3

Hijrah Yang Indah

Assalamualaikum readers MamaSyafi…mode mak dalam pantang ni..suka maim dengan emosi..ehehehe yer la..baby blues aka babymoon period. Hari ni mama dah 13 hari pantang…Nuha dah mula senget2 senget mulut senyum…dah mula vocalizing sket sket…bila time gini eh…nak baby lagi la..mentang mentang la takder tubal ligation (istilah orang kita..ikat tube falopio) masa LSCS 2 minggu lepas…heheheh…tali bila ngingatkan anak2 nye tantrum bagai…ok lupakan sejenak hajat itu..ahhahahah body mama kena recover dulu & insyaAllah Nuha pon nak breastfeed sampai cukup haul dulu kan..hahahaha. kira sempat la nak kejar umur tutup kedai by 35yrs old..ekekekeke

Pasal hijrah….mama nak share pasal hijrah kami dari Malaysia Timur @ Bintulu to KL…kami pindah officially 29 May 2013…rumah sewa, movers bagai suma dimanage dalam seminggu jer…including tenancy rumah kami kat Bintulu & Kathy (our lil cat) adoption by a friend of mine..

Kelam kabut di situ…ujung bulan 6 to be exact on 20 June mama, hubby & parents in laws umrah & ziarah sekali Istanbul – Madinah – Mekah. Balik Malaysia 2 hari sebelum puasa..

Seminggu sebelum raya UPT (urine pregnancy test) mama was found positive…masyaAllah!!!!indahkan..di saat Abg Iyad nak cecah 4 tahun..kami dapat tau lil Nuha in d tummy…

Jan 2014 Doa kami untuk hantar Syafi ke SRIAWM (Al Amin Wangsa Maju) termakbul..rezeki kami jugak hubby dapat keja permanently in KL…

Mac 2014 Nuha Maisara hadir dalam hidup kami….

Kita hanya merancang..Allah juga yang menentukan

Posted from WordPress for Android

Advertisements
1

Berpantang dengan Shaklee Bila Anak Jaundice?

Assalamualaikum readers mama…dah seminggu mama tak bersiaran kat blog kesayangan mama ni..ala ala dah mula bersawang gitu…syok plak I bila ada baby kecik ni..Nuha Maisara anugerah terindah…rezeki Allah bagi selepas hampir 5 tahun Abg Iyad asik jadik adik manja…

Bila sebut pasal newborn memang tak dapat lari dari masalah demam kuning @ jaundice. Banyak sebab jaundice yang mama baca &; tak larat nak story…itu kalau ada demand..nanti mama buat entry ekslusif pasal jenis jenis jaundice 🙂

Kalau takder…sila gi google sendiri ek
:-p type jer newborn jaundice..hehhehhehe

Macam mama & anak anak memang takleh lari dari Jaundice..since mama blood type O+, hubby AB+, anak anak semua A+. So memang ada issue ABO incompatibility di situ…untuk kes Syafi & Iyad..both ended upwith prolonged jaundice. Haiyak yang merana nya..badan mama la..dah la pantang..operate lagi…say no to halia & rempah ratus bagai..waktu tu tak kenal suplemen lagi..harapkan apa yg Obgyn bagi jer…dengan kena paksa makan ikan haruan la..air gamat la…segala pati gamat bagai…memang tak hengatnyer la healing crisis!!!!

Seksa ualls dgn anak jaundis..mamanya badan tergaru garu gatal k..naik rashes tebal satu badan..jenuh tepek calamine losyen..nak mkn anti histamine medication apa plak kan..so pasrah gitu..

Pengalaman mama..jamu atau apa benda sewaktu dengannya cuma resumed lepas 60 days gitu…memang la badan lemah longlai jer la..Dengan melayan gelagat anak nye lagi…

Alhamdulillah..rezeki kali ni..mama jatuh chenta dengan Shaklee dari awal…even sebelum conceiving lil Nuha mama tu..memang beza. Weight gain mama as usual memang susah nak naik..rasa in total naik dlm 7kg jer kot..itupon struggle k….macam mcam i telan tp berat tak naik..mama I sampai risau takut cucu nya kena IUGR (Intra Uterine Growth Restriction) sebab poor maternal diet gitu…alhamdulillah rezeki Allah bagi Nuha sihat selamat & boolat gitu.

As expected Nuha shows jaundice signs as early as day 3 @91 (unit mama tak tau k).yg pasti high limit is 205. Day 4 naik ke 125, trus start phototheraphy…day 5 after phototheraphy naik plak ke 128…still berakkan meconium lagi.. as prognosis was ok kami discharged…day 6 follow up lagi..alhamdulillah turun ke 96 plak..& tali pusat dah luruh…Sekarang ni pon still.ada jaundice la..tapi sket jer lagi. As precaution mama tak start la lagi makan apa apa herba macam alfalfa atau ginger.

So macam mana mama berpantang dah la operate lagi kan? Alhamdulillah Allah mudahkan. Regime pantang version Shaklee mama includes semua ni

♧ 2 biji vitalea sehari – sebijik lepas lunch & sebijik pas dinner, biasanya amek sebijik..tapi sebab mama ada low RBC (red blood count) sebelum bersalin even Hemoglobin >12.0, so mama upkan vitalea
♧ ESP
♧ 1 bijik B complex
♧ 2 biji osteomatrix sebelum tidor
♧ 1 bijik omegaguard
♧ 2 biji lecithin untuk atasi clogged milk duct…haiyo ini manyak sakiiittt or, waktu kat spital cik B engorged..dus dus
♧ 1 biji sustained released vit C untuk sembuhkan luka & improved scar appearance
♧ madu khaula sesudu makan
♧ susu kambing segar 1 botol sebelum tidor / early morning sebab kata Dr Marsita bagus untuk anak jaundice

Senang kan? Cuma alfalfa jer mama hold on until baby nye jaundice betul betul clear. Memang different la mama rasa pantang kali ni…badan rasa kuat…takder la.melepek bagai..dahla.dengan anak anak.yang tengah membesar kan…si Syafi yang sensitive nyer & si Iyad yang still.adapting to the fact that he is no longer “adik”.

Semalam masa.ada wound care review dengan Dr Marsita..as usual Nuha memang mama usungla..pi spital dengan my mama yang tak pernah jumpa Dr Marsita lagi :-p Alhamdulillah kali ni rahim pun kecut cantik dah masuk dalam pelvis, tak bengkak pun; different dari yang 2 sebelum ni, scar kat perut pon halus jer…yang best perut I dah ala ala mengecut gitu….owh i pakai bengkung yer..binder utk post ops cap bengkung moden tak ingat beli kat ner..tp ni tinggalan pantangkan Iyad la ni..hehehe

Ok mama nak lelapkan mata jap..sementara si Nuha Maisara ni tidor…awal dia bangun..buat aksi manja nak attention…dah mula senyum2 nak borak dengan mama gitu…ok bye

BTW promo ESP still on ya..lagi 4 hari jer tinggal

Love
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

8

Third Ceasarian Birth MamaSyafi

Alhamdulillah…rencana Allah jua yang terhebat…zuriat ketiga mama & ayah Syafi selamat dilahirkan pada 0959hrs pada hari Isnin 17 Mac 2014 bersamaan 15 Rabiul Akhir 1435 Hijrah. MasyaAllah kelahiran yang amat dipermudahkan @ gestation age 37 wks + 4 days. Ada yang bertanya…pasai apa LSCS awai sangat??? Awat tak tunggu sampai 38 wks?

Meh mama nak story. Ari ni ari rabu, day 2 post ops. Dah kuat la kiranya tu..version orang lepas beranak..baby balik nursery utk mandi & pead review..satgi dia mai lapaq la tu…Alhamdulillah breastfeeding dah established seawal mama masih dalam Ops lagi.

Kali ni LSCS is a known fact dari awai sbb Syafi & Iyad were born via LSCS as well..sorang emergency sorang elective. Knowing the risks altogether & after consulting 4 obgyn consultants…V2BAC (attempt of vaginal birth with previous 2 LSCS) was totally No go.

So that was it…kali ni dari awal kami dah decide si kecik kami ni lahir di Columbia Asia Hospital Setapak which is depan rumah kami kat sini. Dengan harapan dapat all lady consultants to be with mama throughout the ops. My obgyn Dr Sudha Kumari, anaest Dr Hasbee & pead Dr Margaret Kanimmel.
Original date planned LSCS 21/3/14 which is 38 wks + 1day. Nak jadik cerita my obgyn ada conference abroad…waaaaaa so new date 25/3/14. Dr Sudha informed mama waktu mama jumpa dia on 11/3..waaah cuak I you all sbb dah la mama on bed rest to hold contractions since 34 weeks gitu..dah memanjang MC jer kot…macam mana nak tunggu smp 25/3 ni???? Dr Sudha being herself dia kata I know you can make it until then BUT you need to extremely rest ok dear..anyhow in case of labour approaches while I am abroad Dr Suhaimi Hassan will step in…..ok, if that happened then musnahla harapan mama nak all lady Consultants which is why we choose to have the baby here instead.

Waaa dilema gitu…sebab this is planned LSCS bukannya emergency so we have the right to plan the best for mom & baby…hmph apa option yang ada yer….mama sangat la blur & lost hope dah..siap mama call la obgyn clinics lain area Ampang, Setapak, you name it apa hospital area ni semua tak available untuk amek.mak buyung ni..semua mama call…cuma mama seriously tak teringat pasal Dr Marsita Mansor, Klinik Medina yang jugak consultant Obgyn Columbia Setapak…lepas dah discuss panjang dengan hubby..kamj decide nak try jumpa Dr Marsita kat klinik dia malam tu…memang gigih & itu janji Allah pada kami.

Mama p jer la klinik dia..jumpa nurse dia Kak Marina..story situation mama dia kata “Dik appointment Dr malam ni dah full dik…tapi sebab adik ni betul betul terdesak, awak datang kol 6 nanti..akak selitkan nama awak jugak yer”. Bayangkan how desperate we all masa tu…

Kelam kabut balik rumah solat asar, amek antenatal card, amek Iyad semua, tunggu hubby balik trus ke Taman Melati…punya la lama tunggu Dr…nama kami second in que…pukul 830mlm Dr. Sanpai..turn kami pukul 9 malam gitu… kesian anak2 mama kebosanan menunggu….rezeki la sebelah tu kedai Upin Ipin. Pi la kami dinner kat situ….

Bila dah jumpa dia cerita condition mama semua & pasal Dr Sudha not available & after all the assessment since baby pon dah turun @ 2 /5 station..and contraction yang dah on going..every 30 mins apart..dia kata OK la kita wat LSCS ari senin 17/3 kol 9 pagi…anaest Dr akan arrange Dr Hasbee, pead if you all decide Dr Margaret then we should follow..Dr Marsita presribe mama makan madu dgn habbatus sauda, minum susu kambing jugak..ventolin untuk manage the contractions…menangis mama you all bila masuk kereta…Allah permudahkan ikhtiar kami….so looking forward utk 17/3 for the birth of our baby. Bila hari ahad malam tu..mama & hubby mai la meng admitkan diri kat spital lepas isyak la kononnya..end up sampaj spital kol 11 malam la jugak…hahaha..bila on CTG semua…contractions regular @ 10 mins apart; mild la.tapi….bila nurse nak bagi enema..mama refuse..mintak enema introduced later in morning..sbb karang tak pasai pasai kena emergency ops plak karang…lepas selesai segala CTG, blood test & skin prep bole la tidoq even mama x lena la sangat melayan contraction yg dah regular interval tu…lepas Subuh kena enema..dan dan trigger intensed contraction ualls…midwife check dgn Dr dan dan dia kata eh kita kena cepatkan ops kalau macam tu…yang nak kelam kabut nya lagi..hubby balik rumah kejap….mama call dia suruh datang cepat spital….masa tu la jugak mucous plug dah released…haiyo sungguh dramatic gitu…
Tinggu Dr Marsita jer la..dia plak ada case labor kat Ampang Puteri…haiyak mencabar…doa jer la..kol 9 dia sampai..kol 920 mama sampai OT ready untuk spinal anaest, gedebuk gedebaks ops start 0940hrs. Sebelum ops Dr Marsita salam mama & cium dahi..alhamdulillah tercapai jugak hajat you…mama senyum. Memang mudah ops kali ni..0959hrs baby keluar dgn berat 2.75kg jer..tp kira anak mama paling besar la tu..hahahahah. Lepas selesai Dr Margaret nyer assessment Dr Hasbee & nurses helped positioned baby utk initiate latching dalam ops jugak…Ya Allah….bersyukurnya mama….ops selesai pukul 1030hrs, adhesion lama kena buang…memang bulging mama nye bladder kata Dr..alhamdulillah no tubal ligation performed..by 1130 mama completed recovery and masuk ward balik.

So bermulala recovery & confinement mama as third time LSCS mommy.
InsyaAllah puteri kami namanya Nuha Maisara..makna Nuha-kecerdikan; Maisara- ketenangan
Nama standby sejak 7 tahun lepas hokey..hehehhe.

Nurse baru ja review wound care..tukar plaster baru alhamdulillah wound clean 🙂

Rencana Allah jua yang terindah….

Love ya

MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

3

Kesan Buruk Soya Pada Ibu Hamil

Assalamualaikum….first entry minggu ni..dah jumaat rupanya you all. Hari ni anak dara mama Syafi ponteng sekolah..mau tak..demam la plak…nak kata apa lgi..musim musim cuaca panas dengan jerebu teruk siap bau asap lagi kan..scene sepanjang hari macam misty morning dalam citer Korea gitu…tapi maap ler…panas berbahang gitu!!! Nak kata apa lagi..ujian…so kena pasrah..kalau pikir pikirkan balik macam mana agaknya hidup kita bila kabut/ asap macam yang tersebut dalam Surah ad-Dhukkan datang menyerang….MasyaAllah..mampukah kita menghadapi ujian macam tu???? Tepuk dada tanya Iman kita…Mama plak insyaAllah counting d final weeks of being pregnant gitu..dah penat boyot k mak buyong ni…InsyaAllah time will fly fast…ni melayan si kakak demam jer la..kwang3x

image

Source:google

Sama tak dengan rupa mak buyong kat pict atas tu..hehehehe?

Ok ualls sebab hari ni mama nak meraban pasal betul ke soya tu MERBAHAYA untuk ibu hamil????? Sentap kan tajuk….waaaa abislah tak laku ESP lepas.ni kalau betul merbahaya…seram I k…..memang Diva gitu statement..mampus la mama kena belasah dengan team distributor Shaklee lain pas ni….ampun you all.:-(

Ok trivia mama….jawab betul betul yer

Berapa banyak extra kalories yang ibu mengandung perlukan????

Sapa jawab betul..sila claim dengan mama k…ada hadiah istimewa tau…sila jawab kat comments & reference u alls k

Selalu kita dengar statement…haaaa time pregnant la nak melantak besar besaran..kata makan berdua or bertiga untuk yg anak kembar gitu…SILAP k statement ni. Yang penting semasa hamil bukan d calories # yang penting the incremental nutriens requirements gitu…cer tengok & khatamkan kat sini yer…cer tengok clearkan ibu mengandung needs more nutrients. So kalau tak boleh amalkan eating for two..macam mana nak make sure cukup segala nutrien yang preggies perlukan? Sebab tu la kena make sure mommies dapatkan makanan dengan high nutrien & sihat..daripada dok sebok sebok nak cukupkan kalori dengan junk food, sugary food etc lagi lah…speaking of food tetib mama rasa craving of super cool awesome cendol….owh tekak mak buyung memang melampau k
.hihihihi.

Bila bercakap pasal sumber nutrisi sihat mcm soya & adik beradik lain.haaaaa mula la datang cakap cakap eh..soya bukan makanan sunnah..soya ni bahaya tau…bole sebabkan kanser

P/S: hamek ko Jemah…lemak kat perut tu lagi bahaya tau…bukan setakat kanser…macam macam penyakit lain punca nya kat situ tau.

Berbalik pada topic soya yang super hot & vogue d vass gitu…apa yer yang lebih & kurang nye yer..musykil tak?

Soya ni adalah protein dari sumber vegetarian..u all bole baca details pasal asid amino & protein dalam entri mama sebelum ni kat sini. Apa kebaikan soya pada preggies yer???? Hmph meh kita check it out kat bawah ni.

♥ soya @ bebas kolestrol, protein baik untuk ibu.
♥ ibu mengandung memerlukan kalsium tambahan, soya protein kebanyakannya adalah calcium fortified untuk neutralized high acidity dalam soya itu sendiri
♥ protein bagus untuk atasi stretch mark macam mama share dalam entri sebelum ni kat sini
♥ tanpa pengawet & perasa tiruan, bagus untuk ibu yang nutrient conscious gitu

haaaaa awesome kan..tapi 1 la peringatan mama jangan ambil soya sebarangan tau..details mama ada share kat sini

In general make sure 8 kriteria pemilihan soya yang bagus complied k…

♥ non GMO soy
♥ certified organic products
♥ diproses pada suhu rendah
♥ dibasuh dengan air bukannya alcohol untuk mengekalkan 9 jenis asid amino perlu
♥ calcium fortified
♥ bahan anti thyroid seperti genestein removed

Sebenarnya kan..percaya tak if mama kata there is no conclusive studies to proof soy consumption while pregnant is dangerous

Kenapa plak??? Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh American Journal of Obstetric & Gynaecology pada tahun 1999 tidak dapat membuktikan pengambilan soya pada ibu mengandung mempunyai kesan negative phytoestrogen kepada bayi tau..pasai apa kalau you all nak tau..sampel size study tu cuma 7 orang jer dik non oi…mana la statistically correct gitu….:-)

Lagi 1, kalau nak kata la soya tu bahaya…cer tengok anak anak yang minum susu formula…ada yang allergic dengan cow milk kan? Ramai gek tu..pastu next in line memangla susu soya kan..even la mahal.habis tu cer kita tengok apa outcome pada anak anak kita yang minum susu soya…ada kesan phytoestrogen ke dalam badan depa????

Jangan tak tau ada proven evidence tau…cer type kat Google 2002 American Journal of Nutrition-Ill Effect on Infant Consuming Soy agak agak apa korang jumpa???? Yiellek pocik @ 0 @ zero takder kesan buruk yer…kalau nak kata ada kesan buruk..anak anak ni la patut shows the impact. .sebab depa bergantung sepenuhnya pada susu soya….

Haaas puas hati tak???? So selamat gitu soya… apa lagi Shaklee ESP

Jom sambung gwiyomi dengan ESP Shaklee

Awesome kan

image

Jom order laju laju

Luv
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

4

Real Life Stories Ibu Hamil Dengan ESP

Alhamdulillah..lepas lebih 24 jam kat spital on drip…akhirnya mama discharged…
Syukur ya Allah….dalam keadaan perut yang makin sarat..being at home resting is what I really need. Betul tak??? Baby manja dalam perut ni memang demanding for mama’s attention gitu..nak spend quite time dengan mama jer kat rumah…. 🙂

Hikmah paling besar…bole MC awal!!!!! Kalau tak memang terseksa la mama nak bergerak ke hulu hilir kat bangunan berkembar gah tu…nama bangunan jer la gah..I kuli batak jer..hihihi

Cer bayangkan mak buyung dengan perut sarat..oh yes definitely this little one is bigger dr abang  & kakaka….bertawaf dari L77 Tower 2..kejap kat Tower 1 kejap balik lagi ke tempat asal sepanjang hari!!!!! Memang bole terberanak tengah jalan kot…huhuhu.

Apa pun meh mama nak share pengalaman mak buyung dalam group kami sejak gunakan ESP

image

Yang mak buyung kat atas ni tak beranak lagi…haaa amek ko..midwife aka bidan sendiri siap komen gitu…bukan anak first plak tu..heheheheh
So reverse engineering kan kekdahnya.

image

Yang ni plak pengalaman ibu bersalin yang amek ESP…awesome, ni buat I terpikir..nanti bila sampai masa nak bersalin my little one yang dah tau ikut tingkap ni…baik I telan ESP dulu sebelum start fasting yer dok….

Okla…bye

Mama tgh tunggu Ayah Syafi sign bil spital ni…heheheheh

Love ya
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Tulang Mereput Sebab Terlebih Protein?

Assalamualaikum…wah entry Mac lagi…insyaAllah harap Mac 2014 penuh entry hots sebagai perkongsian ilmu untuk semua yer…dahla Mac 2014 menyaksikan sejarah Oct 2012 Demam ESP seMalaysia gitu..sampai abis stok ESP berbulan bulan!!! Horror kan? Sapo yang tak stock up ESP rasa nyesal sangat…dahla harga promo memang superb gitu. …so jangan biarkan sejarah lama berulang..paling paling idok sediakan la stok ESP setin dua….kalau tak menangis tak berlagu…..

Ok back to topic bahaya terlebih amek protein ni memang kontroversi gitu sebab la orang share ilmu..kononnya sapa amek ESP kena amek 10 scoop sehari!!!!! Mana la mai ajaran sesat ni???? Oh abaikan…meh kita belajaq sama sama…apa itu amino acid, apa pulak protein, apa beza protein dari sumber haiwan & protein tumbuhan, apa kesan telebih protein ni!!! Huish macam kelas Biology gitu….oh so long ago I tak belajaq Bio. Gamaknya kalau masa tu mama blajaq tera ni..mau la ni bole jadi nutrionist ka pharmacist ka..ya dak??? Things happened, semua kejadian ada  hikmahnya..tok sah la dok meraban MamaSyafi oiii

Sedia yer semua…apa itu amino acid, apa pulak protein..kami conpius ni mama…cuba chegita sikit.

image

Protein building block

Sumber: thumbs of biology

Amino acid ni kata mudah macam lego seketul seketul hat kecik tu…macam macam bentuk dok berselerak. Dalam kata lain, amino acid ni unit asas la kiranya. Apa jadi kalau kita sambung lego tu jadik short string ka…bentuk apa 2 la macam anak kita tadika buat main tu mana dia polypeptide chain. Apa jadi kalau chain tadi kita sambung lagi panjang…ada lengkuk lengkuk ke, buat menara ka itula protein chain. Paham tak semua???? Owh so d garang mommy. Senangnya u alls tengok sketch yang mama share kat atas k..comey ja color color dia kan…girly gitu.

Ok, next; apa pulak animal protein & vegetable protein? Mudahnya animal protein ni asalnya dari haiwan- daging merah, ayam, turkey, cheese, telur ayam, etc. Vegetable protein pulak asal dari tumbuhan macam buckwheat  quinoa,soya jugak ye..penting yer untuk meng-variety kan sources of protein sources ye!!! Sebab……………
Nak tahu? Sambung baca bawah yer 🙂
Yang ni panjang lebar..kena pahamkan apa kelebihan  & kekurangan both animal & vegetable protein.

Animal protein
★ kebanyakan protein dari haiwan adalah “complete protein” jadi ia membekalkan badan dengan semua kandungan amino acid perlu
★ jumlah serving yang sedikit untuk keperluan nutrisi harian anda
★ mudah & senang didapati
★ sumber semulajadi vitamin B12
☆ tinggi  saturated fat & kolestrol
☆ kalori tinggi
☆ rendah potensi macronutrient & micronutrient

Vegetable Protein
★ sumber tumbuhan seperti soya, lebih mudah diserap khasiatnya oleh badan
★ rendah lemak, minimal kolestrol & rendah kalori
★ kaya vitamins, mineral & nutrient berbanding protein haiwan
☆ sesetengah protein tumbuhan lagi mahal dari sumber haiwan
☆ biological value protein lebih rendah berbanding sumber haiwan

Tak paham la mama…masing masing animal & vegetable protein ada khasiat dia….nak kena makan sayuq saja ka?

Tak aih…Islam itu indah…makan la apa pun makanan yang halal pada kadar sederhana….so dalam konteks pemakanan…takdak masalah nak makan ayam ka daging ka ikan ka telur ka soya..asalkan bersederhana na selagi tak melampaui batas…..

Pasai apa plak mama ni macam bagi tazkirah plak ni? Huhuhu ada sedikit info yang mama baca & nak share kat sini…info tentang risiko osteoporosis pada meat eater….scary you all…tak caya..cer baca nie

Animal protein tends to leach calcium from the bones, leading to its excretion in the urine. Animal proteins are high in sulfur-containing amino acids, especially cystine and methionine. Sulfur is converted to sulfate, which tends to acidify the blood. During the process of neutralizing this acid, bone dissolves into the bloodstream and filters through the kidneys into the urine. Meats and eggs contain two to five times more of these sulfur-containing amino acids than are found in plant foods.

image
Sumber: Physician committee

Sebab tu la bersederhana dalam pemakanan tu penting ye.Terlebih bole sebabkan penyakit plak kan….rugi ja…
So pikir pikirkan yer

XOXO
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

1

Atasi Stretch Mark Dengan Shaklee ESP SHAKLEE Distributor Kuala Lumpur

Assalamualaikum…

Mak buyung bersiaran lagi..kali di spital plak..mano lagi spital paling dekat dengan rumah I ler…Columbia Asia Setapak…I tak beranak lagi yer!!!! Doakan I tak premature yer…doskan baby reaches full term yer….

Time sesorang kat spital ni..sempat lagi mummy ber blogging gitu..kata nak kill d time kan…

Since dah mula super awesome promo ESP kan…mama nak share la..macam mana mak buyung bole atasi stretch mark melalui diet..asik dok ingat salu cream / minyak je kan?… cukup ker?

Meh I nak buat trivia sket

Since you all kata cukup sapu lotion/ oil…ada tak rasa perut korang gatai gatai?

Rupanya kulit perut ke gatai gatai masa peknen tu la stretch marks!!!!!
Hodoh kan? Sapa ada masalah ni..sila angkat tangan cepat…..

Hodoh ke idok stretch mark ni???

image

As repeated mak buyung…memang undeniably tension k tengok stretcha mark kat perut…pastu menyesal..awatla aku tak jatuh cinta dengan Shaklee ESP awai awai lagi!!! Takyah meroyanla mama..hikmah paling besaq..Allah nak tunjuk so that I bole share my personal journey gitu…Hebatnya rahsia Allah. Orang ketegaq mcm mama ni diuji macam tu…so pasrah gitu..huhuhuhu

So macam mana nak hilangkan stretch marks & nak elakkan / kurangkan stretch marks nie?????

Hmph…..follow langkah ni yer murid murid (alamak over plak I gitu)
♡ Zinc Rich Food
zinc ni jangan korang tak tau…mineral penting untuk pembentukan kolagen gitu. Lagi satu zinc membantu fungsi enzim untuk menyembuhkan luka……oooooo sebab tu la set bersalin Shaklee suruh mommy amek zinc yer….nak mudah dalam Vita Lea pin ada zinc. Apa sumber zinc kat luar sana? Daging merah pon ada u alls

♡ Vitamin Rich Food
Vitamin A, C & E membantu mengelakkan stretch mark & memudarkan kesan stretch mark zamam dahulu kala. Pasai apa ya? Apa lagi vit C menggalakkan penghasilan kolagen, Vit A plak menggalakkan penghasilan sel kulit baru & vit E plak membantu badan untuk regenerate vit C….owh macam tu rupanya…

♡ Protein Rich Food
Protein sangat penting dalam nak sihatkan kulit & prevent stretch mark. Terutama soya powder!!!!!! Awesome kan. Nak pilih soya mcm mana…karang dok kata macam macam plak…kalau mama la…memang mama rekomen Shaklee ESP…..owh macam tu ka……padanla Syafi ESP Gwiyomi

Atasi stretch mark dengan ESP dengan ESP….

Ok jom mandi ESP jom!!!!!

Pengalaman mama sendiri kali ni preggie…(bukan I sorang cakap ye…bidan urut buang angin pon kata gitu) 
★ kulit tak berdaki / black patches mcm ibu lain yg selalu kena
★ perut bulat terik..tp kesan stretch mark tak nampak mana

Oh yes..I am in love!!! Untuk semua mommies yang budget semasa hamil  memadai dengan ambil set paling basic ni….2 biji vitalea & ESP setiap hari….

Jom jimba ESP & vitalea jom…….oh I like

image

Untung u alls beli ESP bulan ni..
Nak join membership FREE? Dapat bonus lagi….
Jom pakat pakat share dengan adik kakak beli ESP 1 set trus..memang berbaloi baloi

Love ya

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Rujukan: livestrong.com

Posted from WordPress for Android