Shaklee Vitalea vs.Pregnancy Multi Vitamin

Wah…sejak eksperimen lecithin, omegaguard & alfalfa..lama la jugak mama tak kembali dengan post2 eksperimen..sampai anak dara mama si Syafi tu haa…asik tanya..bila kita nak bereksperimen lagi…kelas Mak Jemah…Kat rumah ajar anak bereksperimen gitu..insyaAllah little musleh scientists in d house…atas ihsan sahabat sorang tu…mama kutip ler sebijik dua pregancy multivitamin untuk mama test….hhuuhuhu..ampun yer..I mintak bukan nak makan tapi I nak test jer…

Eksperimen kali ni mudah sangat.Sbb mama nak bandingkan vitamin mana yang soluble dlm air suam pada body temperature .

Alat nyer pon senang…2 bijik mangkuk, air suam dlm 35-40C, thermometer satu n bahan utamanya sah-sahla ms vogue d vass Vita-Lea dan kawannyer….cukupla mama kenalkan as multivitamin cap P.

image

PART 1

Step 1
Masukkan kedua vitamin tadi ke dalam setiap mangkuk. Buat yang tak kenal Vitalea yang kaler hijau, kawannyer yang kaler pink. Jadikler macam ni.

image

Step 2
Monitor jer…gambor ni mama amek lepas 7 min…note:  timer ter off plak..huhuhu. Nampak tak both sampel mula mengembang. .tapi namapak tak vitalea la juara mengembang..bayangkan  lepas kita telan vitalea..bila sampai jer ke perut…badan dah mula menyerap nutrisi dalam vitalea.

image

Step 3
Mama biar jer lagi…..Lepas 20 minit begini la hasilnya……Note: mama tak rekod timing bila vitalea n sahabatnya dissolved fully..sbb tgh sebok dgn part 2 eksperimen ni k.

image

image

Kesimpulan Part 1
Vitamin yang bagus…haruslah dapat diserap tubuh dalam tempoh kurang 30 minit…dari eksperimen nie..kita nampak Vitalea mula released seawal 5 minit.(mama tak sempat nak snap pict) sambil layan soklan anak2.
Memandangkan Vitalea ni berasal 100% dari tumbuhan…n molekul dalam nyrr..binded by starch sebab tu la..ia lagi cepat released.n takde nye keluar kaler ijau waktu ia start dilute…sbb kaler ijau tu bukan pewarna…tp sebenarnya klorofil…

As compared to kawan baiknya pulak, kaler pink coatingnye yang keluar dulu..bukannya isi perut nye k..bila dah abis keluar coating baruler vitamin nye released…..

PART 2 Vitalea & Cik P Burning Test

Objectives part 2 ni untuk tengok apa kesan vitamin 2 beradik ni bila dibakar yer. Set up eksperimen ni pon simple jer…janji ada lilin & sepit jer…sila abaikan pemandangan dapur kecik I k….hahahaha..tong mealshake tu dah abis..so I reused gitu sebagai temporary candle stand….bole pakai time takder letrik jugak yer…

image

Mula- mula mama bakar cik P dulu..almaklumler tengah main api..photographer mama si syafi plak lari nak kayan Kartun Dora..mama cuma dapat snap a few pictures jer. Waktu tgh bakar tu..Ya Rabbi bau busuk macam kita bakar plastik.. you all; sempat la jugak orang dalam rumah complaint apehal mama bakar smp bau busuk ni….pastu mama letak la cik P yang dah terbakar atas tisu. Siap keluar api dr cik P yabg tengah terbakar you all..nasib rumah mama takder fire detector..kot tak..mahu mama kena water sprinkler kot. Nampak tak bahagian cik P yang terbakar macam abu rokok. Bila diketuk ketuk bahagian yang terbakar….memang obvious sgt abunyer tu…nampak tompok habuk habuk putih, hitam & kelabu tuh…

image

image

Lepas tu..sampaila turn cik Vitalea kita….sempat mama mintak tolong hubby snap picture….hehhehe kerjasama seisi keluarga…

image

Lepas selesai dibakar & diketuk ketuk bahagian terbakar…nampakla macam ni. Kali ni memang clear rupa arang gitu..suprisingly waktu tengah bakar tu..takder bau busuk menyengat cuma ada bau macam sayur terbakar kat api jer….

image

Kesimpulan Part 2
Senang citer cuba you all compare cik Vitalea & Cik P kita; side by side gitu

image

Nampak tak bezanya…obviouskan??? Cik P nampak mcm abu rokok….cik Vitalea..nampak macam serpihan halus arang…ala ala sayur hangus kena api
Kenapa yer???? Jawapannyer mudah..sbb cik Vitalea kesayangan mama ni 100% semulajadi….almaklumlah vitamin tertua dunia gitu. Baca link ni…so semua source vitamin & mineralnya memang all natural gitu…

Cik P pulak jadi cenggitu rupanya..sebab ia adalah vitamin sintetik. Apa makna sintetik ni??? Jangan terkejut kalau mama cakap ada sesetengah bahan dalam tu adalah derived from petroleum based product!!!!!! Hish tak sanggup la mama nak telan bahan petroleum….hmph macam mana la badan kita nak serap nutrien dalam nyer????? Padanlah ada yang komplen, “Penat Jah I dok telan prenatal suplement, my Hb tak naik jugak….tak kan la nak kena cucuk iron plak ni”…

Horror kan???? So pengguna bijak..sila pilih produk semulajadi….jangan amek yang sintetik takut datang penyakit lain yer….

Mama cakap ni bukan sebab mama dealer Shakler..tapi ini perkongsian ilmu yang mama kutip dan belajar untuk kegunaan ibu ibu di luar sana yer….

Luv
MamaSyafi
0134895962

Sumber: http://www.satu-nutrition.com

Advertisements

One thought on “Shaklee Vitalea vs.Pregnancy Multi Vitamin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s