SOYA OH SOYA……KRITERIA MEMILIH SOYA

Hot sungguh topic soya ni
Selalu sangat mama baca orang kondem soya. Tapi kot pikir pikir balik, pekiknya orang kita ni, makan fast food hari2 tak takut; walaupun memang clear dalam fast food yaang dimakan tu penuh dengan artificial stuff nya. Trsns fat toksah kira la….haish pelik2

Betul ada soya yang bagus & ada soya yang tak bagus walaupun dua dua namanya soya.

Apa yang membezakan Shaklee ESP dengan air soya yang di beli di pasar malam tu…. ampun ye, mama bukan nak sabotaj peniaga air soya; mams cuma nak share bagaimana untuk memilih produk terbaik untuk and dan keluarga. Analogi mudah yang mama nak share, bila u all ke pasar nak beli ikan…sure ada byk stall jual ikan, tapi macam mana u pilih ikan yang nak dibeli? Sah sah kita akan pilih ikan segar, insang merah lagi dengan sisik berkilat kan? Takkan nak p beli ikan perut pecah kan? Value for money….

Bagaimana nak pilih soya terbaik? You all make sure 8 kriteria ni ticked baru beli k, tak kisahla brand apa pun soya protein tu k…. I just want to share. Tapi kalau u all nak beli Shakler ESP…halo halo la mama, gerenti tak nyesal gitu..hehehe

1. soya diperbuat dari NON-GMO soy sahaja
Pastikan soya organic tanpa GMO sahaja digunakan.. masalahnya 90% soya komersial di pasaran adalah GMO soy….haiyo, masalah ni….macsm mams u all nak check soya tu GMO ke tak? Senang jer. Check jer label produk. Kalau dia pakai Non-GMO surely akan terpampang label Non-GMO
image

2. Sumber soya berasaskan 100% organik
Kenapa perlu soya organik? Soklan cepumas kan? Sebab soya konvensional di baja dan diracun dengan bahan kimia unsur fosfat & nitrat. Sebatian kimia dalam baja & racun mengurangkan kandungan nutrisi dalam soya. Macam tu juga dengan sayur-sayuran lain yg bukan organik. Makan sayur sekoyan, khasiatnya mungkin tinggal separuh aje…haish dunia moden penuh pencemaran you all. Seram kan? Padanlah banyak penyakit jemput- jemput datang.

3. Mengandungi 9 jenis asid amino perlu
Kenapa yer? Badan manusia memerlukan 9 jenis asid amino perlu ini untuk memastikan keseimbangan hormon, jus gastrik yang sihat, antibodi & enzim. Apa 9 jenis asid amino tu- Histidine,
Isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalinine, threonine, tryptophan & valine. Haiyo ejaan… ampun kalau silap u all. Biology mama kantoi u all. Oppsiee

4. Proses pembersihan soya dengan air bukannya dengan alkohol
Kebanyakan soya powder dalam pasaran dibersihkan dengan alkohol. Penggunaan alkohol mengurangkan kandungan isoflavone dalam soya. Ni part tricky, jarang info macam ni ada kat display label food container. Habis tu, macam mana nak tahu? Sila lah guna en google yer…&hehehe

5. Di proses tanpa haba
Asid amino ni dalam keluarga protein, sebab tu lah ia mudah terurai dengan haba…sayangnya air soya yang kita biasa minum kan ke di masak sampai mendidih…maka ucaplazh bye bye pada asid amino itu. Tahu tak asid amino mula terurai pada suhu lebih drp 40 C? Sebab tu minuman protein shake mesti dibancuh dengan air kurang dr suhu itu…ada paham? Oooo macam tu ka?????

6. Kandungan Tyrosine @ anti growth perlu diasingkan
Kandungan tyrosine dalam soya mentah perlu diasingkan untuk mengelakkan risiko tekanan darah rendah. The good thing, tyrosine termusnah pada haba; tapi tulah dah panaskan soya kurang plak asid amino…jadi guano tu? Sebab tu lah ESP ada kaedah istimewa untuk asingkan tyrosine dari soya tanpa melupuskan asid amino perlu. Untung kan?

8. Diperkaya dengan kalsium
Soya tanpa enriched dengan kalsium adalah sangat berasid dan tidak sihat untuk tulang anda, sebab tu lah ESP diperkaya dengan kalsium untuk meneutralkan kandungan asid dalam soya. Bonus lagi 3 sudu besar ESP membekalkan 50% nutrisi kalsium yang diperlukan badan…bonus kan?

Haiyo; penat sudah mama bebel…so sebagai pengguna bijak; timbang-timbangkan produk berasaskan soya mana yang terbaik.

Trivia: setiap canister ESP diperbuat daripada 8 kg soya mentah!!!!!!

XOXO
Mama Syafi

Sumber: http://www.igreennutrition.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s