0

Pengedar Shaklee Anda

Salam you all..hari ni mama nak share yang mama adalah pengedar Shaklee beroperasi dari rumah di Setapak..So untuk mereka2 yang memerlukan khidmat COD area Setapak, Wangsa Maju, Melawati dan KLCC. Jangan segan2 contact mama k. Yang nak by postage pon jangan segan-segan. Penghantaran seluruh negara. Yang di luar Malaysia pon sama.bisa diatur

Senang jer if you all nak cari mama. Bole call/ sms/ WA/ mail/ tinggalkan message di facebook atau blog mama k.

Nama: Pn Naza @ Mama Syafi
No: 0134895962
FB page: http://www.facebook.com/Mama-Syafi-Zone
Blog: https://mamasyafi.wordpress.com
Email: naza.akmar@gmail.com

Untuk yang berada di kawasan lain dan inginkan COD. Anda boleh menghubungi rangkaian distributors di bawah network kami. InsyaAllah layanan tip top punya. Gerenti you all happy

image

0

Sambungan Eksperimen Kurus Dengan Shaklee

Hi you all..selepas hot page mama dengan eksperimen alfalfa & lecithin yang meletops tu…ni ha..ada yang mintak mama sambung eksperimen kami dengan omegaguard plak…ok you all..atas permintaan ramai…kami run second batch eksperimen k..khas untuk pembaca setia blog mama yang bersawang gitu…

Bagaimana Omegaguard Menurunkan Berat Badan

pict credit

Pengambilan minyak ikan boleh mengurangkan 1-2 Ibs sebulan tanpa diet atau eksesais….Guano tu??? Gempak kan? Tapi make sure pakai minyak ikan ultra pure gitu..barulah mantop….hihihi
Kalau minyak ikan cap ayam..maap ler yer…
Yang best lagi..omegaguard takder la you all kena kesan lembik jer sepanjang hari.Berbeza dengan setengah produk diet berkafeein..memanglah badan segar….tp pastu mulalah lemau . omegaguard ni lain bertenaga jer sepanjang hari. Yang musykilnya macam mana minyak bole bakar lemak? Konsepnya sama macam guna lecithin…lemak baik bakar lemak jahat…bila lemak terbakar…muscle naik gitu..awesome kan?

Percaya tak..pengambilan minyak ikan bole membantu kontrol selera makan??? Haaaa  ajaibnya…pengambilan minyak ikan membantu seratonin released stability so perut rasa kenyang jer manjang….bonus kan??? Takder la mulut asyik nak makan jer kerjanya…sebab tu jugak gamaknya preggies yg ambil omegaguard kurang masalah kenaikan berat badan berlebihan…sebab mulut kurang nak mengunyah….hahahha para preggies sila stok up omegaguard anda…bagus utk baby & mummy gitu. Walaupun u all tak dapek la nak diet sampai dapat hourglass figure waktu buyong…if you all maintain konsisten dengan omegaguard lepas beranak..memang dapatlah insyaAllah the hourglass figure….tp amalan lain jangan lupa yer….eh drpd citer diet tersasul ke ceriter mak buyung plak dah..ampun you all..

Pengambilan omegaguard membantu menaikkan kadar metabolism badan. Ia juga membantu menghilangkan kerengsaan otot post workouts.  Best kan? Kot yer pon…bole tingkatkan metabolism jangan la pulak you all mengadap junk food yg penuh dengan saturated fat…tak mampu nak kurus dek non oi….

Minyak ikan tulen juga membantu mengurangkan pengumpulan lemak dalam badan..sebab apa yer??? Sebab minyak ikan meningkatkan insulin sensitivity. Bila cell badan lebih sensitive pada insulin. .kurang risiko makanan yang kita makan terkumpul sebagai lemak….so awesome….mama jatuh cinta lagi dengan omegguard.

Peranan Alfalfa
Jenuh dah mama meraban dalam post sebelum ni..jadik you all click sini jer la senang

Eksperimen Omegaguard dan Alfalfa

Straight to the point lah…

Step 1
Sediakan bekas air dengan minyak sama mcm eksperimen sebelum ni

image

Step 2
Pecahkan pulak sebijik omegaguard.

image

Step 3.
Godakkan selama 15 – 30 saat.so jadi la macam ni….Even lepas berenti godak pun boleh nampak bubbling effect pada oil surface tu…ala macam sabun yang berbuih-buih..
Gitula kekdahnya…bezanya dengan lecithin; omegaguard bagi lemak bubbling gitu…lecithin pulak lemaknya teremulsi…so u all pilih nak lemak jahat dancing in the belly dengan omegaguard atau jadi emulsi lemak dengan lecithin.

image

Step 4
Masukkan pulak alfalfa 3 biji….godakkan lg 5 minit..kali ni mama n anak2 godakksn sampai alfalfa hancur..sob..sob..video yang diambil lupa save pulak…huhuuhuh
So you all tengok jer la gambar orang godak alfalfa la…bezanya kali bole nampak viscosity minyak tu dah kurang..sebab bila mama tr kaup-kaup dengan sume mengalir laju jer…
Senang membuang gitu…wawawa.

image

Kesimpulan
So pengguna bijak pilihlah yang mana satu idaman kalbu kombo lecithin & alfalfa atau kombo omegaguard & alfalfa
Dua-dua kombo ada kelebihan tersendiri…

Bye…….
XOXOXO
Mama Syafi

0

Berbaloi ke Aku Makan Vitamin

Ok dearies…memandangkan banyak sungguh brand makanan tambahan kat market kita sekarang…ada yang tradisional dalam bentuk jamu gentel, ada pulak yang bentuk kapsul jamu, ada yang dalam bentuk shake, ada jugak vitamin.

Vitamin pon macam macam cap…macam macam jenis..multivitamin lah, folic acid, calcium, EPO & macam macsm jenis yang terbelit lidah I nak nyebut. Soklan nye, macam mana nak test badan kita bole serap ke tak zat dalam tuh? Menarik kan?

Betul, kita boleh baca label dan tengok contents & manfaat suplemen tu..soalannya boleh tak kita test sendiri untuk menambahkan keyakinan kita terhadap keberkesanan produk tu? Jangan tanya mama lagi…macam mana nak check kandungan racun @ bahan beracun..mama tak khatam lagi…Tunggu yer…mama study & mama share nanti dalam post lain.

Ni info yang mama gathered dari several resources  dan ni.

Untuk home test multivitamin (kecuali untuk jenis sustained released type) senang jer…..cuma check macam mana multivitamin tu mengembang dalam air suam pada suhu badan selama 30 minit….itu jer……

Eksperimen pada Vitalea tunggu next entry yer….

Love
Mama Syafi

9

Bila Lecithin dan Alfalfa Bergabung

Wah taajuk macam ultraman gitu….ULTRAMAN BERGABUNG hahaha…pengaruh zaman anak- anak dolu…I jadi gitu…
Ramai distributor Shaklee dok share istimewanya lecithin dan alfalfa untuk kasi buang lelemak ekstra dalam badan. Apa kes, nak biar jer lemak tu bertapuk lama-lama; silap haribulan; penyakit tiga – empat serangkai yang datang. Almaklumlah bila lemak dah mendap dalam salur darah…mulalah dsrah tinggi menyerang….tak ke haru? Umur muda-muda dah telan ubat seumur hidup, nyesal jadinya dik non oi…..
MANFAAT LECITHIN
Manfaat lecithin ni banyak sangat. Daripada untuk kurus; membantu penyerapan vitamin A, D, E dan K; membantu proses emulsi lemak dan asid lemak dalam saluran pencernaan. Juga membantu kesihatan otak…mantop gitu…sebab tulah cepat ajer stok lecithin habis se malaysia you all. Superb la sangat. Mama verangan nak wat eksperimen lecithin & alfalfa ni….tunggu… suspens gitu

MANFAAT ALFALFA
Bila bercakap pasal alfalfa apa yang you sll bayang???? Ala- ala sensored gitu; selalu benor kaum hawa ni kaitkan alfalfa dalam membantu hubungan suami isteri…. memori malam pertama gitu…..huish mama, cakap tak berlapik pulok dah…tapi entry ni mama nak fokuskan macam mana alfalfa boleh membantu weight loss….
Alfalfa membantu control selera makan. Sapa yang amek alfalfa time pepagi sebelum makan…amek sepuluh biji sekaligus…pastu minum air…sure rasa selera terkawal..sesuai benor untuk nak ke rumah terbuka…tak ada lagi selera dinosour insyaAllah….macam mana tu? Alfalfa membantu menstabilkan gula darah sekaligus control sweet craving…..Perasan tak bila dok diet tu; ada masa hai teringin nye nak makan benda manis, kenapa ye? Meh sini mama nak story…simplenya macam ni la…perut ala ala selera besar…sentiasa nak makan..bila diet…lomah badan…cara paling mudah untuk bagi tenaga pada badan adalah dengan telan makanan manis….sapa ada stok alfalfa senang jer…u all amek alfalfa 3-4 biji..larutkan dalam air panas tambah skit madu…insyaAllah rasa teringin nak makan manis pon kurang….bonus gitu kan????

Kandungan serat dalam alfalfa akan menarik lemak-lemak yang teremulsi dan keluar sebagai najis…so nyah ko lemak-lemak jahat….Ia juga membantu penyingkiran toxin melalui air kencing… so pada mereka yang menghadapi masalah gemuk air…memang meletops….kempis air extra disedut keluar u all…macam vaccuum pump gitu

Mama & anak dara buat eksperimen gila tadi…..
Ini lah hasilnya..kebabooom…meletops lecithin & alfalfa esok

EKSPERIMEN LECITHIN DAN ALFALFA
Kerja merapu mama & anak, pernah tengok eksperimen macam mana lecithin mengemulsikan minyak http://www.vitamin4health.com? Tapi musykil macam mana alfalfa pulak membantu proses penyingkiran lemak. Check this out. Very d drama queen gitu

Step 1
Sediakan sebijik tupperware/ clear container. Then isi air separuh bekas.pastu tuang minyak masak sampai 3/4 bekas air; macam ni..

image

Step 2
Pecahkan 2 biji lecihin ke dalam solution tadi. Jadik macam ni. Nampak tak tompok oren tu? Tu lecithin yabg dipecahkan

image

step 3
Godakkan campuran di atas selama 15- 30 saat..ia jadi macam ni. Sorry mama lupa zoom plak..huhuhu. nampak tak lapisan minyak tu dah jadi tompokan minyak? Kenapa ye? Sebab tugas lecithin adalah untuk emulsikan lemak. Tapi emulsikan lemak macam mana? Cuba bandingkan gambar dalam step 3 dengan step 1. Beza tak? Yang kat gambar atas tu…nampak clear oil sheen. Yang kat bawah ni plak..nampak tak minyak nyer bertompok2 @ blotted..mcm minyak bila gulai ikan pecah minyak bak kata orang utara. Mcm tu la jadi dalam badan kita bila lecithin bertindak. Macam mana lemak ni keluar? Melalui air besar la…sebab tu kebanyakan yang ambil lecithin komen..najis nyer nampak oily. Nak power lagi? Tambsh pengambilan serat dalam diet. Selain daripada buah & sayur..sebab tu mama nak suggest alfalfa. Kenapa ye? Tengok kat bawah ni Step 4.

image

Step 4
Ada alfalfa? Masukkan 3 biji alfalfa ke dalam campuran di atas. Godakkan dalam 5 minit. Pastu tengok apa jadi. Mama & Syafi pon terkejut bila kami wst keja gila ni….so mak jemah gitu….suprisingly; blotted oil tu jadik macam minyak beku you all…ada sebahagian minyak yang berkumpul dengan alfalfa lagi…padanlah lawas benor bila telan alfalfa ni…..sungguh detoks gitu….sebab tu alfalfa bagus untuk detoks.

image

So you all, guano..mantap tsk alfalfa & lecithin….yang penting sihat dan selamat…you all tahu berat yang hilang dari lemak…bukannya otot….mahal ke? Eh murah jer dik non oi…dalam rm70 jer sebulan….mahal ker  untuk sihat? Bukan setakat untuk kurangkan berat, mengurangkan risiko darah tinggi jugak tau.

Dah panjang mama bebel….

XOXOXO

Mama Syafi

0

SOYA OH SOYA……KRITERIA MEMILIH SOYA

Hot sungguh topic soya ni
Selalu sangat mama baca orang kondem soya. Tapi kot pikir pikir balik, pekiknya orang kita ni, makan fast food hari2 tak takut; walaupun memang clear dalam fast food yaang dimakan tu penuh dengan artificial stuff nya. Trsns fat toksah kira la….haish pelik2

Betul ada soya yang bagus & ada soya yang tak bagus walaupun dua dua namanya soya.

Apa yang membezakan Shaklee ESP dengan air soya yang di beli di pasar malam tu…. ampun ye, mama bukan nak sabotaj peniaga air soya; mams cuma nak share bagaimana untuk memilih produk terbaik untuk and dan keluarga. Analogi mudah yang mama nak share, bila u all ke pasar nak beli ikan…sure ada byk stall jual ikan, tapi macam mana u pilih ikan yang nak dibeli? Sah sah kita akan pilih ikan segar, insang merah lagi dengan sisik berkilat kan? Takkan nak p beli ikan perut pecah kan? Value for money….

Bagaimana nak pilih soya terbaik? You all make sure 8 kriteria ni ticked baru beli k, tak kisahla brand apa pun soya protein tu k…. I just want to share. Tapi kalau u all nak beli Shakler ESP…halo halo la mama, gerenti tak nyesal gitu..hehehe

1. soya diperbuat dari NON-GMO soy sahaja
Pastikan soya organic tanpa GMO sahaja digunakan.. masalahnya 90% soya komersial di pasaran adalah GMO soy….haiyo, masalah ni….macsm mams u all nak check soya tu GMO ke tak? Senang jer. Check jer label produk. Kalau dia pakai Non-GMO surely akan terpampang label Non-GMO
image

2. Sumber soya berasaskan 100% organik
Kenapa perlu soya organik? Soklan cepumas kan? Sebab soya konvensional di baja dan diracun dengan bahan kimia unsur fosfat & nitrat. Sebatian kimia dalam baja & racun mengurangkan kandungan nutrisi dalam soya. Macam tu juga dengan sayur-sayuran lain yg bukan organik. Makan sayur sekoyan, khasiatnya mungkin tinggal separuh aje…haish dunia moden penuh pencemaran you all. Seram kan? Padanlah banyak penyakit jemput- jemput datang.

3. Mengandungi 9 jenis asid amino perlu
Kenapa yer? Badan manusia memerlukan 9 jenis asid amino perlu ini untuk memastikan keseimbangan hormon, jus gastrik yang sihat, antibodi & enzim. Apa 9 jenis asid amino tu- Histidine,
Isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalinine, threonine, tryptophan & valine. Haiyo ejaan… ampun kalau silap u all. Biology mama kantoi u all. Oppsiee

4. Proses pembersihan soya dengan air bukannya dengan alkohol
Kebanyakan soya powder dalam pasaran dibersihkan dengan alkohol. Penggunaan alkohol mengurangkan kandungan isoflavone dalam soya. Ni part tricky, jarang info macam ni ada kat display label food container. Habis tu, macam mana nak tahu? Sila lah guna en google yer…&hehehe

5. Di proses tanpa haba
Asid amino ni dalam keluarga protein, sebab tu lah ia mudah terurai dengan haba…sayangnya air soya yang kita biasa minum kan ke di masak sampai mendidih…maka ucaplazh bye bye pada asid amino itu. Tahu tak asid amino mula terurai pada suhu lebih drp 40 C? Sebab tu minuman protein shake mesti dibancuh dengan air kurang dr suhu itu…ada paham? Oooo macam tu ka?????

6. Kandungan Tyrosine @ anti growth perlu diasingkan
Kandungan tyrosine dalam soya mentah perlu diasingkan untuk mengelakkan risiko tekanan darah rendah. The good thing, tyrosine termusnah pada haba; tapi tulah dah panaskan soya kurang plak asid amino…jadi guano tu? Sebab tu lah ESP ada kaedah istimewa untuk asingkan tyrosine dari soya tanpa melupuskan asid amino perlu. Untung kan?

8. Diperkaya dengan kalsium
Soya tanpa enriched dengan kalsium adalah sangat berasid dan tidak sihat untuk tulang anda, sebab tu lah ESP diperkaya dengan kalsium untuk meneutralkan kandungan asid dalam soya. Bonus lagi 3 sudu besar ESP membekalkan 50% nutrisi kalsium yang diperlukan badan…bonus kan?

Haiyo; penat sudah mama bebel…so sebagai pengguna bijak; timbang-timbangkan produk berasaskan soya mana yang terbaik.
Continue reading