Kesan Buruk Soya Pada Ibu Hamil

Assalamualaikum….first entry minggu ni..dah jumaat rupanya you all. Hari ni anak dara mama Syafi ponteng sekolah..mau tak..demam la plak…nak kata apa lgi..musim musim cuaca panas dengan jerebu teruk siap bau asap lagi kan..scene sepanjang hari macam misty morning dalam citer Korea gitu…tapi maap ler…panas berbahang gitu!!! Nak kata apa lagi..ujian…so kena pasrah..kalau pikir pikirkan balik macam mana agaknya hidup kita bila kabut/ asap macam yang tersebut dalam Surah ad-Dhukkan datang menyerang….MasyaAllah..mampukah kita menghadapi ujian macam tu???? Tepuk dada tanya Iman kita…Mama plak insyaAllah counting d final weeks of being pregnant gitu..dah penat boyot k mak buyong ni…InsyaAllah time will fly fast…ni melayan si kakak demam jer la..kwang3x

image

Source:google

Sama tak dengan rupa mak buyong kat pict atas tu..hehehehe?

Ok ualls sebab hari ni mama nak meraban pasal betul ke soya tu MERBAHAYA untuk ibu hamil????? Sentap kan tajuk….waaaa abislah tak laku ESP lepas.ni kalau betul merbahaya…seram I k…..memang Diva gitu statement..mampus la mama kena belasah dengan team distributor Shaklee lain pas ni….ampun you all.:-(

Ok trivia mama….jawab betul betul yer

Berapa banyak extra kalories yang ibu mengandung perlukan????

Sapa jawab betul..sila claim dengan mama k…ada hadiah istimewa tau…sila jawab kat comments & reference u alls k

Selalu kita dengar statement…haaaa time pregnant la nak melantak besar besaran..kata makan berdua or bertiga untuk yg anak kembar gitu…SILAP k statement ni. Yang penting semasa hamil bukan d calories # yang penting the incremental nutriens requirements gitu…cer tengok & khatamkan kat sini yer…cer tengok clearkan ibu mengandung needs more nutrients. So kalau tak boleh amalkan eating for two..macam mana nak make sure cukup segala nutrien yang preggies perlukan? Sebab tu la kena make sure mommies dapatkan makanan dengan high nutrien & sihat..daripada dok sebok sebok nak cukupkan kalori dengan junk food, sugary food etc lagi lah…speaking of food tetib mama rasa craving of super cool awesome cendol….owh tekak mak buyung memang melampau k
.hihihihi.

Bila bercakap pasal sumber nutrisi sihat mcm soya & adik beradik lain.haaaaa mula la datang cakap cakap eh..soya bukan makanan sunnah..soya ni bahaya tau…bole sebabkan kanser

P/S: hamek ko Jemah…lemak kat perut tu lagi bahaya tau…bukan setakat kanser…macam macam penyakit lain punca nya kat situ tau.

Berbalik pada topic soya yang super hot & vogue d vass gitu…apa yer yang lebih & kurang nye yer..musykil tak?

Soya ni adalah protein dari sumber vegetarian..u all bole baca details pasal asid amino & protein dalam entri mama sebelum ni kat sini. Apa kebaikan soya pada preggies yer???? Hmph meh kita check it out kat bawah ni.

♥ soya @ bebas kolestrol, protein baik untuk ibu.
♥ ibu mengandung memerlukan kalsium tambahan, soya protein kebanyakannya adalah calcium fortified untuk neutralized high acidity dalam soya itu sendiri
♥ protein bagus untuk atasi stretch mark macam mama share dalam entri sebelum ni kat sini
♥ tanpa pengawet & perasa tiruan, bagus untuk ibu yang nutrient conscious gitu

haaaaa awesome kan..tapi 1 la peringatan mama jangan ambil soya sebarangan tau..details mama ada share kat sini

In general make sure 8 kriteria pemilihan soya yang bagus complied k…

♥ non GMO soy
♥ certified organic products
♥ diproses pada suhu rendah
♥ dibasuh dengan air bukannya alcohol untuk mengekalkan 9 jenis asid amino perlu
♥ calcium fortified
♥ bahan anti thyroid seperti genestein removed

Sebenarnya kan..percaya tak if mama kata there is no conclusive studies to proof soy consumption while pregnant is dangerous

Kenapa plak??? Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh American Journal of Obstetric & Gynaecology pada tahun 1999 tidak dapat membuktikan pengambilan soya pada ibu mengandung mempunyai kesan negative phytoestrogen kepada bayi tau..pasai apa kalau you all nak tau..sampel size study tu cuma 7 orang jer dik non oi…mana la statistically correct gitu….:-)

Lagi 1, kalau nak kata la soya tu bahaya…cer tengok anak anak yang minum susu formula…ada yang allergic dengan cow milk kan? Ramai gek tu..pastu next in line memangla susu soya kan..even la mahal.habis tu cer kita tengok apa outcome pada anak anak kita yang minum susu soya…ada kesan phytoestrogen ke dalam badan depa????

Jangan tak tau ada proven evidence tau…cer type kat Google 2002 American Journal of Nutrition-Ill Effect on Infant Consuming Soy agak agak apa korang jumpa???? Yiellek pocik @ 0 @ zero takder kesan buruk yer…kalau nak kata ada kesan buruk..anak anak ni la patut shows the impact. .sebab depa bergantung sepenuhnya pada susu soya….

Haaas puas hati tak???? So selamat gitu soya… apa lagi Shaklee ESP

Jom sambung gwiyomi dengan ESP Shaklee

Awesome kan

image

Jom order laju laju

Luv
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

Advertisements

3 thoughts on “Kesan Buruk Soya Pada Ibu Hamil

  1. Assalamualaikum kak, sheila pun ada dengar pasal kesan buruk soya pada ibu mengandung. memang sebelum ni sheila suka sangat soya. sekarang stop minum soya, just amalkan b-complex dengan ostematrix je. harapnya berkesan la untuk gantikan soya yang sheila dah tak minum tu. hehehe just amalkan sunnah untuk akhir2 trimester ni..

  2. tu la, ramai cakap yang kalau consume soya time preggy, anak nanti bleh jadi kuning. takot plak nk mnum soya bila dgr cm tuh.

    tp lpas baca ni, dh sure bleh mnum soya balik 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s