0

Untung ke Shaklee2U????

Alhamdulillah….indahnya November 2013.16 Nov keluarga kecil Shaklee2U kami iaitu Dunia Nutrisi Shaklee berkumpul..ni session khas utk team KL Selangor..yang bestnya..gathering in d nest gitu…semua mak mak orang..anak sorang ader..anak 2 ada..mak boyong ader…anak tiga ada..semua pakat datang nak mengumpul ilmu..Secret to Success. Cikgu kami semalam obviously my hot mummy beranak 3 yang orang ingat umur 28 thn u all..heheheh sapa lagi kalau bukan Sis Yatie Mellon. Actually K Yatie ni lecturer mama waktu undergrad dulu, mama kenal waktu dia jadi tutor Material Energy Balance waktu kat UTP dalam yr 2000 kot.Siapa sangka kami berjumpa balik dalam Shaklee 12 tahun kendian..owh…sungguh melodrama gitu…

Sungguh happening coaching we all..dengan anak anak berlari & main main keliling rumah kecik mama ni..mmg best! Yang lagi superb..sbb as a mum kita tak risau bila anak anak dok keliling..n believe me both mum & kids enjoy so much…coaching cum pot luck gathering memang superb.. sebelum ni semua pakat bising kat WA Jer….muka tak kenai pon…bila dah jumpa..takder istilah malu malu kucing you all..hahaha. Anak anak lagi la macam dah bertahun kawan siap tanak balik lagi. Padahal baru first time jumpa…except for my kids & their cousins  (Qis & Qaireena). Tak caya tengok pict ni

image

Apa yang kami belajar….banyak sangat!!! Khatam bisnes manual cara simple…revisit apa Shaklee bagi & how much…macam mana nak dapatkan car bonus..convention bonus..etc..memang superb.

Istimewa lagi group kami bukan sahaja tekankan material shj tp pengisian rohani sangat banyak. Jujur mama kata kat sini…join group Jutawan mama rasa macam masuk usrah online….bersyukur sangat  Allah temukan mama dengan superb team ni.

Lepas tu aura melimpah limpah you all.

Jom join keluarga Shaklee 2U…..

Luv ya

MamaSyafi
naza.akmar@gmail.com
0134895962

Posted from WordPress for Android

Advertisements
0

Betul ker Nutriferon Membantu Anak Sihat

Ibu mana tak sayang anak?? Kucing pon sayang anak..apalagi kita kan?  Allah bagi manusia akal dan ilmu sebagai khalifahNya di muka bumi…manfaatkanlah sebaiknya…

Huhuh post mengimbau memori anak sakit…Ingat tak dalam entri mama zaman dahulu kala mama ada story macam mana mama jatuh cinta and terus join Shaklee?

Hujung bulan lepas, anak teruna mama si Iyad demam panas..viral fever!! Seksa you all..demam dari hari selasa…smp pg jumaat makin melarat. Mau tak gelabah..tgh malam jumaat tu badan Iyad panas sampai mama takut nak check temperature..naik plak red rashes kat badan dia..Apa lagi mama mampu buat selain bagi PCM, sponging, bagi minum cukup air & tawakal. Alhamdulillah, Iyad tak dehydrated…mula mama meng google rashes apa la ni…mama really afraid of dengue then…tapi rasa macam measles…yang peliknya kalau measles pasai apa dia jadi rashes kat belakang instead of muka..dah naik rashes pon temp tak betul betul surut..sangat worrying..BTW it was third night mama memzombiekan diri tanpa tidor nyenyak…Sian anak mama kan…tapi mama nekad tunggu sampai pagi. Dalam pada tu..mama bagi jugak nutriferon…cuma kena gapkan 2 jam sebelum atau selepas amek PCM…sebab macam yang pead Iyad penah share. Dr Margaret @ Columbia Setapak share..bila anak demam & caused by viral fever..what we do is only smpthomatic management.. I.e PCM untuk prevent temp naik tinggi & hydration..& mama bagi nutriferon untuk boost bala tentera dalam sel darah putih untuk fight infection.macam macam cara mama sponging Iyad malam tu….tapi mama comfortable setakat guna luke warm water and rapid sponging method. Iyad ni memang susah minum air masak..ikhtiar mama…mama bancuh ribena bg dia minum..& untuk make sure dia konsisten minum air mama bagi air ribena dalam syringe 10 ml..so mama bole quantify how much fluid yang Iyad ambik. Rezeki kami..selera Iyad ok…so dia makan jugakla..cuma bila temperature naik dia melepek jer la..sian kan? Ni pict rashes malam tu..mama ambik untuk confirmkan dengam pead pagi esoknya..huhuh. Waktu mama snap pict ni..dah pukul 3-4 pagi gamaknya kot.

image

Alhamdulillah..bila bangun pagi tu…lambat ler bangun huhuhu..mama & hubby bawakla Iyad & Syafi ke Columbia Setapak yang literally memang dekat giler dengan rumah..jalan kaki pon boleh…tapi since perut mama boyot & anak demam..pakai kereta jugakla you all..tak larat nak menapak..kami pi sehelai sepinggang jer..tak tau what to expect..even dalam hati mama rasa memang kena admitted.

Bila jumpa Dr Margaret-she is very friendly and kebetulan same hometown with Mr Hubby..mama tunjuk la gambar rashes tu..waktu tu si Iyad ni dah mula cranky le jugak…tapi dapat gakla Dr Margaret checked dia…She gave 2 options buat blood test utk dengue n blk monitor kat rumah, if worsen datang lagi…or terus admitted…Since 2 hari sebelum tu pon dah jumpa Dr Margaret & she even prescribed Augmentin dah…she advised better get admited buat chest xray to rule out any lung infection & full spectrum blood test utk check for viral causes…Nasib baik family mama covered by company insurans..health benefit la ni…so lega cashless gitu

Dah buat x ray, Iyad on IV fluid & blood test kami lepak jer la kat ward..mula mula kena twim sharing…sbb ward penuh..bila dapat jer bilik single sharing petang tu..trus tukar bilik. Blood test negative for dengue, leptospirosis & spa lagi ntah..tp pead x ruled out dengue sbb his white blood cell suprisingly agak rendah..waktu tu 166’000’000 jer. So on jer la IV and PCM lagi.

Pagi sabtu..repeat lg dengue test..still negative tp white cell turun lagi..tinggal 136’000’000. Pead tak rule out dengue lagi..tapi fever dah kurang..tapi maintain jer la on drip bit at reduced rate… kebetulan mama balik rumah kejap..amekla sepeket nutriferon…mama bg 1/2 sachet 2 kali sehari.Pagi ahad buat lagi dengiue still negative..white cell turun sket tapi tak mendadak la turun..banding ngan sebelum ni…130’000’000. Dr Margaret kata ok for discharge…mama ni kan sbb by the book sket…bila tny dia..dia kata normal range white blood for 4 yrs old dlm 150’000’000 – 450’000’000. Tapi Iyad nye result was lower than that..any concern ke? Since dia memang pead yang sangat friendly dia kata la..as long as white cell tak drop sampai 80’000’000 then dengue bole ruled out la…rupanya viral fever lain pon bole sebabkan white blood cell turun…

Balik rumah..mama still continue nutriferon 1/2 sachet per day smp next follow up date on 1 Nov. Which is 5 hari kendian then repear blood test. ALHAMDULILLAH his white blood shoot up to 350’000’000!!!! Masya Allah lega sangat padahal rashes kat badan dia baru jer surut 1 day before.

So apa moral of the story…ikhtiar kiya sebagai hambanya…Nutriferon ni imun booster….bertindak melawan jangkitan secara semulajadi..mcm kes Iyad Alhamdulillah nutriferon menjadi sebahagian ikhtiar

Luv
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Bagaimana cinch tea membantu weight loss

Hi you all..hari ni mama nak berkongsi pasal cinch tea Shaklee…aik kenapa plak cinch tea??? Haaa ni la product yang ramai underestimate..jangan tak tau cinch tea sebahagian drp Shaklee Weight Management Program. Kenapa perlukan cinch tea????? Tunggu….

image

Perasan tak bila berdiet..akan ada masa tu mulut terasa teringin sangat nak makan benda manis..ambik sekeping biskut…haish rasa nak lagi…bertambah tambah..sedar tak sedar habis setengah balang biskut u all…diet ke cenggitu. Nak nak pulak sekeping besekut marie tu dah ada 30 kcal..buatnya ambik 10 keping haaa naya you all dah 300kcal..Guano tu???? Horror k..tu baru sekali…kalau 2-3 kali memang ranaplah diet kita yer dok…dok budget budget makan 1000 kcal..sedar tak sedar dah 500 -600 kcal empty caloriesnaya ja…bila diet bukannya kurus…makin booolat..ekekeke..Ampun yer kalau ada yang terasa..itu kenyataan kan?

Straight to the point..macam mana cinch tea ni membantu program diet you all?

Cinch tea ni adalah propietary tea mixture yang you all bole minum panas ke sejuk..memang sesuai sangat as energy lift…sebab ia kombinasi hebat matcha tea dari Jepun, roiboos red tea dari South Africa juga campuran white tea..yang penting minimal calories gitu..setiap serving cuma 5 kcal. Best tak…komen ramai yang consume cinch tea badan berpeluh mata alert ja…kenapa ya?

Rahsianya..jom kita tengok ni. Cinch tea propietary triple tea blend yang dipanggil T-LiftTM. Apa tu?

★ Matcha Green Tea Powder – premiere green tea yang diproses secara semulajadi dan kekal dengan fiber, semua nutritional content & anti oksida. Apa istimewanya Matcha tea dari green tea biasa? Matcha tea ni dari jenis green tea premiere yang biasanya digunakan dalam majlis diraja Jepun..special kan???? Mesti mahal yer dok..kata orang Sarawak “Mun teh ya dipakei sidak raja raja pun majlis..nang steady abis bah..sik dapat lawan dengan nok sidak rakyat pun pakei nak…

★ white tea- pulak dah…apa kebenda nie??? White tea ni juga dikenali sebagai baby green tea..yang kandungan anti oksidanya lebih tinggi dari green tea biasa…bole ke cari white tea kat supermarket???? Tak penah plak I jumpa..nanti I google ya…hikhik

★ roiboos red tea- ni plak berasal dari afrika selatan. Kaya dengan polyphenols & antioksidan.

Special kan ingredients Cinch tea???
Selain dari low calories..ia bagus untuk meningkatkan kecergasan..since ada kandungan taurine

istimewa sungguh cinch tea ni u all..tuang jer dalam air sejuk ke panas…done…takyah nak tapis tapis bagai…insyaAllah buntang jer mata lepas tu…berjalan sket pon berpeluh peluh..kurang rasa teringin nak mengunyah k..
Nak pek istimewa?

Cepat cepat PM mama

Luv
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Macam Mana Nak Kempiskan Perut Lepas Bersalin???

Hi you all…kembali bersiaran dengan tolic hot untuk mommies & mommies to be…Dah baca entry mama sebelum ni. Klik sini untuk baca yer…so entry ni plak mama akan fokuskan on d how to aspects untuk hilangkan lemak lemak degil tu yer.

Best tak? Straight to the point..meh mama nak story kat you all

Cara menghilangkan lemak bahagian perut

Breastfeeding – ni bukan mama cakap yer…tapi kenyataan…penyusuan ibu memeprcepatkan pengecutan rahim kepada bentuk asal. Untuk ibu yang baru sahaja melahirkan ia bole mengelakkan pendarahan berlebihan..kalau dah lepas pantang tu…bila rahim dah kecut kepada ssiz asal..perut pun kurangla terjojol..kalau mengeleber lagi most likely bukan rahim la lagi…memang sah sah lemak visceral & subcutaneous jer la yer..hihihi

eat the right food – ni tricky…ramai mommies yang susah nak follow ni…ada sesetengah mommies gunakan alasan..ala I breastfeed…burn extra 500kcal sehari..ok la kalau I makan fast food mcm mekdi kebondo…Ni kesilapan besar you all..even you all kalori tapi tak makan appropriate food ..no use gek..sebab apa..lemak lemak yang you all consumed dari processed foot tu akan berkumpul kat perut…Hadus!!! Amalkan makanan yang sihat mcm lean protein, wholemeal grains, variety of fruits & vegetables. .insyaAllah when coupled with breastfeeding memang nampak kesan pada perut you all..pada yang tak bf..kena la bakar extra 500kcal sehari utk dapatkan kesan langsing mcm ibu menyusu yer. Makan dengan betul membantu badan mommies dapat semua keperluan nutrient..insyaAllah lebih mudah untuk loose weight & kempiskan perut. Nak mudah..cuba tengok food list kat bawah…ni mama korek dari crashfit.com
Senang nak baca yer dok?

image

drink less carbonated drink and alcohol
Betul muslim tak minum alcohol..tapi you all minum tak air coke bagai…I.e carbonated drink? Sendiri mau ingat yang aie gas ni lebih gula..ada yang sampai 9 Sudu gula setiap 250ml..mau tak haru fungsi detoxs yang hati kita buat..bila liver function overloaded..makin di pam pam ler jawabnya.

image

Whole Body Exercise ni kesilapan besar yang ramai alami..konon konon nak kuruskan perut…so focus abdominal exercise jer la.nanti imbalanced gitu.tak betoi tu dek non…exercise whole body tau!! Hilang jugak lemak kat perut tu bila dah exercise…apa contoh whole body exercise ni?? Cuba baca kat link ni 15 minit jer cukup…tp jangan plak buat sebulan sekali jer…kikikiki. body workout

image

Weight & Strength Training
Whole body exercise atau kardiovascular exercise penting..tp untuk angka masa panjang..nak maksimumkan fat loss kena beralih ke weight and strength training..sbb nak build muscle..n eksesais ni bagus untuk bakar lemak…Tapi kalau korang ni stok tak penah ber gym bagai…start dulu dengan whole body eksesais..bukan sebab apa..sebab nak keep d momentum going. Cuba click motley

image

Motivation ni paling penting nak kuruskan badan cara sihat..tak kan datang dalam masa sehari dua…perlu sabar and tekun k…

image

Nanti mama sambung entri weight loss lagi yer

Luv
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Perut Mommy Gemokss Lepas Bersalin!!!@

Salam maal hijrah buat semua readers and followers mama..huhu..InsyaAllah bulan ni time utk mama comeback on weight management stories….since mama sendiri pon dah beranak 2..mama rasa masalah perut mengeleber lepas bersalin memang sangat d haunting gitu…

Macam macam reasons yang orang sebut2 punca perut mengeleber lepas bersalin ni. Perasan tak..selalunya lepas bersalin anak first masalah perut mengeleber ni setoet jer la..bole diabaikan…hahahhaa dasar mama pemalas la I ni..bila anak masuk 2…hoh .tak sanggup I tengok perut sendiri..dengan strecth mark nyer lagi..OMG sangat kan..huhuhu…

Ada plak yang kaitkan dengan penjagaan semasa pantang…tambah tambah bila mama ceaser kan…bengkung malas..tungku pon lemah lembut jer kan…pantang pon ala ala moden gitu .hahahaha memang salah diri sendiri. Korang nak tau…ada satu lagu fakta super penting kenapa perut mengeleber lepas bersalin??? Haaa…jawapannya datang dari masa mengandung tau…

Nak tau detail…cuba korang tengok pict ni credit: google and info yang mama collect together dari pembacaan mama.Jom kita pahamkan anatomi perut & lemak lemak tu sendiri. Nampak tak visceral fat dalam picture kat bawah??? Basically visceral fat ni adalah lapisan lemak keliling organ dalaman kita..bahaya you all!!!! Bila lemak visceral ni jadik selaput organ..macam mana plak bole menyebabkan perut buncit???? Sabar…heheheh.

Tengok plak subcutaneous fat…ni pulak lemak yang di bawah lapisan kulit…lemak ni bole rasa you all…nak rasa???? Tengok perut anda..pastu picit picit…haaaa rasa tak??? Masalah buncit ala2 perut orang bunting tapi tak beranak ni di sebabkan oleh kombinasi kedua dua jenis lemak ni..kalau ada subcutaneous fat lebih perut nampak mengeleber..kalau ada vesciral fat tebal tambah dengan subcutaneous fat tebal..memang macam orang pregnant la sentiasa….

Macam mana masa mengandung..lemak lemak ni datang padahal sebelum tu you all ni pesen selim melim…kediding jer…makan berjaga segala…jangan tak tau..ada 2 hikmah utama kenapa wanita dianugerahkan tummy fat esp subcutaneous fat semasa mengandung…Miracle sangat!!!

♥ membantu proses regangan kulit untuk matching dengan your pregnancy
♥ sebagai cushion kepada rahim dari sebarang tekanan dari luar.

MasyaAllah..hebat sungguh ciptaan Allah yang Esa.

Ada beberapa faktor lain yang menggalakkan kehadiran lemak3 degil ni

♥ diet berasaskan makanan proses
♥ hormon imbalance
♥ stress
♥ sugar craving
♥ junk food

nak tips kuruskan perut??? Nantikan post lepas ni k

Posted from WordPress for Android

0

istimewa team Shaklee2U

2 Nov 2013..cuti hari Deepavali…mama n sahabat wassap plan nak buat gathering and coaching session dengan Nanny Shaklee mama..jangan  terkejut kalau mama kata geng2 Masters Shaklee memang retired young & rich la…super awesome gitu…

Semalam kami gather kat rumah Kak Zab kat Seksyen 5 Wangsa Maju..ramai la jugak..Aisah Salim, Zaidah, Yan, Kak Zarina, mama n anak dara si Syafi, adik ipar mama Norina & opkos lah tuan rumah best Kak Zab….cikgu kami opkos la Masters Iffah Anuar & Masters Dosh..

image

Sempoi tak kelas kami..semua bersepah jer merata…yang penting ilmu yang nak ditadah tu..rasa mcm tak cukup harddisk nak simpan…yang lagi super awesome…kelas ni istimewa utk keluarga Shaklee2U jer tau…
Ramai ramai pakat usung anaknya..siap ada playground bagai..memang la best..msampai rumah dah kol 12 mlm..tp mata alahai rasa tak nak tidor…sbb CPU Mama tgh high RAM gamaknye semalam..hihi

Personally semalam mama baru nampak dengan jelas apa yang bole dapat if kita berbisnes or part time
dengan Shaklee…memang terjojol bijik mata u all…

Apa Shaklee offer..3C..cash, csr, convention.

♥ cash – personal sales bonus, overriding bonus, leadership bonus.. cash ni unlimited tau…bermula dari rm30.
♥ car
♥ convention bonus

Hoh I am loving it.

Love
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Lagi Masker Collagen Shaklee

Happy Diwali you all..ari ni lepas dah mop rumah segala dengan basic H…ni entry terperam mama sejak 2 minggu lepas….nak buat mcm mana..cabaran yang Allah bagi…Buah hati mama, Iyad kejap demam kejap ok sepanjang minggu lepas…dari hari isnin lagi…pagi rabu mama & ayah Iyad bawak la budak kecik jumpa pead Dr Margaret kat Columbia Asia Setapak yang memang dekat giler la dengan rumah kami..literally keluar pintu gate condo trus ke spital..kalau ikut dalam check in FB dalam 200m jer….boleh jalan kaki…heheh..Dapat ubat..makan…hari Khamis malam jumaat demam makin panas..siap naik rashes..mama dah cuak takut denggi..pegi lagi spital..kena admit samlai ahad lepas..buat blood test bagai..alhamdulillah viral fever..takder denggi ke apo..cuma white blood cell Iyad turun…memang penat ibu boyot ni k.

Dah muka mama ni kusam segala..so mama buat jer la masker kollagen..yogurt semua takda. Yang ada cuma limau nipis jer..haaa datanglah ilham gila…masker collagen + limau nipis!!!! I loved it so much……sebab tak bau sgt fishy yer…mama cuma pakai jus dari setengah biji limau nipis jer..kollagen pon skit jer…kira bagi pekatkan bancuhan tu…extra bonusnya jus limau nipis kan kaya vitamin C gitu.

image

Ni plak gambor balance collagen lebih masker tadi..kasi ikat ketat ketat dengan getah sayur..sebut getah sayur ni kalau kat kampung mama panggil getah rokok sebab selalu jumpa kat ikat rokok daun nipah.

Kalau agak2 la dlm sepeket kollagen ni bole pakai 6 kali gamaknya.

image

Mama sapu ke seluruh muka termasuk kelopak mata…best sangat you all..kulit rasa tegang..yang best bawah kelopak mata rasa lembut…mama konfiden kalau tepek kerap…kedut kedut bawah mata bole hilang you all.

Biar dalam 15 minit pastu mama basuh dengan air suam….hoh memang kulit moist….sampai ke pagi you all..mama plak memang sejak 2 menjak ni takleh pakai apa apa kat muka..termasukla moisturiser. .memang superb la….

Cuba amalkan 2 ke 3 kali seminggu..marvellous sangat.

Love
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android