Milk Booster Herbs Busted!! Antara Realiti & Gimik

Salam mommies semua. Short entry for today, pasal milk boosters. Sebabnya ramai salah anggap ambik Alfalfa Shaklee sebagai milk booster pastu susu melimpah ruah.

Percaya tak korang yang bila susu kurang/ sikit jangan terus tibai milk boosting herbs?? Kena pahamkan dulu pasai apa susu merudum. Antara sebab musabab nya
♡ ada lapse dalam sesion penyusuan
♡ tidak mengosongkan breast dengan kerap
♡ suction pump merosot vacuum
♡ Diet melampau untuk kuruskan badan
♡ masalah kesihatan – demam etc
♡ stress di rumah atau pejabat

Pasai apa? Memetik kenyataan daripada The Academy of Breastfeeding Medicine protocol on galactogue use

Prior to the use of a galactogogue, thorough evaluation should be performed of the entire feeding process by a lactation expert. Reassurance may be offered, if appropriate. When intervention is indicated for the dyad, modifiable factors should be addressed: comfort and relaxation for the mother, frequency and thoroughness of milk removal, and underlying medical conditions. Medication should never replace evaluation and counseling on modifiable factors.

Sumber: boobgeek

Penyusuan susu ibu, adalah satu fitrah yang Allah SWT ciptakan. As what the fitrah is, manusia hanya merancang Allah jua yang menentukan. Tugas kita sebagai ibu sentiasa tanam dalam diri kita Allah takkan uji kita dengan susu yang sikit kalau kita tak mampu atasinya. We never know, mungkin susu merudum sebab kita stress melampau, mungkin Allah nak gantikan rasa stress di tempat kerja dengan some thing else, perhaps working from home. Or even Allah nak kita improvekan pemakanan.kita sebagai ikhtiar. And again emphasis in our mind

Pengambilan milk booster macam alfalfa, supplemen dsb adalah sebagai asbab shj.Yang menyembuhkan hanya Dia, Allah SWT

Tuntutla ilmu penyusuan, sebagai ikhtiar dan istiqamah dalam penyusuan. InsyaAllah setiap teguk susu yang diminum, lautan pahala untuk si ibu. Continue doa for ur kids, sebab doa seorang ibu adalah sangat mustajab.

Love you all

Muahs

Posted from WordPress for Android

Advertisements

2 thoughts on “Milk Booster Herbs Busted!! Antara Realiti & Gimik

  1. Assalamualaikum kak, Subhanallah. terkesan dihati sheila bila baca entri ni. sheila berniat untuk bf Adam sehingga dua tahun setengah. taknak diet, biar Adam dapat khasiat terbaik. In shaa Allah, dengan izin Allah Taala. sheila pun study dulu kalau susu merundum. mesti sheila stress kt ofis. so bila mengepam, rilekskan minda. ingat kat anak, alhamdullilah. rezeki dia masih ada dan mencukupi.. bestlah baca entri2 akak..

    • Tq Shiela. Alhamdulillah. Akak sekadar kongsi apa yang terlintas di hati utk manfaat semua. Breastfeeding pon diet tau, mana nak bakar 500kcal sehari free jer 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s