Tulang Mereput Sebab Terlebih Protein?

Assalamualaikum…wah entry Mac lagi…insyaAllah harap Mac 2014 penuh entry hots sebagai perkongsian ilmu untuk semua yer…dahla Mac 2014 menyaksikan sejarah Oct 2012 Demam ESP seMalaysia gitu..sampai abis stok ESP berbulan bulan!!! Horror kan? Sapo yang tak stock up ESP rasa nyesal sangat…dahla harga promo memang superb gitu. …so jangan biarkan sejarah lama berulang..paling paling idok sediakan la stok ESP setin dua….kalau tak menangis tak berlagu…..

Ok back to topic bahaya terlebih amek protein ni memang kontroversi gitu sebab la orang share ilmu..kononnya sapa amek ESP kena amek 10 scoop sehari!!!!! Mana la mai ajaran sesat ni???? Oh abaikan…meh kita belajaq sama sama…apa itu amino acid, apa pulak protein, apa beza protein dari sumber haiwan & protein tumbuhan, apa kesan telebih protein ni!!! Huish macam kelas Biology gitu….oh so long ago I tak belajaq Bio. Gamaknya kalau masa tu mama blajaq tera ni..mau la ni bole jadi nutrionist ka pharmacist ka..ya dak??? Things happened, semua kejadian ada  hikmahnya..tok sah la dok meraban MamaSyafi oiii

Sedia yer semua…apa itu amino acid, apa pulak protein..kami conpius ni mama…cuba chegita sikit.

image

Protein building block

Sumber: thumbs of biology

Amino acid ni kata mudah macam lego seketul seketul hat kecik tu…macam macam bentuk dok berselerak. Dalam kata lain, amino acid ni unit asas la kiranya. Apa jadi kalau kita sambung lego tu jadik short string ka…bentuk apa 2 la macam anak kita tadika buat main tu mana dia polypeptide chain. Apa jadi kalau chain tadi kita sambung lagi panjang…ada lengkuk lengkuk ke, buat menara ka itula protein chain. Paham tak semua???? Owh so d garang mommy. Senangnya u alls tengok sketch yang mama share kat atas k..comey ja color color dia kan…girly gitu.

Ok, next; apa pulak animal protein & vegetable protein? Mudahnya animal protein ni asalnya dari haiwan- daging merah, ayam, turkey, cheese, telur ayam, etc. Vegetable protein pulak asal dari tumbuhan macam buckwheat  quinoa,soya jugak ye..penting yer untuk meng-variety kan sources of protein sources ye!!! Sebab……………
Nak tahu? Sambung baca bawah yer 🙂
Yang ni panjang lebar..kena pahamkan apa kelebihan  & kekurangan both animal & vegetable protein.

Animal protein
★ kebanyakan protein dari haiwan adalah “complete protein” jadi ia membekalkan badan dengan semua kandungan amino acid perlu
★ jumlah serving yang sedikit untuk keperluan nutrisi harian anda
★ mudah & senang didapati
★ sumber semulajadi vitamin B12
☆ tinggi  saturated fat & kolestrol
☆ kalori tinggi
☆ rendah potensi macronutrient & micronutrient

Vegetable Protein
★ sumber tumbuhan seperti soya, lebih mudah diserap khasiatnya oleh badan
★ rendah lemak, minimal kolestrol & rendah kalori
★ kaya vitamins, mineral & nutrient berbanding protein haiwan
☆ sesetengah protein tumbuhan lagi mahal dari sumber haiwan
☆ biological value protein lebih rendah berbanding sumber haiwan

Tak paham la mama…masing masing animal & vegetable protein ada khasiat dia….nak kena makan sayuq saja ka?

Tak aih…Islam itu indah…makan la apa pun makanan yang halal pada kadar sederhana….so dalam konteks pemakanan…takdak masalah nak makan ayam ka daging ka ikan ka telur ka soya..asalkan bersederhana na selagi tak melampaui batas…..

Pasai apa plak mama ni macam bagi tazkirah plak ni? Huhuhu ada sedikit info yang mama baca & nak share kat sini…info tentang risiko osteoporosis pada meat eater….scary you all…tak caya..cer baca nie

Animal protein tends to leach calcium from the bones, leading to its excretion in the urine. Animal proteins are high in sulfur-containing amino acids, especially cystine and methionine. Sulfur is converted to sulfate, which tends to acidify the blood. During the process of neutralizing this acid, bone dissolves into the bloodstream and filters through the kidneys into the urine. Meats and eggs contain two to five times more of these sulfur-containing amino acids than are found in plant foods.

image
Sumber: Physician committee

Sebab tu la bersederhana dalam pemakanan tu penting ye.Terlebih bole sebabkan penyakit plak kan….rugi ja…
So pikir pikirkan yer

XOXO
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s