Betul ker Nutriferon Membantu Anak Sihat

Ibu mana tak sayang anak?? Kucing pon sayang anak..apalagi kita kan?  Allah bagi manusia akal dan ilmu sebagai khalifahNya di muka bumi…manfaatkanlah sebaiknya…

Huhuh post mengimbau memori anak sakit…Ingat tak dalam entri mama zaman dahulu kala mama ada story macam mana mama jatuh cinta and terus join Shaklee?

Hujung bulan lepas, anak teruna mama si Iyad demam panas..viral fever!! Seksa you all..demam dari hari selasa…smp pg jumaat makin melarat. Mau tak gelabah..tgh malam jumaat tu badan Iyad panas sampai mama takut nak check temperature..naik plak red rashes kat badan dia..Apa lagi mama mampu buat selain bagi PCM, sponging, bagi minum cukup air & tawakal. Alhamdulillah, Iyad tak dehydrated…mula mama meng google rashes apa la ni…mama really afraid of dengue then…tapi rasa macam measles…yang peliknya kalau measles pasai apa dia jadi rashes kat belakang instead of muka..dah naik rashes pon temp tak betul betul surut..sangat worrying..BTW it was third night mama memzombiekan diri tanpa tidor nyenyak…Sian anak mama kan…tapi mama nekad tunggu sampai pagi. Dalam pada tu..mama bagi jugak nutriferon…cuma kena gapkan 2 jam sebelum atau selepas amek PCM…sebab macam yang pead Iyad penah share. Dr Margaret @ Columbia Setapak share..bila anak demam & caused by viral fever..what we do is only smpthomatic management.. I.e PCM untuk prevent temp naik tinggi & hydration..& mama bagi nutriferon untuk boost bala tentera dalam sel darah putih untuk fight infection.macam macam cara mama sponging Iyad malam tu….tapi mama comfortable setakat guna luke warm water and rapid sponging method. Iyad ni memang susah minum air masak..ikhtiar mama…mama bancuh ribena bg dia minum..& untuk make sure dia konsisten minum air mama bagi air ribena dalam syringe 10 ml..so mama bole quantify how much fluid yang Iyad ambik. Rezeki kami..selera Iyad ok…so dia makan jugakla..cuma bila temperature naik dia melepek jer la..sian kan? Ni pict rashes malam tu..mama ambik untuk confirmkan dengam pead pagi esoknya..huhuh. Waktu mama snap pict ni..dah pukul 3-4 pagi gamaknya kot.

image

Alhamdulillah..bila bangun pagi tu…lambat ler bangun huhuhu..mama & hubby bawakla Iyad & Syafi ke Columbia Setapak yang literally memang dekat giler dengan rumah..jalan kaki pon boleh…tapi since perut mama boyot & anak demam..pakai kereta jugakla you all..tak larat nak menapak..kami pi sehelai sepinggang jer..tak tau what to expect..even dalam hati mama rasa memang kena admitted.

Bila jumpa Dr Margaret-she is very friendly and kebetulan same hometown with Mr Hubby..mama tunjuk la gambar rashes tu..waktu tu si Iyad ni dah mula cranky le jugak…tapi dapat gakla Dr Margaret checked dia…She gave 2 options buat blood test utk dengue n blk monitor kat rumah, if worsen datang lagi…or terus admitted…Since 2 hari sebelum tu pon dah jumpa Dr Margaret & she even prescribed Augmentin dah…she advised better get admited buat chest xray to rule out any lung infection & full spectrum blood test utk check for viral causes…Nasib baik family mama covered by company insurans..health benefit la ni…so lega cashless gitu

Dah buat x ray, Iyad on IV fluid & blood test kami lepak jer la kat ward..mula mula kena twim sharing…sbb ward penuh..bila dapat jer bilik single sharing petang tu..trus tukar bilik. Blood test negative for dengue, leptospirosis & spa lagi ntah..tp pead x ruled out dengue sbb his white blood cell suprisingly agak rendah..waktu tu 166’000’000 jer. So on jer la IV and PCM lagi.

Pagi sabtu..repeat lg dengue test..still negative tp white cell turun lagi..tinggal 136’000’000. Pead tak rule out dengue lagi..tapi fever dah kurang..tapi maintain jer la on drip bit at reduced rate… kebetulan mama balik rumah kejap..amekla sepeket nutriferon…mama bg 1/2 sachet 2 kali sehari.Pagi ahad buat lagi dengiue still negative..white cell turun sket tapi tak mendadak la turun..banding ngan sebelum ni…130’000’000. Dr Margaret kata ok for discharge…mama ni kan sbb by the book sket…bila tny dia..dia kata normal range white blood for 4 yrs old dlm 150’000’000 – 450’000’000. Tapi Iyad nye result was lower than that..any concern ke? Since dia memang pead yang sangat friendly dia kata la..as long as white cell tak drop sampai 80’000’000 then dengue bole ruled out la…rupanya viral fever lain pon bole sebabkan white blood cell turun…

Balik rumah..mama still continue nutriferon 1/2 sachet per day smp next follow up date on 1 Nov. Which is 5 hari kendian then repear blood test. ALHAMDULILLAH his white blood shoot up to 350’000’000!!!! Masya Allah lega sangat padahal rashes kat badan dia baru jer surut 1 day before.

So apa moral of the story…ikhtiar kiya sebagai hambanya…Nutriferon ni imun booster….bertindak melawan jangkitan secara semulajadi..mcm kes Iyad Alhamdulillah nutriferon menjadi sebahagian ikhtiar

Luv
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s