Glutathione ke Collagen Lagi Bagus???

Hi you all…dah seminggu demam collagen…ada yang tanya mama; “which one better…ambil collagen ke glutathione? Hmlh..soalan ni sebenarnya susah mama nak menjawab…sebabnya..ye la mama pun baru belajar apa itu glutatione.  Collagen tu mama tau la skit skit zaman belajar Biologi sekolah menengah. Glutathione ni mama baru dengar nama sejak hebohnya Glutathione sebagai tonic awet muda …

Apa itu Glutatione
Rujuk sini. Ia adalah molekul super kecil dan ada dalam setiap sel badan dan semua sel generates glutathione. Ia antioksidan paling penting dalam badan kita!!!! Simple termnye, glutathione ada dalam semua sel tubuh..ia dihasilkan sendiri dan tanpa glutathione kita macam kereta tanpa enjin.

Macam mana glutathione bertindak??? Mudahnya…kalau kita ibaratkan glutathione as cleanup crew ala2 super powerful cleaner untuk buang toxin dalam badan kita sebab ia adalah antioksidan paling penting dalam badan kita…even vitamin C dan E pon bertindak bila kandungan glutathione cukup dalam badan kita…..

Wooish penting nya cik glutathione..abis tu mama tanya diri sendiri “eh..I kena cari la magic pill glutatione ni sbb mau sihat..tapi sebelum tu moh kita google dulu”….Wah, magic pill seketul glutathione tak berkesan la pulak….haish pelik bin ajaib….kenapa plak ni? Haaaa rujuk sini. Meh mama jadik translator

However most people including health professionals are not aware that glutathione pills are not particularly  helpful to the body”

“Why? Because glutathione are absorbed in the intestinal tracts rather than being absorbed in blood stream..as glutathione is very small protein molecule”

image

Pulak dah….mampuih la..macam mana badan I nak cukup glutathione ni?????? Kata orang Penang..Punggah sungguh..kot mana aku nak cari????? Lega mama bila tau ada cara lain untuk sihat dengan naikkan glutathione ni. Sumber sini kata macam ni.

vitamin C
Proven yer…..ambil 500mg vitamin C selama 2 minggu membantu meningkatkan glutathione level dalam darah sebanyak 50%. Sebab apa???? Vitamin membantu sel badan create glutathione sendiri. Tetiba mode senyum…..padanla Shaklee offer Vitamin C Sustained Released 500mg….hihihi

vitamin B complex
Haaa yang ni complex sikit nak cerita sebab vitamin b complex ni berangkai rangkai.
B1& B2- maintain glutathione & enzim supaya sihat
B6- combine amino acid. Janhgan lupa kan ke cik glutathione kota ni jenis protein
B9(folate) – glutathione booster

★ selenium
Ni yang mama sayang ni….selenium kena datang dengan vitamin E….lagi power antioksidan gitu

Magnesium
Diperlukan pada kadar 490 -700mg sehari untuk sintesis glutatione

Zinc
Rendah zinc dalam darah menyebabkan kandungan glutatione yang rendah..so amek la zinc yer..tapi ada dosagenya…terlebih bahaya….

Haaaaaa nampak tak semua ni ada dalam produk Shaklee…senyum
Untuk individu sihat dewasa umumnya dengan:
♥ sebijik vitalea
♥ sebijik vitamin E with selenium
♥ sebijik vitamin C SR/ 5 biji chewable
♥ 2 bijik osteomatrix

image

Okla sayang you all. All about collagen ada dalam entri mama sebelum ni yer… ;-p

Love
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s