Berapakah Dosage Omega 3 DHA Untuk Anak Kita?

Salam you all…ber entri lagi mama hsri ni..InsyaAllah moga allah berikan mama kekuatan untuk berkongsi dengan semua hot mommies out there mengenai Omega 3 (DHA & EPA) untuk anak kita..nak tak???

♥♡ Pregnancy & Breastfeeding
Ibu mengandung & menyusukan perlukan 400mg  omega 3 sehari…cara terbaik dapatkan menerusi supplement omega 3 yang sesuai. Lainla kalau korang sanggup telan ikan merah ke tuna fresh sehari hari..huhuhu.

♥♡ Infants 0-6 Months
Untuk bayi baru lahir sehingga 6 bulan & menyusu dengan susu ibu…tak perlukan sebarang suplement omega 3..sebab apa..cukup omega 3 dari susu ibu tu you all…tapi mommies kena make sure la..you all makan 400 mg Omega 3 sehari yer.Sian mommies semya..dah elok dah niat nak berikan susu ibu…stok DHA dalam badan semua pass ke anak..ingat tak mama pernah share dalam entry sebelum ni…kesan kurang DHA pada ibu???? OMG ibu senang menjadi pelupa & kena postpartum depression. .nak nak lepas bersalin badan letih kan…owh meroyan gitu.

Untuk bayi yang minum susu formula..mommies please make sure & check label ya..make sure ada DHA yer dalamnye sekurang kurangnya 19mg untuk setiap serving 5 oz susu ye..

♥♡6 months to 2 years

100mg dari food enriched DHA mencukupi..apa plak tuh??? Macam cereal, yogurt, wild alaskan salmon, eggs & milk. Jika masih menyusu dengan susu ibu…lagi bagus!! DHA from d breast gitu… wink wink 😉

Owh what a mummy kan…..kesilapan yang sering jadi…mommies ambil fish oil waktu pregnant…tp lepas bersalin lopa minyak ikan…jangan lupa yer dearies..banyak bonus untuk hot momnjes tau..kasi cair bad fat @ visceral & subcatenous yer!! Kan mama pernah share pengambilan fish oil bole membantu weight loss???? Lopa la tu
🙂

image

Propa sungguh mak jemah u all….:-)

♥♡ 2 to 5 Years Old
Untuk pre-schooler..depa ni perlukan 200 mg DHA untuk mengurangkan risiko masalah pembelajaran..segala ADHD bagai…ada customer merangkap anak bisnes yang ada anak dengan masalah ADHD, dia bagi anaknya omegaguard sebahai source omega 3 & GLA complexs sebagai source omega 6 untuk bantu si manja…obviously therapy tak tinggal la kan..Alhamdulillah…anaknya makin bijak sekarang ni

Pilihan mama tentunya Omegaguard…kenapa setiap serving omegaguard membeeikan 1000 mg Omega 3 sehari….so ibu mengandung/ menyusu cuma perlukan 1 tablet jer sehari..anak anak antara sethn ke 2 thn..cukup dgn omegaguard sebijik setiap 3 hari..whilst anak anak antara 2 -5 thn bole ambil sekurang kurangnya sebijik selang sehari.

Berbaloi tak? ….memang berbaloi you all..

Love ya
MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s