Macam Mana Nak Kenal Vitamin Semulajadi atau Sintetik

Hi you all….mama lama owes this entry utk my readers dearies..masalah utama kita sebagai ibu, isteri & wanita..memang kita la yang selalu stok up segala¬† vitamin ke first aid kit kat rumah yer dok????

Dalam banyak sangat produk kat market…camne kita nak pilih produk yang berkesan & semulajadi yer dok? Dah la mommies pon tak der la ramai yang background pharmacy ke food science…macam mana nak pahamkan apa ingredients yang ada dalam segala vitamin yg kita makan…jangan tak tau Landmark Study Shaklee really shows apa beza makan setengah jenis vitamin berbanding jenis lain yer…so ingat yer..not all vitamins are created equals, the best still comes from mother nature.
Lepas jenuh mama googling sebab nak cari the easiest way to explain to all mommies..ni mama ada jumpa 1 entry yang senang nak paham dari blog sunwarrior.com.

Camne nak kenal dalam vitamin yang kita makan tu dari sumber synthetic ke natural…cer korang tengok supplement label fact yang ada kat botol vitamin korang macam ni la contoh factsheet dari Shaklee Vitalea yang mama dah cropkan gitu…

Pastu korang check ada tak ingredients yang mama tepekkan kat pict bawah ni….owh apehal I rasa harini entry serius gitu???? Hmph….

Cer korang check untuk vitamin A apa nama yang dipakai. Yang natural gitu kena ada nama beta carotene. Beta carotene ni lah yang akan badan kita gunakan untuk sinthesis vitamin A dalam badan…so tak yah risau masalah keracunan vitamin A kalau sumber vit A tu dari beta carotene. Cuma nya jangan terlebih lebih kesian plak kidneys korang….Kalau yang synthetic tu lagi bahaya…depa slalu guna retinyl acetate. Sebab tu kalau korang nak tau kebanyakan prenatal suplement yang mama taknak sebut nama takdak vitamin A…sebab takut jadi toxin pada ibu & membahayakan baby gitu.

Thiamine plak vitamin B1.kalau sumbernya dari plant origins..kt label tu akan clearly indicated as Thiamine…tapi kalau stok stok synthetic korang bole cek sure ada nama Thiamine Mononitrate atau Thiamine Hydrochloride. Bahaya you all….yang stok synthetic ni asalnye dari product petroleum gitu..bayangkan coal tar, ammonia, & acetone. Memangla badan akan absorb…tapi kureng la…bayangkan kalau depan mata u all…ada kerepek yang u all telan tu kena goremg ngan plastik….seram tak

Untuk vitamin B2 plak..yang natural nama kat label mesti riboflavin..yang synthetic huhuhu.
Ampun tak jumpa nama.lagi..kalau ada nanti I update ek…tapi source dia acetic acid & nitrogen.

Haish panjangnye nak karang…meh I summarized kat table jer la…hahaha korang jangan tak tau..I update¬† pakai android apps je k..hehehehhe memang dasar……. gitu

Nah korang baca table yer

Pastu..cer check multivit cap apa pun korang telan….cer baca kat product info nyer k

Nak senang..kalau yang synthetic ada perkataan acetate; hydrochloric atau dl

Mudah tak…selamat membaca…

Love
MamaSyafi
0134895962

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s