0

Cara Diet Dengan Shaklee Omegaguard/ Lecithin & Alfalfa

Hai darling gorgeous…minggu lepas entry lasal set slimming budget..arini mama nak share pasal..contoh aktiviti sehari dengan set budget omegaguard/ lecithin & alfalfa…

Mama lemau skit ni..almaklumla…keboyotan makin menyerlah…cepat jer mengah…Alhamdulillah sihat jer semua…supplement Shaklee takleh tinggal ler..top up pemakanan. Sebab soklan ni kerap customer mama tanya..so mama share mat sini.

Nota: penggunaan secara specific tailored for individual…tu kena consult yr..ni mama nak share secara generic jer yer..hik..hik…jangan tak tau mama pon pengguna tegar set kurus dulu tau..lepas abis boyot nanti mama sambung makan lagi jer…sekarang paused jap..*wink.

bangun pagi: minum segelas air suam (250 ml) sebelum basuh muka ke gosok gigi. Tujuannya supaya toksin dalam badan dapat dikumuhkan yer…and segar sket

Lepas solat subuh: jangan tidor balik yer…rezeki susah masuk nanti..heheh

Sebelum breakfast: telan alfalfa. Dosagr varies yer..dari 2 biji ke 10 biji..ikut badan…sebab alfalfa ni panas…tambah yang breastfeed kalah jamu you all. Minum air suam 1-2 gelas..kenapa kena telan alfalfa sebelum breakfast? Alfalfa ni sangat bagus untuk regulate appetite..insyaAllah kurang rasa teringin nak makan yang manis.

Breakfast: make sure ambil fiber & protein..bukannya roti canai/ nasi lemak/ tosei/ mee kari..bla bla..sebab karbohidrat compleks dari kanji bole buat mengantuk…ni la guna ESP (energizing soy protein Shaklee) atau cinch shake..utk start the day…sbb protein tumbuhan mudah hadam gitu. ESP ni ringan la sebagai breakfast…kena tambah tambah sket shake nye..baru rasa kenyang sket. Bole jer minum ESP + milo & telur separuh masak sebiji. Cukup sebagai alas perut breakfast. Yang best tak mandom gitu. Untuk yang ambil cinch shake…mmg sedap..cinch shake memang tailored sebagai meal replacement. .so shake2 gitu dalam shaker trus minum..yang best..badan rasa berpeluh gitu lepas minum..even setakat berjalan kaki gi LRT je kot..

Lunch: bole ambil karbohidrat..dalam kuantiti sederhana…diet tanpa karb langsung pun tak bagus in the long run tau…Habis macam mana nak sukat? Senang jer….tengok pict kat bawah ni. Untuk mudah..1/4 serving karb, 1/4 serving protein, 1/2 serving fruits & vegetables…untuk air minum jangan minum yg manis..tapi kalau honey lemon drink tu sgt bagus…lagi bagus kalau korang telan air kosong yang berperisa lemon…Nanti mama share next entry pasal air lemon untuk weight loss yer…pastu telan 3 biji lecithin atau 2 biji omegaguars yer.

Minum petang: kalau yang keja opis tu..mula jam masuk kol 3 mula la terasa nak menguyah bagai kan? Instead of makan segala kuih muih roti jala bagai yang korang kebas dari meeting rooms…. cuba sepeket cinch tea..minum sejuk..sonang jer…potong sachet, tuang dalam air…5kcal je..nak ada rasa wallaaa lagi letak lemon ke sehiris or madu sket.Hasilnya, percaya la mata you all segar bugar jer tau…memang meletops. Nak nak petang you all kena menapak ke stesen LRT ke tempat parking kereta..memang berpeluh…sebab apa, cinch tea untuk boost metabolism 10x ganda gitu. 🙂

Untuk pengguna set budget apa option jugak untuk avoid makan pelik2 petang ni..you all bole buat alfalfa tea dgn madu…minum panas…or teh hijau or memadai dengan lemonade tanpa sugar..nak rasa manis..tambah original flavour gitu…madu asli la…banyak khasiat madu you all dalam weight loss sbb dalam dok diet…sure akan sampai masa you all rasa teringin sangat nak makan sweets ke jajan bagai…so madu secalit la option anda.

Dinner: bole jer ambil dinner..tapi make sure makan awal..at least 4 jam sebelum tidor..kalau you all tidor kol 8 malam ala ala baby gitu..your last meal should be latest by 4pm ya..jangan nak mengada makan pastu tidor..memang la naik badan macam di pam pam…1 lg rahsia…makan malam bukan nasi berlauk segala…memadai dengan sup ataupun salad. Dah kata sup tu..jangan bantai sup tulang/ gearbox atau anything sewaktu dengannya…itu memang padat kalori gitu….
Pastu sila telan lecithin lg 3 biji atau omegaguard sebijik yer….

Hokey..itu dia perjalanan pemakanan diet sehari…hihihi

Next post, mama share pasal air lemon plak untuk weight loss yer…

Ta..ta…
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com

0

Set Slimming Budget Shaklee Lecithin & Alfalfa- Real Life Stories

Hi salam you all. Entry ni mama dedikasikan khas untuk customer aka kenalan alam maya mama..adik S..Personally mama kagum dengan semangat dia…seorang lelaki, student kolej & mempunyai masalah berat badan berlebihan. Percaya tak BMI nya memcecah lebih 40. Mama nak kongsi perjalanan weight lossnya… & macam mana yang dia ceritakan pada mama…dia berikhtiar untuk jadi lebih sihat. Even dia dah diet pantang nasi lebih 7 minggu sebelum kenal Shaklee!! Kagum mama dengan semangat juangnya.

Adik ni jumpa mama thru blog ni..& terdetik hati nak cuba lecithin & alfalfa..haah…apa lagi mama cuba bantu setakat yang terdaya..Ini istimewa bila dah jatuh cinta dengan Shaklee…berkongsi kebaikan untuk semua..Allah yang pegang hati readers mama..kalau memang dah tersurat. .Allah nak mama help them. I will do my part InsyaAllah.

image

MasyaAllah….rezeki yang Allah berikan.adik ni hilang 4 kg dalam tempoh 2 minggu!!! Miracle kan? Obviously tak cukup la setakat makan lecithin & alfalfa jer nak kurus…meh mama nak buat pop kuiz…..apa tips penting yang memang kena hafal & khatam utk successful weight loss…pegang pen & kertas yer murid murid…..tuleeeesssss tau…garang tak mama hari ni?
♥♡ control calories intake
♥♡ exercise
♥♡ supplement

♥♡Shaklee Alfalfa & Lecithin

Ingat tak eksperimen dagung tetel dengan lecithin???? & eksperimen lecithin & alfalfa dengan minyak? Special gitu…

Kenapa kena ambil lecithin/ omegaguard & alfalfa…boleh tak dapatkan khasiat sama dari food. BOLEH macam mana plak tu? Cop, abis tu korang ingat alfalfa, lecithin & omegaguard tu alien ker???? Tak ke cik alfalfa tu 100% dari pokok alfalfa matang, lecithin plak 100% dari ekstrak soya Non GMO, omegaguard plak kan ke dari ultra pure fish oil..bukan lemak ikan or cod liver oil tau..Tak gitu Senah? You all kena paham..certain food function untuk boost metabolisme/ bakar lemak/ emulsifi lemak/ dispose lemak bagai….itula istimewa Shaklee omegaguard, lecithin & alfalfa. “abis..penat I telan lecithin & alfalfa tak kurang pon berat….tak berkesanlah Shaklee!!!”
ehem ehem meh mama nak habaq…kalau lemak dah bakar dah buang pon tapi kalau u all makan tahap dinosour gaban..memang ler tak kurus Senah oi…cuba you tengok 4 main steps dalam weight loss journey yg mama blink blink kan kat atas…siap ber ♥♡ bagai u all…

♥♡Controlled Calories Intake
Ni kesilapan yang selalu terjadi..people hope for miracle happens without effort..sebab tu la segala spray kurus, krim kurus laris jer kat market…tau ke you all..apa isi perut yang ada dalam krim tu??? Jangan main main you all..silap silap ada racun terlarang gitu..seraaaaammmmm k!

Dah jenuh mama meraban..apa jadik kalau our body requires 1600kcal sehari …tapi kita makan 2500 kcal sehari dengan nasi lemak…mee goreng..pizza..fast food segala? Haaaa apalagi jadi lemak la & end up jadik gemuksss..kalau tetiba u all nak crash diet ambil 800kcal jer sehari..apa plak jadi..jangan ingat dah kurang makan..semua lemak memdap tu terbakar..silao silap your body akan shut in metabolisme to drastically low…n instead of jadok kurus..tak kurus kurus you all.

Dalam weight loss penting untuk kita identify
■ Berapa kalori yang badan perlukan untuk turunkan x kg setiap bulan
■ apa yang u all makan untuk cukupkan kalori intake ni???

Macam mana nak tau berapa banyak kalori yang badan anda perlukan? Banyak jer online apps ado kalau you all perlukan….ni ha calories counter .

image

Mudahkan? Jadinya takder la alasan untuk tak tau kira kalori yang badan you all perlukan

Untuk check kalori dalam nasi lemak, roti canai segala….haaa amek kat sini plak kalori makanan….so apa lagi mau… 🙂

Satu lagi tips..mulakan hari dengan protein & fiber bukannya nasi lemak, roti canai segala…kenapa? High carbo loading boke sebabkan mengantuk??? Hik hik..penah ngantuk lepas sarapan? Cuba check apa you all telan….saranan mama..ambil oats &; protein shake macam esp atau cinch shake. Janji you all check calories..dok sebok2 shake2 bagai..tambah segala menda trus shoot up kalories sampai 600kcal sudah!!! Tu sama mcm makan nasi sudah… 😊

Lunch ambil…tapi controlled portion.Jangan amek carb mcm nasi or pasta smp penuh pinggan…just 1/4 dari pinggan jer..protein plak 1/4 portion..balanced fruit & vegetables..

Dinner make sure ambik sebelum maghrib ye..& should be benda benda light mcm sup sup jer…tengok gak yer soup apa..jangan telan sup tulang ke gear box plak…itu super rich kalories tau….

♥♡ Exercise
Ha..topic ni mama dah story panjang dalam entri sebelum ni dalam topic slimming haaaa gi korek korek.

Nak details sila contact mama yer..konsultasi percuma tau..hikhik 😉

Luv
MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

0

Berapakah Dosage Omega 3 DHA Untuk Anak Kita?

Salam you all…ber entri lagi mama hsri ni..InsyaAllah moga allah berikan mama kekuatan untuk berkongsi dengan semua hot mommies out there mengenai Omega 3 (DHA & EPA) untuk anak kita..nak tak???

♥♡ Pregnancy & Breastfeeding
Ibu mengandung & menyusukan perlukan 400mg  omega 3 sehari…cara terbaik dapatkan menerusi supplement omega 3 yang sesuai. Lainla kalau korang sanggup telan ikan merah ke tuna fresh sehari hari..huhuhu.

♥♡ Infants 0-6 Months
Untuk bayi baru lahir sehingga 6 bulan & menyusu dengan susu ibu…tak perlukan sebarang suplement omega 3..sebab apa..cukup omega 3 dari susu ibu tu you all…tapi mommies kena make sure la..you all makan 400 mg Omega 3 sehari yer.Sian mommies semya..dah elok dah niat nak berikan susu ibu…stok DHA dalam badan semua pass ke anak..ingat tak mama pernah share dalam entry sebelum ni…kesan kurang DHA pada ibu???? OMG ibu senang menjadi pelupa & kena postpartum depression. .nak nak lepas bersalin badan letih kan…owh meroyan gitu.

Untuk bayi yang minum susu formula..mommies please make sure & check label ya..make sure ada DHA yer dalamnye sekurang kurangnya 19mg untuk setiap serving 5 oz susu ye..

♥♡6 months to 2 years

100mg dari food enriched DHA mencukupi..apa plak tuh??? Macam cereal, yogurt, wild alaskan salmon, eggs & milk. Jika masih menyusu dengan susu ibu…lagi bagus!! DHA from d breast gitu… wink wink 😉

Owh what a mummy kan…..kesilapan yang sering jadi…mommies ambil fish oil waktu pregnant…tp lepas bersalin lopa minyak ikan…jangan lupa yer dearies..banyak bonus untuk hot momnjes tau..kasi cair bad fat @ visceral & subcatenous yer!! Kan mama pernah share pengambilan fish oil bole membantu weight loss???? Lopa la tu
🙂

image

Propa sungguh mak jemah u all….:-)

♥♡ 2 to 5 Years Old
Untuk pre-schooler..depa ni perlukan 200 mg DHA untuk mengurangkan risiko masalah pembelajaran..segala ADHD bagai…ada customer merangkap anak bisnes yang ada anak dengan masalah ADHD, dia bagi anaknya omegaguard sebahai source omega 3 & GLA complexs sebagai source omega 6 untuk bantu si manja…obviously therapy tak tinggal la kan..Alhamdulillah…anaknya makin bijak sekarang ni

Pilihan mama tentunya Omegaguard…kenapa setiap serving omegaguard membeeikan 1000 mg Omega 3 sehari….so ibu mengandung/ menyusu cuma perlukan 1 tablet jer sehari..anak anak antara sethn ke 2 thn..cukup dgn omegaguard sebijik setiap 3 hari..whilst anak anak antara 2 -5 thn bole ambil sekurang kurangnya sebijik selang sehari.

Berbaloi tak? ….memang berbaloi you all..

Love ya
MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

0

Perlukah Anak Kita Ambil Fish Oil?

Bersiaran lagi di Mamasyafi….minggu lepas kita go through macam mana Omega 3 yang awesome membantu weight loss..arini mama nak sambung pentingnya omega 3 untuk anak anak kita..dari bayi sampailah masuk unibersiti….gedebuk gedebak sampaila ke tua gitu. Oh sungguh omega mama you all ni kan..hahahha

Untuk ibu mengandung..dan menyusukan..mama dah explain banyak sangat dah pasal Omega 3 & DHA pada ibu & janin kan….cuba kita tengok life cycle anak kita…termasuk la anak anak mama sendiri…waktu dalam perut mama nye amek neurogain sbb nak boost DHA gitu…bila kenal awesome Omegaguard mama tukar ke Omegaguard plak…breastfeeding pon mamanye telan omegaguard…kesannya..Alhamdulillah anak sihat..bijak…tapi cukup ke setakat tu??? Waktu breastfeeding mommies semua tatang..jaga si manja tu….semua au naturale gitu…bila weaned off & dah mula attend playschool mula la terdedah dengan jajan segala…junk food la tu…makan pon aci sempat jer..yerla mommies sebok keja kat opis kan….Bila balik rumah dah penat….senang makan kat kedai..dah kat kedai agak2 menu apa yang anak anak kita makan? Balik balik nasi goreng..mee goreng..mee sup..hailam dsb…agak2 korang la..ada tak sumber DHA or even Omega 3 dari sumber ikan laut dalam???? Ikan tu adalah…ikan bilis hehehe dalam nasi goreng kampung ye dok????? Soalannya cukup ke omega 3 dalam diet anak kita kalau makan ikan pon jarang jarang? Jeng jeng jeng…jawapannya tak cukup !!! Abis tu nak buat macam mana & apa kesan pada anak anak kita ni?

Meh mama nak intro apa kesan kurangnya sumber Omega 3 dalam diet anak…3 jer!!!!

# Low DHA level may impact kids ability to reading, memory & behavior
Kajian di Oxford University ke atas 500 anak berumur 7-9 tahun..shows it all! Takkan kebetulan lagi kot anak yang dietnya kaya DHA dengan hat jenis karnivor (aummm…makan daging jer kan) depa lagi lagi tinggi DHA dalam darah & kurang bermasalah dalam pembelajaran….
image

Betul kita sekadar ikhtiar…tapi kita ingat apa yang Allah bagi tu rezeki pada kita atas ikhtiar dan doa…nak ikhtiar macam mana? Sebab tu pengambilan Omega 3 penting untuk anak anak kita.
We never knew…ADHD, dyslexia, dysratia, slow learner ke…kerap mengantuk ke anak kita….so sebagai ikhtiar..bagi la depa makan ultra pure fish oil gitu…sebab apa? Sebab tengok kemampuan kita..mampu tak kita sebagai ibu bagi 2-3 serving ikan laut dalam yang kaya Omega 3 & tak tercemar. Bahaya jugak makan ikan besar besar ni kerap..especially kalau kita tak tau asal usul ikan tu…contoh agak keji la…kot ikan mackerel tu tangkap kat Mexico Bay yang ala ala “bersih” gitu..dengan oil spill bagai kan…tak sanggup mama.silap silap nak dapat benefit fish oil terkena mercury plak…Alamak *facepalm 😊

#2 Children Who Is Taking Omega 3 As Infant Scores Higher Intellegence; Learning and Vocabulary At Age 3-5

Eh…macam tu ke???? Sure lepaih ni mommies kat luar sengih meleret jer…mana taknye berbaloi you all pengorbanan semasa pregnant & breastfeeding..dok telan omegaguard gitu…hahaha. Best tak? Ibu mana tanak anak keciknya bijak, petah kan? Apa lagi kalau kita nak anak anak bijak kita membesar sebagai hafiz atau hafizah….Didikan kan bermula dari alam rahim….
Memang dari awal lagi mommies bagi Omega 3…tapi kesannya at peak bila anak umir 3 -5 tahun tau..which is masa anak2 kat playschool and kindy. InsyaAllah life long journey starts here…kena plak dengan teaching method yang sesuai untuk develop kognitif skills si anak bukannya yang exam oriented…it is a really good headstart in their life kan….

#3 Omega 3 Found to Alter or Boost Brain Function

Kajian ke atas 33 kanak kanak lelaki umur 8-10 tahun yang keja dia dok main video game jer manjang selama 2 bulan really a shocking discovery gitu. Mommies aware kan kesan video game pada anak anak? Perasan tak anak lelaki sangat mudah addicted to games mcm ni…haaaa guess what I was battling dengan Iyad since umur 2 tahun smp la lately sebab Ipad/ Ipod/ lappy games!!!! Very addictive you all! Hish yang tak best tu exposure too this kind of environment may affect child development…1 info yang mama penah baca from a child expert gadget games are not healthy..it may cause ADHD & cognitive disorder…si kembar adik mama penah jadik cikgu tadika kat Tadika Little Caliph Kulim @ Tadika Bijak Makmur story kat mama..anak anak yang sepanjang hidupnya exposed to gadgets susah nak belajar…bak kata child expert ni la…”bila ada hands eye coordination then the kids motor skills will evolved..elese the brain comnection weaken and you loose the ability Super d scary gitu kan…

Apa plak kaitan dengan Omega 3? Berbalik pada research tadi pengambilan omega 3 membantu meningkatkan brain cortisol activity shown by MRI gitu….padahal placebo group yang tak ambil omega 3 menunujukkan brain activity reduction….OMG ngeri mama k

Bayangkan anak anak yang minds kurang stimulate shows better response ..anak anak yang kita belai n tatang insyaAllah lagi responsive…tambah pulak dengan doa ibu yang super tajam….Amin.

Sebab tu la scientists kata Omega 3 bagus untuk reverse masalah ADHD, dyslexia dan sebagainya…Anak anak sihat sure lagi pintar. Tak gitu?

Mama nak kongsikan pasal Iyad waktu young toddler..since dia overly indulged dengan gadgets kesannya..dia lambat cakap..owh so sad…I learnt from mistakes too…so kitorang antar dia montessori playschool untuk enhance communication dia..& alhamdulillah dia bercakap bila umur close too 3 year..supplement pon kami tak tinggal…mealshake dulu…bila dah jatuh cinta…mama start pulak omegaguard..owh memang sekarang mulut bising lar…Alhamdulillah…memang nampak bijak dia… yang lagi terkejut…dari jadi pasif dalam kelas..sekarang diala juara….terkejut dengar komen teacher….

So belum terlambat untuk ikhtiar ya….nak omega 3 superb..jom telan omegaguard…

Love ya
MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

0

5 Sebab Fish Oil Untuk Kurus- Part 2

Ok….mama nak bebel sambungan part 1 semalam..lagi 3 sebab kenapa fish oil penting untuk kurus….

#3 Fish Oil Decreases Inflammation And Improve Body Composition
Apo ke bondo la mama bebel ni…bukan ke inflammation tu macam airways inflammation yang asthma tu ke????? Tak pun alamak sakit otot lepas exercise..Aik tu jer inflammation??? Semua tu betul tapi 1 fakta penting yang jarang kita ambik peduli..lemak dalam badan menyebabkan inflammation sekaligus men’slow’kan weight loss progress!!!!! Uish sentap tak?????

Ingat tak sebelum ni mama pernah story pasal cortisol dalam entri part 1 semalam? Decreased in cortisol from taking Fish oil aids weight loss??? Apa plak kaitan inflammation dengan cortisol..haaaa ni mama nak bagitau..jangan tak tau bila cortisol naik..inflammation mencanak you all!!!!!

Huish memang tak leh jadi ni…kajian ke atas athletes menunjukkan mereka yang ambil fish oil lagi cepat recover muscle soreness lepas exercise berbanding dgn placebo group…apa pulak kaitan cortisol dengan muscle inflammation kat ahli sukan??? Mama ni suka benor mengkonpiuskan orang..peningkatan cortisol menyebabkan protein degradation & lean muscle loss….so nak maintain muscle sihat wal afiat..amekler fish oil yer..tak rugi!!!

image

#4 To Improve Insulin Sensitivity and Metabolism Level
Ingat tak dalam entri sebelum ni mama share macam mana Omega 3 fat melindungi organ dalaman badan sebagai visceral fat!! And omega 3 oil membantu meningkatkan insulin sensitivity? Insulin tu apa pulak? Insulin ni adalah hormon yang menukarkan karbohidrat kepada gula ringkas sebelum diserap oleh badan… macam enjin kereta la…apa jadi bila enjin kereta berkerak dengan tar bagai…effective ke lagi enjin tu??? Mulaa semput enjin tu…haaa bila badan kita tak sensitif lagi dgn insulin…hai welcome diabetes aka kencing manis!!!!! Waduh…ngeri you all.

Kali ni ada kajian ke atas wanita pulak…pengambilan 1.5g atau 2.5g fish pil sebulan fkr 30 days significantly improves insulin sensistivity!!!! Hasilnya..reduced body fat & increased muscle growth….excited tak????
Sapa tak nak sihat & gorgeous kan???

Ish dah naik lenguh tangan mama..tak sampai lagi the fifth reasons..tp sbb you all semua nak baca & dapatkan sikit perkongsian..mama gagahkan jua..hikhik

#5 Get Correct Ratio of Fish Oil to the Other Fats

Ni dah nak tutup kitab ni…dah sampai conclusion dah…nak weight loss & sihat..ni tips dia
♥ dapatkan sebanyak mungkin sumber omega 3 you all dari EPA & DHA..senang kata fish oil la..maximum 1/3 jee intake  omega 3 dari flaxseed

♥ dapatkan Omega 6 dari sumber tumbuhan semulajadi seperti zaitun, avocado….jangan plak ambil isolated vegetable oil mcm canola yer

Dah la..penat mama bebel, see you later ya..

Luv
MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

0

5 Sebab Fish Oil Membantu Weight loss

Assalamualaikum..mama kembali lagi..since Dec ni bulan promo Omegaguard. Mama nak share macam mana fish oil membantu mengatasi masalah berat badan you all.
Ingat tak eksperimen mama & anak anak sebelum ni..macam mana omegaguard mencairkan lemak dari dsging tetel & macam mana omegaguard bertindak dengan minyak masak. Awesome tak??? Nak lagi awesome? Hari ni mama nak share 5 sebab bagaimana fish oil membantu you all untuk selim melim gitu.

Info info ni mama extract dari sini

Sebab musabab nya adalah:

#1 Fish Oil Burns Body Fats

Fish oil kaya dengan essential omega 3 fatty acid yang tak mampu digenerate oleh badan. Ada plak yang risau…“eii…tanak la I makan minyak minyak ikan segala nanti bertambah gemoks la I” . Ini mitos paling besar dalam weight loss journey. Jangan terpedaya dik non oi…omega 3 ni penting…sebab apa ia bole regulatekan fungsi hormon insulin dalam semua organ. Tau tak semua organ dalam badan kita ada selaput lemak…even kalau u all makan segala trans fat segala…lekat la minyak tu kat keliling organ kita..ala ala lemak yang kita tengok kat luar jantung ayam gitu… lemak tu kita panggil visceral fat. Tak caya? Cuba tengok selaput lemak dekat jantung ayam bila you all siang ayam…hehhehe sapa tak siang ayam cuba pegi Tesco ke Econsave..belek belek sket.

Contoh mama nak share kat sini pasal hati…bukan cerita soal hsti…ni serious sket..healty liver vs fatty liver. Agak agak you all..mana yang sihat & function well as detoxifying organ..mestila hati yang sihat kan? Kenapa…ia takder selaput minyak tepu…yg fatty liver plak mana datang asal usulnya..“you re what u eat..kot makan semua processed food segala fast food bagai…ha ni la akibatnya” . Hormin insulin pada organ semua organ jadik tak stabil..kesannya owh horror you all your body metabolism reversed too SLOW…pastu jangan marah kalau hormon insulin jadik rendah…automatic selamat datang weight gain…ada perut berr shape…buncit etc…Ampun you all!!! Sebab tu jugakler…obesiti menambahkan risiko diabetic..sebab apa. U pun body sik dapat regulate nya empun insulin function bah…..Owh super d scary. Jom pakat pakat telan Omega 3 fish oil yer darlings.

Kajian membuktikan pengambilan fish oil & safflower oil (omega 6) sebanyak 4 g sehari..really shows..mereka yang ambil fish oil dapat menurunkan lebih berat badan tanpa senaman…uish awesome nyer…nak tak?

#2 Fish Oil Can Build Muscle: its Anabolic!!
Uish peliknya..macam mana pulak minyak ikan BUKAN lemak ikan yer membantu badan ada otot gitu..walhal kebanyakan jenis suplemen weight loss tak dapat retain muscle..kesannya badan jadik flabby you all…larat ke kurus tapi asik kena pakai girdle n corset memanjang..sbb nak cover kesan menggeleber you all? Kalau mama la..I tak sanggup gitu..panas dek non oiii….

Haaa..nila istimewanya Omega 3..ia membantu untuk mengurangkan cortisol iaitu hormon yang menyebabkan muscle degradation…Kang ada pulak yang kata…eh MamaSyafi ni suka benor buat statement vogue d vass gitu..ada bukti ker?   Eh dek non oi jangan tak tau..kajian keatas tikus berumur aka tua & lelaki lelaki matang berstatus pakcik @ atok shows it ok!!!! Dalam 8 minggu, bukan setakat tikus tua..pakcik2 ni siap gain cross sectional muscle gitu..jangan jeles kalau silap2 pak cik yang dok consisten makan Omegaguard akak ultra pure fish oil untuk mengurangkan risk hypertension & coronary issue ada 6 pack u all…Jeles tak????

Ok la..I nak gi masak dulu..malam ni kita off diet sket…mama nak masak nasi jagung utk anak anak yer…
Nanti mama sambung lg 3 sebab tu dlm next entry yer…

Ha sebelum telupa..ni ha link tu utk you all baca ye.klik sini

Luv
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Aktiviti hujung minggu anak anak Frozen

Assalamualaikum gorgeous…hari ni mama bawak Syafi & Iyad to cinema @ Festival City Mall, dekat jer dgn rumah…sian anak anak dah lama mintak nak tengok Frozen since Syafi admitted hari tu…even tak masuk Malaysia lagi…

Kesimpulannya…awesome sangat!!! Anak anak enkoy so much..mama pun suka..the song thw graphic memang awesome..

Part paling best bila lagu “in summer” played Iyad siap nyanyi sama..gamaknya dah hafal asik dok tengok youtube. Kakak dok nyanyi “Let it Go” .hahaha kids are always kids.

The best part for mama, I learn d value of believe..no matter how tough life is…hod on to your dream

Same goes to you dearies

Got to go…

I nak let it go all d mess and clutter dulu…

Adios

MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android