Big Fat Lie- Ibu Menyusu Tak Perlukan Suplemen!!

Wah sentap uallz tajuk entry ni. Apa ke hal nye plak mama anak 3 meraban. Kata SID Shaklee perhal plak status provoke melampau gitu, mana hilang “kesetianmu” pada produk suplemen.

Mau tak dek non, mama perasan la banyak benor soklan dekat group group; tak kesah la FB group ibu ibu segala macam or forum forum, kerap sangat ada soklan berbunyi ala ala gini

Tolong sis, susu saya sikit 2 oz/ 3 oz bla bla jer setiap kali pump, macam mana nak naikkan pengeluaran ek

Pastu sure la ramai la ahkak ahkak terror aka tukang jual jamu/ vitamin/ jus magic segala bagai menjawab ala ala gini.

Sis, PM saya yer, saya ada jual jamu xxxxx sekian gerenti bole tambah susu punya

Or macam ni

Dapatkan produk Shaklee, set penyusuan budget untuk melimpah ruahkan susu anda

Wah so sarcastic gitu noks. Tak pun ada la FB ads yang bunyi ala ala

Susu melimpah ruah sampai penuh peti ais, selepas saya makan produk ♤●♢♢●♢■

Tak cukup dengan caption konon kononnya ayat vogue d vass nah amek ko ada plak gambor susu penuh peti or baby mungil senyum kenyang or gambor hasil

Alamak ada yang terasa ke? Ok so harini mama nak share ilmu basic penyusuan. Betul ke breastfeeding perlukan magic diet/ fad product untuk ensure sustainability of breastmilk production?

Sebagai hamba Allah, kita harus mengakui betapa hebatnya ciptaan Allah yang Esa. Pi mana sekali pun sekali kat Utopia, Uganda ka Afganistan ka mana ka, memang fitrah ibu kurus ka gemok ka tinggi ka rendah semua Allah bagi susu sebagai makanan terbaik anak kita. Percaya tak kalau mama kata

how deprived our diet are, our body still will generates breast milk for your little buds!

Sebab tu mama nak share quote ni

The quality of breast milk is only affected in extreme cases of deprivation, or by excessive intake of a particular food. 

Sumber: womenshealth

Sebab tu mama kata ahkak ahkak hat dok jual product lebat susu or yang sewaktu dengannya tu PENIPU BESAQQ . Hish, awat mama; sampai macam tu ka depa nak tipu pengguna??BIG FAT LIE sungguh noh depa ni.

Jeng Jeng Jeng

Haish, tak aih!janganla dok bersangka buruk kat orang macam kami semua noks; tak dak niat kami nak tipu adik kakak maneees semua. Jangan tak tahu yang

Food absorbed by a nursing mother not only fulfills her own nutritional needs, which are greater during the postnatal period, but also enables her to produce milk. A woman who does not feed herself properly may still have a healthy baby, but it will be to the detriment of her own health. If you lack sufficient nourishment, your body will make milk production its first priority, and your needs will go unmet.

image

Regardless of your diet, insyaAllah anak anak kita semua sihat jer..tapi yang sengsaranya badan mak nye la.

Sebab tu jugak Allah suruh kita sayang ibu kita sebab apa, untuk anak tersayang; untuk mencukupkan nutrien anak, deposit nutrient dalam badan si ibu yang digunakan. Betoi ka?

Nak buat macam mana, kena pi suplemen ke uallz? Ehem ehem jangan silap yer

Simple analogy macam ni la katala uallz ada kereta mazda 6 kaler merah lip lap (owh my dreamz car gitu). Dilenjan ke sana sini, terjun lopak, naik gunung, racing atas highway bagai tapi tak pernah servis, tak penah kot teringin nak cuci ka nak antaq pi wax/ polish ka. Agak agak lepas 2 -3 tahun, enjin mazda 6 I tu tip top lagi ka? Body hat merah lip lap tu gamak la dah jadi macam belacan. Sikit merah pon tak nampak. Hambek mai.

Sayang ker nak keluaq duit sikit nak antaq kereta pi servis pi basuh kasi kilat. Tuan kereta lagi bertambah chenta gitu.

Nantikan sambungan entri ni

Bye..

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s