Perut Mommy Gemokss Lepas Bersalin!!!@

Salam maal hijrah buat semua readers and followers mama..huhu..InsyaAllah bulan ni time utk mama comeback on weight management stories….since mama sendiri pon dah beranak 2..mama rasa masalah perut mengeleber lepas bersalin memang sangat d haunting gitu…

Macam macam reasons yang orang sebut2 punca perut mengeleber lepas bersalin ni. Perasan tak..selalunya lepas bersalin anak first masalah perut mengeleber ni setoet jer la..bole diabaikan…hahahhaa dasar mama pemalas la I ni..bila anak masuk 2…hoh .tak sanggup I tengok perut sendiri..dengan strecth mark nyer lagi..OMG sangat kan..huhuhu…

Ada plak yang kaitkan dengan penjagaan semasa pantang…tambah tambah bila mama ceaser kan…bengkung malas..tungku pon lemah lembut jer kan…pantang pon ala ala moden gitu .hahahaha memang salah diri sendiri. Korang nak tau…ada satu lagu fakta super penting kenapa perut mengeleber lepas bersalin??? Haaa…jawapannya datang dari masa mengandung tau…

Nak tau detail…cuba korang tengok pict ni credit: google and info yang mama collect together dari pembacaan mama.Jom kita pahamkan anatomi perut & lemak lemak tu sendiri. Nampak tak visceral fat dalam picture kat bawah??? Basically visceral fat ni adalah lapisan lemak keliling organ dalaman kita..bahaya you all!!!! Bila lemak visceral ni jadik selaput organ..macam mana plak bole menyebabkan perut buncit???? Sabar…heheheh.

Tengok plak subcutaneous fat…ni pulak lemak yang di bawah lapisan kulit…lemak ni bole rasa you all…nak rasa???? Tengok perut anda..pastu picit picit…haaaa rasa tak??? Masalah buncit ala2 perut orang bunting tapi tak beranak ni di sebabkan oleh kombinasi kedua dua jenis lemak ni..kalau ada subcutaneous fat lebih perut nampak mengeleber..kalau ada vesciral fat tebal tambah dengan subcutaneous fat tebal..memang macam orang pregnant la sentiasa….

Macam mana masa mengandung..lemak lemak ni datang padahal sebelum tu you all ni pesen selim melim…kediding jer…makan berjaga segala…jangan tak tau..ada 2 hikmah utama kenapa wanita dianugerahkan tummy fat esp subcutaneous fat semasa mengandung…Miracle sangat!!!

♥ membantu proses regangan kulit untuk matching dengan your pregnancy
♥ sebagai cushion kepada rahim dari sebarang tekanan dari luar.

MasyaAllah..hebat sungguh ciptaan Allah yang Esa.

Ada beberapa faktor lain yang menggalakkan kehadiran lemak3 degil ni

♥ diet berasaskan makanan proses
♥ hormon imbalance
♥ stress
♥ sugar craving
♥ junk food

nak tips kuruskan perut??? Nantikan post lepas ni k

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s