1

Kurangkan Kolestrol dengan Alfalfa?

image

Salam uallz. Entry last sebelum pindah ke rumah sendiri mamasyafi.com. rumah under construction lagi tak sempat nak make up bagai. Hahahah.

Dalam mengong mengong, mama & anak anak sempat wat keja giloss la jugak, konon konon nak bagi ualls tengok d saponin dalam alfalfa. Ngeh…ngeh. Sajer sebab dok baca baca “ooo dalam alfalfa ada saponin yang bole mengurangkan kolestrol selepas pengambilan selama 8 minggu ualls”. So mama ni kekonon nye jumpa la mano nye saponin dalam alfalfa tu kononnye la kan. Hampess betul.

Apa ke bondonye saponin tuh? Mengikut cik Wikipedia saponin ni adalah

image

sumber

Dalam erti kata lain, saponin ni jadik macam sabun nye hydrophobic ends yang react dengan minyak/ kotoran. Chemically ala ala gini la ye. Sila tengok pict di atas

Hmph macam mana nak kata alfalfa nye saponin ni. Ha eksperimen simple jer. Siap ada control eksperimen gitu. Tak caya tengok bawah.

image

Control eksperimen – basically minyak masak + air suam, untuk tunjukkan mama tak tipu uallz.hahaha sempat ayat mak noks

Eksperimen – air masak + minyak + alfalfa 5 -6 biji

Ada video mama hamek when alfalfa in action cumanya sbb blog mama ni tak link ngan videopress, makanya tunggu i upload video dari henpon ke youtube then dari youtube mama link kan dalam next entry yer. Level amatur gilos mama noks. Sila abaikan background tudung saji itu yer :-p

Apa jadi yer, kalau kita godak godakkan alfalfa dalam eksperimen ni jadik macam mana ye??? Hmph..nak tengok video???? Tunggu mama upload dalam youtube ek. Sapa nak tau update, sila follow blog mamasyafi.com kalau tak jangan nyesal dek non terlepas hot video gitu. Tahap viral la. Hahahah perasan plak mak noks!

image

Cer teropong, nampak tak? Don’t worry kalau tak nampak, ualls ada alfalfa tak? Cer replicate eksperimen simple ni..sure nampak nye. Anak anak mama si Syafi & Iyad gembira tengok eksperimen ni.

So apa inferens dari eksperimen ni? Simple jer noks, Alfafa ada saponin, saponin attracts cholestrol….aligned tak dengan kajian kajian proven pasal alfalfa dengan cholestrol selepas pengambilan selama 8 minggu?
In a recently completed clinical study of 45 patients, Dr. Lawrence Rink, a clinical professor at the Indiana University School of Medicine found that 1120 mg. of alfalfa sprouts daily substantially reduced cholesterol. The six-week study, concluded in February, showed levels of LDL (bad) cholesterol declined an average 16.6% and HDL (good) cholesterol increased an average of 11.2%.

This research is the first known human trial using alfalfa sprouts, although several studies using alfalfa were run in Europe in the 1990’s.

The subjects of the Indiana study were randomly assigned to one of three groups: a placebo pill; 1120 mg. per day; or 2240 mg. per day. The patients entered the study with over 50% taking statin drugs (Mevacor, Lipitor, Zocor) and over 60% suffering from coronary artery disease. More importantly in the soon to be published report, C-reactive protein, a blood marker of inflammation, which in high levels increases heart disease risk, was significantly reduced.

Sumber: alfalfa

Best kan? So jom pakat makan alfalfa semua yer darlings ya.

Posted from WordPress for Android

Advertisements
Image
0

Eksperimen main main

image

Eksperimen ntah apa apa. Home Montesori kot. Tanpa motive.
Good opportunity to  instill curiosity for d kids. When science in action. Macam macam benda unthinkable or unsangkarable (what a language)Gosh ampun!!memang perosak bahasa.

Syafi tanya “kenapa minyak dok atas air?”

How to explain d concept of density?

Iyad pulak “look there are bubbles in there”.
Sampai mama sendiri tak tau nak explain.

Hahaha what a night kan. Bottom line education starts from home & it should be fun.

Posted from WordPress for Android

0

Kurangkan kolestrol dengan alfalfa

Mama teringin nak buat entry ni. Dah lama, dari 2 minggu lepas. Tapi tula tak terbuat lagi. Macam macam ujian. Hahahaha what to do kan. 2 weekends berturut turut travelling balik kampung. Weekend lepas ke Johor, minggu ni ke Kedah. Memang 1 Malaysia gitu kekdahnya, kata cinta seantero Malaya, si suami Jawa Johor, bini nye plak orang Kedah. Haa amek ko, memang merentas Lebuhraya Utara Selatan la kiranya kan. Hehhehe.

Untuk readers setia mama, ada trivia sket. Betul ke alfalfa boleh merendahkan kolestrol???

Jawapannye, Yes.

Keyword dia: saponin. Dalam alfalfa ada saponin. Saponin pulak bertindak  “menarik” kokestrol dalam darah. So selepas konsisten ambil alfalfa selama 8 minggu insyaAllah paras kolestrol menurun ye.

Nak lagi details on how to?? Tunggu….hihihi

Love
MamaSyafi
0134895962
naza akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Macam Mana Nak Sedap Minum ESP

Entry ni mama dedicatekan kat readers yang pernah bertanya mama, ESP ada bau soya..kuat benor, tak lalu tekak teman nak nelan. So straight to the point la yer..hahahah mode ngantuk d very much ha..meh kita chit chat yer.

Acaner nak wat ESP jadik sedap so that I bole jadi akacan @ akak cantik lepas minum ESP. Nak la gorgeous kan minum ESP..tapi kalau tak lalu nak telan, hi hi bye bye la yer.

Sediakan pen dan kertas yer murid murid. Ni opsyen yang ada, kena try and error baru tau yang mana paling serasi dengan tekak kita ye.

ESP + Air suam experience mama, rasa mcm minum homemade soya without sugar. Very d plain gitu
ESP + fresh/ strawberi/ coklat milk (susu kotak/ tepung) – personaly mama suka susu strawbeu lemak berkrim gitu
ESP + fresh milk + kurma – kurma tu rendam dgn susu few hours. Sebelum blend dengan ESP. Sesuai untuk sahur on d go kekdah nya. Memang milk booster.
ESP + susu anmun
ESP + performance drink + mealshake personally breakfast on the go. Sedap
ESP + nestiva 3 in
ESP + Jus tropicana twisters / sunquick oren/ mango – ni memang sedap dengan air air citrus. Rasa masam masam & lemak berkrim.
ESP + any fruit juice
ESP + Milo/ horlicks/ chocolate/ oat drink / cinch shake– mama suka dengan chocolate drink lagi, rasa smooth jer texture

Actually macam macam resepi bole try janji bancuh dengan air sejuk / temperature less than 40C. Sebab kita nak retainkan khasiat soya protein isolate tu.

Satu tips, nak bagi texture smooth pakai shaker atau yang sewaktu dengannya. Macam ni.

image

Haish dok type entry ala resepi ni terus perut berkeriuk. Nyum nyum. I nak dating ngan mommy Shaklee ku  sis Yatie Mellon. Hehehhe

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android