Berpantang dengan Shaklee Bila Anak Jaundice?

Assalamualaikum readers mama…dah seminggu mama tak bersiaran kat blog kesayangan mama ni..ala ala dah mula bersawang gitu…syok plak I bila ada baby kecik ni..Nuha Maisara anugerah terindah…rezeki Allah bagi selepas hampir 5 tahun Abg Iyad asik jadik adik manja…

Bila sebut pasal newborn memang tak dapat lari dari masalah demam kuning @ jaundice. Banyak sebab jaundice yang mama baca &; tak larat nak story…itu kalau ada demand..nanti mama buat entry ekslusif pasal jenis jenis jaundice 🙂

Kalau takder…sila gi google sendiri ek
:-p type jer newborn jaundice..hehhehhehe

Macam mama & anak anak memang takleh lari dari Jaundice..since mama blood type O+, hubby AB+, anak anak semua A+. So memang ada issue ABO incompatibility di situ…untuk kes Syafi & Iyad..both ended upwith prolonged jaundice. Haiyak yang merana nya..badan mama la..dah la pantang..operate lagi…say no to halia & rempah ratus bagai..waktu tu tak kenal suplemen lagi..harapkan apa yg Obgyn bagi jer…dengan kena paksa makan ikan haruan la..air gamat la…segala pati gamat bagai…memang tak hengatnyer la healing crisis!!!!

Seksa ualls dgn anak jaundis..mamanya badan tergaru garu gatal k..naik rashes tebal satu badan..jenuh tepek calamine losyen..nak mkn anti histamine medication apa plak kan..so pasrah gitu..

Pengalaman mama..jamu atau apa benda sewaktu dengannya cuma resumed lepas 60 days gitu…memang la badan lemah longlai jer la..Dengan melayan gelagat anak nye lagi…

Alhamdulillah..rezeki kali ni..mama jatuh chenta dengan Shaklee dari awal…even sebelum conceiving lil Nuha mama tu..memang beza. Weight gain mama as usual memang susah nak naik..rasa in total naik dlm 7kg jer kot..itupon struggle k….macam mcam i telan tp berat tak naik..mama I sampai risau takut cucu nya kena IUGR (Intra Uterine Growth Restriction) sebab poor maternal diet gitu…alhamdulillah rezeki Allah bagi Nuha sihat selamat & boolat gitu.

As expected Nuha shows jaundice signs as early as day 3 @91 (unit mama tak tau k).yg pasti high limit is 205. Day 4 naik ke 125, trus start phototheraphy…day 5 after phototheraphy naik plak ke 128…still berakkan meconium lagi.. as prognosis was ok kami discharged…day 6 follow up lagi..alhamdulillah turun ke 96 plak..& tali pusat dah luruh…Sekarang ni pon still.ada jaundice la..tapi sket jer lagi. As precaution mama tak start la lagi makan apa apa herba macam alfalfa atau ginger.

So macam mana mama berpantang dah la operate lagi kan? Alhamdulillah Allah mudahkan. Regime pantang version Shaklee mama includes semua ni

♧ 2 biji vitalea sehari – sebijik lepas lunch & sebijik pas dinner, biasanya amek sebijik..tapi sebab mama ada low RBC (red blood count) sebelum bersalin even Hemoglobin >12.0, so mama upkan vitalea
♧ ESP
♧ 1 bijik B complex
♧ 2 biji osteomatrix sebelum tidor
♧ 1 bijik omegaguard
♧ 2 biji lecithin untuk atasi clogged milk duct…haiyo ini manyak sakiiittt or, waktu kat spital cik B engorged..dus dus
♧ 1 biji sustained released vit C untuk sembuhkan luka & improved scar appearance
♧ madu khaula sesudu makan
♧ susu kambing segar 1 botol sebelum tidor / early morning sebab kata Dr Marsita bagus untuk anak jaundice

Senang kan? Cuma alfalfa jer mama hold on until baby nye jaundice betul betul clear. Memang different la mama rasa pantang kali ni…badan rasa kuat…takder la.melepek bagai..dahla.dengan anak anak.yang tengah membesar kan…si Syafi yang sensitive nyer & si Iyad yang still.adapting to the fact that he is no longer “adik”.

Semalam masa.ada wound care review dengan Dr Marsita..as usual Nuha memang mama usungla..pi spital dengan my mama yang tak pernah jumpa Dr Marsita lagi :-p Alhamdulillah kali ni rahim pun kecut cantik dah masuk dalam pelvis, tak bengkak pun; different dari yang 2 sebelum ni, scar kat perut pon halus jer…yang best perut I dah ala ala mengecut gitu….owh i pakai bengkung yer..binder utk post ops cap bengkung moden tak ingat beli kat ner..tp ni tinggalan pantangkan Iyad la ni..hehehe

Ok mama nak lelapkan mata jap..sementara si Nuha Maisara ni tidor…awal dia bangun..buat aksi manja nak attention…dah mula senyum2 nak borak dengan mama gitu…ok bye

BTW promo ESP still on ya..lagi 4 hari jer tinggal

Love
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

Advertisements

One thought on “Berpantang dengan Shaklee Bila Anak Jaundice?

  1. Assalamualaikum kak, thanks sharing berpantang dengan shaklee.. sheila pun akan consume shaklee masa berpantang. harapnya baby kurang jaundice, tengah amalkan pemakanan sunnah untuk elak jaundice ni sebab sheila darah O+… doakan sheila ya.. akak ada 3 anak ye? Nuha Maisara berapa bulan dah?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s