, sweets, donut what eva, yang superb protein based diet. Hmph..macam mana nak sukat jumlah protein yang mommies kens ambil? Kalau ikut website about.com cara mudah,

untuk setiap sekilo berat badan i.e 2 Ibs u allz perlukan 2 g of protein.

Banyak ke? Kalau berat uallz 50kg, ha jangan tak tau lebih kurang 100g protein/ sehari
Usih banyak tu! Kalau pi bantai semua protein tu dr sejenis makanan i.e daging ke seafood hmph mau kena gout gotu. Horror kan. So campurkan protein dari sayuran jugak yer macam tofu, tempe, susu soya, susu lembu, susu kambing etc. Bukan setakat protein calcium pon dapat uallz. Bonus kan. Kalau rasa rasa tak mampu top up la dengan suplemen mcm Shaklee ESP ke. Heheheh

Ada plak yang ternganga kat sini

ooooo padanla depa kata minum ESP susu meriah, rupanya kasi cukup protein dalam badan

Kesilapan berpantang melampau jugak bila mommies tak dapat protein yang cukup, macam mana nak bertenaga ngan cukup susu? Asik makan bilis jer, lama lama mommies keding mcm bilis. Hover kan?

Elakkan rokok, alcohol, ubat terlarang
Mommies especially yang muslim, insyaAllah takder la merokok & minum alcohol, cumanya jangan lupa kalau cik abe merokok & asap rokok kena kat mommies bahaya tau dapay nicotine free. Nicotine ni bole keluar dalam susu tau…so very d dangerous gitu.

asid lemak perlu
Mommies ingat tak waktu pregnant uallz amek neurogain @ omegaguard kenapa ek? Asid lemak penting untuk build baby nyer nervous sysyem
Ooooo macam tu, ambil jugak sumber omega 6 dari tumbuhan macam kuaci, jagung, minyak zaitun, virgin coconut oil. Bagus tu. InsyaAllah cukup omega 3 & Omega 6 boleh membantu sel sel otak bergabung. Mommies mana tak nak anak bijak kan?

Folic Acid @ Vit B9
Ni paling penting untuk mommies yang on birth control pills, tau tak ia bole menyebabkan mommies mengalami defisit folic acid? Tambah pulak kalau uallz ni pesen tak makan sumber asli folic acid i.e asparagus, kobis, kacang pea, & bayam.

eh mana boleh I makan dayur sayur tu semua, sejuk!!!!!!nanti kembang urat mak noks

Haaa sebab tu la nurse @ doktor selalu pesan mommies untuk makan prenatal supplement i.e obimin ke Shaklee Vitalea or Shaklee B complex

Zinc
Ibu menyusukan perlukan 15 – 20 mg zinc sehari. Jangan tak tau, kurang zinc bole menyebabkan masalah rambut gugur
Banyak sumber zinc kat luar, makanla telur, daging merah, oat & whole wheat flour.
Kalau tak cukup, cer check label suplement korang, cukup tak zinc dalam tu. Kalau nak try vitalea pon sesuai

Kalsium
Mommies perlukan 1200 – 1500 mg Kalsium sehari untuk memastikan kesihatan tulang mommies & baby. InsyaAllah cukup kalau mommies ambil 4 gelas susu segar / full cream setiap hari.

Tak lalu minum susu Shaklee Osteomatrix kan ada

Konklusi
Mommies tak perlukan milk booster andai cukup zat dalam badan.

0

Big Fat Lie- Ibu Menyusu Tak Perlukan Suplemen!!

Wah sentap uallz tajuk entry ni. Apa ke hal nye plak mama anak 3 meraban. Kata SID Shaklee perhal plak status provoke melampau gitu, mana hilang “kesetianmu” pada produk suplemen.

Mau tak dek non, mama perasan la banyak benor soklan dekat group group; tak kesah la FB group ibu ibu segala macam or forum forum, kerap sangat ada soklan berbunyi ala ala gini

Tolong sis, susu saya sikit 2 oz/ 3 oz bla bla jer setiap kali pump, macam mana nak naikkan pengeluaran ek

Pastu sure la ramai la ahkak ahkak terror aka tukang jual jamu/ vitamin/ jus magic segala bagai menjawab ala ala gini.

Sis, PM saya yer, saya ada jual jamu xxxxx sekian gerenti bole tambah susu punya

Or macam ni

Dapatkan produk Shaklee, set penyusuan budget untuk melimpah ruahkan susu anda

Wah so sarcastic gitu noks. Tak pun ada la FB ads yang bunyi ala ala

Susu melimpah ruah sampai penuh peti ais, selepas saya makan produk ♤●♢♢●♢■

Tak cukup dengan caption konon kononnya ayat vogue d vass nah amek ko ada plak gambor susu penuh peti or baby mungil senyum kenyang or gambor hasil

Alamak ada yang terasa ke? Ok so harini mama nak share ilmu basic penyusuan. Betul ke breastfeeding perlukan magic diet/ fad product untuk ensure sustainability of breastmilk production?

Sebagai hamba Allah, kita harus mengakui betapa hebatnya ciptaan Allah yang Esa. Pi mana sekali pun sekali kat Utopia, Uganda ka Afganistan ka mana ka, memang fitrah ibu kurus ka gemok ka tinggi ka rendah semua Allah bagi susu sebagai makanan terbaik anak kita. Percaya tak kalau mama kata

how deprived our diet are, our body still will generates breast milk for your little buds!

Sebab tu mama nak share quote ni

The quality of breast milk is only affected in extreme cases of deprivation, or by excessive intake of a particular food. 

Sumber: womenshealth

Sebab tu mama kata ahkak ahkak hat dok jual product lebat susu or yang sewaktu dengannya tu PENIPU BESAQQ . Hish, awat mama; sampai macam tu ka depa nak tipu pengguna??BIG FAT LIE sungguh noh depa ni.

Jeng Jeng Jeng

Haish, tak aih!janganla dok bersangka buruk kat orang macam kami semua noks; tak dak niat kami nak tipu adik kakak maneees semua. Jangan tak tahu yang

Food absorbed by a nursing mother not only fulfills her own nutritional needs, which are greater during the postnatal period, but also enables her to produce milk. A woman who does not feed herself properly may still have a healthy baby, but it will be to the detriment of her own health. If you lack sufficient nourishment, your body will make milk production its first priority, and your needs will go unmet.

image

Regardless of your diet, insyaAllah anak anak kita semua sihat jer..tapi yang sengsaranya badan mak nye la.

Sebab tu jugak Allah suruh kita sayang ibu kita sebab apa, untuk anak tersayang; untuk mencukupkan nutrien anak, deposit nutrient dalam badan si ibu yang digunakan. Betoi ka?

Nak buat macam mana, kena pi suplemen ke uallz? Ehem ehem jangan silap yer

Simple analogy macam ni la katala uallz ada kereta mazda 6 kaler merah lip lap (owh my dreamz car gitu). Dilenjan ke sana sini, terjun lopak, naik gunung, racing atas highway bagai tapi tak pernah servis, tak penah kot teringin nak cuci ka nak antaq pi wax/ polish ka. Agak agak lepas 2 -3 tahun, enjin mazda 6 I tu tip top lagi ka? Body hat merah lip lap tu gamak la dah jadi macam belacan. Sikit merah pon tak nampak. Hambek mai.

Sayang ker nak keluaq duit sikit nak antaq kereta pi servis pi basuh kasi kilat. Tuan kereta lagi bertambah chenta gitu.

Nantikan sambungan entri ni

Bye..

Posted from WordPress for Android

2

Milk Booster Herbs Busted!! Antara Realiti & Gimik

Salam mommies semua. Short entry for today, pasal milk boosters. Sebabnya ramai salah anggap ambik Alfalfa Shaklee sebagai milk booster pastu susu melimpah ruah.

Percaya tak korang yang bila susu kurang/ sikit jangan terus tibai milk boosting herbs?? Kena pahamkan dulu pasai apa susu merudum. Antara sebab musabab nya
♡ ada lapse dalam sesion penyusuan
♡ tidak mengosongkan breast dengan kerap
♡ suction pump merosot vacuum
♡ Diet melampau untuk kuruskan badan
♡ masalah kesihatan – demam etc
♡ stress di rumah atau pejabat

Pasai apa? Memetik kenyataan daripada The Academy of Breastfeeding Medicine protocol on galactogue use

Prior to the use of a galactogogue, thorough evaluation should be performed of the entire feeding process by a lactation expert. Reassurance may be offered, if appropriate. When intervention is indicated for the dyad, modifiable factors should be addressed: comfort and relaxation for the mother, frequency and thoroughness of milk removal, and underlying medical conditions. Medication should never replace evaluation and counseling on modifiable factors.

Sumber: boobgeek

Penyusuan susu ibu, adalah satu fitrah yang Allah SWT ciptakan. As what the fitrah is, manusia hanya merancang Allah jua yang menentukan. Tugas kita sebagai ibu sentiasa tanam dalam diri kita Allah takkan uji kita dengan susu yang sikit kalau kita tak mampu atasinya. We never know, mungkin susu merudum sebab kita stress melampau, mungkin Allah nak gantikan rasa stress di tempat kerja dengan some thing else, perhaps working from home. Or even Allah nak kita improvekan pemakanan.kita sebagai ikhtiar. And again emphasis in our mind

Pengambilan milk booster macam alfalfa, supplemen dsb adalah sebagai asbab shj.Yang menyembuhkan hanya Dia, Allah SWT

Tuntutla ilmu penyusuan, sebagai ikhtiar dan istiqamah dalam penyusuan. InsyaAllah setiap teguk susu yang diminum, lautan pahala untuk si ibu. Continue doa for ur kids, sebab doa seorang ibu adalah sangat mustajab.

Love you all

Muahs

Posted from WordPress for Android

1

My Breastfeeding Journey

Entri ni inspired bila mama met with my ob-gyn Dr Marsita Mansor di Klinik Medina last friday for contraceptive care. Kekeke. Pernyataan di situ
🙂 Since mama was the only patient there…owh heaven sungguh, super rare moment bila jumpa dia. So sempat la we all chit chat about breastfeeding journey. Being a mother of four herself whilst working as ob-gyn must be challenging and guess what she breastfed her four kids fully back then! Until the extend that she immediately run to her kids for feeding after surgery since her lil ones nakkan susu fresh je. No chilled EBM at all. I really salute you Doc 🙂

Mama nye breatfeeding journey starts in 2007, right before Syafi Humaira birth. Masa tu mama nekad nak breastfeeding Syafi & i bought the very bulky spectra 3 to help my journey. Berat nokss, sampai end up mama letak S3 tu kat bawah meja opis. Visitors datang ofis siap tanya, tu power pack apa bawah meja u..hahaha.
Yang sengsara time travel…haiyo very d berat! Senget bahu mak noks.

image

Spectra 3

Nak tak ndak kena usung sebab waktu since demand seciput, maka susu nye pon seciput. Kalau dapat 4 Oz Sekali pump tu kira dah cukup meriahla. Tapi sikit sikit pon alhamdulillah mama fully breastfeed Syafi until I pregnantkan Iyad when she was 14 months old. Pastu Syafi on campur FM. Bila ada Iyad I tandem nursed both on them. Literally sorang sebelah kanan, sorang kiri. Susu waktu ni memang meriah noks, skali pump bole dapat 10 – 14 oz! Rezeki anakku. Waktu ni I upgrade to Medela FS. So.maknanya FS mama dah umur 5 thn noks & masih berbakti

image

Medela freestyle

So skrang dengan Nuha, FS ni la masih berbakti. Alhamdulillah. The best part pumping on the do. Regardless.at offoce.or even flight journey. Hahaha i did it. Driving sambil pumping handsfree.adalah adegan biasa. Hehehehe

Ok uallz. Love ya

0

Breastfeeding Tips On The Go

Hi ualls, dalam segmen mommy babbles hari ni meh mama nak share nak kata tips tu tak la; rahsia pon tak la jugak. Cuma some tips untuk mommies yang selalu on the move untuk maintained breast milk supply gitu.

Mama share ni, sebab mama pon salah seorang dari kaum kaum mommies macam ni. Even kat ofis pon keja I merayap dari meeting ke discussion yang tak reti stop gitu.

Ni ha, mengarang entry dalam flight on d way dari Miri ke Kuala Lumpur. Hehehhe gigih tak gigih hari ni mama travel day trip uallz KL-Miri-KL 🙂 atas sebab musabab yang takleh nak elak gitu. Well redha jer la kan, dah nama amanah sebagai pekerja.

Few things yang mommies kena ingat & khatam, the foundation of brrastfeeding itself. Rules of thumb

Supply = demand

Nak make sure supply cukup, mommies kena ensure kita simulate adequate demand. Ni masalah besar especially pada geng travellers. Minimum demand 8 kali sehari @ every 3 hours. Abih tu kot kena travel dalam flight sampai  2 -3 jam, dengan naik taxi gedebuk gedebak mau makan 5 jam camner nak simulate demand gitu. Ni ada tricks yang ualls bole praktik.

♡ invest untuk  portable double pumping breast pump. Handsfree paling superb.Macam macam cap ada, for mama mine is Medela Freestyle dah 5 tahun berjasa gitu. Sihat lagi. Alhamdulillah
♡ discrete nursing cover @ shawl
♡ blouses / baju yang ada zip kat tepi
♡ utk travelling pakai flight cari seat window yang bersesuaian dgn opening zip tu. So kalau zip belah kiri cari la seat A, belah kanan cari seat F (contohnye la)
♡ jangan lupa ice pack/ cooler box/ storage bags & yang sewaktu dengannya

What u can do, which mama dah praktis..hehehehe u can pump discretely while on the plane gitu. Kalau kat office pon mama buat gitu..hahahahaha. D Good thing is that, bila pakai double pumping ni you can save a lot of time for pumping. Contoh la kan, if sebelah boob itself nak pump makan masa 10 – 15 minit, kalau both dah 20 – 30 minit. Kalau kat office nak kena pump 3 – 4 kali dah makan masa dekat 2 jam kan? Sebagai pekerja rasa bersalah la pulak nak buat gitu kan, gunakan masa yang Allah amanahkan untuk keja tapi pakai untuk personal use.

Bila pumping on the go kat workstation sendiri ni insyaAllah bole resolve both isu, antara amanah seorang ibu & amanah seorang pekerja. Ibu mana yang nak bagi rezeki susu ibu yang kurang berkatnya kan? Keberkatan penting kan? So takder alasan nak ponteng kerja or ponteng pumping lagi.

InsyaAllah dipermudahkan. Next entry insyaAllah mama nak kongsikan diet sepanjang penyusuan dan macam mana supplement bole membantu mommies semua. Kita belajar sama sama k. Amin ya Allah.

Tak sabar mama nak sampai rumah, nak jumpa hubby & anak anak. Moga Allah permudahkan selamatkan semua urusan kita.

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android