Benarkah Soya Penyebab Breast & Prostate Cancer?

Salam weekend you all semua. Entry ni special request tau dari mommy Shaklee Sis Yatie Mellon. Ala ala myths debunked gitu untuk urban legends kekdahnya. Iyerla macam macam sangat statement pasal bahaya soya ni sebabkan kanser lah, cik abang jadik ahkak pondan la & macam macam lagi la dik non oi. Nak tak nak kena study la yer dok? Kalau uall rajin cer khatamkan link youtube Dr Steve Chaney pasal soya ni. Ni entry soya in general & takder kena mengena dengan produk sesapa yang hidup atau mati tau. Heh, apola mamasyafi meraban ni. Hehehhehe.
Nak original link? Ha klik sini (youtube)

Siapa Dr Steve Chaney ni? Meh mama letak quote kat sini. Maleh I nak karang panjang panjang. Apakah motif mamasyafi harini uallz 🙂

Dr. Chaney has published over 100 papers and 12 reviews in peer-reviewed scientific journals as well as two chapters on nutrition for one of the leading biochemistry textbooks for medical students. He is also highly sought after as a speaker on the topic of holistic approaches to health.

Sumber: http://healthtipsfromtheprofessor.com/experts/

Refer balik ke youtube Dr Steve Chaney ni, apa detailsnya yer?hmph

Soya dan Breast Cancer

Cer tengok snapshot printscreen dari youtube Dr Chaney yang mama letakkan kat bawah ni. Hahahha. Mudah sket kerja I nak ngarang & share yer dok? Kwang kwang. Uallz yang maleh nak klik link youtube pon senang kan.

Kalau uall nak tau, semua statement bukan setakat digodak godak & diadun sesuk hati ye. Ni apa yang published dalam journal scientific gitu. Tak main ler eksperimen dapur mamasyafi. Kelas ko jemah.

Bukan MamaSyafi overclaim yek. Tak caya baca sendiri. Yang super penting kat sini ada ke statement dari kajian kajian tu yang kata soya menyebabkan breast cancer? takder kan? So kepada semua Kak Tipah, Kak Jemah jangan risau nak ambil soya ye

image

Soya Penyebab Prostate Cancer ?
Ni 1 lagi urban legend yang famous habis pakat takut cik abang sekalian nak minum susu soya. Bukan setakat susu, segala tempe ke tauhu semua cik abang tak yah makan. Dah kata soya penyebab prostate cancer, ye dok?

Tak tau la mama kan, ni statement alal ala Kak Jemah jer la

jarang I dengar para jejaka kacak Jawa yang penggemar tempe bagai ada masalah di prostate mereka

Hahaha kelas statement gitu. Habis yang dok meraban takut kena cancer prostate tu ape kes?

Soya dan Fungsi Thyroid
Macam macam kan orang kata pasal soya, ada plak statement pasai soya menyebabkan hypothyroidism (underactive thyroid). Apa plak hypothyroidism ni? Haish susah mama nak cerita, subject Biology dulu nyawa nyawa ikan 🙂 sebab tu I tak amek medic, tu yang jadi Dr Machine ja la mama hangpa ni.hahaha.
Ni info yang mama jumpa dari Mr Google, hangpa baca nah.heehhehe.

kalau perasan la cer check newborn baby nyer health record, mesti ada 1 test yang nama dia TSH haaa yang tu untuk check thyroid function baby la tu! Pi pakat bukak buku rekod kesihatan anak lekaih. Jangan satgi kita memang dah sedia ada hypothyroidism dari azali tak treated pi salahkan pasai makan soya terlebih pulak, kesian anak kita noh.

image
Dr Chaney kata (p/s bukan saja saja nah, ada evidenced dari clinical studies nah) tak dak kena mengena aih amek soya dengan hypothyroidism. Uall semua rasa lega tak? Another myth debunked? 🙂
Kalau tanya mama la, i suka uallz.

Soya Penyebab Inflamai
Ni 1 lagi urban legend, dek non oi..bukan soya jer orang allergy, kalau yang allergic kacang la, susu la, ayam la, ikan la. Kalau memang dari azali nye dah allergy ke..jadik la inflammation. Takder kena mengena dek non makan soya trus allergic. Contohla kan, katala cik A ada G6PD issue, yang allergic dengan kacang parang tapi tak penah tau..yer la sbb si A ni sejak dah besar tak penah buat blood test, takut jumpa Doctor. Tapi dalam infant health record cik A memang dah sah sah ada G6PD. So jadikla inflamation.

image

Okehla ualls dah penat I meraban, baca baca dulu yer.
Adios.

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

Advertisements

3 thoughts on “Benarkah Soya Penyebab Breast & Prostate Cancer?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s