0

Cara menjimatkan guna Collagen Shaklee

Haaa ni soklan hot…ramai yg tny  mama..“mama boleh tak saya guna collagen tu sebagai masker jer?”

Eh boleh sgt..sebab ibu ibu boyot kan tak bole amek collagen kan…so nak maintain ayu & gebus..apa lagi tepekla masker SCP Kita ni…ni memang budget sesangat..bayangkan sepeket collagen powder bole pakai 5-6 kali masker!!! Mau sekotak SCP tahan setahun!!! JIMAT BANGET!

Ada pelbagai variasi resepi masker yang bole dicuba…sebab apa..kita kan. L au naturale gitu..tepekla la apa saja. Ni resepi pertama yg mama nak share mama jumpa dari web babykawai.com
Campuran best kalau ikut resepi ni…dicampurkan setoet collagen powder dgn Nutriwhite soothing radiance. Awesome you all…cubala.

image

Ni mama tepek 1 picture nutriwhite soothing cream plak untuk u all tengok..mana la tau kot interested.

image

Best tak?

Takder Nutriwhite….boleh jer campurkan setoet collagen dgn yogurt.Kenapa yogurt??? Yogurt by itself dah banyak khasiatnya kan??? Apa khasiat yogurt mask?..
♡ melembapkan kulit dan menghidratkan kulit
♡ melegakan kulit terbakar

Effect super marvellous you all..combining cik SCP yang sementelah banyak khasiat tu lagi…memang superb lah.

Resepi last mama nak share ni memang resepi paling basic…ambik setoet collagen Shaklee dengan sedikit air pastu tepekkan ke muka…..

Pon bole..kalau mama, mama csmpurkan sikit perahan limau…sebab apa??? Mama nak cover bau sedikit fishy collagen yang tekak mama selalu benor loya skrang ni…

Hasilnya nak tengok???? Tunggu

Luv
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

2

Nak Kurus??? Omegaguard atau Lecithin Part 2

image

Bakar Lemak dengan Lecithin & Omegaguard

Atas permintaan opis mate mama yang tanya apa conclusion dr eksperimen lemak tetel dgn omegaguard & lecithin tu?? Macam mana nak decide..aku nak amek omegaguard ke lecithin?

Ni personal view mama on this subject..as a women & human bukan sebagai SID. Omegaguard berasal dari ultra pure fish oil- a very good source of  Omega 3. Berdasarkan pembacaan mama sebelum ni mcm yang mama pernah share di FB Mama Syafi Zone
Omega 3 @ 2000mg/d membantu mengurangkan berat badan tanpa diet 1-2 Ib sebulan. Memangla tak banyak..tp if digabungkan dengan diet sihat & pertambahan aktiviti fizikal..memang superb. Ada la sorang customer mama yang ambil omegaguard & alfalfa…mampu turun 6kg pada bulan pertama kenal Shaklee!!!! Awesome sgt. Obviously dia control makan jugak..tu yg lagi dasat berat turun tu…baca her journey for weight management tu kat sini.baca sini

Dalam masa sama…banyak lagi khasiat omegaguard ni. You all bole refer post mama sebelum ni pasal omegaguard. Waktu ni..mama baru start blogging..ayat skema tak hengat..bak kata mentor mama tak cukup Magicssss. Huhuhu.tapi bolela.

Lecithin pun cukup bagus…obviously lagi murah. Kalau harga retail omegaguard 90 softgel @ RM136; lecithin pulak cuma RM RM52.50. Kedua duanya untuk kegunaan sebulan. Kalau nak compare harga..memang obviousla lecithin sangat murah berbanding omegaguard. Kenapa? Cuba bandingkan omegaguard dari minyak ikan laut dalam yang ultrapure. Disuling berkali kali sepanjang diproses. Lecithin pulak sepenuhnya berasal dari sumber non GMO soy. Relatively…nak beli ikan laut dalam sekoyan,dengan nak ekstrak soya mana lagi mahal? omegaguard bukan minyak ikan yang diekstrak dari hati ikan tau!!!! Sebab tu harganya ada sket lebih.

Kalau nak bandingkan efficiency..pengalaman mama sendiri cuba both lecithin & omegaguard at different time.. and tanpa diet ketat.mama lagi prefer omegaguard untuk weight management. Sebab apa efficiency lecithin untuk bakar lemak bergantung pada diet kita. if you all amek lecithin & tak control langsung kalori…badan bole naik instead of turun..Tapi omegaguard ada natural properties untuk reducekan berat naturally tanpa diet and obviously bila coupled dgn diet memang super awesome.

Bottom line..u all decide apa ur capacity & needs k.

Both burnt fat as it meant to be..lecithin emulsifiedd fat..whilst omegaguard dilute the fat.

Love
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Antara Pengorbanan dan Harapan

Apa la mama merapu pagi sabtu ni..sebenarnya mama meraban dalam tren ETS menghala ke Ipoh..jauhnyer..sanggup Magic Aura nyer pasal….
Al kisah Pengorbanan. .semua orang berkorban dgn cara sendiri…parents, teachers; suami, isteri & anak anak kita.

Al kisah semalam mama lambat balik…dalam pukul 8 dr KL Besi tu…lately kerap la lambat balik..kalau dulu kol 530 memang mama dah cabut…asik mengadap bos bos besar..anak anak & suami yang berkorban….letih di opis..pikirkan depa kat rumah…hati jadi sayu….

Dalam nak ke Ipoh..ada pengorbanan lain…special thanks utk suami yang sanggup jaga anak di rumah….mama pulak dalam letih semalam yang belum habis…dah menghala ke Ipoh..sepatutnya mama ambil tren pkl 6 pg….tp sebab badan dah rasa lunyai…azan subuh baru terkejut bangun.Guano tu…

Lepas wassap dengan mummy Shaklee I kak Yatie..katanya “datang jer kalau nak datang…session smp pkl 5″ terus bersemangat…cakap kat hubby..I nak pegi la…abg izinkan??? Kelam kabut terus ke dapur masak sup daging n bihun celur utk santapan anak anak &  suami…alhamdulillah pkl 720 keluar dari rumah ke LRT Wangsa Maju…naik Putra ke Sentral & grab tiket ETS…..

InsyaAllah dipermudahkan urusan..I dreamt a dream….

Kalau Susan Boyle bole berjaya against d odds…apa lagi kita..yang lenting usaha &  tawakal kena seiring.

Lovr
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

1

Nak kurus??? ? Omegaguard vs. Lecithin

Salam jumaat you all…ni spesel punya!!!! Baru lepas raya Qurban kan???? Ramai yang berkorban tahun ni..cuma statement mautnya..jangan plak kita yang sebok melantak daging korban terkorban!!!! Iyola….mau tak kolestrol naik darah tinggi naik???? Hihihi

Ok! Since mama ada stok daging tetel aka lemak daging yg sedap banget bila masak asam pedas melaka..even I ni orang kedah you all…maka mama pon terpikir la idea eksperimen lagi..hihihi. eksperimen la sangat sampai blk kampung si kembar 2 orang adik mama complaint “Along..awat blog hang penuh eksperimen jaaaaa???”
Mama gelak jer la kan…

Atas bantuan d lil scientist s in d house si Syafi & Iyad…..maka jadikla eksperimen super pantas ni. Sempat la jugak Iyad dok kira biji omegaguard & lecithin..untuk omegaguard mama pakai 2 biji jer…lecithin plak 4 bijik..rasionalnya dosage lecithin double omegaguard kan?? Kalau amek omegaguard 3 bijik…lecithin jadik 6 bijik..pasai apa mama pakai daging tetel???? Sebab ada yang bila borak borak dengan mama kata “test dengan minyak cair boleh la..dalam badan kita lemak pejal kot…tak caya..tanya sapa yang pernah ceaser..tak ker antara lapisan perut yang dipotong tu lapisan lemak???? Hehehe mama salah sorang yer kekaum itu.

image

Lecithin

Ni gambor daging tetel & 4 bijik lecithin

image

Ni plak mangkok kedua daging tetel dengan 2 bijik omegaguard  pict ni atas ihsan Iyad.

Pastu, mama pecahkan omegaguard & lecithin dalan 2 -2 mangkuk tu

image

Iyad sempat lagik main main dengan omegaguard plak….macam biasa la lecithin pecah jadik brownsih lendir omegaguard plak clear – slight yellowish watery fluid. Pastu apa mama pikir tak proven ni..mula2 macam tak nampak apa yang berubah pon….pastu mama terpikir..eh dalam perut ada liquid kan???? So mama tambah le 4 sudu makan air suam dalam setiap mangkuks…mama & Syafi pon kacau la..sampai naik lenguh tangan tapi takder la smp 5 minit.

image

Mama tanya Syafi..apa beza mangkuk lecithin & mangkuk omegaguard? ??? Kata anak dara mama ni…lecithin jadik macam gumpal gumpal kaler  brown..siap melekat kat mangkuk you all…nak jadikan cerita..tme mencuci..mama just simbah air panas..stain brownish tu ada lagi kay tepi mangkuk….memang harus campak get clean dish wash mau kasi bersih itu mangkuk…kalau dalam perut..sila lah tambah alfalfa yer..kasi purged keluar semua sisa lemak tu.

Ni plak mangkuk omegaguard itu.

image

Waduh lemak cair you all…jadik macam sup tulang/ daging gitu…sorry yer mama tak dapat zoom sebab harapkab photographer ciliks mama jer amek gambor..you all nak gambor besar sila zoomkan window anda yer..hehehhe.

So hapo lagi….yang mana satu idaman kalbu???? Mau kasi licin omegaguard & lecithin se Malaysia gamaknye….

image

image

Love
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Glutathione ke Collagen Lagi Bagus???

Hi you all…dah seminggu demam collagen…ada yang tanya mama; “which one better…ambil collagen ke glutathione? Hmlh..soalan ni sebenarnya susah mama nak menjawab…sebabnya..ye la mama pun baru belajar apa itu glutatione.  Collagen tu mama tau la skit skit zaman belajar Biologi sekolah menengah. Glutathione ni mama baru dengar nama sejak hebohnya Glutathione sebagai tonic awet muda …

Apa itu Glutatione
Rujuk sini. Ia adalah molekul super kecil dan ada dalam setiap sel badan dan semua sel generates glutathione. Ia antioksidan paling penting dalam badan kita!!!! Simple termnye, glutathione ada dalam semua sel tubuh..ia dihasilkan sendiri dan tanpa glutathione kita macam kereta tanpa enjin.

Macam mana glutathione bertindak??? Mudahnya…kalau kita ibaratkan glutathione as cleanup crew ala2 super powerful cleaner untuk buang toxin dalam badan kita sebab ia adalah antioksidan paling penting dalam badan kita…even vitamin C dan E pon bertindak bila kandungan glutathione cukup dalam badan kita…..

Wooish penting nya cik glutathione..abis tu mama tanya diri sendiri “eh..I kena cari la magic pill glutatione ni sbb mau sihat..tapi sebelum tu moh kita google dulu”….Wah, magic pill seketul glutathione tak berkesan la pulak….haish pelik bin ajaib….kenapa plak ni? Haaaa rujuk sini. Meh mama jadik translator

However most people including health professionals are not aware that glutathione pills are not particularly  helpful to the body”

“Why? Because glutathione are absorbed in the intestinal tracts rather than being absorbed in blood stream..as glutathione is very small protein molecule”

image

Pulak dah….mampuih la..macam mana badan I nak cukup glutathione ni?????? Kata orang Penang..Punggah sungguh..kot mana aku nak cari????? Lega mama bila tau ada cara lain untuk sihat dengan naikkan glutathione ni. Sumber sini kata macam ni.

vitamin C
Proven yer…..ambil 500mg vitamin C selama 2 minggu membantu meningkatkan glutathione level dalam darah sebanyak 50%. Sebab apa???? Vitamin membantu sel badan create glutathione sendiri. Tetiba mode senyum…..padanla Shaklee offer Vitamin C Sustained Released 500mg….hihihi

vitamin B complex
Haaa yang ni complex sikit nak cerita sebab vitamin b complex ni berangkai rangkai.
B1& B2- maintain glutathione & enzim supaya sihat
B6- combine amino acid. Janhgan lupa kan ke cik glutathione kota ni jenis protein
B9(folate) – glutathione booster

★ selenium
Ni yang mama sayang ni….selenium kena datang dengan vitamin E….lagi power antioksidan gitu

Magnesium
Diperlukan pada kadar 490 -700mg sehari untuk sintesis glutatione

Zinc
Rendah zinc dalam darah menyebabkan kandungan glutatione yang rendah..so amek la zinc yer..tapi ada dosagenya…terlebih bahaya….

Haaaaaa nampak tak semua ni ada dalam produk Shaklee…senyum
Untuk individu sihat dewasa umumnya dengan:
♥ sebijik vitalea
♥ sebijik vitamin E with selenium
♥ sebijik vitamin C SR/ 5 biji chewable
♥ 2 bijik osteomatrix

image

Okla sayang you all. All about collagen ada dalam entri mama sebelum ni yer… ;-p

Love
MamaSyafi
0134895962
Naza.akmar@gmail.com

Posted from WordPress for Android

0

Glutathione ke Collagen Lagi Bagus???

Hi you all…dah seminggu demam collagen…ada yang tanya mama; “which one better…ambil collagen ke glutathione? Hmlh..soalan ni sebenarnya susah mama nak menjawab…sebabnya..ye la mama pun baru belajar apa itu glutatione.  Collagen tu mama tau la skit skit zaman belajar Biologi sekolah menengah. Glutathione ni mama baru dengar nama sejak hebohnya Glutathione sebagai tonic awet muda …

Apa itu Glutatione
Rujuk sini. Ia adalah molekul super kecil dan ada dalam setiap sel badan dan semua sel generates glutathione. Ia antioksidan paling penting dalam badan kita!!!! Simple termnye, glutathione ada dalam semua sel tubuh..ia dihasilkan sendiri dan tanpa glutathione kita macam kereta tanpa enjin.

Macam mana glutathione bertindak??? Mudahnya…kalau kita ibaratkan glutathione as cleanup crew ala2 super powerful cleaner untuk buang toxin dalam badan kita sebab ia adalah antioksidan paling penting dalam badan kita…even vitamin C dan E pon bertindak bila kandungan glutathione cukup dalam badan kita…..

Wooish penting nya cik glutathione..abis tu mama tanya diri sendiri “eh..I kena cari la magic pill glutatione ni sbb mau sihat..tapi sebelum tu moh kita google dulu”….Wah, magic pill seketul glutathione tak berkesan la pulak….haish pelik bin ajaib….kenapa plak ni? Haaaa rujuk sini. Meh mama jadik translator

However most people including health professionals are not aware that glutathione pills are not particularly  helpful to the body”

“Why? Because glutathione are absorbed in the intestinal tracts rather than being absorbed in blood stream..as glutathione is very small protein molecule”

image

Pulak dah….mampuih la..macam mana badan I nak cukup glutathione ni?????? Kata orang Penang..Punggah sungguh..kot mana aku nak cari????? Lega mama bila tau ada cara lain untuk sihat dengan naikkan glutathione ni. Sumber sini kata macam ni.

vitamin C
Proven yer…..ambil 500mg vitamin C selama 2 minggu membantu meningkatkan glutathione level dalam darah sebanyak 50%. Sebab apa???? Vitamin membantu sel badan create glutathione sendiri. Tetiba mode senyum…..padanla Shaklee offer Vitamin C Sustained Released 500mg….hihihi

vitamin B complex
Haaa yang ni complex sikit nak cerita sebab vitamin b complex ni berangkai rangkai.
B1& B2- maintain glutathione & enzim supaya sihat
B6- combine amino acid. Janhgan lupa kan ke cik glutathione kota ni jenis protein
B9(folate) – glutathione booster

★ selenium
Ni yang mama sayang ni….selenium kena datang dengan vitamin E….lagi power antioksidan gitu

Magnesium

Posted from WordPress for Android