Penting ke Penjagaan Sepanjang Berpantang

Hi ualls, ni ha mummy habis pantang @ 44 days nak story pengalaman 3 kali beranak czer, 3 kali pantang, lain cara, including pengalaman bentan. FYI mama baru tau bentan tu ape..hahahahahah so loser 😦 malu weh lepas anak sulung dah 7 thn baru sedar mak penah bentan rupanya.

Rezeki kali ni mama amek confinement lady (CL) sejak 21 hari bersalin & sejak discharge hospital mama dapat mandi air daun segala segar rasa badan. Mau tak my mama dari Kulim siap bawak sekarung daun daun untuk mandi. Daun apa I tak khatam la sangat yang i kenai ada daun pisang kelat, daun jambu batu, daun lemuni, daun pandan, serai wangi jer kot, ada sejenis dua daun lagi tp obviously mama tak kenai. Yang pasti lepas mandi badan rasa so refreshed. Hoyeh i am loving it. Stok dedaun tu tahan la buat mandi 2 minggu gitu, memang superb la rasa. Makan semua pon mama masak..so i jaga baby jer la. Best ooo goyang kaki. Makan memang nasi panas panas & lauk orang pantang yang sedap..memang heaven gitu. Dok ngan mak sendiri gitu la kan..si Syafi & Iyad pon makan bersuap…memang best. Keja mama bf baby, clean up baby jer la…hehehe. Merasala dimanjakan gitu. Sampai 14 days mama jaga. Pastu sambung dengan my MIL plak.hehehheh heaven kan? Time ni dugaan mula mai. Out of sudden Iyad high fever, mama pon sama. Iyad buat FBC (full blood count) &neurophils dia elevated showing signs of bacteria infection. Mama plak gi jumpa my obgyn Dr Marsita nak confirmkan any reason associated with the ops ke yang caused fever. BTW i batuk dengan dasat waktu ni. Since czer related clear, so Dr kata respiratory infection la ni. Ok la kalau gitu on antibiotik treatment dengan Iyad. Dekat 10 hari gak la demam kami berdua.

Time ni jugak rumah kami dah start bercatu air….waaaa memang dasat. Nak gi toilet pon risau..sayang ke air dalam bekas simpanan. Horror k.Apapun pengalaman first year dok KL gitu ler kekdahnya.

Back to bentan, jangan ler memain. Silap kena memang melepek badan. Tambah plak time pantang. Nak jadi citer time musim takder air tu mama TERmandi air sejuk. Agak agak dalam 16 hari pantang. Tu la orang degil, hamek ko; terus badan sejuk mengigil gigil. Siap bersweater bagai. Badan berselimut haaa lepas setengah hari gakla baru rasa sedap badan

Barula ku sedar pentingnya jaga diri dalam pantang. Memang ada setengah benda tu nampak kolot. Tapi ikutkan la jugak mana yang penting. Personally pada mama; List DON’T i:
♧ jangan mandi air sejuk
♧ jangan buat keja lasak sangat..walaupun perasan kuat
♧ elakkan makan benda sejuk macam kobis, ais & sayur sejuk lain
♧ amalkan bertungku, tangas & urut. Untuk yang czer bole buat semua ni lepas luka baik. Selalu dalam 2 – 3 minggu.

Tu jer kot.

Love ya

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s