0

Istimewa Shaklee Sustained Released Vitamin C

image

Shaklee SR Vitamin C

Hi you all…kalau dalam post sebelum ni mama share pasal differences Shaklee SR Vit C dengan brand repacked cap Dr Holland & Vit C organik, hari ni mama nak story pasal kehebatan Vit C Sustained Released (SR).

Tahu tak..yang badan kita cuma mampu menyerap 100mg Vit C pada satu satu masa? Habis…kalau kita ambil vit C lebih dari 100mg sekali..apa jadi? Haaaa kalau vit C tu bukan dari jenis sustained released…then extra dosage tu akan gone dgn air kencing la..sebab vit C ni jenis vitamin larut air.

Berbeza dengan Shaklee SR Vitamin C; kandungan vitamin C tu akan released pada selang masa tertentu..utk pastikan badan kita dapat menyerap semua khasiat dlm tablet vit C yg kita telan. Tahu tak setiap tablet Shaklee SR vit C adalah bersamaan dengan 7.5 biji oren dengan kulit kulitnya sekali….Special kan??? Mampu ker nak telan 7 biji oren dgn kulitnya sekali setiap hari?? Tak ke bole cirit jadinya…..terlebih lawas la jadinya….barulah kulit jadi glowy2 gitu. Mudah ke susah??? Kalau mama la personally rasa tak mampu kot nak telan 7.5 biji oren dengan kulitnya sekali. Betul amek buah original dpt serat…tapi terlebih serat jadi apa???? Hehehhe sendiri mau ingat la kan…paling paling mama rasa bole telan 2 biji jer kot oren sehari..tp isi jer la..kulit oren I tak sanggup kot…kosnya lagi. Sebijik oren kata la RM0.80. 8 biji dah RM4..kalau serumah ada 4 orang..tak ke jadi kos beli oren jer dah RM 16. Tu tak campur dengan kos bahan makanan lain…bangkrap mama macam tu tak????. Percaya tak anda bole dapat khasiat 7.5 biji oren dengan RM0.40??? Nak tau caranya? Sebijik Shaklee SR Vit C itulah reganya. Murah tak??? Satu family boleh ambil plak tu…Menarik kan?

Kenapa badan kita perlukan vitamin C? Ala ala soklan kelas Biology plak dak???

♥ membina kolagen- macam mana tu? Struktur kolagen yabg menjadi asas kepada otot, kulit, tisu dan tulang rawan…sebab tu lah SR vitamin C penting sebagai vitamin kecantikan. Cukup sebijik sehari insyaAllah masalah kulit kedut..bahagian yang kurang anjal jadik pejal…kena pulak tambah ESP atau Shaklee Collagen Powder memang vogue d vass la you all

♥ memperbaiki sistem darah- kekurangan vitamin C menyebabkam masalah gusi berdarah, kulit kusam, kering atau mengelupas. Jadik insyaAllah masalah kulit & gusi you all kurang lepas konsisten dengan Shaklee Vitamin C.

♥ peningkatan sistem imun- tau tak yang vitamin C penting untuk memasrikan sel darah merah dapat menyerap zat besi dalam makanan dan suplemen? Pastu, cik vitamin C comel kita ni membantu menentang bakteria dan kuman sekaligus meningkatkan imuniti..tambah lagi virus flu ; selsema.. insyaAllah akan sembuh cepat..ni buat mama teringat..zaman mama tak kenal Shaklee lagi..anak dara mama si Syafi kerap benor selsema…sampai dah tak larat bagi ubat…doktor memang bagi vitamin C..make sense tak?

♥ Memerangi Kanser- macam mana? Vitamin C adalah sejenis anti oksidan..anti oksidan ni penting untuk membina interferons semulajadi dan merangsang pengeluaran sel T untuk melawan sel kanser. Senang cerita pasal interferons ni..you all bayang sel kanser tu macam tentera musuh siap bawak peluru berpandu bagai dgn keta kebal versi terkini….huhu seram kan??? Maunya sistem badan lemah…haaaa apa jadi jatuh gedebuks la yer dok…bayangkan inyerferons ni la askar dalam badan u all nak lawan tentera musuh tu…kalau askar dalam badan tu tak cukup kuat memang horror la jawabnya…terduduk gitu….sebab tu kita kena belai interferons dengan vitamin C, Nutriferons atau Vivix…untuk budget consistent amek vitamin C memadai yer…

♥ mencantikkan kulit- kan ke vitamin C membentuk kolagen & memperbaiki blood circulation….sebab tulah ia membantu kulit untuk cerah semulajadi…mengatasi pigmentasi dan menyekat pembentukan pigmen…masalah pigmentasi memang kerap menyerang wanita..especially masa mengandung, umur meningkat lebih 30 tahun…I lah salah sorang nyer k…time preggie jer memang jenuh bintat2 pigmentasi naik…tepek ler apa pun degil benor nak ilang…..Alhamdulillah sekarang dah terkawal…

♥ memprbaiki insomnia- haaa ni ramai tak tahu kurang vitamin C menyebabkan masalah insomnia….insomnia tu apa…click sini

♥ mengekalkan kolestrol sihat- kandungan vitamin C yang cukup mampu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan celebral dan skurvi

Luv
MamaSyafi
0134895962
naza.akmar@gmail.com

Advertisements
0

Shaklee Sustained Released Vitamin C vs. Dr Holland

Haaa…meriah you all…sejak Shaklee Malaysia keluar announcement yang miss peberet sustained released vit C akan kembali bulan 10….ha memang meletops la pong pang di FB vitamin C organik la, vit C dr Holland la…..kenapa ek? Apa kaitan adik beradik jenama ni???? Jangan tak tau…yg segala jenis organik, dr Holland tu semus adalah kerja mereka tak bertanggungjawab you all….REPACKED SHAKLEE SUST. RELEASE VIT C tau…sentap kan???? Tak percaya?

image

Pict credit: genkimomma

Dan ini

image

Pict credit: love equal us

Tak ke sama namanya…depa yang repacked tu guna nama Dr Holland..hehehhe.

So pilih ler sendiri k…next entries mama akan huraikan pulak bagaimana Vit C sustsined released berfungsi k.

Love
Mama Syafi
 

Posted from WordPress for Android

0

Argh…Anakku tak nak mealshake….

Selamat berhujung minggu semua….
Apa agenda hujung minggu ni? Ke kenduri atau berlengkor kat rumah???? Kami sekeluarga minggu ni mode malas….nak selesaikan lipat baju seminggu & kemas rumah….biasala itu agenda weekend FTWM. Itu yang buat I jeles dengan SAHM ….insyaAllah suatu hari nanti..rezeki tu datang jugak kannn. Boboi mama si Iyad tengah bertukang..kakak Syafi plak tengah main masak2.

image

Memandangkan ada sahabat mama yang komen “susah benor anak aku ni tak nak minum mealshake….macam mana ko buat?” . Alang alang meh mama citer pasal anak mama berdua ni..si Syafi tak suka mealshake…katanya bau tak mcm susu…si sdik pulak mealshake memang peberet…sampai tong mealshake kena sembunyi…. so kesimpulannya Iyad takder masalah minum mealshake…kakaknya plak mengelat…jadi macam mana mama handle?????

Rahsianya mudah….mama bancuhkan susu depa waktu bgm pagi dalam botol….letakkan sesudu teh mealshake dalam susu tadi…walllaaaa done.

Si kakak yang lalok pun minum…..

Sekian…..

Luv
MamaSyafi

Posted from WordPress for Android

2

Ibu Hamil Patut Ambil B Complex atau Folic Acid???

Dilema ibu hamil….sahabat2 mama yang pernah mengandung atau sedang mengandung…bila dalam first trimester tu mesti dapat folic acid 5mg..makan sebijik setiap hari…Pernah tak mommies tertanya kenapa doctor precribe folic acid semasa hamil? Kenapa pulak kawan kawan yang jual Shaklee or suplemen sewaktu dengannya..promote b complex???? Apa bezanya yer? Dahla Shaklee B complex kena beli sendiri; folic acid plak dapat free….dilema yer dok?

image

First of all..let mama explain..apa beza b complex dan folic acid….sebenarnya folic acid adalah sebahagian anak2 dalam B complex…vitamin B complex tu sendiri datang daripada gabungan vitamin vitamin B yang bergabung jadik 1. Ala ala utraman bergabung….hihihi.
OK, done melalut…Vitamin B complex adalah gabungan vitamin vitamin berikut:
★ B-1 @ Thiamine
★ B-2 @ Riboflavin
★ B-3 @ Niacin
★ B-4 @ Adenin
★ B-5 @ Phantothenic acid
★ B-6 @ pyridoxine
★ B-9 @ folic acid
★ B-12

So nampak tak folic acid is actually sebahagian dari family Vitamin B Complex. Dah namanya pon adik beradik sah sahla lagi berkesan jika folic acid tu diambil bersama adik beradik B complex yg lg 7 pesen tu….

Sebab tu, ada preggies yang ambil Shaklee B complex mengadu….“ish apehal badan I bertenaga semacam..dalam dok mabuk sehari-hari…..Alhamdulillah” .Nampak tak? Tapi apa mechanism yang menyebabkan mama kata Shaklee B complex tu lebih bagus? ♥♡♥♡♥ Then, kita kena pahamkan apa peranan setiap adik beradik dalam Vitamin B complex itu sendiri…

B-1 [Thiamine]
Thiamine boleh didapati dari legum tumbuhan kekacang, yis, whole grain cereals, beras, orange & kekacang. Vitamin ini penting untuk mengoptimumkan fungsi jantung, otot & nervous system. Kekurangan elemen Thiamine dalam diet boleh menyebabkan timbulnya masalah pada fungsi jantung, otak & gastrointestinal.

B-2 [ Riboflavin]
Riboflavin datang dari beras, cendawan, yis, bijirin, telur, broccoli,  yogurt, Broussel sprouts & Bayam. Ia berperanan dalam menukarkan kalori dalam makanan kepads tenaga; memelihara badan dari radikal bebas @ free radicals; memelihara fungsi hati dan sistem saraf.

♥ B-3 [Niacin]
Sumber niacin pulak dari sayur hijau, bijirin, ikan, & susu. Niacin penting untik prnghasilan hormom sex, menurunkan kolestrol dan meningkatkan pengaliran darah. Sebab tu la gamaknya ada preggies kata sejak amek b conpexs..agak panas gitu..Opps hehehe

B-4 [Adenine]
Sumber vitamin B-4 ini datangnya darilada sayuran hijau, bee pollen, buah, whole meal grains, & yis.
Kekurangan vitamin ni menyebabkan skin disorder; keletihan; fungsi otot makin lemah juga.

B-5 [Pantothenic Acid]
Sumber pantothenic acid ni datangnya daripada daging, sayuran, yis, kuaci, kining telur & dhal. Vitamin B-5 diperlukan untuk mengawal selia stress dan proses penghasilan tenaga dari karbohidrat.

B-6 [Pyridoxine]
Sumber B-6 datang dari bayam, lobak merah, kekacang, bijirin, ikan dan telur. Ia berperanan untuk release of serotonin iaitu hormon de-stress. Dan dalam masa sama terlibat dalam fungsi otak.

♥ B-9 [Folic Acid]
Talk of the day…preggies & mommies aware sgt yg folic acid sgt penting untuk mengelakkan terjadi birth defect pada bayi yang dikandung iaitu ia mengelakkan masalah hydroencaphaly & spina bifida  .
Sumbernya jugak lebih kurang sama dengan adik beradik vit B yang lain. 

image

Pict google: spina bifida

image

Pict google: hydroencaphaly

B-12
Vitamin ini berperanan untuk penghasilan darah merah dan mengekalkan fungsi DNA.

Kesimpulan
Bila kita tengok & renung balik…memang obvious sangat pentingkan B complex….
So apa jadi..kalau kita ambil 1 jenis jer daripada 8 jenis adik beradik B complex yer dok… macam mana nak berkesan??? Contoh paling mudah….katakan kita nak makan buah limau…tp kita perah jus & buang serat limau td; pastu dotapis lagi… cuma dapat air buah jer la…serat semua tak ada…jelas kan?

Luv
MamaSyafi

1

Shaklee Vitalea vs.Pregnancy Multi Vitamin

Wah…sejak eksperimen lecithin, omegaguard & alfalfa..lama la jugak mama tak kembali dengan post2 eksperimen..sampai anak dara mama si Syafi tu haa…asik tanya..bila kita nak bereksperimen lagi…kelas Mak Jemah…Kat rumah ajar anak bereksperimen gitu..insyaAllah little musleh scientists in d house…atas ihsan sahabat sorang tu…mama kutip ler sebijik dua pregancy multivitamin untuk mama test….hhuuhuhu..ampun yer..I mintak bukan nak makan tapi I nak test jer…

Eksperimen kali ni mudah sangat.Sbb mama nak bandingkan vitamin mana yang soluble dlm air suam pada body temperature .

Alat nyer pon senang…2 bijik mangkuk, air suam dlm 35-40C, thermometer satu n bahan utamanya sah-sahla ms vogue d vass Vita-Lea dan kawannyer….cukupla mama kenalkan as multivitamin cap P.

image

PART 1

Step 1
Masukkan kedua vitamin tadi ke dalam setiap mangkuk. Buat yang tak kenal Vitalea yang kaler hijau, kawannyer yang kaler pink. Jadikler macam ni.

image

Step 2
Monitor jer…gambor ni mama amek lepas 7 min…note:  timer ter off plak..huhuhu. Nampak tak both sampel mula mengembang. .tapi namapak tak vitalea la juara mengembang..bayangkan  lepas kita telan vitalea..bila sampai jer ke perut…badan dah mula menyerap nutrisi dalam vitalea.

image

Step 3
Mama biar jer lagi…..Lepas 20 minit begini la hasilnya……Note: mama tak rekod timing bila vitalea n sahabatnya dissolved fully..sbb tgh sebok dgn part 2 eksperimen ni k.

image

image

Kesimpulan Part 1
Vitamin yang bagus…haruslah dapat diserap tubuh dalam tempoh kurang 30 minit…dari eksperimen nie..kita nampak Vitalea mula released seawal 5 minit.(mama tak sempat nak snap pict) sambil layan soklan anak2.
Memandangkan Vitalea ni berasal 100% dari tumbuhan…n molekul dalam nyrr..binded by starch sebab tu la..ia lagi cepat released.n takde nye keluar kaler ijau waktu ia start dilute…sbb kaler ijau tu bukan pewarna…tp sebenarnya klorofil…

As compared to kawan baiknya pulak, kaler pink coatingnye yang keluar dulu..bukannya isi perut nye k..bila dah abis keluar coating baruler vitamin nye released…..

PART 2 Vitalea & Cik P Burning Test

Objectives part 2 ni untuk tengok apa kesan vitamin 2 beradik ni bila dibakar yer. Set up eksperimen ni pon simple jer…janji ada lilin & sepit jer…sila abaikan pemandangan dapur kecik I k….hahahaha..tong mealshake tu dah abis..so I reused gitu sebagai temporary candle stand….bole pakai time takder letrik jugak yer…

image

Mula- mula mama bakar cik P dulu..almaklumler tengah main api..photographer mama si syafi plak lari nak kayan Kartun Dora..mama cuma dapat snap a few pictures jer. Waktu tgh bakar tu..Ya Rabbi bau busuk macam kita bakar plastik.. you all; sempat la jugak orang dalam rumah complaint apehal mama bakar smp bau busuk ni….pastu mama letak la cik P yang dah terbakar atas tisu. Siap keluar api dr cik P yabg tengah terbakar you all..nasib rumah mama takder fire detector..kot tak..mahu mama kena water sprinkler kot. Nampak tak bahagian cik P yang terbakar macam abu rokok. Bila diketuk ketuk bahagian yang terbakar….memang obvious sgt abunyer tu…nampak tompok habuk habuk putih, hitam & kelabu tuh…

image

image

Lepas tu..sampaila turn cik Vitalea kita….sempat mama mintak tolong hubby snap picture….hehhehe kerjasama seisi keluarga…

image

Lepas selesai dibakar & diketuk ketuk bahagian terbakar…nampakla macam ni. Kali ni memang clear rupa arang gitu..suprisingly waktu tengah bakar tu..takder bau busuk menyengat cuma ada bau macam sayur terbakar kat api jer….

image

Kesimpulan Part 2
Senang citer cuba you all compare cik Vitalea & Cik P kita; side by side gitu

image

Nampak tak bezanya…obviouskan??? Cik P nampak mcm abu rokok….cik Vitalea..nampak macam serpihan halus arang…ala ala sayur hangus kena api
Kenapa yer???? Jawapannyer mudah..sbb cik Vitalea kesayangan mama ni 100% semulajadi….almaklumlah vitamin tertua dunia gitu. Baca link ni…so semua source vitamin & mineralnya memang all natural gitu…

Cik P pulak jadi cenggitu rupanya..sebab ia adalah vitamin sintetik. Apa makna sintetik ni??? Jangan terkejut kalau mama cakap ada sesetengah bahan dalam tu adalah derived from petroleum based product!!!!!! Hish tak sanggup la mama nak telan bahan petroleum….hmph macam mana la badan kita nak serap nutrien dalam nyer????? Padanlah ada yang komplen, “Penat Jah I dok telan prenatal suplement, my Hb tak naik jugak….tak kan la nak kena cucuk iron plak ni”…

Horror kan???? So pengguna bijak..sila pilih produk semulajadi….jangan amek yang sintetik takut datang penyakit lain yer….

Mama cakap ni bukan sebab mama dealer Shakler..tapi ini perkongsian ilmu yang mama kutip dan belajar untuk kegunaan ibu ibu di luar sana yer….

Luv
MamaSyafi
0134895962

Sumber: http://www.satu-nutrition.com

0

Berapa berat sepatutnya naik semasa hamil

Hi you all….
Ada sahabat mama yang bertanya…macam mana nak tau berat mummy masa pregnant tu terlebey ker terkureng…Almaklumlah selalu orang tua2 sebut..“Jah, time bunting ni ko kena makan banyak….makan untuk 2 org!” Betul ker statement orang dulu-dulu ni????

Hmph…mungkin dulu2 logic la statement ni…zaman nenek2 kita dulu makan pon bercatu..zaman kita ni makan terlebey sudah….janji ada duit….yer dok? Jadi perlu ker kita makan untuk 2 orang ni???? Jawapannya SALAH ♥♡♥♡♥ Sebabnya, ibu hamil hanya perlukan ekstra 300kcal sajer yer sepanjang hamil. 300kcal ni lebih kurang calori dari 2 gelas susu penuh krim jer you all. Kalau ler dibantai nasi 3 kali sehari…itu sudah lebey…..boleh jadi overweight gain masa pregnant….haaaa nangis nak hillangkan baby fat tu you all…sob2…
Tapi jangan lah pulak diet sampai makan pun vege..nasi sesudu…..haaa senang jer you all klick je sini kalau nak confirmkan berapa banyak kalori yang mummy semua kena ambil…sonang citer you all.

Cuba tengok chart di bawah ni untuk gauge berapa banyak weight gain yang you all perlukan (ini utk single baby yer..twin lain citer…hehehe)

image

Credit sini

Ni pulak pembahagian kenaikan berat tu you all….which is all in all dalam 14 kg jer you all…..haaaaa amek tu

image

Okla..mama dah penat bebel..nak bawak si Syafi & Iyad tidor…gudnite

Love
Mama Syafi