Ibu Hamil Patut Ambil B Complex atau Folic Acid???

Dilema ibu hamil….sahabat2 mama yang pernah mengandung atau sedang mengandung…bila dalam first trimester tu mesti dapat folic acid 5mg..makan sebijik setiap hari…Pernah tak mommies tertanya kenapa doctor precribe folic acid semasa hamil? Kenapa pulak kawan kawan yang jual Shaklee or suplemen sewaktu dengannya..promote b complex???? Apa bezanya yer? Dahla Shaklee B complex kena beli sendiri; folic acid plak dapat free….dilema yer dok?

image

First of all..let mama explain..apa beza b complex dan folic acid….sebenarnya folic acid adalah sebahagian anak2 dalam B complex…vitamin B complex tu sendiri datang daripada gabungan vitamin vitamin B yang bergabung jadik 1. Ala ala utraman bergabung….hihihi.
OK, done melalut…Vitamin B complex adalah gabungan vitamin vitamin berikut:
★ B-1 @ Thiamine
★ B-2 @ Riboflavin
★ B-3 @ Niacin
★ B-4 @ Adenin
★ B-5 @ Phantothenic acid
★ B-6 @ pyridoxine
★ B-9 @ folic acid
★ B-12

So nampak tak folic acid is actually sebahagian dari family Vitamin B Complex. Dah namanya pon adik beradik sah sahla lagi berkesan jika folic acid tu diambil bersama adik beradik B complex yg lg 7 pesen tu….

Sebab tu, ada preggies yang ambil Shaklee B complex mengadu….“ish apehal badan I bertenaga semacam..dalam dok mabuk sehari-hari…..Alhamdulillah” .Nampak tak? Tapi apa mechanism yang menyebabkan mama kata Shaklee B complex tu lebih bagus? ♥♡♥♡♥ Then, kita kena pahamkan apa peranan setiap adik beradik dalam Vitamin B complex itu sendiri…

B-1 [Thiamine]
Thiamine boleh didapati dari legum tumbuhan kekacang, yis, whole grain cereals, beras, orange & kekacang. Vitamin ini penting untuk mengoptimumkan fungsi jantung, otot & nervous system. Kekurangan elemen Thiamine dalam diet boleh menyebabkan timbulnya masalah pada fungsi jantung, otak & gastrointestinal.

B-2 [ Riboflavin]
Riboflavin datang dari beras, cendawan, yis, bijirin, telur, broccoli,  yogurt, Broussel sprouts & Bayam. Ia berperanan dalam menukarkan kalori dalam makanan kepads tenaga; memelihara badan dari radikal bebas @ free radicals; memelihara fungsi hati dan sistem saraf.

♥ B-3 [Niacin]
Sumber niacin pulak dari sayur hijau, bijirin, ikan, & susu. Niacin penting untik prnghasilan hormom sex, menurunkan kolestrol dan meningkatkan pengaliran darah. Sebab tu la gamaknya ada preggies kata sejak amek b conpexs..agak panas gitu..Opps hehehe

B-4 [Adenine]
Sumber vitamin B-4 ini datangnya darilada sayuran hijau, bee pollen, buah, whole meal grains, & yis.
Kekurangan vitamin ni menyebabkan skin disorder; keletihan; fungsi otot makin lemah juga.

B-5 [Pantothenic Acid]
Sumber pantothenic acid ni datangnya daripada daging, sayuran, yis, kuaci, kining telur & dhal. Vitamin B-5 diperlukan untuk mengawal selia stress dan proses penghasilan tenaga dari karbohidrat.

B-6 [Pyridoxine]
Sumber B-6 datang dari bayam, lobak merah, kekacang, bijirin, ikan dan telur. Ia berperanan untuk release of serotonin iaitu hormon de-stress. Dan dalam masa sama terlibat dalam fungsi otak.

♥ B-9 [Folic Acid]
Talk of the day…preggies & mommies aware sgt yg folic acid sgt penting untuk mengelakkan terjadi birth defect pada bayi yang dikandung iaitu ia mengelakkan masalah hydroencaphaly & spina bifida  .
Sumbernya jugak lebih kurang sama dengan adik beradik vit B yang lain. 

image

Pict google: spina bifida

image

Pict google: hydroencaphaly

B-12
Vitamin ini berperanan untuk penghasilan darah merah dan mengekalkan fungsi DNA.

Kesimpulan
Bila kita tengok & renung balik…memang obvious sangat pentingkan B complex….
So apa jadi..kalau kita ambil 1 jenis jer daripada 8 jenis adik beradik B complex yer dok… macam mana nak berkesan??? Contoh paling mudah….katakan kita nak makan buah limau…tp kita perah jus & buang serat limau td; pastu dotapis lagi… cuma dapat air buah jer la…serat semua tak ada…jelas kan?

Luv
MamaSyafi

Advertisements

2 thoughts on “Ibu Hamil Patut Ambil B Complex atau Folic Acid???

  1. hi..rasa cam dah paham..tp just nak double confirm je..hehe..meaning to say, kalau amik B-comp, x perlu la amik acid folic yg doctor bg yg 5mg tu kan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s