Breastfeeding Tips On The Go

Hi ualls, dalam segmen mommy babbles hari ni meh mama nak share nak kata tips tu tak la; rahsia pon tak la jugak. Cuma some tips untuk mommies yang selalu on the move untuk maintained breast milk supply gitu.

Mama share ni, sebab mama pon salah seorang dari kaum kaum mommies macam ni. Even kat ofis pon keja I merayap dari meeting ke discussion yang tak reti stop gitu.

Ni ha, mengarang entry dalam flight on d way dari Miri ke Kuala Lumpur. Hehehhe gigih tak gigih hari ni mama travel day trip uallz KL-Miri-KL 🙂 atas sebab musabab yang takleh nak elak gitu. Well redha jer la kan, dah nama amanah sebagai pekerja.

Few things yang mommies kena ingat & khatam, the foundation of brrastfeeding itself. Rules of thumb

Supply = demand

Nak make sure supply cukup, mommies kena ensure kita simulate adequate demand. Ni masalah besar especially pada geng travellers. Minimum demand 8 kali sehari @ every 3 hours. Abih tu kot kena travel dalam flight sampai  2 -3 jam, dengan naik taxi gedebuk gedebak mau makan 5 jam camner nak simulate demand gitu. Ni ada tricks yang ualls bole praktik.

♡ invest untuk  portable double pumping breast pump. Handsfree paling superb.Macam macam cap ada, for mama mine is Medela Freestyle dah 5 tahun berjasa gitu. Sihat lagi. Alhamdulillah
♡ discrete nursing cover @ shawl
♡ blouses / baju yang ada zip kat tepi
♡ utk travelling pakai flight cari seat window yang bersesuaian dgn opening zip tu. So kalau zip belah kiri cari la seat A, belah kanan cari seat F (contohnye la)
♡ jangan lupa ice pack/ cooler box/ storage bags & yang sewaktu dengannya

What u can do, which mama dah praktis..hehehehe u can pump discretely while on the plane gitu. Kalau kat office pon mama buat gitu..hahahahaha. D Good thing is that, bila pakai double pumping ni you can save a lot of time for pumping. Contoh la kan, if sebelah boob itself nak pump makan masa 10 – 15 minit, kalau both dah 20 – 30 minit. Kalau kat office nak kena pump 3 – 4 kali dah makan masa dekat 2 jam kan? Sebagai pekerja rasa bersalah la pulak nak buat gitu kan, gunakan masa yang Allah amanahkan untuk keja tapi pakai untuk personal use.

Bila pumping on the go kat workstation sendiri ni insyaAllah bole resolve both isu, antara amanah seorang ibu & amanah seorang pekerja. Ibu mana yang nak bagi rezeki susu ibu yang kurang berkatnya kan? Keberkatan penting kan? So takder alasan nak ponteng kerja or ponteng pumping lagi.

InsyaAllah dipermudahkan. Next entry insyaAllah mama nak kongsikan diet sepanjang penyusuan dan macam mana supplement bole membantu mommies semua. Kita belajar sama sama k. Amin ya Allah.

Tak sabar mama nak sampai rumah, nak jumpa hubby & anak anak. Moga Allah permudahkan selamatkan semua urusan kita.

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s