8

Third Ceasarian Birth MamaSyafi

Alhamdulillah…rencana Allah jua yang terhebat…zuriat ketiga mama & ayah Syafi selamat dilahirkan pada 0959hrs pada hari Isnin 17 Mac 2014 bersamaan 15 Rabiul Akhir 1435 Hijrah. MasyaAllah kelahiran yang amat dipermudahkan @ gestation age 37 wks + 4 days. Ada yang bertanya…pasai apa LSCS awai sangat??? Awat tak tunggu sampai 38 wks?

Meh mama nak story. Ari ni ari rabu, day 2 post ops. Dah kuat la kiranya tu..version orang lepas beranak..baby balik nursery utk mandi & pead review..satgi dia mai lapaq la tu…Alhamdulillah breastfeeding dah established seawal mama masih dalam Ops lagi.

Kali ni LSCS is a known fact dari awai sbb Syafi & Iyad were born via LSCS as well..sorang emergency sorang elective. Knowing the risks altogether & after consulting 4 obgyn consultants…V2BAC (attempt of vaginal birth with previous 2 LSCS) was totally No go.

So that was it…kali ni dari awal kami dah decide si kecik kami ni lahir di Columbia Asia Hospital Setapak which is depan rumah kami kat sini. Dengan harapan dapat all lady consultants to be with mama throughout the ops. My obgyn Dr Sudha Kumari, anaest Dr Hasbee & pead Dr Margaret Kanimmel.
Original date planned LSCS 21/3/14 which is 38 wks + 1day. Nak jadik cerita my obgyn ada conference abroad…waaaaaa so new date 25/3/14. Dr Sudha informed mama waktu mama jumpa dia on 11/3..waaah cuak I you all sbb dah la mama on bed rest to hold contractions since 34 weeks gitu..dah memanjang MC jer kot…macam mana nak tunggu smp 25/3 ni???? Dr Sudha being herself dia kata I know you can make it until then BUT you need to extremely rest ok dear..anyhow in case of labour approaches while I am abroad Dr Suhaimi Hassan will step in…..ok, if that happened then musnahla harapan mama nak all lady Consultants which is why we choose to have the baby here instead.

Waaa dilema gitu…sebab this is planned LSCS bukannya emergency so we have the right to plan the best for mom & baby…hmph apa option yang ada yer….mama sangat la blur & lost hope dah..siap mama call la obgyn clinics lain area Ampang, Setapak, you name it apa hospital area ni semua tak available untuk amek.mak buyung ni..semua mama call…cuma mama seriously tak teringat pasal Dr Marsita Mansor, Klinik Medina yang jugak consultant Obgyn Columbia Setapak…lepas dah discuss panjang dengan hubby..kamj decide nak try jumpa Dr Marsita kat klinik dia malam tu…memang gigih & itu janji Allah pada kami.

Mama p jer la klinik dia..jumpa nurse dia Kak Marina..story situation mama dia kata “Dik appointment Dr malam ni dah full dik…tapi sebab adik ni betul betul terdesak, awak datang kol 6 nanti..akak selitkan nama awak jugak yer”. Bayangkan how desperate we all masa tu…

Kelam kabut balik rumah solat asar, amek antenatal card, amek Iyad semua, tunggu hubby balik trus ke Taman Melati…punya la lama tunggu Dr…nama kami second in que…pukul 830mlm Dr. Sanpai..turn kami pukul 9 malam gitu… kesian anak2 mama kebosanan menunggu….rezeki la sebelah tu kedai Upin Ipin. Pi la kami dinner kat situ….

Bila dah jumpa dia cerita condition mama semua & pasal Dr Sudha not available & after all the assessment since baby pon dah turun @ 2 /5 station..and contraction yang dah on going..every 30 mins apart..dia kata OK la kita wat LSCS ari senin 17/3 kol 9 pagi…anaest Dr akan arrange Dr Hasbee, pead if you all decide Dr Margaret then we should follow..Dr Marsita presribe mama makan madu dgn habbatus sauda, minum susu kambing jugak..ventolin untuk manage the contractions…menangis mama you all bila masuk kereta…Allah permudahkan ikhtiar kami….so looking forward utk 17/3 for the birth of our baby. Bila hari ahad malam tu..mama & hubby mai la meng admitkan diri kat spital lepas isyak la kononnya..end up sampaj spital kol 11 malam la jugak…hahaha..bila on CTG semua…contractions regular @ 10 mins apart; mild la.tapi….bila nurse nak bagi enema..mama refuse..mintak enema introduced later in morning..sbb karang tak pasai pasai kena emergency ops plak karang…lepas selesai segala CTG, blood test & skin prep bole la tidoq even mama x lena la sangat melayan contraction yg dah regular interval tu…lepas Subuh kena enema..dan dan trigger intensed contraction ualls…midwife check dgn Dr dan dan dia kata eh kita kena cepatkan ops kalau macam tu…yang nak kelam kabut nya lagi..hubby balik rumah kejap….mama call dia suruh datang cepat spital….masa tu la jugak mucous plug dah released…haiyo sungguh dramatic gitu…
Tinggu Dr Marsita jer la..dia plak ada case labor kat Ampang Puteri…haiyak mencabar…doa jer la..kol 9 dia sampai..kol 920 mama sampai OT ready untuk spinal anaest, gedebuk gedebaks ops start 0940hrs. Sebelum ops Dr Marsita salam mama & cium dahi..alhamdulillah tercapai jugak hajat you…mama senyum. Memang mudah ops kali ni..0959hrs baby keluar dgn berat 2.75kg jer..tp kira anak mama paling besar la tu..hahahahah. Lepas selesai Dr Margaret nyer assessment Dr Hasbee & nurses helped positioned baby utk initiate latching dalam ops jugak…Ya Allah….bersyukurnya mama….ops selesai pukul 1030hrs, adhesion lama kena buang…memang bulging mama nye bladder kata Dr..alhamdulillah no tubal ligation performed..by 1130 mama completed recovery and masuk ward balik.

So bermulala recovery & confinement mama as third time LSCS mommy.
InsyaAllah puteri kami namanya Nuha Maisara..makna Nuha-kecerdikan; Maisara- ketenangan
Nama standby sejak 7 tahun lepas hokey..hehehhe.

Nurse baru ja review wound care..tukar plaster baru alhamdulillah wound clean 🙂

Rencana Allah jua yang terindah….

Love ya

MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

Advertisements