Berapa berat sepatutnya naik semasa hamil

Hi you all….
Ada sahabat mama yang bertanya…macam mana nak tau berat mummy masa pregnant tu terlebey ker terkureng…Almaklumlah selalu orang tua2 sebut..“Jah, time bunting ni ko kena makan banyak….makan untuk 2 org!” Betul ker statement orang dulu-dulu ni????

Hmph…mungkin dulu2 logic la statement ni…zaman nenek2 kita dulu makan pon bercatu..zaman kita ni makan terlebey sudah….janji ada duit….yer dok? Jadi perlu ker kita makan untuk 2 orang ni???? Jawapannya SALAH ♥♡♥♡♥ Sebabnya, ibu hamil hanya perlukan ekstra 300kcal sajer yer sepanjang hamil. 300kcal ni lebih kurang calori dari 2 gelas susu penuh krim jer you all. Kalau ler dibantai nasi 3 kali sehari…itu sudah lebey…..boleh jadi overweight gain masa pregnant….haaaa nangis nak hillangkan baby fat tu you all…sob2…
Tapi jangan lah pulak diet sampai makan pun vege..nasi sesudu…..haaa senang jer you all klick je sini kalau nak confirmkan berapa banyak kalori yang mummy semua kena ambil…sonang citer you all.

Cuba tengok chart di bawah ni untuk gauge berapa banyak weight gain yang you all perlukan (ini utk single baby yer..twin lain citer…hehehe)

image

Credit sini

Ni pulak pembahagian kenaikan berat tu you all….which is all in all dalam 14 kg jer you all…..haaaaa amek tu

image

Okla..mama dah penat bebel..nak bawak si Syafi & Iyad tidor…gudnite

Love
Mama Syafi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s