0

Alfalfa vs. Jamu Susuk xxxx

Gong Xi Fa Cai semua…makan besooor hari ni…ada plak yang makan besar atas highway hihihihi iyola..time tgh driving balik kampung ke jejalan gitu…

Arini..emamdangkan 2nd last day promo alfalfa kan..meh mama nak share perkongsian sahabat mama pasai dilema segala jenis jamu yang dimasukkan ke dalam miss va jay jay konon.

Mama musykil pasal produk produk macam ni..selamat ke tak…huhu no scientific explanation gitu…macam ulan ulam tu clear la kiranya…ni komen kawan mama pengguna setia produk itu sebelum jatuh conta ngan alfalfa
image

image

image

Owh ngeri I kan..u all pengguna bijak lilihla sendiri yer..hihi

Love
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

Advertisements
0

A Priceless Princess by Nasiroh Omar

image

Assalamulaikum….a long overdue post about a book..buku yang super simple & sangat mudah difahami..Sharing dari seorang ibu kepada anak perempuannya….I am very touched ♡♥♡♥

Apa speselnya buku ni..sampai mama buat special entry pasai ni. 3 sebab utama
★ buku ni written by my dear Maksu Nasiroh Omar aka Maksu Siroh; adik bongsu my abah 🙂
Hugs
★ first book Maksu..n published di UK
★ key messages a mummy would like the kids to know..in d form of love letters

Personally as a mum…mama sgt touched baca buku ni…bayangkan diri kita sebagai anak perempuan & seorang ibu…It really reflect expectation a mum to the daughter. Language wise sangat simple & referred to quranic verses..tapi yang best lagi the writer metaphors it to common things in life. Contoh nyer la dalam Note 9: Allah The Greatest CCTV
So simple yet effective..macam mana Allah knows everything we do….kita pasang CCTV untuk tengok misbehaving peoples kat rumah, offices etc..but ALLAH knows all apa.yang kita buat sembunyi la macam mana skalipon….

Dalam buku ni ada 25 Notes. Seriously bole baca in overnight ja…sbb mudah difahami…

I love this book so much. Thanks Maksu for this awesome writing…May allah blessed u always.

Sapa yang berminat nak beli & baca buku ni…klik sini ok.

Or bole sms ke 0196745742 yer

Bubbye….

Posted from WordPress for Android

0

Berkesan ke Alfalfa Untuk Tambahkan Susu

Assalamualaikum

Bersiaran lagi kita hari ni..kelmarin jenuh mama meroyan loghat utara…Syafi plak komen…mama tak macam cakap Kedah pon…hahahah…anak dara I…pastu semalam mama meroyan pasal kesan buruk alfalfa…pergh berdesup stats blog naik k….smp ribu riban dalam sehari…masyaAllah, bayangkan kalau 10% jer pon nak order Alfalfa…memang meletops la bulan ni..silap2 bole masuk rank car bonus gitu..AMIN…mode very d berangan gitu kekdahnya..hahahaha 🙂

image

OKlah..enough of d verangan…meh mama nak story pasal alfalfa & breastfeeding…sebab apa, bila sebut jer breastfeeding set Shaklee memang sinonim dengan alfalfa gitu..Tapi tak semua ibu perlukan alfalfa untuk tambah susu…

Memang fitrah..ada setengah mommies yang susu badan melimpah ruah dari azali..lahir jer baby..susu dah banyak; sampai baby super kenyang minum susu..ada pulak setengah mommies yang struggle even dah jenuh power pumping…telan macam macam jenis herba nak banyakkan susu..tapi susu seciput jer..you all masuk kategori mana?

Yang penting kita as ibu kena sentiasa ingat..susu tu rezeki Allah jadikan untuk baby kita & kita mesti bersyukur…Cop pehal I rasa mcm tazkirah plak ni..hehehehe 🙂

Set breastfeeding mana ada alfalfa yer? Nak tau..you all jawab dulu soklan mama ni..yes or no.

Dah ready?
■ mommies dah ambil supplemen eg multivitamins yang aue naturale gitu..badan sihat takder lesu lesu…tapi susu still rasa tak cukup melimpah?

■ mommies yang nak ambik suplemen tp rasa budget tight & nak cuba set paling minimum untuk breaatfeeding?

■ ada history depending on milk booster dalam penyusuan sebelum ni?

If you all jawab yes untuk any questions kat atas..so alfalfa lah jawapannya..sebab apa alfalfa ni galactogue @ merangsang pengeluaran susu ibu. Tak caya klik link ni

Dalam dok sebok sebok nak cari magic portion gitu untuk boost milk supply..korang make sure paham & practice yer konsep penyusuan yang betul…fakta asas tu penting…karang komplen plak diatributor u all tak citer d true stories…meraban gitu.

Mama ni pesen suka skit trivia trivia ni….apa konsep asas penyusuan????

■ berapa kerap you all breastfeed baby directly? Cukup tak minimum 8 kali sehari? Pastu baby u all weight gain mcm mana? Kencing n berak dia ok ke?
■ you all keja opis hour? Brapa kerap pump susu kat opis? Bila lepas pump tu cik B korang terasa ‘kosong’ ke masih penuh?
■ malam korang direct feeding baby tak? Brapa kerap? Ke korang pesen tidor mati & baby tak menyusu langsung?
■ korang ada pump susu/ direct feeding baby sampai kenyang every 2-3 hours?
■ bila rasa susu kurang..penah buat power pumping?

Haaa jawab u all..jangan diam jer 🙂
Penyusuan ni mudah macam simple maths jer. Formula dia ginilah

               Supply susu= demand baby

Make sure minimum baby u all dapat susu 8 kali dalam 24 jam or every 2 -3 hours. So kalau yang outstation tu kena pandai pandai la…it takes effort tau. Mama tau ; memang reallly needs pengorbanan gitu bila mommies outstation…memang tak sahla kalau tak bawak cooler bag..ala2 stok gi memancing tu…huhuhu…InsyaAllah Allah mudahkan.

Satu lagi..make sure mommies dapat nutrien yang cukup..paham ler u all nak ilangkan baby fat lepas beranak gitu…tapi janganler sampai tak makan sebab nak kurus…ni mama bole tolong u all insyaAllah….I ok jer nak share tips nak kuruskan badan while breastfeeding…jom sok sek sok sek dengan I…hehehhe

Then if diet u dah cun..tp still rasa lesu lesu tapi pengeluaran susu ok….haaaa that is d time untuk u all consider suplemen.

Paling basic if susu you all cukup tapi badan asyik lesu lesu…u all bole amek Vitalea & ESP. Kalau you all  still lembik lembik..then it is time to consider amek vitalea, b complex, vita C & osteo. Kalau nak bonus kulit gebu gebas…nak diet tambah ESP.

Ada mama sebut pasai alfalfa? Takkan? Kenapa? Sebab mama tanak korang misleaded…masing masing terpikir..amek alfalfa trus susu lebat tak hengat..

Yang penting bila ibu tak stress, badan sihat, cergas gitu..insyaAllah trus susu jadik up gitu.

Kalau ikut MOBI International alfalfa leaves sebenarnya adalah galactogue.  Apa benda glakto apa plak ni? Galactogue ni actually herbal remedies yang dipercayai turun temurun untuk increase breast milk production dan setiap ibu tak sama kesannya..ikut rasi badan la kata orang dolu dolu.

Dalam website MOBI tu ada few galactogue yang disenaraikan.

♥ alfalfa
♥ anise
♥ black tea

Alamak mama mode malas ni.hehhehe.korang baca la kat sini

Warning: penggunaan berterusan galactogue pada dosage tinggi untuk masa panjang boleh menyebabkan body resistance…n immuned impact pada ibu….so dalam erti kata lain…kalau ambek pada dos tinggi & berterusan boleh sebabkan badan u all immuned..so pandai pandai la yer…jangan overdo!! Sebab tu la penting…untuk beli produk dari distributor yang caring yer…bukan setakat bagi konsultasi masa nak beli jer yer…hihihihi.

Alfalfa ni kalau u all baca post mama sebelum ni aku sebotol alfalfa sinikorang tengokla banyak khasiat & nutrien dalam tu…& ia merangsang pertumbuhan tisu granular pada breast.
Yang paling best alfalfa ni galactogue paling kuat gitu…hehehheeh

Okla jenuh dah mama meroyan dalam train Putra LRT KLCC – WANGSA MAJU…I nak dozed off jap k..

Bubbye

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

5

Kesan Buruk Alfalfa Yang Perlu Anda Tahu

Haaa…you all sapa yang dok prasan bagus Alfalfa Shaklee tu…meh baca ni!! Jangan beli kalau you all rasa tak ready nak menghadapi kesan kesan buruk ni tau…

1) haaa…untuk bini bini orang tu…kena sedia ni tau…habis tak laku segala krim pelincir apa jenis brand pon..sbb miss V tak kering bila dengan suami. Sedia ke you all?

2) tokey kedai 7 E bankrup sebab takder orang beli panty liner / disposable panties sbb bye bye keputihan

3) peniaga online yang orang dok berebut beli segala fiber drink tutup kedai…huhuhu

4) farmasi byk stok tak jalan ubat high cholestrol

5) krim krim kurap semua expired kat kedai…

6) tokey baju saiz XXL @ big size garu kepala..bisnes slow…tak dak dah pelanggan setia…waaaaaa

7) pompuan pompuan kaki goda tak jumpa laki orang nak jadik sugar daddy….hihihi

8 ) suami asyik nak berkepit ja dengan bini

You all ready ka? Kalau jawab ya…baru cari mama nah….hehehe

MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

0

Aku sebotol Alfalfa Shaklee

Haaa topic..mama arini ala ala monologue gitu..hehehhe inspirasi dari my Shaklee mummy, sis Yatie Mellon. Biasalah group kami ni bersepah keliling Malaysia…tp bising ya rabbi dalam whatapps…semua diskusi/ forum/ knowledge sharing virtual gitu..semalam dok chit chat pasal aku setin ESP..arini mama nak tulis monologue alfalfa gitu kekdahnya…memang vogue d vass gitu. Kata duplicate yer dok? Bukan copy cat..hehehe.

Selamat membaca monologue alfalfa itu….

Namaku Shaklee Alfalfa…aku mai dalam 2 jenis packaging. Saiz besar 700 tablets @ retail price RM 97.50 & yang kecik 330 tablets @ RM53.75.
Bulan Jan 2014 ni promo alfalfa..buy 6 FREE 1 ….memang jimat!!! Pasai apa plak murah bulan ni? Shaklee memang gitu…tiap bulan ada produk promo..sebulan 1 produk ja..beli 6 percuma 1…tu buat aku suka jadik famili Shaklee ni…hehehhe

image

Istimewanya aku…aku ni sebenaqnya ekstrak dari dried alfallfa leaves organik gitu…lepas tu aku dipetik dari pokok matang yang umuq lebih 2 tahun..akar aku dalam 6 meter dalam tanah.. daun aku takdak canavine berbanding dengan kawan aku si alfalfa sprout. Tak caya..cuba you all tengok beza tak rupa kami..alfalfa sprout kecik ja..macam tauge hijau…muda bergetah gitu….kami plak daun alfalfa matang..siap ada ranting dengam bunga purple lagi..comel tau…100% organik.gitu…

image

Dah lama orang dulu dulu guna pakai alfalfa…orang Arab panggil kami “father of all foods” ; orang Cina dari abad ke 6 lagi dah guna kami dalam chinese medicine…mau tak…kami banyak khasiat…nak tau ka? Baca kat sini nah..

♥ protein
♥ acid amino
♥ klorofil
♥ fiber
♥ 15 minerals
♥ 10 vitamin
♥ 8 enzim
♥ fitokimia

Ada satu lagi yang musti buat hangpa semua terkejut…

image
Haa…pada geng hat susah nak telan susu waktu breastfeeding…memang sesuai la alfalfa ni..hehehhehe

Awatla geng geng Shaklee dok meroyan macam macam pasai alfalfa Shaklee ni..depa dok kata kalah kacip fatimah.
Laki depa dok jeling jeling manjang????? Haish, hangpa ni cerita dalam kain pon nak tau..pi baca entry Mamasyafi hat sebelom ni….baru hangpa tau noooo. Bak mai link

Tu ja ka…hat depa dok sebok melampau sharing???? Haish jangan tak tau…meh kami nak cerita naaaa

SATU:cuci hati, darah & usus
Bukan ka hati kita.kilang detoxs, bila kilang waste disposal kita sangkut kalu…semua toxin berselerak dalam badan..habis dengan darah & usus semua kena. Alfalfa ni jenis alkaline food..habis semua toxin dalam hati, usus, darah ngan kulit dia bantai…barula kulit glowy2 gitu…

DUA: Melawan Alahan
Ni memang best..kami ni cukup meletop utk orang yang ada kulit & hidung sensitif, kurap, badan berbau & ulat air…haish hangpa jangan tak tau..insyaAllah masalah masalah kulit ni hilang lepas consisten dengan makan kami…tapi jangan pulak dok ingat magic..makan malam ni esok trus hilang!!! Hangpa kena paham..kami kan cuci darah hangpa..kami bukan penapis mcm tapis ayaq tu…slow n steady naa..lagi nak turunkan kolestrol dengan alfalfa pon makan masa 8 minggu..sabaq naa…biaq slow asai selamat….takut sungguh la ni macam macam orang dok cerita..silap haribulan..dari sihat jadi sakit..jaga jaga cheq nah…

TIGA: Memperbaiki penghadaman
Hangpa tau tak…sapa hat dok selalu perut kembung ka, gastrik kaa, ulser atau sembelit..elok mai telan kami…sebab kami kan alkaline & penuh serat tau

Empat: menyingkirkan lemak & kolestrol
Ni ramai orang tak tau..depa ingat makan kami & lecithin tu setakat nak bagi kuruih…depa tak sedaq…kolestrol depa pon bole turun tau…sebab dalam alfalfa ada saponin…

image

image

LIMA: Melawan Tumor
Hangpa jangan ingat kami kecik kami lemah..insyaAllah Allah jadikan kami ni rahsia untuk melawan tumor..kan ka Allah dah cakap..semua sakit ada ubat dia kecuali mati!!!

ENAM: MELEGAKAN KELETIHAN
Allah bagi kelebihan kat kami untuk merawat masalah keletihan & lesu lesu badan. Pasai tu la…mak mak hat menyusukan anak rasa hilang la lesu lesu badan lepas amek kami

Sori naa.. hari ni entri kami banyak terbold in intentionally…maklumla pakai tepon ja..sambil assistant kecik tolong…

Bye
Posted from WordPress for Android

0

Kembalikan Indah Malam Pertama Dengan Alfalfa Shaklee

Wah mentang mentang Jan 2014 ni promo alfalfa…& memang  ramai mengakui kehebatan alfalfa untuk mengembalikan first night memory especially untuk ibu lepas bersalin..ehem ehem…almaklumla kan, lepas.sembilan bulan mengandung…dok push push lagi bersalin nak keluarkan si manja ke dunia…tak kira lagi ada mommies yang kena episiotomy lagi..perubahan hormon bila breastfeeding lagi, masalah va jay jay kering, libido rendah, keputihan, low self esteem memang masalah utama yang ramai mommies alami… macam biasa dengar tak masalah macam ni???? Tu tak masuk time time PMS lagi…memang penat jadi pompuan kan? :-p
Syukurlah Allah bagi kita banyak pahala free…hehehe special gitu.

Macam mana pulak alfalfa membantu masalah tipikal mommies. Baca yer..bukan setakat accept jer testimonial orang tau..sebab testimonial varies yer kesannya kepada setiap orang..sebab tu you all kena pilih Shaklee distributor yang mampu jawab queries you all tu dengan ilmu bukan testimonial semata yer….sorry kalau ada yang terasa.

Alfalfa ni bersifat phytoestrogen….so amat berkesan membantu wanita yang ada masalah hormon estrogen rendah…Sapa tu? Selalunya wanita pre menopause,  PMS syndrome, & wanita lepas bersalin jugak yer…masalah utama estrogen tak stabil ni banyak

★ vaginal dryness
★ loss of libido
★ breast tenderness
★ sakit ketika bersama suami
★ emosi tak stabil

InsyaAllah kita berikhtiar dengan ilmu & alam semulajadi..alfalfa bole membantu anda.

Bila bercakap pasal miss V ni…memang tak lari daripada estrogen..bila estrogen rendah dalam badan automatic…kurang lubrication di situ. Rules of thumb…

Low estrogen = vaginal dryness & intercourse pain

Since alfalfa kan phytoesteogen, so it works just like estrogen dengan merangsang pituary glands untuk produce lubrikasi yang perlu yer…so bye bye ketidak selesaan semasa asmara..hehehhee…ayat nakal :-p
Ala ala first night gitu.

Nak lagi awesome…make sure diet enriched dengan omega 3 & omega 6 yer oh lupa plak Vitamin E jugak untuk penghasilan natural oils pada miss va jay jay yer…at the same time vit E membantu mengimbangi hormon tau.

Jangan plak lupa..makan makanan berkhasiat, kurangkan refined sugar, refined carb & caffeine yer…just to ensure our hormon clock is balanced gitu ya

Segan I k..heheheh

Yang lagi tak tahan alfalfa ni antara natural remedies untuk mengencangkan dan mengentalkan asset cik B a.k.a payudara pulak!!!! Hai memang ramai la borong alfalfa murah bulan ni special promo gitu…nak lagi special meh beli dengan mama..insyaAllah buntang bijjk mata dek non..hehehe…takleh cakap kuat kuat kat sini…nanti nganga you all k!

Ada 10 jenis sumber naturals untuk memantapkan Boobs ni…tapi ramai orang lupa…

Meh mama senaraikan kat sini:-

♥ alfalfa
Promotes growth of grandular tissue of the breast

♥ folic acid
Promotes growth of new healthy breast tissue

♥ vitamin D
Repair damaged tissue, encourage breast growth and reduce risks of breast cancer

♥ zinc
Promote growth of healthy tissue

♥ selenium
Helps promote  and repair new tissue growth

♥ collagen
Firms out and make breast more perky

♥ calcium
Helps the breast health by supporting whole body

♥ Hops
Regulate hormon production

♥ butea superba
Mama pon tak penah dengaq..tp it help sama function mcm puerira marafica gitu

♥ goats rue
Potent herb gitu..tapi mama pun tak penah tengok..hehehhee

So set sesuai hadiah untuk isteri tersayang owh..jeng jeng2

image

Op kos la shaklee Alfalfa & Vita E gitu…memang meletops…kalah pengantin baru you all..hihihi

love ya
MamaSyafi
http://www.mamasyafi.wordpress.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

0

Bagaimana Alfalfa Membantu Whole Body Detox?

Ok…ni memang glamer….untuk set slimming Shaklee set budget kan ada lecithin & alfalfa. Dah la murah memang berbaloi baloi….

Kalau tak nak kurus pon bagus alfalfa ni untuk detox? Sebelum start ambil alfalfa ker apa benda pon..meh you all try jawab kuiz ni dulu….kita self check betul ke badan kita banyak toxin???? Dah sedia? Senang jer..jawab betul atau tak jer tak..untuk yes 1 markah, tidak 0 markah..jawab jer la atas kertas…dlm kepala jer pon bole, sonang jer takder mencabar minda pon

Dah sedia?

Detox Self Test
1. You all poo poo @ buang air besar bukan pada setiap hari? Aka jadual pegi purging tak consistent?
2. Ada ambil ubat prescription atau non prescription (panadol, ubat batuk selsema, angin etc)?
3. Makan daging dua kali seminggu atau lebih?
4. Makan makanan segera ataupun berproses? Termasukla sardine atau tuna dalam tin.
5. Pernah merokok atau terdedah kepada second hand smoke? Second hand smoke ni..you all tak hisap rokok tapi bila lalu lalang ada orang dok hembus asap rokok ke you all..gitu la yer.
6. Ada masalah kulit seperti acne/ jerawat/ kulit kusam atau masalah perut kembung, angin, sebu, sakit perut?
7. Minum alcohol?
8. Minum tab water, kopi, teh atau air berkarbonat?
9. Tinggal di bandar besar?
10. Kerap letih, lesu?

Kalau you all jawab 4 atau lebih YA memang clearly shows keperluan untuk detox ye. Ya lah bila badan sihat takder toksin segar jer..nak beribadah pon mudah…

Bila nak detoxs paling penting kena start detox dari usus dulu kendian baru hati..pasai apa pulak…ok sonang citer gini la yer….kat usus kan berlaku penyerapan nutrien besar besaran..bila proses detox kat hati..toxin tu nak tak nak krna keluar melalui usus…so Kalau usus you all tak clear….mudahla toxin tu terlekat & re- absorb dalam usus kita…tak nak la I…penat tau detox tapi takder hasil..ngabihkan beras jer tak…

Detox ni bukan setakat buang toxin dalam badan jer…it is a continuous cycle. What goes in have to go out. If you consume toksin…then penuh ler toxin dalam badan you all..

Bagaimana Alfalfa Membantu Detox?
Alfalfa ni herbal remedies…memang dah digunakan ileh masyarakat dulu kala…orang Arab panggil Alfalfa ni father of all food…ancient superfood gitu…orang Cina plak dah guna Alfalfa sebagai tonik dari abd ke enam lagi..lama tak lama alfalfa dah jadi herbal remedies.

Alfalfa bersifat alkaline which is a good liver & bloodstream detox agent. So segala toxin yang terkumpul dalam hati & darah dibersihkan. Apa simptom hati penuh toxin..macam macam tau..termasukla berat badan berlebihan…silap aribulan kena fatty liver segala. Toxin dalam darah plak masalah lain..jangan tak tau masalah kulit kena kulat air la…jerawat bagai salah satu punca dia dari toxin dalam darah tau…oh no *facepalm

Kelebihan alfalfa Shaklee…dia berserat penuh..tak caya cer endam dalam air..jadik kembang semngkuk gitu..pastu memang berseray serat …memang bagus nak scrape segala daki daki kat usus..bila usus sihat badan pon sihat..sebab serat dalam alfalfa la ramai yang ngaku..lawas jer jadik.

Satu lagi lebih alfalfa ni..bole regulate sugar darah….cuba telan alfalfa pagi2 pastu minum air suam..insyaAllah masalah selera dinosour kurang gitu…

So apa lagi sementelah promo alfalfa ni jom grab se set.untung weh…tahan dekat setahun.tu…jimat sesangat.

Apa lagi..jom PM mama laju laju yer…

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android