Berkesan ke Alfalfa Untuk Tambahkan Susu

Assalamualaikum

Bersiaran lagi kita hari ni..kelmarin jenuh mama meroyan loghat utara…Syafi plak komen…mama tak macam cakap Kedah pon…hahahah…anak dara I…pastu semalam mama meroyan pasal kesan buruk alfalfa…pergh berdesup stats blog naik k….smp ribu riban dalam sehari…masyaAllah, bayangkan kalau 10% jer pon nak order Alfalfa…memang meletops la bulan ni..silap2 bole masuk rank car bonus gitu..AMIN…mode very d berangan gitu kekdahnya..hahahaha 🙂

image

OKlah..enough of d verangan…meh mama nak story pasal alfalfa & breastfeeding…sebab apa, bila sebut jer breastfeeding set Shaklee memang sinonim dengan alfalfa gitu..Tapi tak semua ibu perlukan alfalfa untuk tambah susu…

Memang fitrah..ada setengah mommies yang susu badan melimpah ruah dari azali..lahir jer baby..susu dah banyak; sampai baby super kenyang minum susu..ada pulak setengah mommies yang struggle even dah jenuh power pumping…telan macam macam jenis herba nak banyakkan susu..tapi susu seciput jer..you all masuk kategori mana?

Yang penting kita as ibu kena sentiasa ingat..susu tu rezeki Allah jadikan untuk baby kita & kita mesti bersyukur…Cop pehal I rasa mcm tazkirah plak ni..hehehehe 🙂

Set breastfeeding mana ada alfalfa yer? Nak tau..you all jawab dulu soklan mama ni..yes or no.

Dah ready?
■ mommies dah ambil supplemen eg multivitamins yang aue naturale gitu..badan sihat takder lesu lesu…tapi susu still rasa tak cukup melimpah?

■ mommies yang nak ambik suplemen tp rasa budget tight & nak cuba set paling minimum untuk breaatfeeding?

■ ada history depending on milk booster dalam penyusuan sebelum ni?

If you all jawab yes untuk any questions kat atas..so alfalfa lah jawapannya..sebab apa alfalfa ni galactogue @ merangsang pengeluaran susu ibu. Tak caya klik link ni

Dalam dok sebok sebok nak cari magic portion gitu untuk boost milk supply..korang make sure paham & practice yer konsep penyusuan yang betul…fakta asas tu penting…karang komplen plak diatributor u all tak citer d true stories…meraban gitu.

Mama ni pesen suka skit trivia trivia ni….apa konsep asas penyusuan????

■ berapa kerap you all breastfeed baby directly? Cukup tak minimum 8 kali sehari? Pastu baby u all weight gain mcm mana? Kencing n berak dia ok ke?
■ you all keja opis hour? Brapa kerap pump susu kat opis? Bila lepas pump tu cik B korang terasa ‘kosong’ ke masih penuh?
■ malam korang direct feeding baby tak? Brapa kerap? Ke korang pesen tidor mati & baby tak menyusu langsung?
■ korang ada pump susu/ direct feeding baby sampai kenyang every 2-3 hours?
■ bila rasa susu kurang..penah buat power pumping?

Haaa jawab u all..jangan diam jer 🙂
Penyusuan ni mudah macam simple maths jer. Formula dia ginilah

               Supply susu= demand baby

Make sure minimum baby u all dapat susu 8 kali dalam 24 jam or every 2 -3 hours. So kalau yang outstation tu kena pandai pandai la…it takes effort tau. Mama tau ; memang reallly needs pengorbanan gitu bila mommies outstation…memang tak sahla kalau tak bawak cooler bag..ala2 stok gi memancing tu…huhuhu…InsyaAllah Allah mudahkan.

Satu lagi..make sure mommies dapat nutrien yang cukup..paham ler u all nak ilangkan baby fat lepas beranak gitu…tapi janganler sampai tak makan sebab nak kurus…ni mama bole tolong u all insyaAllah….I ok jer nak share tips nak kuruskan badan while breastfeeding…jom sok sek sok sek dengan I…hehehhe

Then if diet u dah cun..tp still rasa lesu lesu tapi pengeluaran susu ok….haaaa that is d time untuk u all consider suplemen.

Paling basic if susu you all cukup tapi badan asyik lesu lesu…u all bole amek Vitalea & ESP. Kalau you all  still lembik lembik..then it is time to consider amek vitalea, b complex, vita C & osteo. Kalau nak bonus kulit gebu gebas…nak diet tambah ESP.

Ada mama sebut pasai alfalfa? Takkan? Kenapa? Sebab mama tanak korang misleaded…masing masing terpikir..amek alfalfa trus susu lebat tak hengat..

Yang penting bila ibu tak stress, badan sihat, cergas gitu..insyaAllah trus susu jadik up gitu.

Kalau ikut MOBI International alfalfa leaves sebenarnya adalah galactogue.  Apa benda glakto apa plak ni? Galactogue ni actually herbal remedies yang dipercayai turun temurun untuk increase breast milk production dan setiap ibu tak sama kesannya..ikut rasi badan la kata orang dolu dolu.

Dalam website MOBI tu ada few galactogue yang disenaraikan.

♥ alfalfa
♥ anise
♥ black tea

Alamak mama mode malas ni.hehhehe.korang baca la kat sini

Warning: penggunaan berterusan galactogue pada dosage tinggi untuk masa panjang boleh menyebabkan body resistance…n immuned impact pada ibu….so dalam erti kata lain…kalau ambek pada dos tinggi & berterusan boleh sebabkan badan u all immuned..so pandai pandai la yer…jangan overdo!! Sebab tu la penting…untuk beli produk dari distributor yang caring yer…bukan setakat bagi konsultasi masa nak beli jer yer…hihihihi.

Alfalfa ni kalau u all baca post mama sebelum ni aku sebotol alfalfa sinikorang tengokla banyak khasiat & nutrien dalam tu…& ia merangsang pertumbuhan tisu granular pada breast.
Yang paling best alfalfa ni galactogue paling kuat gitu…hehehheeh

Okla jenuh dah mama meroyan dalam train Putra LRT KLCC – WANGSA MAJU…I nak dozed off jap k..

Bubbye

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s