0

Breastfeeding Tips On The Go

Hi ualls, dalam segmen mommy babbles hari ni meh mama nak share nak kata tips tu tak la; rahsia pon tak la jugak. Cuma some tips untuk mommies yang selalu on the move untuk maintained breast milk supply gitu.

Mama share ni, sebab mama pon salah seorang dari kaum kaum mommies macam ni. Even kat ofis pon keja I merayap dari meeting ke discussion yang tak reti stop gitu.

Ni ha, mengarang entry dalam flight on d way dari Miri ke Kuala Lumpur. Hehehhe gigih tak gigih hari ni mama travel day trip uallz KL-Miri-KL 🙂 atas sebab musabab yang takleh nak elak gitu. Well redha jer la kan, dah nama amanah sebagai pekerja.

Few things yang mommies kena ingat & khatam, the foundation of brrastfeeding itself. Rules of thumb

Supply = demand

Nak make sure supply cukup, mommies kena ensure kita simulate adequate demand. Ni masalah besar especially pada geng travellers. Minimum demand 8 kali sehari @ every 3 hours. Abih tu kot kena travel dalam flight sampai  2 -3 jam, dengan naik taxi gedebuk gedebak mau makan 5 jam camner nak simulate demand gitu. Ni ada tricks yang ualls bole praktik.

♡ invest untuk  portable double pumping breast pump. Handsfree paling superb.Macam macam cap ada, for mama mine is Medela Freestyle dah 5 tahun berjasa gitu. Sihat lagi. Alhamdulillah
♡ discrete nursing cover @ shawl
♡ blouses / baju yang ada zip kat tepi
♡ utk travelling pakai flight cari seat window yang bersesuaian dgn opening zip tu. So kalau zip belah kiri cari la seat A, belah kanan cari seat F (contohnye la)
♡ jangan lupa ice pack/ cooler box/ storage bags & yang sewaktu dengannya

What u can do, which mama dah praktis..hehehehe u can pump discretely while on the plane gitu. Kalau kat office pon mama buat gitu..hahahahaha. D Good thing is that, bila pakai double pumping ni you can save a lot of time for pumping. Contoh la kan, if sebelah boob itself nak pump makan masa 10 – 15 minit, kalau both dah 20 – 30 minit. Kalau kat office nak kena pump 3 – 4 kali dah makan masa dekat 2 jam kan? Sebagai pekerja rasa bersalah la pulak nak buat gitu kan, gunakan masa yang Allah amanahkan untuk keja tapi pakai untuk personal use.

Bila pumping on the go kat workstation sendiri ni insyaAllah bole resolve both isu, antara amanah seorang ibu & amanah seorang pekerja. Ibu mana yang nak bagi rezeki susu ibu yang kurang berkatnya kan? Keberkatan penting kan? So takder alasan nak ponteng kerja or ponteng pumping lagi.

InsyaAllah dipermudahkan. Next entry insyaAllah mama nak kongsikan diet sepanjang penyusuan dan macam mana supplement bole membantu mommies semua. Kita belajar sama sama k. Amin ya Allah.

Tak sabar mama nak sampai rumah, nak jumpa hubby & anak anak. Moga Allah permudahkan selamatkan semua urusan kita.

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

3

Benarkah Soya Penyebab Breast & Prostate Cancer?

Salam weekend you all semua. Entry ni special request tau dari mommy Shaklee Sis Yatie Mellon. Ala ala myths debunked gitu untuk urban legends kekdahnya. Iyerla macam macam sangat statement pasal bahaya soya ni sebabkan kanser lah, cik abang jadik ahkak pondan la & macam macam lagi la dik non oi. Nak tak nak kena study la yer dok? Kalau uall rajin cer khatamkan link youtube Dr Steve Chaney pasal soya ni. Ni entry soya in general & takder kena mengena dengan produk sesapa yang hidup atau mati tau. Heh, apola mamasyafi meraban ni. Hehehhehe.
Nak original link? Ha klik sini (youtube)

Siapa Dr Steve Chaney ni? Meh mama letak quote kat sini. Maleh I nak karang panjang panjang. Apakah motif mamasyafi harini uallz 🙂

Dr. Chaney has published over 100 papers and 12 reviews in peer-reviewed scientific journals as well as two chapters on nutrition for one of the leading biochemistry textbooks for medical students. He is also highly sought after as a speaker on the topic of holistic approaches to health.

Sumber: http://healthtipsfromtheprofessor.com/experts/

Refer balik ke youtube Dr Steve Chaney ni, apa detailsnya yer?hmph

Soya dan Breast Cancer

Cer tengok snapshot printscreen dari youtube Dr Chaney yang mama letakkan kat bawah ni. Hahahha. Mudah sket kerja I nak ngarang & share yer dok? Kwang kwang. Uallz yang maleh nak klik link youtube pon senang kan.

Kalau uall nak tau, semua statement bukan setakat digodak godak & diadun sesuk hati ye. Ni apa yang published dalam journal scientific gitu. Tak main ler eksperimen dapur mamasyafi. Kelas ko jemah.

Bukan MamaSyafi overclaim yek. Tak caya baca sendiri. Yang super penting kat sini ada ke statement dari kajian kajian tu yang kata soya menyebabkan breast cancer? takder kan? So kepada semua Kak Tipah, Kak Jemah jangan risau nak ambil soya ye

image

Soya Penyebab Prostate Cancer ?
Ni 1 lagi urban legend yang famous habis pakat takut cik abang sekalian nak minum susu soya. Bukan setakat susu, segala tempe ke tauhu semua cik abang tak yah makan. Dah kata soya penyebab prostate cancer, ye dok?

Tak tau la mama kan, ni statement alal ala Kak Jemah jer la

jarang I dengar para jejaka kacak Jawa yang penggemar tempe bagai ada masalah di prostate mereka

Hahaha kelas statement gitu. Habis yang dok meraban takut kena cancer prostate tu ape kes?

Soya dan Fungsi Thyroid
Macam macam kan orang kata pasal soya, ada plak statement pasai soya menyebabkan hypothyroidism (underactive thyroid). Apa plak hypothyroidism ni? Haish susah mama nak cerita, subject Biology dulu nyawa nyawa ikan 🙂 sebab tu I tak amek medic, tu yang jadi Dr Machine ja la mama hangpa ni.hahaha.
Ni info yang mama jumpa dari Mr Google, hangpa baca nah.heehhehe.

kalau perasan la cer check newborn baby nyer health record, mesti ada 1 test yang nama dia TSH haaa yang tu untuk check thyroid function baby la tu! Pi pakat bukak buku rekod kesihatan anak lekaih. Jangan satgi kita memang dah sedia ada hypothyroidism dari azali tak treated pi salahkan pasai makan soya terlebih pulak, kesian anak kita noh.

image
Dr Chaney kata (p/s bukan saja saja nah, ada evidenced dari clinical studies nah) tak dak kena mengena aih amek soya dengan hypothyroidism. Uall semua rasa lega tak? Another myth debunked? 🙂
Kalau tanya mama la, i suka uallz.

Soya Penyebab Inflamai
Ni 1 lagi urban legend, dek non oi..bukan soya jer orang allergy, kalau yang allergic kacang la, susu la, ayam la, ikan la. Kalau memang dari azali nye dah allergy ke..jadik la inflammation. Takder kena mengena dek non makan soya trus allergic. Contohla kan, katala cik A ada G6PD issue, yang allergic dengan kacang parang tapi tak penah tau..yer la sbb si A ni sejak dah besar tak penah buat blood test, takut jumpa Doctor. Tapi dalam infant health record cik A memang dah sah sah ada G6PD. So jadikla inflamation.

image

Okehla ualls dah penat I meraban, baca baca dulu yer.
Adios.

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Kesan Buruk Shaklee Mealshake Yang Patut Anda Tahu

Assalamualaikum uallz. Memang mama sejak ada Nuha ni ngelat benor updates blog. Jadual waktu mama hellwire lagi ni.hahaha tak abis abis adjusting schedule #supermak gitu. Abaikan d babbles ualls.

Since May 2014 ni kembali promo super d awesome Shaklee Mealshake French Vanilla yang super d awesome gitu; meh mama nak babbles & share kat semua mommies kat luar, pahamkan dulu kesan kesan Shaklee Mealshake ni sebelum korang sogokkan kat anak anak ualls. Kara3ng jadi apa apa meroyanz plak kan.

First of all, u alls kena pahamkan kesesuaian produk ni untuk siapa dulu tau
♤ ia tidak sesuai bagi bayi berumur 1 tahun ke bawah
patuhi jumlah dosage yang disarankan oleh distributor anda, tapi la kan kalau distributor ualls soh bagi secawan mealshake sehari meh inform I, ada ler tu orang dah kena ajaran sesat. Meh kita cari distributor uallz & kita kapakkan mereka. Zassss
♤ sesuai untuk mereka yang tak reti nak telan supplement dalam bentuk tablets
♤ sesuai untuk seisi keluarga
♤ lagi satu mealshake bukan dedak ayam yer.

Apa kesan buruk mealshake nye ni? I tak sabar nak tau. Meh mama nak story macam mana kesan dia kat anak anak kita. Banyak sangat sampai tak mampu I nak tulis dek non

♧budget makanan bulanan parent semua meningkat..mau tak kalau kena caranya semua benda anak u all mintak nak makan tolak batu & kayu jer. Para mommy tu get ready dengan extra budget for food

♧ mommies kerap basuh poo poo anak. Penat dek non…Sebab anak u all rajin benor ke toilet lepas hilang sembelit.

♧ kurangkan lawatan sambil belajar ke GP/ pead…so jarangler maknye dapat jumpa Doctor hensem…rugi you all

♧ para bakers susah nak cari perisa au naturale French Vanilla (tapi ni kat USA la, sebab mealshake manufactured kat sana. Asyik abis jer on shelf french vanilla sebab kena kidnap untuk Shaklee mealshake production. Ekekekekke

♧ mak mak jenuh sembunyi tong/ canister mealshakes; takut cepat habis. Ye la anaknye asik tunjuk nak je. Ni tak susah, nak murah meh join jadi member Shaklee setel problem 🙂

Banyak kan kesan buruk Shaklee mealshake ni????? Nak beli ke tak nak beli?? Rugi karang. Jadik member terus untung. Nak ke taknak?

image

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Tributes to All Ob-Gyn MamaSyafi

Perjalanan hidup mama sebagai seorang mama & ibu menemukan mama with four awesome lady ob-gyn consultant. Serata Malaysia depa membantu mama. Allah hadirkan those wonderful doctors to help me & my kids. Sejak jumpa these doctors, mama simpan impian nakkan anak anak perempuan mama follow the footsteps to be musleh Ob-Gyn consultants.

Syafi Humaira & Iyad Riddauddin Pregnancies and Births
Anak berdua ni waktu mama pregnant checkup nye di Bintulu sebab kami dok sana waktu tu. Masa tu ob-gyn lady yang ada cuma Dr Law Khee Noi, siapa yang tak kenal dia kat Bintulu. Waktu tu Dr Law still keja kat Hospital Bintulu, so check up waktu malam kat klinik hubby dia which is Dr Lau (our GP). Klinik dia basic tapi layanan memang best. Sorry I tak jumpa google gambar Dr Law plak ek. By both pregnancies approaches 35 -36 weeks kami balik Kulim. So Ob-Gyn yang menyambut kelahiran Syafi & Iyad is Dr Fawziah Tan Sri Ishak.

image

Dr Fawziah. Pict credit to kpjpenang web

Waktu Syafi, mama jumpa Dr Fawziah kat Bagan Specialist Centre. Then waktu Iyad she moved to Kpj Penang so kat situ la kami jumpa lagi sekali.heheheh. Waktu Nuha, ada jugak jumpa dia skali kot waktu 20 weeks, preparation just in case nak pantang kat kampung.

Nuha Maisara
Waktu Nuha, mama nye checkup semua kat Columbia Asia Setapak. Ualls bole baca entry pasal pengalaman mama bersalin Nuha jer..hehehe.

A tribute to my beloved doctors; Dr Sudha Kumari & Dr Marsita Mansor.

image

Dr Sudha Kumari Cr: Columbia Asia Web

image

A salute to all my Ob-gyns. Hanya Allah mampu membalas budi & jasa ualls.

BTW entry ni mama karang waktu buhsan menunggu turn nak jumpa Dr Marsita kat Klinik Medina for post partum check. Anak anak mama yang bertiga tu tinggal dengan Ayahnya kat rumah.

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Penting ke Penjagaan Sepanjang Berpantang

Hi ualls, ni ha mummy habis pantang @ 44 days nak story pengalaman 3 kali beranak czer, 3 kali pantang, lain cara, including pengalaman bentan. FYI mama baru tau bentan tu ape..hahahahahah so loser 😦 malu weh lepas anak sulung dah 7 thn baru sedar mak penah bentan rupanya.

Rezeki kali ni mama amek confinement lady (CL) sejak 21 hari bersalin & sejak discharge hospital mama dapat mandi air daun segala segar rasa badan. Mau tak my mama dari Kulim siap bawak sekarung daun daun untuk mandi. Daun apa I tak khatam la sangat yang i kenai ada daun pisang kelat, daun jambu batu, daun lemuni, daun pandan, serai wangi jer kot, ada sejenis dua daun lagi tp obviously mama tak kenai. Yang pasti lepas mandi badan rasa so refreshed. Hoyeh i am loving it. Stok dedaun tu tahan la buat mandi 2 minggu gitu, memang superb la rasa. Makan semua pon mama masak..so i jaga baby jer la. Best ooo goyang kaki. Makan memang nasi panas panas & lauk orang pantang yang sedap..memang heaven gitu. Dok ngan mak sendiri gitu la kan..si Syafi & Iyad pon makan bersuap…memang best. Keja mama bf baby, clean up baby jer la…hehehe. Merasala dimanjakan gitu. Sampai 14 days mama jaga. Pastu sambung dengan my MIL plak.hehehheh heaven kan? Time ni dugaan mula mai. Out of sudden Iyad high fever, mama pon sama. Iyad buat FBC (full blood count) &neurophils dia elevated showing signs of bacteria infection. Mama plak gi jumpa my obgyn Dr Marsita nak confirmkan any reason associated with the ops ke yang caused fever. BTW i batuk dengan dasat waktu ni. Since czer related clear, so Dr kata respiratory infection la ni. Ok la kalau gitu on antibiotik treatment dengan Iyad. Dekat 10 hari gak la demam kami berdua.

Time ni jugak rumah kami dah start bercatu air….waaaa memang dasat. Nak gi toilet pon risau..sayang ke air dalam bekas simpanan. Horror k.Apapun pengalaman first year dok KL gitu ler kekdahnya.

Back to bentan, jangan ler memain. Silap kena memang melepek badan. Tambah plak time pantang. Nak jadi citer time musim takder air tu mama TERmandi air sejuk. Agak agak dalam 16 hari pantang. Tu la orang degil, hamek ko; terus badan sejuk mengigil gigil. Siap bersweater bagai. Badan berselimut haaa lepas setengah hari gakla baru rasa sedap badan

Barula ku sedar pentingnya jaga diri dalam pantang. Memang ada setengah benda tu nampak kolot. Tapi ikutkan la jugak mana yang penting. Personally pada mama; List DON’T i:
♧ jangan mandi air sejuk
♧ jangan buat keja lasak sangat..walaupun perasan kuat
♧ elakkan makan benda sejuk macam kobis, ais & sayur sejuk lain
♧ amalkan bertungku, tangas & urut. Untuk yang czer bole buat semua ni lepas luka baik. Selalu dalam 2 – 3 minggu.

Tu jer kot.

Love ya

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android