Perlukah Anak Kita Ambil Fish Oil?

Bersiaran lagi di Mamasyafi….minggu lepas kita go through macam mana Omega 3 yang awesome membantu weight loss..arini mama nak sambung pentingnya omega 3 untuk anak anak kita..dari bayi sampailah masuk unibersiti….gedebuk gedebak sampaila ke tua gitu. Oh sungguh omega mama you all ni kan..hahahha

Untuk ibu mengandung..dan menyusukan..mama dah explain banyak sangat dah pasal Omega 3 & DHA pada ibu & janin kan….cuba kita tengok life cycle anak kita…termasuk la anak anak mama sendiri…waktu dalam perut mama nye amek neurogain sbb nak boost DHA gitu…bila kenal awesome Omegaguard mama tukar ke Omegaguard plak…breastfeeding pon mamanye telan omegaguard…kesannya..Alhamdulillah anak sihat..bijak…tapi cukup ke setakat tu??? Waktu breastfeeding mommies semua tatang..jaga si manja tu….semua au naturale gitu…bila weaned off & dah mula attend playschool mula la terdedah dengan jajan segala…junk food la tu…makan pon aci sempat jer..yerla mommies sebok keja kat opis kan….Bila balik rumah dah penat….senang makan kat kedai..dah kat kedai agak2 menu apa yang anak anak kita makan? Balik balik nasi goreng..mee goreng..mee sup..hailam dsb…agak2 korang la..ada tak sumber DHA or even Omega 3 dari sumber ikan laut dalam???? Ikan tu adalah…ikan bilis hehehe dalam nasi goreng kampung ye dok????? Soalannya cukup ke omega 3 dalam diet anak kita kalau makan ikan pon jarang jarang? Jeng jeng jeng…jawapannya tak cukup !!! Abis tu nak buat macam mana & apa kesan pada anak anak kita ni?

Meh mama nak intro apa kesan kurangnya sumber Omega 3 dalam diet anak…3 jer!!!!

# Low DHA level may impact kids ability to reading, memory & behavior
Kajian di Oxford University ke atas 500 anak berumur 7-9 tahun..shows it all! Takkan kebetulan lagi kot anak yang dietnya kaya DHA dengan hat jenis karnivor (aummm…makan daging jer kan) depa lagi lagi tinggi DHA dalam darah & kurang bermasalah dalam pembelajaran….
image

Betul kita sekadar ikhtiar…tapi kita ingat apa yang Allah bagi tu rezeki pada kita atas ikhtiar dan doa…nak ikhtiar macam mana? Sebab tu pengambilan Omega 3 penting untuk anak anak kita.
We never knew…ADHD, dyslexia, dysratia, slow learner ke…kerap mengantuk ke anak kita….so sebagai ikhtiar..bagi la depa makan ultra pure fish oil gitu…sebab apa? Sebab tengok kemampuan kita..mampu tak kita sebagai ibu bagi 2-3 serving ikan laut dalam yang kaya Omega 3 & tak tercemar. Bahaya jugak makan ikan besar besar ni kerap..especially kalau kita tak tau asal usul ikan tu…contoh agak keji la…kot ikan mackerel tu tangkap kat Mexico Bay yang ala ala “bersih” gitu..dengan oil spill bagai kan…tak sanggup mama.silap silap nak dapat benefit fish oil terkena mercury plak…Alamak *facepalm 😦

#2 Children Who Is Taking Omega 3 As Infant Scores Higher Intellegence; Learning and Vocabulary At Age 3-5

Eh…macam tu ke???? Sure lepaih ni mommies kat luar sengih meleret jer…mana taknye berbaloi you all pengorbanan semasa pregnant & breastfeeding..dok telan omegaguard gitu…hahaha. Best tak? Ibu mana tanak anak keciknya bijak, petah kan? Apa lagi kalau kita nak anak anak bijak kita membesar sebagai hafiz atau hafizah….Didikan kan bermula dari alam rahim….
Memang dari awal lagi mommies bagi Omega 3…tapi kesannya at peak bila anak umir 3 -5 tahun tau..which is masa anak2 kat playschool and kindy. InsyaAllah life long journey starts here…kena plak dengan teaching method yang sesuai untuk develop kognitif skills si anak bukannya yang exam oriented…it is a really good headstart in their life kan….

#3 Omega 3 Found to Alter or Boost Brain Function

Kajian ke atas 33 kanak kanak lelaki umur 8-10 tahun yang keja dia dok main video game jer manjang selama 2 bulan really a shocking discovery gitu. Mommies aware kan kesan video game pada anak anak? Perasan tak anak lelaki sangat mudah addicted to games mcm ni…haaaa guess what I was battling dengan Iyad since umur 2 tahun smp la lately sebab Ipad/ Ipod/ lappy games!!!! Very addictive you all! Hish yang tak best tu exposure too this kind of environment may affect child development…1 info yang mama penah baca from a child expert gadget games are not healthy..it may cause ADHD & cognitive disorder…si kembar adik mama penah jadik cikgu tadika kat Tadika Little Caliph Kulim @ Tadika Bijak Makmur story kat mama..anak anak yang sepanjang hidupnya exposed to gadgets susah nak belajar…bak kata child expert ni la…”bila ada hands eye coordination then the kids motor skills will evolved..elese the brain comnection weaken and you loose the ability Super d scary gitu kan…

Apa plak kaitan dengan Omega 3? Berbalik pada research tadi pengambilan omega 3 membantu meningkatkan brain cortisol activity shown by MRI gitu….padahal placebo group yang tak ambil omega 3 menunujukkan brain activity reduction….OMG ngeri mama k

Bayangkan anak anak yang minds kurang stimulate shows better response ..anak anak yang kita belai n tatang insyaAllah lagi responsive…tambah pulak dengan doa ibu yang super tajam….Amin.

Sebab tu la scientists kata Omega 3 bagus untuk reverse masalah ADHD, dyslexia dan sebagainya…Anak anak sihat sure lagi pintar. Tak gitu?

Mama nak kongsikan pasal Iyad waktu young toddler..since dia overly indulged dengan gadgets kesannya..dia lambat cakap..owh so sad…I learnt from mistakes too…so kitorang antar dia montessori playschool untuk enhance communication dia..& alhamdulillah dia bercakap bila umur close too 3 year..supplement pon kami tak tinggal…mealshake dulu…bila dah jatuh cinta…mama start pulak omegaguard..owh memang sekarang mulut bising lar…Alhamdulillah…memang nampak bijak dia… yang lagi terkejut…dari jadi pasif dalam kelas..sekarang diala juara….terkejut dengar komen teacher….

So belum terlambat untuk ikhtiar ya….nak omega 3 superb..jom telan omegaguard…

Love ya
MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s