Omegaguard membantu kesihatan anak?

Assalamualaikum you all..semalam mama sharing pasal kepentingan Omega 3 dari minyak ikan untuk ibu mengandung dan menyusukan..arini mama nak share pulak macam mana Omega 3 membantu mommies mengatasi masalah respiratory si manja anda. Sekadar perkongsian mama sebagai seorang ibu yang pernah berhadapan dengan masalah bronchitis, broncho pneumonia dengan si manja mama..Iyad.

Sistem respitory Iyad memang fragile..sejak dia weaned off from breastfeeding dalam awal 2012. Tambah pulak dengan dia baru start attend daycare waktu tu, cerewet bab makan lagi..memang memanjang jer idung berair..batuk..waktu tu memang bole kata selang seminggu ke dua asik demam batuk selsema…Kemuncaknya, bulan 6 tahun lepas Iyad kena broncho pneumonia..waktu tu Iyad dah ambil Shaklee mealshake, Alhamdulillah waktu tu dia mula berselera makan..selepas 4 hari admitted..barula si manja mama ni discharged. Lepas tu memang dia sangat fragile..bole kata tiap tiap minggu pegi jumpa pead..batuk & selsema. Ada pulak masalah baru..dia ada rhinitis pulak..sampai kena guna mild steroid as inhaler. Hati mama mana yang tak sedih bila anak kecik2 lagi on inhaler kan??? Atas suggestion pead kat Columbia Hosp @ Bintulu…dia suggest starts fish oil untuk strengthen lung function Iyad..waktu tu mama bagi Scotts..mama tak amek peduli pasal fiah oil vs cod liver oil lg..bila mama mula study…immediately mama stop Scotts. Option mama terusla omegaguard..sebab mama rasa takder bau hanyir langsung…superb you all

So apa kaitan fish oil dengan masalah asthma & masalah pernafasan lain ni???? Berdasarkan kajian yang written by Astma Foundation Victoria link sini 5 jenis makanan membantu masalah respiratori anak kecil dan orang dewasa..basicnye simple jer:
♡♥eats plenty of fresh fruits & vegetables
♡♥ diet rich with dairy & eggs
♡♥ fish oil suplementa
♡♥ fresh apples bukan Apple gadgets
♡♥ spices

image

Ok la straight to the point, kenapa 5 superfood ni???

¤ Fruits and vegetables
Buah buahan & sayur kan kaya anti oksida yang bagus…sekaligus kaya anti inflammatory agent. So bila adalah masalah asthma atau pneumonia causing swelling and inflammed dalam airways…memang require food with anti inflammatory agent untuk reduce the swelling…pict kat bawah shows mcm mana healthy airways vs onflammed airways…so consume la byk fruits & vegetables. Personally mama rasa this is main reason why young kids & orang tua lagi fragile..sbb dietnya kurang fruits & vegetables.

image

¤ Diet rich in dairy & eggs
Penderita asthma require sufficient amount of Vit D..so since dairy & eggs is a good source of Vit D..ada paham???

¤ fish oil supplement
Haaa jangan salah sangka..ni bukan mama sesaja nak promote oemgaguard…tapi it is written dalam chest journal ye..fish oil supplement membantu to reduce airways obstruction. At the ssme time it could reduced the risk of conventional asthma medications. Fish oil supplements mana yang patut kita pilih?? Ada yang lemak ikan ada yg ultra pure fish oil..so mana you mau pilih..mama pilih ultra pure fish oil…semestinya Shaklee Omegaguard

image

¤ apple
Kenapa apple? Tau tak apple peels is rich source of antioxidants??? At the same time, apple provodes natural anti histamines yang helping curing allergies and asthma. Ni pon written yer dalam American Journal of Respiratory Critical Care Medicine yer

¤ spices
Rempah ratus kebanyakan nyer pedas!!! Apa jadi bila kita makan benda pedas..idung berhingus semua kan??? Bila berhingus bagai mucus dalam airways caused by allergies and asthma diclearkan…

Dah penat mama membebel..ok la see you all later ya

Bye

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s