1

DIY facial dengan Shaklee

image

Topic istimewa untuk wanita. Heheheh, sapo tanak jadik akak cantik gebuss gorgeous jer kan. Since bulan Oct kembali promo ESP & mealshake…huish seronok banget! Tambah plak ada stok alfalfa di tangan sebagai jamu penegang apa yang tak tegang, kasi padat apa yang kendur, kasi grip apa yang kurang (p/s: paham paham sendiri la yer…heheheje)

Tetiba mak terpikir apo laie ler mama nak buat dengan alfalfa & ESP ni yer????

Cer kasi idea sket….

Homemade DIY ala ala spa gitu. Ha amek ko. Tapi mak anak tiga tak sempat uallz nak tilik tilik muka bagai, moisturizer ke toner bagai pon asek terbabas…haaaaa merana kulit mak noks. Skali hamek ko, bintik bintik itam, blemish, open pores haish bermaharaja lela. Macam gambor kat bawah ni. Horror mak hokey!

image

Geram k, nak gi facial bagai tak sompat mak curi masa. Tetiba tengok kat newsfeed FB, Masters Herny Hafiz ada share pasal alfalfa scrub. Makanya mama pon cuba ler..

Nak tau cara caranya? Haaaa

Bahan Bahan
2 biji tablet alfalfa crushed
Sikit air
Sikit madu

Cara cara
Simple uallz. Alfalfa tu mam crushed pakai anak lesung tu @pastel ke mortar ek namanya.godak sket dgn air ngan madu

Waalla..tepek tepek ke muka, biar jap. Pastu scrub dgn circular motion. Meletup wa cakap lu!!!!!!

Ilang bintik itam bagai with 1 application. Yang kelakor lagi, si Iyad budak yang patah tangan bole wat statement…”muka mama hijau macam alien!” ♡♡♡♡♡♡♡

Lawak lawak.

Pas scrub bagai mama cuci dengan air suam pastu mama tepek masker ESP Shaklee. Hihihi macam macam. Tapi sebab mama takder yogurt bagai, mama bancuh je sesudu teh ESP dgn wild honey setoet. Superb uallz. Marvellous. And surely budget friendly.

Sila cuba ye
Mama Syafi
0134894962

Posted from WordPress for Android

2

Milk Booster Herbs Busted!! Antara Realiti & Gimik

Salam mommies semua. Short entry for today, pasal milk boosters. Sebabnya ramai salah anggap ambik Alfalfa Shaklee sebagai milk booster pastu susu melimpah ruah.

Percaya tak korang yang bila susu kurang/ sikit jangan terus tibai milk boosting herbs?? Kena pahamkan dulu pasai apa susu merudum. Antara sebab musabab nya
♡ ada lapse dalam sesion penyusuan
♡ tidak mengosongkan breast dengan kerap
♡ suction pump merosot vacuum
♡ Diet melampau untuk kuruskan badan
♡ masalah kesihatan – demam etc
♡ stress di rumah atau pejabat

Pasai apa? Memetik kenyataan daripada The Academy of Breastfeeding Medicine protocol on galactogue use

Prior to the use of a galactogogue, thorough evaluation should be performed of the entire feeding process by a lactation expert. Reassurance may be offered, if appropriate. When intervention is indicated for the dyad, modifiable factors should be addressed: comfort and relaxation for the mother, frequency and thoroughness of milk removal, and underlying medical conditions. Medication should never replace evaluation and counseling on modifiable factors.

Sumber: boobgeek

Penyusuan susu ibu, adalah satu fitrah yang Allah SWT ciptakan. As what the fitrah is, manusia hanya merancang Allah jua yang menentukan. Tugas kita sebagai ibu sentiasa tanam dalam diri kita Allah takkan uji kita dengan susu yang sikit kalau kita tak mampu atasinya. We never know, mungkin susu merudum sebab kita stress melampau, mungkin Allah nak gantikan rasa stress di tempat kerja dengan some thing else, perhaps working from home. Or even Allah nak kita improvekan pemakanan.kita sebagai ikhtiar. And again emphasis in our mind

Pengambilan milk booster macam alfalfa, supplemen dsb adalah sebagai asbab shj.Yang menyembuhkan hanya Dia, Allah SWT

Tuntutla ilmu penyusuan, sebagai ikhtiar dan istiqamah dalam penyusuan. InsyaAllah setiap teguk susu yang diminum, lautan pahala untuk si ibu. Continue doa for ur kids, sebab doa seorang ibu adalah sangat mustajab.

Love you all

Muahs

Posted from WordPress for Android

1

Kurangkan Kolestrol dengan Alfalfa?

image

Salam uallz. Entry last sebelum pindah ke rumah sendiri mamasyafi.com. rumah under construction lagi tak sempat nak make up bagai. Hahahah.

Dalam mengong mengong, mama & anak anak sempat wat keja giloss la jugak, konon konon nak bagi ualls tengok d saponin dalam alfalfa. Ngeh…ngeh. Sajer sebab dok baca baca “ooo dalam alfalfa ada saponin yang bole mengurangkan kolestrol selepas pengambilan selama 8 minggu ualls”. So mama ni kekonon nye jumpa la mano nye saponin dalam alfalfa tu kononnye la kan. Hampess betul.

Apa ke bondonye saponin tuh? Mengikut cik Wikipedia saponin ni adalah

image

sumber

Dalam erti kata lain, saponin ni jadik macam sabun nye hydrophobic ends yang react dengan minyak/ kotoran. Chemically ala ala gini la ye. Sila tengok pict di atas

Hmph macam mana nak kata alfalfa nye saponin ni. Ha eksperimen simple jer. Siap ada control eksperimen gitu. Tak caya tengok bawah.

image

Control eksperimen – basically minyak masak + air suam, untuk tunjukkan mama tak tipu uallz.hahaha sempat ayat mak noks

Eksperimen – air masak + minyak + alfalfa 5 -6 biji

Ada video mama hamek when alfalfa in action cumanya sbb blog mama ni tak link ngan videopress, makanya tunggu i upload video dari henpon ke youtube then dari youtube mama link kan dalam next entry yer. Level amatur gilos mama noks. Sila abaikan background tudung saji itu yer :-p

Apa jadi yer, kalau kita godak godakkan alfalfa dalam eksperimen ni jadik macam mana ye??? Hmph..nak tengok video???? Tunggu mama upload dalam youtube ek. Sapa nak tau update, sila follow blog mamasyafi.com kalau tak jangan nyesal dek non terlepas hot video gitu. Tahap viral la. Hahahah perasan plak mak noks!

image

Cer teropong, nampak tak? Don’t worry kalau tak nampak, ualls ada alfalfa tak? Cer replicate eksperimen simple ni..sure nampak nye. Anak anak mama si Syafi & Iyad gembira tengok eksperimen ni.

So apa inferens dari eksperimen ni? Simple jer noks, Alfafa ada saponin, saponin attracts cholestrol….aligned tak dengan kajian kajian proven pasal alfalfa dengan cholestrol selepas pengambilan selama 8 minggu?
In a recently completed clinical study of 45 patients, Dr. Lawrence Rink, a clinical professor at the Indiana University School of Medicine found that 1120 mg. of alfalfa sprouts daily substantially reduced cholesterol. The six-week study, concluded in February, showed levels of LDL (bad) cholesterol declined an average 16.6% and HDL (good) cholesterol increased an average of 11.2%.

This research is the first known human trial using alfalfa sprouts, although several studies using alfalfa were run in Europe in the 1990’s.

The subjects of the Indiana study were randomly assigned to one of three groups: a placebo pill; 1120 mg. per day; or 2240 mg. per day. The patients entered the study with over 50% taking statin drugs (Mevacor, Lipitor, Zocor) and over 60% suffering from coronary artery disease. More importantly in the soon to be published report, C-reactive protein, a blood marker of inflammation, which in high levels increases heart disease risk, was significantly reduced.

Sumber: alfalfa

Best kan? So jom pakat makan alfalfa semua yer darlings ya.

Posted from WordPress for Android

0

Kurangkan kolestrol dengan alfalfa

Mama teringin nak buat entry ni. Dah lama, dari 2 minggu lepas. Tapi tula tak terbuat lagi. Macam macam ujian. Hahahaha what to do kan. 2 weekends berturut turut travelling balik kampung. Weekend lepas ke Johor, minggu ni ke Kedah. Memang 1 Malaysia gitu kekdahnya, kata cinta seantero Malaya, si suami Jawa Johor, bini nye plak orang Kedah. Haa amek ko, memang merentas Lebuhraya Utara Selatan la kiranya kan. Hehhehe.

Untuk readers setia mama, ada trivia sket. Betul ke alfalfa boleh merendahkan kolestrol???

Jawapannye, Yes.

Keyword dia: saponin. Dalam alfalfa ada saponin. Saponin pulak bertindak  “menarik” kokestrol dalam darah. So selepas konsisten ambil alfalfa selama 8 minggu insyaAllah paras kolestrol menurun ye.

Nak lagi details on how to?? Tunggu….hihihi

Love
MamaSyafi
0134895962
naza akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Alfalfa vs. Jamu Susuk xxxx

Gong Xi Fa Cai semua…makan besooor hari ni…ada plak yang makan besar atas highway hihihihi iyola..time tgh driving balik kampung ke jejalan gitu…

Arini..emamdangkan 2nd last day promo alfalfa kan..meh mama nak share perkongsian sahabat mama pasai dilema segala jenis jamu yang dimasukkan ke dalam miss va jay jay konon.

Mama musykil pasal produk produk macam ni..selamat ke tak…huhu no scientific explanation gitu…macam ulan ulam tu clear la kiranya…ni komen kawan mama pengguna setia produk itu sebelum jatuh conta ngan alfalfa
image

image

image

Owh ngeri I kan..u all pengguna bijak lilihla sendiri yer..hihi

Love
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

5

Kesan Buruk Alfalfa Yang Perlu Anda Tahu

Haaa…you all sapa yang dok prasan bagus Alfalfa Shaklee tu…meh baca ni!! Jangan beli kalau you all rasa tak ready nak menghadapi kesan kesan buruk ni tau…

1) haaa…untuk bini bini orang tu…kena sedia ni tau…habis tak laku segala krim pelincir apa jenis brand pon..sbb miss V tak kering bila dengan suami. Sedia ke you all?

2) tokey kedai 7 E bankrup sebab takder orang beli panty liner / disposable panties sbb bye bye keputihan

3) peniaga online yang orang dok berebut beli segala fiber drink tutup kedai…huhuhu

4) farmasi byk stok tak jalan ubat high cholestrol

5) krim krim kurap semua expired kat kedai…

6) tokey baju saiz XXL @ big size garu kepala..bisnes slow…tak dak dah pelanggan setia…waaaaaa

7) pompuan pompuan kaki goda tak jumpa laki orang nak jadik sugar daddy….hihihi

8 ) suami asyik nak berkepit ja dengan bini

You all ready ka? Kalau jawab ya…baru cari mama nah….hehehe

MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

0

Aku sebotol Alfalfa Shaklee

Haaa topic..mama arini ala ala monologue gitu..hehehhe inspirasi dari my Shaklee mummy, sis Yatie Mellon. Biasalah group kami ni bersepah keliling Malaysia…tp bising ya rabbi dalam whatapps…semua diskusi/ forum/ knowledge sharing virtual gitu..semalam dok chit chat pasal aku setin ESP..arini mama nak tulis monologue alfalfa gitu kekdahnya…memang vogue d vass gitu. Kata duplicate yer dok? Bukan copy cat..hehehe.

Selamat membaca monologue alfalfa itu….

Namaku Shaklee Alfalfa…aku mai dalam 2 jenis packaging. Saiz besar 700 tablets @ retail price RM 97.50 & yang kecik 330 tablets @ RM53.75.
Bulan Jan 2014 ni promo alfalfa..buy 6 FREE 1 ….memang jimat!!! Pasai apa plak murah bulan ni? Shaklee memang gitu…tiap bulan ada produk promo..sebulan 1 produk ja..beli 6 percuma 1…tu buat aku suka jadik famili Shaklee ni…hehehhe

image

Istimewanya aku…aku ni sebenaqnya ekstrak dari dried alfallfa leaves organik gitu…lepas tu aku dipetik dari pokok matang yang umuq lebih 2 tahun..akar aku dalam 6 meter dalam tanah.. daun aku takdak canavine berbanding dengan kawan aku si alfalfa sprout. Tak caya..cuba you all tengok beza tak rupa kami..alfalfa sprout kecik ja..macam tauge hijau…muda bergetah gitu….kami plak daun alfalfa matang..siap ada ranting dengam bunga purple lagi..comel tau…100% organik.gitu…

image

Dah lama orang dulu dulu guna pakai alfalfa…orang Arab panggil kami “father of all foods” ; orang Cina dari abad ke 6 lagi dah guna kami dalam chinese medicine…mau tak…kami banyak khasiat…nak tau ka? Baca kat sini nah..

♥ protein
♥ acid amino
♥ klorofil
♥ fiber
♥ 15 minerals
♥ 10 vitamin
♥ 8 enzim
♥ fitokimia

Ada satu lagi yang musti buat hangpa semua terkejut…

image
Haa…pada geng hat susah nak telan susu waktu breastfeeding…memang sesuai la alfalfa ni..hehehhehe

Awatla geng geng Shaklee dok meroyan macam macam pasai alfalfa Shaklee ni..depa dok kata kalah kacip fatimah.
Laki depa dok jeling jeling manjang????? Haish, hangpa ni cerita dalam kain pon nak tau..pi baca entry Mamasyafi hat sebelom ni….baru hangpa tau noooo. Bak mai link

Tu ja ka…hat depa dok sebok melampau sharing???? Haish jangan tak tau…meh kami nak cerita naaaa

SATU:cuci hati, darah & usus
Bukan ka hati kita.kilang detoxs, bila kilang waste disposal kita sangkut kalu…semua toxin berselerak dalam badan..habis dengan darah & usus semua kena. Alfalfa ni jenis alkaline food..habis semua toxin dalam hati, usus, darah ngan kulit dia bantai…barula kulit glowy2 gitu…

DUA: Melawan Alahan
Ni memang best..kami ni cukup meletop utk orang yang ada kulit & hidung sensitif, kurap, badan berbau & ulat air…haish hangpa jangan tak tau..insyaAllah masalah masalah kulit ni hilang lepas consisten dengan makan kami…tapi jangan pulak dok ingat magic..makan malam ni esok trus hilang!!! Hangpa kena paham..kami kan cuci darah hangpa..kami bukan penapis mcm tapis ayaq tu…slow n steady naa..lagi nak turunkan kolestrol dengan alfalfa pon makan masa 8 minggu..sabaq naa…biaq slow asai selamat….takut sungguh la ni macam macam orang dok cerita..silap haribulan..dari sihat jadi sakit..jaga jaga cheq nah…

TIGA: Memperbaiki penghadaman
Hangpa tau tak…sapa hat dok selalu perut kembung ka, gastrik kaa, ulser atau sembelit..elok mai telan kami…sebab kami kan alkaline & penuh serat tau

Empat: menyingkirkan lemak & kolestrol
Ni ramai orang tak tau..depa ingat makan kami & lecithin tu setakat nak bagi kuruih…depa tak sedaq…kolestrol depa pon bole turun tau…sebab dalam alfalfa ada saponin…

image

image

LIMA: Melawan Tumor
Hangpa jangan ingat kami kecik kami lemah..insyaAllah Allah jadikan kami ni rahsia untuk melawan tumor..kan ka Allah dah cakap..semua sakit ada ubat dia kecuali mati!!!

ENAM: MELEGAKAN KELETIHAN
Allah bagi kelebihan kat kami untuk merawat masalah keletihan & lesu lesu badan. Pasai tu la…mak mak hat menyusukan anak rasa hilang la lesu lesu badan lepas amek kami

Sori naa.. hari ni entri kami banyak terbold in intentionally…maklumla pakai tepon ja..sambil assistant kecik tolong…

Bye
Posted from WordPress for Android