Cara Diet Dengan Shaklee Omegaguard/ Lecithin & Alfalfa

Hai darling gorgeous…minggu lepas entry lasal set slimming budget..arini mama nak share pasal..contoh aktiviti sehari dengan set budget omegaguard/ lecithin & alfalfa…

Mama lemau skit ni..almaklumla…keboyotan makin menyerlah…cepat jer mengah…Alhamdulillah sihat jer semua…supplement Shaklee takleh tinggal ler..top up pemakanan. Sebab soklan ni kerap customer mama tanya..so mama share mat sini.

Nota: penggunaan secara specific tailored for individual…tu kena consult yr..ni mama nak share secara generic jer yer..hik..hik…jangan tak tau mama pon pengguna tegar set kurus dulu tau..lepas abis boyot nanti mama sambung makan lagi jer…sekarang paused jap..*wink.

bangun pagi: minum segelas air suam (250 ml) sebelum basuh muka ke gosok gigi. Tujuannya supaya toksin dalam badan dapat dikumuhkan yer…and segar sket

Lepas solat subuh: jangan tidor balik yer…rezeki susah masuk nanti..heheh

Sebelum breakfast: telan alfalfa. Dosagr varies yer..dari 2 biji ke 10 biji..ikut badan…sebab alfalfa ni panas…tambah yang breastfeed kalah jamu you all. Minum air suam 1-2 gelas..kenapa kena telan alfalfa sebelum breakfast? Alfalfa ni sangat bagus untuk regulate appetite..insyaAllah kurang rasa teringin nak makan yang manis.

Breakfast: make sure ambil fiber & protein..bukannya roti canai/ nasi lemak/ tosei/ mee kari..bla bla..sebab karbohidrat compleks dari kanji bole buat mengantuk…ni la guna ESP (energizing soy protein Shaklee) atau cinch shake..utk start the day…sbb protein tumbuhan mudah hadam gitu. ESP ni ringan la sebagai breakfast…kena tambah tambah sket shake nye..baru rasa kenyang sket. Bole jer minum ESP + milo & telur separuh masak sebiji. Cukup sebagai alas perut breakfast. Yang best tak mandom gitu. Untuk yang ambil cinch shake…mmg sedap..cinch shake memang tailored sebagai meal replacement. .so shake2 gitu dalam shaker trus minum..yang best..badan rasa berpeluh gitu lepas minum..even setakat berjalan kaki gi LRT je kot..

Lunch: bole ambil karbohidrat..dalam kuantiti sederhana…diet tanpa karb langsung pun tak bagus in the long run tau…Habis macam mana nak sukat? Senang jer….tengok pict kat bawah ni. Untuk mudah..1/4 serving karb, 1/4 serving protein, 1/2 serving fruits & vegetables…untuk air minum jangan minum yg manis..tapi kalau honey lemon drink tu sgt bagus…lagi bagus kalau korang telan air kosong yang berperisa lemon…Nanti mama share next entry pasal air lemon untuk weight loss yer…pastu telan 3 biji lecithin atau 2 biji omegaguars yer.

Minum petang: kalau yang keja opis tu..mula jam masuk kol 3 mula la terasa nak menguyah bagai kan? Instead of makan segala kuih muih roti jala bagai yang korang kebas dari meeting rooms…. cuba sepeket cinch tea..minum sejuk..sonang jer…potong sachet, tuang dalam air…5kcal je..nak ada rasa wallaaa lagi letak lemon ke sehiris or madu sket.Hasilnya, percaya la mata you all segar bugar jer tau…memang meletops. Nak nak petang you all kena menapak ke stesen LRT ke tempat parking kereta..memang berpeluh…sebab apa, cinch tea untuk boost metabolism 10x ganda gitu. 🙂

Untuk pengguna set budget apa option jugak untuk avoid makan pelik2 petang ni..you all bole buat alfalfa tea dgn madu…minum panas…or teh hijau or memadai dengan lemonade tanpa sugar..nak rasa manis..tambah original flavour gitu…madu asli la…banyak khasiat madu you all dalam weight loss sbb dalam dok diet…sure akan sampai masa you all rasa teringin sangat nak makan sweets ke jajan bagai…so madu secalit la option anda.

Dinner: bole jer ambil dinner..tapi make sure makan awal..at least 4 jam sebelum tidor..kalau you all tidor kol 8 malam ala ala baby gitu..your last meal should be latest by 4pm ya..jangan nak mengada makan pastu tidor..memang la naik badan macam di pam pam…1 lg rahsia…makan malam bukan nasi berlauk segala…memadai dengan sup ataupun salad. Dah kata sup tu..jangan bantai sup tulang/ gearbox atau anything sewaktu dengannya…itu memang padat kalori gitu….
Pastu sila telan lecithin lg 3 biji atau omegaguard sebijik yer….

Hokey..itu dia perjalanan pemakanan diet sehari…hihihi

Next post, mama share pasal air lemon plak untuk weight loss yer…

Ta..ta…
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s